Sinner zdolal Bautistu a je nejmladším finalistou turnaje Masters od roku 2005

2. 4. 2021, 21:46
Aktuality 28
ATP MIAMI - Jannik Sinner znovu po dvou týdnech zdolal Roberta Bautistu. Dnes v Miami 19letý Ital zvítězil po dvou a půl hodinách boje 5-7 6-4 6-4, přestože ve třetím setu prohrával 1-3, a jako nejmladší od roku 2005 postoupil do finále turnaje Masters 1000. O svůj třetí a dosud největší triumf na okruhu ATP si zahraje s Polákem Hubertem Hurkaczem.
Jannik Sinner (© AFP)

Čtvrtfinalista loňského Roland Garros Jannik Sinner na přelomu sezon 2020 a 2021 získal první dva tituly na okruhu ATP,  když loni v listopadu triumfoval v hale v Sofii a letos v únoru v Melbourne zvládl generálku na Australian Open.

A nyní italský teenager prodává svůj obrovský potenciál i na prestižním turnaji Masters 1000 v Miami. Po Francouzi Gastonovi, Rusu Chačanovovi, Finu Ruusuvuorim a Kazacha Bublikovi dnes zdolal i světovou dvanáctku Roberta Bautistu a postoupil do finále.

Statistiky zápasu
Bautista - Sinner
2 esa 5
0 dvojchyby 2
67 %
1. podání 'in' 65 %
63 %
úsp. 1. podání 65 %
52 %
úsp. 2. podání 57 %
12 winnery 37
39 nevyn. chyby 53
5/7 hra na síti 10/19
3/10 brejkboly 4/8
čas: 2:28

Sinner si s Bautistou poradil podruhé během tří týdnů, podobně jako v polovině března v Dubaji ho opět udolal po třísetovém boji. Na Floridě zvítězil po 2 hodinách a 28 minutách boje 5-7 6-4 6-4.

Přitom blíže k vítězství byl dlouho o třináct let starší Španěl, který získal první set a ve druhém měl za stavu 3-3 čtyři brejkboly, z toho tři v řadě. I když žádná neproměnil a sadu ztratil, v rozhodujícím dějství si vypracoval náskok 3-3. Jenže mnohem aktivněji hrající Sinner v následných pěti gamech prohrál už jen devět míčků a vývoj otočil.

Ital zkušenějšího soka, který ve včerejším čtvrtfinále vyřadil nejvýše nasazeného Rusa Daniila Medveděva, přestřílel na vítězné údery drtivě 37-12. Mrzet ho tak nemuselo ani 53 nevynucených chyb.




Sinner se ve věku 19 let a 229 dní stal nejmladším finalistou turnaje Masters 1000 od roku 2005, kdy byl ve finále celkem pětkrát Rafael Nadal. Kromě Španěla byli mladšími finalisty už jen Michael Chang, Andrei Medveděv a Richard Gasquet.

V Miami je Sinner teprve čtvrtým teenagerem, který se prodral do finále. Dostal se do společnosti Nadala, Andreho Agassiho a Novaka Djokoviče, kteří se pak v průběhu kariéry stali světovými jedničkami.

Před 20. narozeninami si stihli zahrát finále kteréhokoliv podniku Masters už jen Marat Safin, Lleyton Hewitt, Pete Sampras Andy Roddick a Stefanos Tsitsipas.


Přitom hlavní soutěž turnaje Masters 1000 hraje Sinner teprve potřetí v kariéře a poprvé mimo domácí antuku v Římě. Rychleji se do finále dostali jen Harel Levy (Toronto 2020) a Jerzy Janowicz (Paříž 2012), kteří si o titul zahráli hned při svém první startu na akci této kategorie.

Sinner si již zajistil posun na 21. místo světového žebříčku a v hodnocení letošní sezony bude nejhůře šestý. Zařadí se tak do boje o Turnaj mistrů, který se letos bude konat poprvé v Miláně. Tedy na jeho domácí půdě a ve městě, kde před třemi lety vyhrál Next Gen ATP Finals (Turnaj mistrů pro hráče mladší 21 let).

Sinnerův trenér Riccardo Piatti dovedl do finále turnaje Masters 1000 už svého pátého svěřence. V minulosti se mu to povedlo s Ivanem Ljubičičem, Richardem Gasquetem, Bornou Čoričem a třikrát s Milosem Raonicem. Triumfovat ale dokázal jen Ljubičič v Indian Wells 2010.


V nedělním finále se Sinner utká s Polákem Hubertem Hurkaczem, který ve večerním semifinále zaskočil světovou osmičku Rusa Andreje Rubljova a rovněž poprvé v kariéře postoupil do finále turnaje Masters 1000.

Sinner i Hurkacz mají shodně dvojnásobnou zkušenost z finálových zápasů. Obě finále si zahráli na podnicích kategorie ATP 250 na tvrdém povrchu a přetavili je v tituly.
Ital triumfoval v Sofii 2020 a Melbourne 2021, Polák ve Winston Salemu 2019 a Delray Beach 2021.


Sinner se může stát druhým italským vítězem podniku Masters po Fabiu Fogninim, který triumfoval předloni na antuce v Monte Carlu. Hurkacz je teprve druhým polským finalistou turnaje Masters, jeho krajan Jerzy Janowicz v pařížské hale Bercy v roce 2012 na titul nedosáhl.

Vítěz z Miami se poprvé v kariéře posune do Top 20 světového žebříčku ATP. Sinner by vyletěl na 14. místo, Hurkacze by titul vynesl na 16. příčku.

Sinner (31.) a Hurkacz (37. v ATP) obstarají teprve čtvrté finále na turnajích Masters 1000 mezi hráči nefigurujícími v Top 30 světového žebříčku. Zároveň se postarají o 'nejmladší' finále na akcích této kategorie od roku 2009, kdy se v Montrealu střetli tehdy 22letý Andy Murray a 20letý Juan Martín del Potro.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 4.299.205 dolarů
páteční výsledky (02. 04. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Hurkacz (26-Pol.) - Rubljov (4-Rus.) 6-3 6-4
Sinner (21-It.) - Bautista (7-Šp.) 5-7 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
nole povedal ze najvacsi predpoklad z nextgen byt svetovou 1tkou ma janči sinner, srb asi right smile
Reagovat
lvicek
V rozhodujici sade si vypracoval si naskok 3:3? To neni zas tak moc teda ;).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Že by 40:0smile?
Reagovat
baba
jo, tak jsem koukala, až na Kordu všichni ročník 2001, Korda o rok starší.Aby nadějní mládenci nedopadli stejně jako náš fotřík Jiřík.
Reagovat
EllNino
To jsou hrozny reci ... na druhou stranu, pokud nekdo z nich vyhraje 2 turnaje ATP 250 a dostane se do osmifinale Wimblu a cca na 30. místo světa, bude to dobre ... to totiz v muzskem tenise neni uplne tak lehke
Reagovat
baba
To máš pravdu, ale jak chceme po našich chlapcích světovou stovku, když nejsou schopni prosadit se ani na challengers či ITF M25. Pokud ho teď třeba Lehečka v Biele vyhraje, tak se mu tady veřejně omluvím.
Reagovat
EllNino
Jak už jsi zmiňovala, Sebastian, Jannik, Felix, Lorenzo Musetti atd - skvělí hráči a výborné podmínky.

Naši nejsou Američané, nedostávají krom domácích turnajů divoké karty na challengery nebo ATP turnaje, cesta je prostě daleko trnitější, Sebastian se navíc také začal prosazovat až nedávno a je o pár měsíců starší než Jirka s Jonášem - Jirka je mladší o více než rok, Jonáš o půl roku ...

Letos se i naši mladíci už celkem ukázali, Macháč vyhrál challenger, zahrála si na GS a uhrál kolo a pak set s hráčem top 10, Jirka Lehečka vyhrál futures, semifinále challengeru, teď by mohl uspět v Bielu, letos má spoustu výher, Jonáš v Itálii také pěkné výkony ...

Prostě to je trnitá cesta, na futurech a challengerech je to mnohdy těžší než pak na ATP, bodů je málo, konkurence obrovská ... až přežijou tyhle roky, klidně to muže trvat ještě rok dva, bude to dobré ... a pokud na to nemají, tak jim nepomůže ani sto divokých karet ... to se prostě všechno teprve ukáže, podívej se na Karatseva :)
Reagovat
baba
asi máš pravdu, našich všechno dost trvá, ale Lehečka se právě dostal do finále, takže se možná ráda omluvím.
Reagovat
EllNino
vedle máš možná to, co tě trochu uklidní :)
Reagovat
baba
z tohoto pohledu je mi smutno za naší juniorskou světovou jedničkou Jonášem,který ještě ani nevyhrává nižší kategorie - tady mu tleskáme za postupy do druhého a třetího kola a přitom je snad i starší nebo stejně starý jako Jannik či Korda.To samé Lehečka.
Reagovat
EllNino
No ... to je zajimave, ze kazdy dozrava jinak... Jannik je vyjimecny talent, podobne jako FAA se prosadil uz ted ...

Jirka s Jonasem maji pred sebou trnitou cestu, proste musi vydrzet, nahoru to jde tezko, ale nekdy staci par dobrych vysledku podobne jako u Tomase Machace ... a jde se nahoru trochu lepe ... nejsou to takovi talenti jako Jannik, ake do prvni stovky nebo padesatky by se dostat mohli
Reagovat
Pe3k
Nevím jestli bych to házel vyloženě na talent. Sinner začal s tenisem hodně pozdě, ale dře více než ostatní (možná ne). Ti naši mladí sice netuším jak přistupují k tréningu atd.,ale obávám se, abychom jako teď vzpomínáme na Berdycha a jeho výkony a dlouhodobý pobyt mezi špičkou nevzpomínali podobně i na Veselého, protože ta propast za ním je obrovská.
Reagovat
EllNino
Neřekl bych, podívej se vedle na Race ...
Reagovat
Pe3k
Aha, to jsem nečekal.
Reagovat
Krisboy
Berdychův duch ožívá...v Sinnerovi a Kordovismilesmile

Pěkné složení finále, je tak dál, chlapcismile
Reagovat
sojka1
mne se tak styska po panu Berdychovi!!! Pri hodne rychlem pohledu na malou uvodni fotku u clanku se mi Berda zase vybavil... :-((
Reagovat
Krisboy
smilesmile

Mám úplně stejné pocity smile
Reagovat
Vlk-v-trave
skvely turnaj z zaslouzene finale:)
Reagovat
turista
Next Gen se víc a víc dostává do finále o velké tituly. OK.
Reagovat
Vlk-v-trave
Next, next, next gen :)
Reagovat
Patik
keď majú možnosť pri absencii toľkých hráčov..
Reagovat
Nola
budu dvaja rysavi tenisti vo finale?

dnes ma napadlo, co sa stalo s Chungom Hyeonom ? vyzeralo to, ze ma slusne nastartovanu karietu po AO 2018, kedy presiel az do semi, dokonca vyhral Next Gen finals, rovnako ako Jannik a d Artagnan, je zraneny ?
Reagovat
EllNino
Ano
Reagovat
Nola
to bude take vesele smile, tusim posledny rysavec, co vyhral M1000 bol Andy Murray, inak Ivan z Mrazika uz ide nadoraz, nevidela som posledny zapas, ale musi mat toho uz plne kecky...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ne
Reagovat
Nola
tak mal toho plne kecky, alebo nie? smile
Reagovat
annah
Nejspíš měl, když ho Hubert tak pěkně vyklepl. :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To ví jen on, ale jednoduše na Huberta nestačil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist