Soustředěný výkon a pestrý tenis. Muchová je ve čtvrtfinále French Open!

4. 6. 2023, 16:40
Aktuality 108
FRENCH OPEN - Karolína Muchová (26) již podruhé vylepšila své maximum na pařížské antuce. Při premiéře v osmifinále French Open přehrála po soustředěném a uvolněném výkonu 6:4, 6:3 Elinu Avanesjanovou a počtvrté v kariéře a již na všech třech površích postoupila do čtvrtfinále grandslamu. O vyrovnání svého nejlepšího výsledku na turnajích velké čtyřky se utká s Anastasií Pavljučenkovovou.
Karolína Muchová (© Profimedia)

Karolínu Muchovou v této sezoně zatím nelimitují žádné závažné zdravotní problémy, které by ji vyřadily ze hry na delší období, a díky zápasovému rytmu si udržuje i stabilní formu.

Tu nyní prodává také na French Open, které odstartovala skalpem světové devítky Marie Sakkariové a předznamenala své možnosti. Následně totiž vyřadila bývalou semifinalistku Nadiu Podoroskou i neoblíbenou soupeřku Irinu Beguovou a zkompletovala sbírku grandslamových osmifinále.

Ani s tím se však šestadvacetiletá rodačka z Olomouce nespokojila a míří dál. Dnes při premiéře ve 4. kole French Open si po sebevědomém výkonu na kurtu Suzanne Lengleonové poradila také s Elinou Avanesjanovou.

O šest let mladší Rusku arménského původu, jež jako šťastná poražená kvalifikantka hrála hlavní soutěž grandslamu teprve podruhé v kariéře a při debutu na Roland Garros si připsala první tři vítězství, přehrála po 72 minutách hry 6:4, 6:3.

Česká tenistka předváděla svůj tradiční pestrý tenis se širokou škálou úderů a herních variant. Obě hráčky dlouho dělaly minumim laciných chyb, zároveň však bojovaly se servis či vysokými míčky na straně kurtu proti sluníčku.

I proto měla Muchová potíže ukončit oba sety a v závěru ukání využila až 5. mečbol. První dvě příležitosti na uzavření zápasu měla už za stavu 6:4, 5:2 a 40:15 při svém servisu, ale na chvíli ztratila koncentraci, vypadla z jinak velmi soustředěného módu a po sérii chyb dala ještě své soupeřce šanci. Nakonec zápas ukončila vítězným bekhendovým úderem po lajně v gamu při podání sokyně.

"Jsem teď samozřejmě moc šťastná. Závěr prvního setu i zápasu byl trochu nervózní, ale děkuju všem za podporu," hodnotila Muchová v pozápasovém rozhovoru s Fabricem Santorem.

Bývalá světová devatenáctka zápas ukončila s bilancí 31 winnerů a 25 nevynucených chyb a v žebříčku si zajistila posun do TOP 30.

"Někdy vyberu až tu třetí čtvrtou možnost a ne tu nejlepší. Kolikrát je obtížné vybrat ten správný úder, ale s týmem na tom pracujeme, aby ta první zvolená volba byla správná. Jsem ráda, že o této rezervě víme a budeme na ní pracovat," řekla svěřenkyně Emila Miškeho.

"Byl to těžký zápas. Snažila jsem se opět hrát agresivně a chodit si pro údery. Soupeřku jsem moc neznala, ale cítila jsem, že se v průběhu zápasu zlepšuje a vrací více míčů. Vypadalo to, že jakmile jí dám trochu prostoru, využije toho. Honila mě z jednoho rohu do druhého, takže to byl i vzhledem k horku náročný zápas. Jsem ráda, že jsem to nakonec zvládla ve dvou setech," řekla Muchová na tiskové konferenci.

"Byla jsem ráda, že jsem to ukončila na returnu. Do zápasu jsem šla s vědomím, že má trochu pomalejší servis. Především ten druhý. Určitě jsem byla ráda, že jsem za stavu 5:3 zahrála dobře, protože bych pak servírovala proti sluníčku, což bylo docela nepříjemné. Hrály jsme dlouhé výměny, bylo teplo, takže by to za stavu 5:4 bylo těžké. Jsem ráda, že se mi to podařilo zlomit," dodala Muchová

Muchová postoupila do čtvrtfinále grandslamu počtvrté v kariéře a již na všech třech různých površích. Navázala na Wimbledon (2019 a 2021) a Australian Open 2021, na kterém došla až do semifinále. Od té doby mezi čtyřkou nejlepších na žádném turnaji nebyla.

O vyrovnání grandslamového maxima a ukončení bezmála dva a půl roku dlouhého čekání na semifinále se utká v úterý s předloňskou finalistkou Anastasií Pavljučenkovovou (h2h 1:2). Naposledy ji porazila předloni ve Wimbledonu, předtím jí podlehla ve dvou tie-breacích na antuce v Madridu.

"Zítra budu hodně spát, dám si nějaké dobré jídlo a kratší trénink úderů. Budu relaxovat a postupně se koncentrovat na ten další zápas," těší se Muchová.

31letá Pavljučenkovová v poledním osmifinále udolala po více než tříhodinovém boji 3:6, 7:6, 6:3 Belgičanku Elise Mertensovou, přestože prohrávala 3:6, 1:3 a čelila sedmi brejkbolům.

Bývalá světová jedenáctka Pavljučenkovová loni finále v Paříži neobhajovala, kvůli zranění kolena přišla o téměř celou sezonu a aktuálně figuruje až na 333. místě světového žebříčku.

Druhou čtvrtfinálovou dvojici, ze které vzejde semifinálová soupeřka pro vítězku duelu Muchová-Pavljučenkovová, vytvořily Ukrajinka Elina Svitolinová a Aryna Sabalenková.

• FRENCH OPEN 2023 •
Francie / Paříž, antuka, 38.000.000 eur
nedělní výsledky (04. 06. 2023)
• Dvouhra žen - osmifinále •
Muchová (ČR) - Avanesjanová (-) 6:4, 6:3
Sabalenková (2) - Stephensová (USA) 7:6 (7:5), 6:4
Svitolinová (Ukr.) - Kasatkinová (9) 6:4, 7:6(7:5)
Pavljučenkovová (Rus.) - Mertensová (28-Belg.) 3:6, 7:6 (7:3), 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

108
Přidat komentář
turista
Muška hraje obdivuhodný tenis. A málokterá tenistka má tak výborný bekhend po čáře jako ona. Velká gratulace. Pokud udrží koncentraci tak přejde i přes carevnu.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Taky věřím, že přes Nasťu přejde do SF smile
Reagovat
tommr
carevna vypadla už v prvním kole s AKS ... smile
Reagovat
vladka
Milá, šikovnásmile, její tenis mě baví i přes pár úletů. Hodně štěstí do dalšího kolasmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Muška smile hraje divácky atraktivní styl - hodně parádiček. Prostě styl alá Brazílie
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak nebyl to spatny zapas, ale ve druhe polovine me prislo, ze ji obcas dochazi sily... trochu zpozdena na udery, dost nepresnosti, pak se asi i pridala nervozita.

Nekonec to zvladla, ale doufam, ze to nebylo dnes tim drive avizovanym nachlazenim, ...aby vubec jeste na QF nastoupila.

Jinak hezky rozhovor na konci... Santoro me prekvapil...
...Kaja me az tak neprekvapila;),... je to jeji charakter, proste 5 moznosti v hlave na jeden uder... nekdy moc kouzli, ale na druhou stranu - to me na ni asi nejvic baci:) Asi podobne jak toho Santora.:)

Zajimavosti je, ze nad tim chteji pracovat... no... je to vyzva, mnohem vetsi nez bude to QF. To je proti zmene charakteru vlastne jen prkotina v zivote...

Pokud Kaja nastoupi tak to bude tak 50/50, nebo spis mozna vic o Naste...ta dokaze nekdy velke veci a to jak ve smeru prohry, tak vyhry:)
Reagovat
tommr
já myslím že to nebylo únavou, nachlazením nebo nervozitou ale ztrátou koncentrace. Mušce se to stává skoro pokaždý když se dostane do pohodlnýho vedení ...
Doufám že ve čtvrtfinále se toho vyvaruje a bude stoprocentně koncentrovaná celej zápas protože Pavlyuchenková by každýho polevení určitě využila líp než nezkušená Avanesyan ...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak ono vybrat si v rychlém sportu, jakým tenis je, první možnost je opravdu nejlepší řešení. Třeba se přitom víc sladí s intuicí. Ty úlety, co několikrát zahrála, způsobil právě výběr mezi 1.a2.mmožností nebo dokonce mezi 2.a5.smile

Jinak když se zrovna nerozhodovala, tak souhlasím s vysokým estetickým dojmem, kterého je v současném uhekaném a udřeném tenise jak šafránu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Amazonka má prý narozeniny stejně s Carlitem a dneska pálila FH průměrně 130km/h, tedy rychleji než on.smile
Reagovat
Liverpool22
OBA narozeni 5. 5. Aryna 1998 a Carlos 2003
Reagovat
tommr
oba letos slavili narozeniny v Madridu a byl z toho dokonce skandál, protože Alcaraz dostal velkej dort zatímco Sabalenka jen malej ... smile
Reagovat
Liverpool22
Chudák Aryna smile
Reagovat
IngStavinoha
;-))) smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná měl doma Alcatraz seznam, kdo všechno má dort dostatsmile Amazonka si ho mohla sníst v klidu samasmile
Reagovat
zfloyd
výborně , další GS se blíží smilesmilesmile
Reagovat
IngStavinoha
normalně temu brojlerovi teď fandim smile
Reagovat
EllNino
jasný no, společný nepřítel spojuje i nepřátele smile
Reagovat
IngStavinoha
ten řev mi vadí pořád, ale na druhé straně vyrašil drobounký ochranitelský syndrom ;-)))
Reagovat
Nola
Amazonka si dnes presla tazkym zapasom, to ju moze iba posilnit, prilis lahke zapasy vytvaraju dojem neporazitelnosti.... Sloane je mi luto, z Americaniek najsympatickejsia hracka asi
Reagovat
Liverpool22
Mám to stejně - Slůně určitě nejvíc sympatická a má pěkný oči smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Teď už to je zas na jednu bránu smile
Reagovat
zfloyd
tři chyby za sebou a vše je jinak
Reagovat
zfloyd
to jsou veletoče
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Slůně je holt labilkasmile
Reagovat
tommr
Sabalenka nakonec první set přece jen uhrála v TB. Ještě to ale nemá v kapse. Ztráta vedení 5:0 je varováním ...
Antuka na letošním FO je tak pomalá že to hodně nahrává pinkalkám kterých je v osmifinále většina ...
Reagovat
Liverpool22
Aryna nakonec s odřenýma ušima bere 1. set smile Slůně se výborně pohybuje a skvěle brání - antuka jí pochopitelně hraje do karet
Reagovat
Nola
Sloane tu hrala finale a dnes chvalim organizatorov, ze dali na zaver tento duel, tie panske dnes bol vacsinou tah na jednu branku
Reagovat
Liverpool22
smile je to BIG zápas - obě hrají super smile
Reagovat
zfloyd
Aryně začal být kurt nějaký malý , připomíná mi Petru , ta mívala stejný problém
Reagovat
aligo
Opravdu od stavo 0:5 výtečný tenis
Reagovat
dadaft
jo jo, teď je to jízda ,,,,,,,,, smile
Reagovat
elsky
No nevím.. dokoukám TB a pryč smile
Reagovat
vavrinec
Nestahujte kalhoty když brod je ještě daleko. Z 5:0na 5:5, to je slušný propadlo.
Reagovat
elsky
A co teprv růžový trenky. smile
Reagovat
IngStavinoha
šak pekné, štýlové bombardéry...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Spartakiádkysmile
Reagovat
tommr
jj to se teda Sabalence vůbec nepovedlo ...
Reagovat
elsky
Dlouho jsem ji neviděl a docela špatně se na to zvyká. A s tím řevem ještě..
Reagovat
IngStavinoha
drží třepetalku kaderkovku zatím statečně, ale teď je tady Nasťuška smile
Reagovat
IngStavinoha
dokonce "omylem" ;-) uvedená se vším všudy...
Reagovat
com
Nevite nekdo, kdy zacne ten vecerni slagr smilesmile Zatim nejnudnejsi zapas dne s jasnym koncem smile
Reagovat
aligo
Už to není tak hrozné
Reagovat
zfloyd
no vidíš 5:4 a už je to drama
Reagovat
com
jo Sabalenka me vyslysela smilesmile Asi ji mrdlo v hlave smile
Reagovat
Liverpool22
teď je to správná řežba - jen tak dále smile
Reagovat
aligo
Že, když zjistili, že budou hrát ženy noční show, tak začali hromadně vracet vstupenky smile

https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/18201--to-budou-hrat-zeny-divaci-na-roland-garros-hromadne-vraceli-zakoupene-vstupenky
Reagovat
zfloyd
lidí je tam docela dost
Reagovat
aligo
Jojo četl jsem lak že se to zase rychle převykpuoilo se slevou
Reagovat
zfloyd
vůbec jí nezajímá , že hraje na antuce , jede jako parní válec
Reagovat
Liverpool22
smile Slůně neví co hrát - Aryna válec smile
Reagovat
IngStavinoha
smile jen ať vydrží
Reagovat
IngStavinoha
tak set by byl - teď se ukáže, s čím přijdou "spojenci"
Reagovat
IngStavinoha
snad už s ničím
Reagovat
Paseka
Ukrajinky,jedna jak druhá,jsou prostě kravky!!smile
Reagovat
vavrinec
Opravdu? Myslíš, že kdyby Rusové zabrali Moravu a denně odstřelovali raketami Prahu a další města, že bys jim nadšeně třásl rukou?
Reagovat
aligo
Snažíš se zbytečně, ten kdo nechce to nepochopí... Budou furt hanit Ukrajince stůj co stůj a žádný příklad je o tom nepřesvědčí....
Reagovat
vavrinec
Tak samozřejmě, lidé jsou "různé" jak říkával Werich. Možná by jim třásl rukou v předklonu a ve volném čase pomáhal zaměřovat cíle, kdo ví.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Paseka
Kasatkina,Sabalenka,.... bombardují UK??
Reagovat
milik254
Spojený království ne, bráško, ale Ukrajiny jejich rodné země ano. U Aryny je její podpora Lukašenka veřejně známá.
Reagovat
IngStavinoha
Nedávná bombardování Jugoslávie, Iráku nebo Afghánistánu USA s více než milionem zbytečných obětí ti samozřejmě nevadí, protože byla "demokratická". Ale ani na slovíčka tohoto typu se novosvazáčku nehraje. Stejně jako na kolektivní vinu či selektivní diskvalifikaci podle toho, komu zrovna potřebuješ (???) servilně olizovat záď.

smilesmilesmile
Reagovat
rosm
Jak se to dá srovnávat proboha? Copak někdo zabíral území jako Russko? Tihle trollové bože.
Reagovat
IngStavinoha
tak jinak: Kosovo, severní Irák, Kurdistán... když už chceš mluvit o faktických záborech území hlavně pro účely vojenských základen USA, které v této části světa správně vůbec nemají co pohledávat smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby Aryna jasně řekla, že je Lukašenkův rukojmí, tak by ji možná Ukrajinky braly.
Reagovat
IngStavinoha
speciálně tebe bych chtěl vidět na jejím místě smile
Reagovat
NovacekTP
smilemoc pěkný, ale pro silně věřící je zápas vhodný až po 22 hod. Ruska hraje moc pěkně.smile
Reagovat
jirkaS
Svitolina-Kasatkina na konci
tlapka nebyla, proč když je
Kasatkina vyvrhel?smile
Reagovat
com
Treba Svitolina nesnasi lesby smilesmile
Reagovat
jirkaS
zkoukl bych s nima videosmile
Reagovat
PetaM
Prostě matka k*áva se vším všudy.
Reagovat
Nola
som to prepla na chvilu a Frantici ju beru ako svoju , Monfils v hladisku, tak ju vehementne podporovali.... celkom dost divakov, aky rozdiel, ked hrala NO1 Iga pred par dnami a prazdne tribuny
Reagovat
Bee
taky jsem čekala, jestli podání ruky bude nebo ne... Darja mávla a zvedla palec a z opakovaných záběrů bylo zřejmé, že Elina ten palec směrem k Darje zvedla taky. Osobně bych si tipla, že to nepodání ruky drží na všechny bez výjimky z důvodů politických /a v tomhle souhlasím/ např. proto, že ne každý kdo koukal na utkání /nebo viděl sestřih/ ví, že Darja je vyvrhel a že s válkou nesouhlasí.... vedlo by to k dalším zbytečným hejtům a konspiračním teoriím. Je klidně možný, že z toho nedělají drama, v šatně si tu ruku podají a společně si řeknou, že Putin je kre..én... kdo ví
Reagovat
IngStavinoha
je to v podstatě to samé jako kdysi ;-) rádoby "morální" klečení před černochy - veřejnoprávní vlk se dočasně nažere a normální člověk zůstává dlouhodobě člověkem smile
Reagovat
George_Renel
Já jsem tedy Eliny zvednutý palec neviděl....
Reagovat
Holahej
na svém twitter.com účtu to objasňuje...

Elina Svitolina explains why she doesnt shake hands with Russians and Belarusians.
Reagovat
IngStavinoha
to snad ani netřeba číst smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, já myslím, že Elina nebude zrovna z těch nejbystřejších... Možná je jinak ok, ale moje sympatie má Kosatka - odvážná, sebevědomá, spontánní a pěkná holka.
Reagovat
turista
Nevím jak bere jedna druhou. Ale Kosatku bych nekamenoval. Chtěla jít dál a to zklamání z porážky bylo asi velké. Je to jinak hezká holka.
Reagovat
Otmar
Ze hry Arménky jsem si odnesl dojem, že vyhrát bylo pro Mušku povinností. Byla evidentně lepší hráčkou většinu času. Trochu mě děsí čtyři ztracená podání a dost fatální chyby v závěru...to by taky nemuselo jindy projít, že? Nicméně těšíme se ze ČF, zas tak samozřejmé to není a dál to je hratelné. Díky a držím palce!
Reagovat
Liverpool22
ČF je určitě úspěch.smile S Nasťou to bude 50:50 - snad se Muška zase dobře vyspí smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Byla unavená.
Reagovat
Fransoas
Souhlasím že tam byly některé chyby. Faktem je a ti bych zdůraznil - tyto mladé vycházející a ničím nezatížené mladé hráčky nemají tolik zábran a chtějí se předvést v nejlepším světle. Potom třeba Karolína a jiné hráčky které jsou favoritky můžou mít trochu problém - záleží jak zvládnou ten tlak a pokud je pustí do hry,tak pak je problém. Naštěstí to u Karolíny neplatilo. Tlak jsem z protistrany očekával. Gratulace k postupu do čtvrfinále !
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
Liverpool22
dnes v pohodě postoupila. smile Klíčové bylo, že hned na začátku zápasu "Arménku" brejkla a to určilo ráz celého zápasu, kdy Muška stále vedla a tím pádem měla zápas pevně v rukách.
"Arménka" hrála dobře, ale Muška hrála o level výše - bylo to podobné jako když ve fotbale hraje Brazílie s Arménii - dopředu je jasné kdo vyhraje.
Prostě Muška dnes profesorský, sebevědomí a kreativní výkon alá Brazílie - takže velká pochvala a gratulace k postupu smilesmile
Reagovat
Otmar
Nedala soupeřce šanci pomyslet na výhru!smile
Reagovat
turista
Ano.Muška měla ten dnešní zápas pod kontrolou.
Reagovat
milik254
Soustředěný výkon to teda moc nebyl, hlavně ve druhém setu. Proti této soupeřce to ještě nebylo závažné, ale proti Nastě si to dovolit nemůže.
Reagovat
tommr
jj 4 ztráty podání ve dvou setech je hodně a silnější soupeřka - což Pavlyuchenkova rozhodně je - by to potrestala ...
Reagovat
Liverpool22
hraje se na antuce a i Nasťa si dnes prohrála servis
Reagovat
Nola
Karolinky len tak dalej smile
Reagovat
tommr
Karolína s přehledem i když pár chybiček by se tam našlo. Důležitej je ale postup ve dvou setech takže snad zbydou nějaký síly i na to čtvrtfinále ... smile
V průběžným žebříčku se Karolína posune na 26. místo což mj. zaručuje nasazení ve Wimbledonu (takže už nebude hrozit další první kolo proti Sakkari) ...
A ještě jedna zajímavost: Karolína už na letošním FO získala víc bodů než všech 11 ostatních českých hráček dohromady ...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Je dobře, že bude Muška už nasazená - herně patří minimálně do TOP 20 smile
Reagovat
EllNino
na wimbledonské trávě by byla proti Sakkari favoritkou :)
Reagovat
Honza-K
Případným dalším vítězstvím by pravděpodobně vyrovnala své žebříčkové maximum. Samozřejmě Pavluščenková je jiná úroveň i když po zranění je v žebříčku v druhé stovce - jako ještě nedávno Karolína.
Reagovat
tommr
jj pokud by Karolína vyhrála ve čtvrtfinále posunula by se do top-20 na 19.místo ...
Postup do finále by znamenal posun na 15.místo a titul posun na 10.místo ...
Reagovat
Liverpool22
smile chce to posun do TOP 10 - takže ještě 3 výhry smile
Reagovat
Dobry-den
Gratulace k postupu do ČF. smile

Ale s titulkem nesouhlas. Kdyby byla soustředěná, tak vyhraje 6:1 6:1 bez zbytečných dramat. Proti Begu to stejný...
Ale Muška je hodná holka a výprasky nerada dává. smile

Poslední 2 zápasy byly především o Mušce, proti Nastě to bude jiný. Ta jí nedá na údery tolik času, tak snad ani nebude dělat tolik kravinek. Šance na postup do semifinále je slušná. smile
Reagovat
Liverpool22
Já s tím titulkem souhlasím. smile Muška se soustředila od začátku zápasu a proto šla hned do vedení - počítala s tím, že "Arménka" bude na začátku nervní nebo-li z tohoto úhlu pohledu Muška vstoupila do zápasu soustředěná + uvolněná a kreativně také hrála viz. občasné náběhy na síť.
Takže Muška spíše vždy trošku ztratila koncentraci, když vedla viz. konec zápasu + možná trošku nervíky - docvaknout zápas v této fázi už je nápor na nervy....smile
Reagovat
Honza-K
Souhlas smile
Reagovat
Pe3k
smilesmile
Reagovat
Honza-K
Moc Karolíně postup mezi 8 nejlepšch přeji. Její hra je pestrá a její zápasy nenudí. smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
com
Muchova sice vyhrala, ale stejne se dnes bude vsude psat o Bouzkove smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Máš pravdu - průsery vždy přitahujou více pozornosti než úspěchy smile
Reagovat
annah
Paráda Muško!!! Mečboly jsi sice trochu plýtvala, ale je to doma!!!! Blahopřeju!!smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist