Stejně na všech grandslamech. Největší turnaje zavádějí rozhodující tie-break do 10 bodů

16. 3. 2022, 12:20
Aktuality 53
Počínaje letošním French Open bude na všech grandslamech za stavu 6-6 v závěrečném setu rozhodovat tie-break do deseti bodů. Shodli se na tom představitelé akcí velké čtyřky. Zkušební doba je jeden rok, poté se pravidla mohou opět změnit.

Právě French Open je jediným grandslamem, kde se tie-break v rozhodujícím setu nekonal. Australian Open super tie-break, který známe místo rozhodujících setů ve čtyřhře, zavedlo jako první, pro Melbourne Park se tedy nic nemění. Ve Wimbledonu se od roku 2019 konala tradiční zkrácená hra, ale až za stavu 12-12 na gamy. US Open se drželo klasiky z turnajů WTA i ATP, tedy standardního tie-breaku v případě stavu 6-6.

Nejdelším zápasem v grandslamové historii je vítězství Johna Isnera nad Nicolasem Mahutem ve Wimbledonu 2010. Američan ve více než 11hodinovém utkání roztaženém do tří dnů zvítězil 70-68 v rozhodujícím dějství.

Změna pravidel projde roční zkušební dobou a týká se i kvalifikačních zápasů, turnajů vozíčkářů a juniorských soutěží. Radě grandslamů v rozhodování pomáhaly ITF i ATP a WTA. Cílem je sjednotit pravidla, ze kterých byli někteří fanoušci a údajně i hráči zmatení.

"Grand Slam Board plánuje zhodnotit zkušební provoz po skončení kompletního grandslamového roku a zkonzultovat ho s WTA, ATP a ITF, než případě přistoupí k trvalé změně pravidel," uvedla grandslamová rada v prohlášení.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

53
Přidat komentář
RFanousek
Neustálá snaha vše zrychlovat, zkracovat, přizpůsobovat 'nové rychlé době' je podle mě absolutně ŠPATNĚ. Jsem v tomhle konzerva. S každou další změnou je vše horší a horší. To je můj názor.
A nelíbí se mi ani nahrazení lajnových automatickým jestřábím okem. Najednou to ztratilo něco ze svého kouzla, ten sport. Nevím no...
Reagovat
smazaný uživatel
Super TB v piatom a nahradenie čiarovych rozhodcov videotechnikou, ano. Je to škoda.

Ale to su kozmetické zmeny, a ktorymi dokázem zit a mat pre tenis stále rovnakú vášen ako fanusik.

Ale zrusenie zapasov na 3 vitazné, ba dokonca zrusenie "zhody", to by tenis totálne zbastardili a dufam, ze sa toho nikdy nedozijem.
Reagovat
RFanousek
To musím souhlasit.
Reagovat
Fandina
Zrušení čárových rozhodčích je podle mě v pohodě. Aniž by totiž chtěli někomu ublížit, tak se mohou splést a i případné vyzývání oka v jejich prospěch nebo neprospěch může zbytečně budit vášně. Takhle je to bez ních nemusí zbytečně vyvolávat v někom pocit ukřivděnosti, když oko je nebo i třeba není vůbec zavedeno. Bez čárových rozhodčích je to lepší.
Reagovat
annah
Taky to tak vidím. Něco tam sice chybí, ale výhody myslím převažují.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
dappe
Na druhou stranu to stále více a více připomíná počítačovou hru. Já souhlasím s tím, že to celé jde špatným směrem. Ve sportu je příliš mnoho peněz, což ho v konečném důsledku poškodí.
Reagovat
GaelM
Po zničení Davis cupu a Fed cupu už se nedivím ničemu. Od sledování tenisu mě to neodradí, ale zase přijde o kousek toho, kvůli čemu byl mezi sporty jedinečný a krásný.
Reagovat
Fandina
Tak nějak, nový formát DC a FEDu se mi také nelíbí, ale první kolo nebo baráže jedou starým systemem a to je fajn.
Reagovat
Rafaeoli25
I na ATP a ve vedení některých turnajích prostě sedí no jak to slušně říct..smile
Reagovat
annah
Nevím, proč by se měly GS sjednocovat. Každý je svébytný, samostatný, odlišný, tak by si podle mě mohly ponechat i různá pravidla pro pátý set. Doufám, že se k tomu za rok vrátí. I když asi doufám marně.
Zkrátit na dva vítězné v žádném případě! Ale o tom asi nikdo z organizátorů neuvažuje.
Reagovat
tommr
zřejmě se řídíš zásadou že pořádek je jen pro blbce a inteligent se vyzná i v bordelu ... smile
Reagovat
RFanousek
Ne, řídí se zásadou že čím pestřejší něco je tím lépe.
Já za sebe nesouhlasím s jakýmkoliv TB v pátém setu, a nejvíc si na tenisu užívám právě zápasy, které jdou dál po stavu 6-6. To jsou zápasy které si pamatuju a na které vzpomínám, takové tvoří tenisovou historii. Že se kvůli tomu posune nebo přesune nějaký jiný zápas je mi úplně jedno.
Reagovat
RFanousek
Například jeden z nejlepších tenisových zážitků byla pro mě semifinále Wimbledonu 2018, kde nejdřív hráli maratón Isner s Andersonem a poté Novak s Rafou, den a něco jsem strávil u telky ale byl to úžasný zážitek, oba ty zápasy.
Reagovat
annah
Tak vyznat se v pravidlech pátého setu na čtyřech GS, k tomu není třeba nějak vysoké inteligence. smile
Reagovat
tommr
krok správným směrem. smile Stejná pravidla na všech GS by měla být samozřejmostí a nemělo by se o tom vůbec diskutovat ...
Ještě by to chtělo zrušit zápasy na tři vítězný s tím že na tři vítězný by se mohlo hrát ve finále ve kterým už nehrozí žádný časový nabourání programu ...
Reagovat
paddy
smile
A jak vysvětlíš rozdílné povrchy, které z GS dělají různé sporty smile
Reagovat
tommr
povrchy a pravidla jsou dvě rozdílný věci ...
Co se týče povrchů tak bych byl pro to aby se zaved ještě pátej GS někde v hale ...
Reagovat
smazaný uživatel
Akoby si to vyriesil logisticky.

GS má 13-15 kurtov, všetky s tribúnkami alebo tribúnami.

Postavil by si 13-15 zbrusu novych hál, z toho 3 mega velké s hlavnymi kurtami?..

Nasli by tie haly vyuzitie aj mimo GS, bolo by to efektivne?..
Reagovat
Rafaeoli25
Pátý GS by šel, ale ne v hale, ale někde, kde by to bylo logické a byl by na to prostor, např. Madrid nebo Řím, tam by to byla i tradice. Takže za mě pátý GS i ano, ale v Itálii nebo ve Španělsku pod otevřeným nebem, případně by přicházelo v úvahu ještě Německo.
Reagovat
dappe
Jedině v hale by byl případný pátý GS alespoň trochu logický. Další GS pod otevřeným nebem by narušoval tradici a postrádal jakýkoli smysl. Ale jak už tu bylo zmíněno, GS v hale je těžko představitelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Mat 4 vrcholy v sezóne je totálny luxus, oproti inym sportom.

Vobec nevidim dovod na piaty Grandslam. Dokonca logicky vy mali byt len tri, hard-antuka-tráva, ale budis. Nech su styri.

Styri su uz tak dlhodobo, ze akakolvek zmena by skreslila tenisove dejiny a uz by sa uspechy generácii nedali porovnávat.
Reagovat
paddy
určitě bych zachoval 4
dva na hardu a dva na trávě smile
Reagovat
smazaný uživatel
Antuka sa v počte GS môže cítiť relatívne ukrivdená. Má v kalendári násobne väčšie zastúpenie ako tráva a napriek tomu má rovnaký počet GS, než tráva.

Rozdiel medzi počtom hardových turnajov a antukových je menší, než rozdiel medzi antukovými turnajmi a trávnatými. Napriek tomu má Hard 2 Grandslamy.

Ale to neni výčitka, ja som s tenisovým kalendárom maximálne spokojný, neviem si predstaviť ani TM na antuke, vôbec nič by som nemenil. Možno jednu trávnatú tisícku, to sa vyslovene pýta.
Reagovat
Rafaeoli25
Já dva na trávě a dva na antuce, tedy na dvou tradičních površích, kterým hard opravdu není smile
Reagovat
paddy
Tradiční povrch je pouze tráva, zbytek jsou pouze úsporné náhražky smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tradície dnes už nikto nerieši. Alebo sa vráťme k dreveným raketám a v NHL vyhoďme 24 tímov a nechajme si tradičných 6.
Reagovat
Rafaeoli25
Každopádně hard žádnou velkou tradici nemá, takže není důvod škrtat antuku a nechávat ten, že smile
Reagovat
paddy
z gauče se to dobře plánuje smile smile
Reagovat
Paixx
3 vítězný jenom ve finále je podle mě blbost, pak bys měl třeba loni nebo klidně letos RAFU s NOLEM na RG na 2 vítězný
Reagovat
smazaný uživatel
Nikto, kto ma tenis skutočne rád nemoze s myslienkou zrusenie best of 5 na GS suhlasit.
Reagovat
gocii
smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
RFanousek
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Pěkná pitomost tvoje návrhy smile
Reagovat
RFanousek
Zrušit zápasy na 3 vítězné? To by byla definitivní smrt tenisu. Vůbec nechápu jak může toto říct tenisový fanoušek. Leda snad ten kdo sleduje pouze ženský tenis.
Reagovat
Dobry-den
Konec legendárním maratonům... Právě to byla jedna z krás typických pro GS turnaje. Nebylo jich zas tolik, aby kvůli tomu museli měnit pravidla...

Salámová metoda. Za chvíli zrušej i výhody...
To už můžou rovnou počítat skore jak v badmintonu...smile
Reagovat
FulnekUltras
tak aspoň ten MMM ještě žije... smilesmilesmile

https://www.youtube.com/watch?v=C1c15wDJJnw
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a jak tu čtu, tak ne sám, že to po roce změní zpět, jakkoli šance asi moc velká není.
Poslední set by měl být odehrán bez TB. Jinak už můžou zrušit třetí vítězný set a turnaje se budou GS jen jmenovat.smile koneckonců Davis Cup už takhle dopadl, tak proč ne i GS, že...
Tiebreaky se dají v 1.-4. setu brát i jako zpestření, ale v rozhodujícím setu už rozhodně ne. To se taky může stát, že se zápas odehraje jen v TB a to je poněkud špatněsmile
Ovšem nemyslím, že bude dostatečný tlak na změnu. Musel by vzejít asi jedině od hráčů a musel by být hodně jednotný, o čemž nejsem moc přesvědčen, že by převážil zájmy TV a sponzorů.
Prostě jde o něčí zájmy, jestli finanční, pak netuším důvody.
Tenis je na cestě ztratit další část svého kouzlasmile
Reagovat
Pe3k
Každé změna pravidel mění sport. v pingpongu toho změnili za posledních 20 let tolik, že je to téměř jiný sport. Každý gs by měl být unikátní. Nechápu kdo to vymyslel (grand slam board)a proč, ale osobně s tím nesouhlasím (takže to můžou borci rovnou odpískat) smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Na RG a Wimbledone to mali nechať tak, ako to bolo. Mierny atyp oproti štandardu som vnimal atraktivne. So super TB na USO by som nemal problém.
Reagovat
RFanousek
Představte si že by finále wimbledonu 08, semi wimbledonu 18, zápasy Djoka s Wawrinkou na AO, semifinále Nadala s Djokem na RG 13 a další super zápasy skončily tie breakem za stavu 6-6. Trapné!!!!!!!
Reagovat
Rafaeoli25
Je to naprostá hloupost, jen kvůli dvěma zápasům Isnera v kariéře zavádět taková pravidla.
Reagovat
FulnekUltras
;-)))
Reagovat
Rafaeoli25
Na FO je to fakt úplný nesmysl, tam se málokterý zápas dostane do stavu 9:7 nebo 10:8, natož vyššího.
Reagovat
RFanousek
Tenis jde do háje jako všechno. Aspoň v těch finálových zápasech to proboha nechte. TB ve Wimbledonu 19 byl tak antiklimatický. Achjo. Zase krok výrazně špatným směrem.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
peRFect
Pravidlo, které je pro finálové zápasy naprosto nepochopitelné a rozhodlo W19.
Reagovat
Paixx
Wimbledon 19 rozhodli hráči, kteří ho hráli
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Keby sa hrá piaty set medzi Djokovicom a Federerom na jeden vitazny fiftin a servuje Federer. Vyhral by ho Djokovic :)

Proste vo velkych fiftinoch mal ten den jasne navrch.
Reagovat
Rafaeoli25
Na FO to moc smysl nedává, nechápu.
Reagovat
FulnekUltras
ale jinak jste do toho dneska zas po dlouhé době slušně zaryla smile

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/vasaryova-sepsula-cestu-trojice-premieru-do-oblehaneho-kyjeva-40390536#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=5P9ZrORWlhd-202203161032&dop_id=40390536&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest183_vzhled_vyh_pole_na_tel_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist