Štěpánek na Djokoviče neměl, Srbsko vede 1-0

15. 11. 2013, 16:10
Aktuality 55
DAVIS CUP - Neočekávaného stavu ve finále Davisova poháru jsme se po úvodních dvouhrách nedočkali. Radek Štěpánek sice v bělehradské aréně podal bojovný výkon proti domácímu favoritovi Novaku Djokovičovi, neuhrál však ani set a Srbové se ujali vedení. Nicméně Tmáš Berdych pak potvrdil roli favorita proti Lajovičovi a vyrovnal.
Radek Štěpánek (© daviscup.com)

Radek Štěpánek sice s Novakem Djokovičem prohrál osm z devíti vzájemných duelů, už několikrát ale s favorizovaným Srbem odehrál vyrovnané zápasy. A že čtyřiatřicetiletý rodák z Karviné dokáže být pro Djokoviče nepříjemným soupeřem, dokazoval i dnes především v průběhu první sady.

Štěpánek sice v šestém gamu ztratil jako první servis a prohrával už 2-5, pak však favorita vystrašil. Český hráč držel krok ve výměnách, po lajně občas vyslal vítězný úderi a i díky sérii sedmi vyhraných fiftýnů v řadě vyrovnal na 5-5. "Brzdi, Radku, brzdi," ozvalo se z hlediště. Českého hráče ale "vykolejil" sám Djokovič, jenž potvrdil své kvality. Za stavu 6-5 vybojoval setbol po dlouhé výměně tradičně skvělým pohybem a úvodní set pak ukončil prohozem.

Diváci nebouřili divoce, ale Štěpánka už při slavnostním zahájení přivítali pískotem, nejspíše v reakci na loňský incident s Tipsarvičem při čtvrtfinále v Praze. V první sadě se občas z hlediště ozval výkřik těsně před podáním českého hráče a ten musel pohyb přerušit. Po jednom úmyslném rušení mezi prvním a druhým servisem sudí Enric Molina vrátil Štěpánkovi první servis a fanoušky upozornil, že by kvůli nesportovnímu chování mohl domácí hráč přijít o fiftýn, a zjednal si klid.

"Očekával jsem, že diváci budou skákat do servisů. Snažil jsem se tím nenechat rozhodit, ale nejde to úplně. Pak rozhodčí zakročil, když to bylo posedmé nebo poosmé. Je to jeho práce a bylo to naprosto správně," řekl Štěpánek.

Na začátku druhého setu fungoval Štěpánkův dlouhý bekhend po lajně, náběh k síti a vítězný volej. I díky tomu měl ve třetí hře tři brejkboly, ale vedení 2-1 nezískal. A následovala hluchá pasáž, po vlastních chybách či vítězných míčích favorita prohrál dvanáct míčů v řadě a během chvilky přišel o druhou sadu v poměru 1-6.

Přesto Djokovič nevypadal uvolněně a nezvykle často se na sebe zlobil. Štěpánek čerstvého vítěze Turnaje mistrů trápil i čopy a přechody k síti. Až do stavu 4-4 se hrála ve třetím setu vyrovnaná partie, v deváté hře však Štěpánek popáté v utkání ztratil servis. Djokovič pak s úlevou usedl na lavičku a vzápětí zápas při svém podání bez problémů ukončil.

Ani kvalitně hrající Štěpánek tak šestadvacetiletému Srbovi nepřipravil první porážku od finále US Open, po kterém vyhrál už 23 zápasů po sobě.

"Spokojený bych byl, kdybych získal bod. Měl jsem proti sobě soupeře s jednou z nejlepších obran na světě. Snažil jsem se diktovat tempo hry, dostávat ho do složitých situací, ale on se z nich dostával. V prvním a třetím setu jsem mu dost zatápěl, urvat bod se nepovedlo, ale byl to skvělý tenis," řekl v České televizi Štěpánek, pro kterého by výkon mohl odrazovým bodem pro zítřejší klíčovou čtyřhru a dost možná rozhodující nedělní dvouhru.

"Vím, že Radek je bojovník, který nejlepší výkony předvádí právě v Davis Cupu. Mnoho lidí Radka podceňovalo, já ne. Radkova úroveň hry byla vysoká, měnil rytmus hry, což jsem čekal, hrál mi dlouhé míče do bekhendu, kdykoli to šlo, šel na síť. Byla to dobrá taktika - dostával mne pod tlak," ocenil Djokovič českého protivníka.

Dnešní duel v hledišti sledoval vítěz "salátové mísy" z roku 1980 Tomáš Šmíd, rodiče obou českých hvězd Štěpánka a Berdycha, ale také dvojnásobný bronzový judista z mistrovství světa Lukáš Krpálek, přítel dcery tenisového šéfa Ivo Kaderky.

Ve druhé večerní dvouhře nastoupil Tomáš Berdych, který se podle očekávání postaral o vyrovnání. Lídr českého týmu proti domácímu outsiderovi Dušanu Lajovičovi, který v sestavě nahradil zraněnou srbskou dvojku Janka Tipsareviče, nečelil jedinému brejkbolu a zvítězil 3-0 na sety.

V sobotu se tak za stavu 1-1 na zápasy bude hrát od 16:00 čtyřhra, která může hodně napovědět. Zaskakující český kapitán by neměl experimentovat a do hry pravděpodobně pošle osvědčenou dvojici Berdych/Štěpánek. Srbové nahlásili duo Nenad Zimonjič a Ilja Bozoljac, se zkušeným Zimonjičem ale možná nastoupí Djokovič.

"Ještě nevím. Dnes jsem vyhrál ve třech setech, tak uvidíme. Musíme se s týmem domluvit, co bude nejlepší," řekl Djokovič po dnešní výhře nad Štěpánkem.

DAVIS CUP 2013
(Bělehrad / Srbsko, tv. povrch / hala)
páteční výsledky (15. 11. 2013)
Srbsko - Česko 1-1 ... po pátečních dvouhrách
Djokovič - Štěpánek 7-5 6-1 6-4
Lajovič - Berdych 3-6 4-6 3-6
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

55
Přidat komentář
smazaný uživatel
Aby se tu neřešil jenom Davis Cup (i když o tom je článek): Jsem rád, že Katka Siniaková postoupila do semifinále a věřím, že by to tam mohla celé vyhrát. V semifinále ji čeká Lotyška Diana Marcinkevica, kterou už Katka letos porazila při svém vítězném tažení v Lenzerheide... Viděl bych to na finále mezi Katkou a zkušenou Němkou Barrois (s vítězstvím Katky). :)

Jinak všechny komentáře Katky k zápasům si můžete přečíst na jejím FB. Hlavně ten náročný včerejší zápas proti Slovence Hončové tam hezky popsala... Měl jsem velkou radost, že Katka odvrátila tři mečboly. :)
https://www.facebook.com/pages/Siniakova-Katerina/496895680342038
Reagovat
tommr
to musel bejt zajímavej zápas - škoda, že to nebylo nikde k vidění. Já to sledoval jen tak po očku na livescore a když Katka prohrávala ve druhým setu už 2:5 tak jsem to viděl na jasnou prohru. Katka ale ukázala, že je opravdu velká bojovnice ... :)
Postup do semifinále jí už posunul do druhý stovky v žebříčku a stejně jak o ty věřím, že by to mohla celý vyhrát ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem po 1. setu (který Katka prohrála 5:7) musel odejít a když jsem se pak dozvěděl, že Katka vyhrála a jakým způsobem to vybojovala, tak jsem byl opravdu moc rád. :) Je fajn, že poskočila do první dvoustovky. Kdyby se jí povedlo kvalifikovat na Australian Open, to by bylo úplně super. :)
Reagovat
tommr
a Tomáš s ním nejspíš bude mít plný ruce práce ...
Jinak nevím proč všude pořád opakujou, že je to antukář. On sám považuje za svůj nejlepší povrch hard:
Nickname is "Dutzi"...Started playing at aged seven, by accident...The only sport available for his age group was the tennis program...Speaks Serbian and English...Parents are Dragisa and Marina...Trained at the Catalanian Federation in Barcelona...If he wasn't a tennis player would be a football (soccer) player, supports FC Barcelona...Goal in tennis is to win a Grand Slam title (Wimbledon)...Favourite surface is hard and shot is backhand...Favourite tournament is Belgrade...Idol growing up was Pete Sampras...Physical trainer is Strahinja Tomovic (since 2008)..
Reagovat
smazaný uživatel
Chválím ho za tu Barcelonu. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda. Radek hrál až na druhý set dobře, některé výměny byly fakt super. Snad teď Tomáš vyrovná. Držím palce!
Reagovat
smazaný uživatel
Držím palce :)
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš u toho tenisu odpočívám, ale palec nahoru Novakovi za ten rozhovor s Budkou! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Působil velmi dobrým dojmem.
Reagovat
tommr
jen si zbytečně připsal další porážku proti Djokovicovi a přitom ještě přišel o spoustu sil, který mu možná budou chybět až půjde o všechno. Prohrát s Djokovicem ve třech setech by svedli i Rosol nebo Hájek. Jediný pozitivum tohoto zápasu tak zůstává to, že se Radek aspon nezranil ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že je hrozný, že zase reaguju já, ale myslím, že měl :) zahrál dobře a neřekla bych, že zítra poleze po kolenou, rozehrál se.. tak už se na něj pořád nezlob :)
Reagovat
PetaM
Aspoň, že to nešlo do 5 setů. A zase tak náročné to nebylo :D V prvním se rozehrával, ve druhém si dal pauzu a ve třetím se rozehrál na zítra :D :D
Reagovat
Roger_Federer
Teda Novakova angličtina je na slušné urovni..
Reagovat
Jan
Měl to zapotřebí i loni v semifinále s Argentinou a ve finále se Španělskem. A bude to mít zapotřebí tak dlouho, než na to dojede a neprohrajeme kvůli tomu zápas, což s může stát i teď. Aspoň roztáhl křídla :) a uvidíme kolik sil mu zbude zítra a v neděli.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidi se v nedeli vecer jest-li tento risk bude mit spatne nasledky.
Radek mel na rozehrani nekolik predchozich dni.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi teda jedovatej, horší jak břečťan :)) Chceš snad říct, že Radek nemá svoji úlohu v týmu a tím, že hrál, jak píšeš, se něco hrozného stalo? Nebo ten tvůj koment špatně chápu, což je u mě možné a omlouvám se :)
Reagovat
Jan
Jakoby mu nedocházelo, že DC je týmová soutěž a chtěl to všechno urvat sám. Když má šanci na vítězství, je to něco jiného ale jak loni v semifinále a finále, tak teď bylo nasazení Rosola ta nejlogičtější varianta, která by nám dala výraznou výhodu.
Reagovat
Jan
Protože by pošetřil síly a zvedl si šance na vítězství v deblu a neděli. Když mu dojdou síly, ta hra může vypadat jinak, to víš určitě sama a pak to můžeme projet.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě jsi mu taky nadával, když vloni porazil Almagra, že jo? :)) Já z toho vědu teda nedělám, že hrál a věřím, že zítra s Tomem do toho dá všechno. Hlavně vím, že debl nebude trvat přes 7 hodin, což je dost velká výhoda :)) A nějak jsi zapomněl na Toma, ten má určitě větší šanci porazit Djoka než měl Radek. A to jsem nic nepila :)))))
Reagovat
Jan
OK. Ani já jsem nic nepil :)) S Almagrem to bylo něco jiného, tam přece jiná verianta nepřicházela v úvahu.
Reagovat
Jan
varianta
Reagovat
tommr
přesně tak. Od Radka je to nejen zbytečný plýtvání silami, ale zároven i velice sobecký. Rosol nebo Hájek by si taky zasloužili šanci zahrát si ve finále třeba za to jak nás dostali přes Kazachstán ...
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, jste na mě dva, tak se vám nebudu už plést do diskuse :))
Reagovat
tommr
jak víš, že debl nebude trvat tak dlouho? To si už nepamatuješ na náš zápas proti Švýcarsku v prvním kole? :)
Reagovat
Jan
Vidíš, pravda a láska zvítězila nad Lunejí :)))
Reagovat
Lina
Radek hrál přece mnohokrát 3 dny po sobě. Moc se mně nechce věřit, že jako velký srdcař by riskoval, když by věděl, nemusí zvádnout 3 dny, ale pravda je to přece jen chlap a tudíž asi i ješitný. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Vy děláte, jako by byl Štěpec nějaký hypochondr. Podle mě má i přes svůj věk pořád výbornou kondici... A vůbec, dvouhry mají hrát dva nejlepší hráči, kteří jsou momentálně k dispozici. Rosol a Hájek by uhráli pár gemů a pro Novaka by to byl spíš trénink. To si myslím, že by pro úroveň finále nebylo dobře. Takhle aspoň měl soupeře, který mu to nedal úplně zadarmo, i když samozřejmě je Novak někde jinde.

Lunej: Já myslím, že proti Novakovi nemá moc šancí ani Tomáš. Třeba se pletu, ale podle mě mu sebere maximálně jeden set... Pokud Češi vyhrajou, tak udělají dva body přes srbskou dvojku a jeden v deblu. Ale to asi neříkám nic nového. :)
Reagovat
Jan
Nehledě na to, že v obou případech by to nic neřešilo a výsledek zápasu by byl stejný. I když na tohle jsem vůbec nemyslel, šlo mi hlavně o ty ušetřené síly Radka. Kdyby Radkovo nasazení mělo smysl, tak Rosol i Hájek samozřejmě musí ustoupit. Kdyby byl los opačný a Radek začínal s Lajovičem, tak by nebylo asi zbytí, tam bych nasazení Rosola ani Hájka neriskoval, ale takhle mohl ty síly ušetřit.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale právě na to narážím, že doufám, že se nebude hrát tak dlouho vzhledem k tomu, že Radek s Tomem jsou mnohem sehranější než Tom s Lukášem a Radek má s deblem velké zkušenosti. A vůbec, vy dva kohouti, přestaňte pořád všechno vidět jen černě, existuje i jiná barva :))

Jan - nade mnou se dá lehce zvítězit, jsem jen obyčejný nick :))
Reagovat
Jan
Jenže ten debl tak jistě nevidím, může se to zvrtnout, bez ohledu na to, jestli tam bude hrát Djokovič nebo ne. Radek už má 35 a i když má asi dobrou kondici, dalo by se čekat, že bude horší než loni. O nedělním zápasu nemluvě. Mladý Lajovič se může zvednout a ukázat a síly Radkovi můžou chybět. Kolikrát outsider porazil favorita.
Reagovat
Jan
Ok. Nasazuji růžové brýle. Tome, Radku, pojď, pojď, pojď a vyhrajte to !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkám, že Tomáš Djoka porazí, ale může a je to určitě větší pravděpodobnost než u Radka. Ale nebudu tady diskusi zahlcovat mými zbytečnými komenty, co kdyby a nekdyby. Prostě šance je a jako fanynka věřím a doufám. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Víš co, já jsem fanoušek ženského tenisu a mužský sleduju fakt jenom okrajově. Toho Lajoviče vůbec neznám, ale co jsem teď viděl pár výměn, tak nehraje špatně. Takže moc nevím, co od něj očekávat... Je jasné, že Davis Cup je trochu jiná soutěž a někdy se tam trochu mažou žebříčkové rozdíly. Domácí prostředí dokáže vyhecovat i outsidera k životnímu výkonu...

No a co se týče toho debla, tak já to tam taky nevidím vůbec jednoznačně. Naopak je dost pravděpodobné, že to bude klíčový bod. Tipuju to asi tak 60:40 pro Čechy, ať už Srbové nastoupí v jakémkoliv složení... Každopádně debl je jediná česká šance, jak uhrát bod i proti Novakovi. :D On asi v deblu nemá moc velkou praxi. Já si ho pamatuju akorát z letošního Hopman Cupu, kde hrál smíšenou čtyřhru s Anou. Když spolu vyhráli nad Austrálií, tak to táhla hlavně Anička. :) No a ve finále se Španělskem jim to oběma celkově moc nešlo. Ale nevybavuju si žádný mix, kde by to táhnul Novak...
Reagovat
darek.vrana
Proboha Štěpánek asi ví nejlíp, jak na tom je, nemyslíte?! Když říká, že je to pro něj takhle lepší, tak mu do toho nekecejte.
Reagovat
smazaný uživatel
Hral proti Djokerovi lepe nez jsem cekal...Prvni a treti set se nenechal zvyklat a postrasil Novaka. Hral vazne hezkej a chytrej tenis :-) Druhej set, se bohuzel vyhazel, ale tim jak hral se dalo trochu ocekavat zavahani....Stepec prste super

Tomas:
Do konce druheho setu mi to prislo jako velka udrzba na jistotu a na zacatku tretiho trochu zabral...Ikdyz souper hral vazne dobre, tak bez problemu a jsem zvedavej na zitrek...

Nedokazu si ale odpustit jeden poznatek z letosni Tomovi sezony...Vazne se mi libi, jak zacal hrat dropshoty :-)
Reagovat
darek.vrana
Mně taky. Dyť jsem mu to tady taky furt radil;).
Reagovat
smazaný uživatel
dobrý, snažil jsi se, samozřejmě to na Djoka nestačilo, ale i tak gratulka k výkonu a gratulka Djokárně :) Tak a teď jsem zvědavá, jak si porádí Tomáš..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Radek dnes vůbec neměl nastoupit. Jen se proti Djokovi vyšťaví a pak na tom nebude bude v neděli se silami dobře. Na Djoka mohl dnes klidně nastoupit Rosol a Radek by byl po čtyřhře v pohodě. Ale asi si to u trenéra prosadil. Je to nadšenec, což nemusí vždy fungovat. Evidentní je, že trenér u naší repre být ani nemusí...
Reagovat
smazaný uživatel
Sport.cz :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Luďka? ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tady se jména neprozrazují, je to anonymní portál :))
Reagovat
smazaný uživatel
není třeba... nikdo jiný ze Sport.cz Tvému nicku nesedí... jinak jména máme stejná... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D taky slavím svátek stejně jako ty :D
Reagovat
smazaný uživatel
19/8... nerad pořádám soukromé, pro druhé nic neznamenající komunikace na diskuzních fórech, tak kdybys chtěla pokračovat jsem na mailu justforty@seznam.cz... prima večer... a Radek se určitě vyšťavil trochu víc, než potřeboval ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, ty jsi pěkná drbna, hodíš si sem svůj mail, píšeš, kdy máš svátek, tady nemůžeš takhle všechno vykecat a kdyžtak je možnost vpravo nahoře vzkazů.. ale samozřejmě ti nechci radit :D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
ja to videl :-)
Reagovat
Lina
Já bych přidala ještě i Toma, zbytek ať jich dělá hodně. :))
Reagovat
Lina
Novaku, Novaku, co to děláš? :D Radek fakt skvěle.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda těch Radkových chyb u sítě...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak doufám, že v deblu tyhle chyby dělat nebude..myslím Radek. :)
Reagovat
smazaný uživatel
hmmm, opět Radek škoda..
Reagovat
smazaný uživatel
Pekny zapas zatim, Radek hraje zase o stupen lip jak normalne a Nole podobne jako po vetsinu roku tak nejak nijak.
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Radku !!
Reagovat
smazaný uživatel
AJDE NOLEE
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist