Smitková v kvalifikaci Wimbledonu vydřela postup. Macháč už je ve finále kvalifikace, Kolář dohrál

23. 6. 2021, 14:31
Aktuality 22
WIMBLEDON - Tereza Smitková v prvním kole kvalifikace Wimbledonu zdolala Jaqueline Cristianovou a po dvou letech na nejvyšším okruhu vyhrála zápas. Nasazený Tomáš Macháč porazil Kanaďana Braydena Schnura a zahraje si o hlavní soutěž. Zdeněk Kolář ve druhém kole kvalifikace neuspěl.
Tereza Smitková (© AELTC)

Tereza Smitková už byla 57. hráčkou světa, ale v posledních letech se trápí herně i zdravotně a v žebříčku WTA jí momentálně patří až 487. příčka. Šestadvacetiletá Češka však využila chráněného žebříčku a mohla zasáhnout do kvalifikace letošního Wimbledonu, kde si v roce 2014 zahrála své jediné dosavadní osmifinále na grandslamových turnajích.

Zatímco na French Open prohrála hned v prvním kole, v tradičním dějišti wimbledonské kvalifikace Roehamptonu začala vydřeným vítězstvím 5-7 7-6(1) 6-2 nad Jaqueline Cristianovou z Rumunska a přesně po dvou letech dokázala vyhrát zápas na hlavním okruhu.

Smitková mohla získat už první set, na returnu však nevyužila dva setboly. Ve druhé sadě sice jako první přišla o podání a prohrávala už 2-4, ale od té doby si svůj servis suverénně hájila a po téměř dvouapůlhodinovém boji postoupila. Ve druhém kole narazí na Rakušanku Barbaru Haasovou.


Macháč je už ve finále kvalifikace
Tomáš Macháč na začátku března slavil svůj druhý triumf na challengerech, ale poté se zdravotně trápil a na všech třech turnajích po pauze ztroskotal na úvodním soupeři. Namále měl i včera v prvním kole kvalifikace Wimbledonu, veterána Tommyho Robreda nakonec zdolal až 10-8 ve třetím setu a připsal si své první vítězství na trávě.

Na něj dnes úspěšně navázal, když proti Kanaďanovi Braydenovi Schnurovi v úvodním dějství zlikvidoval manko 2-5, po vyhraném tie-breaku dominoval a soupeři nadělil "kanára".

O hlavní soutěž si nasazený 20letý Čech zahraje s Christopherem O'Connellem, nebo Rubenem Bemelmansem.

Zdeněk Kolář si svou první hlavní soutěž na grandslamech nezahraje ani letos ve Wimbledonu. Čtyřiadvacetiletý Čech ve druhém kole kvalifikace prohrál 4-6 3-6 s nasazeným Nikolou Milojevičem ze Srbska.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
darek.vrana
Nějak pořád nechápu chráněný žebříček Smitkové. Ze kdy ho má chráněný? A jak vysoko byla? Mám pocit, že se už aspoň 5 let pohybuje mimo příčky zaručující kvalifikaci na gs, nebo ne?
Reagovat
EllNino
to neee, půlka roku 2019 byla ještě kolem 150. místa ... hlavně díky té výhře na ITF v Ilkley 100 k a pár dalších ITF turnajů ... ona je opravdu ta z hráček, kterým tráva dělá kariéru :))
Reagovat
Dobry-den
Tereze je na trávě tragická. Všeho všudy se jí na tomto povrchu povedly 2 turnaje v životě. Ano, jedním z nich byl Wimbledon, ale jinak to jsou všechno prohry v prvních a druhých kolech s kdejakou nulou, takže se to dá označit spíš za náhodu, jinak je to od ní hrůza... smile
Reagovat
darek.vrana
Aha, já měl nějak vsugerováno, že poslední úspěchy byly někdy "v pravěku"...smile
Reagovat
Fransoas
Ve finále kvalifikace narazí na zkušeného Australana.Bude to nejspíš hodně těžký soupeř.Tomáši pojď.
Reagovat
Fransoas
Přes nepříznivý prvnl set,který nakonec otočil,potom dominoval.Je samozřejmě dobře,že to uhrál ve dvou setech.
Reagovat
EllNino
Skvělé! Po včerejší bitvě s Tommym tentokrát poměrně snadná práce s Kanaďanem Schnurem ... i když první set musel otáčet, jednou tam nevyužil vedení 40:0 na returnu ... ale poté, co Braydena brejkl na 4:5, spadlo to z něj a vyhraných TB to definitivně překlopil na svou stranu :)

Ve finále kvaldy Bemelmans - O'Connell - bude to Tomášův 4. zápas v životě na 3 vítězné sety, tak jsem zvědav :) Těžké samozřejmě, ale určitě hratelné :)

Zdenda srdnatě bojuje s Milojevicem, ale tahá za kratší konec, tak pojď :)
Reagovat
SydneyOpen
bylo by super kdyby se Tom kvalifikoval, potřeboval by po té docela dlouhé pauze nějakou vítěznou šňůru.
Reagovat
EllNino
Hezká otočka ... přál bych jí, aby se jí povedlo postoupit do MD ... los do 2. kola také hratelný, vlastně jde o souboj dvou hráček s čekými kořeny, protože rodiče Barbary Haas jsou Češi :)

Snad se jí povede ještě alespoň jedno kolo
Reagovat
gigin
\o/ \o/ \o/ \o/ \o/ \o/
Reagovat
gigin
Mezitím já:

https://youtu.be/AIgGFA5AAvg
Reagovat
Vlk-v-trave
3 GEMY MU NECHAL :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Jinak Trojda venku.
Tomic venku.
Uz mame prvni upsety.
Reagovat
smazaný uživatel
Victor Troicki se dnes rozloučil s tenisovou kariérou
Reagovat
gigin
Počkej,fakt?
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stejně asi oslaví hlavně doma. Vypadnutím z kvaldy by to moc nevytrhlsmile
Reagovat
smazaný uživatel
On se chtěl rozloučit ve Wimbledonu, ale volnou kartu nedostal a teď rupnul.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Snad má plán B, dyť to není Rublsmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tim jsem chtel naznacit, ze Genia ceka Nakashima misto Troickeho...
Reagovat
lvicek
Gratulace pro Terku. Koukam, ze ted temer uzavira prvni petistovku v zebricku - to mela nejaky chraneny zebricek?
Reagovat
tommr
jj podobnej případ jako Vondroušová a OH ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist