Svitolinová si v Dubaji došla pro nejcennější trofej a premiérový posun do Top 10

25. 2. 2017, 19:29
Aktuality 14
WTA DUBAJ - Jelina Svitolinová ve finále turnaje WTA Premier 5 v Dubaji porazila Dánku Caroline Wozniackou, vyhrála i druhý vzájemný zápas a získala svůj šestý a dosud nejcennější titul. Díky němu se dvaadvacetiletá Ukrajinka dostane poprvé v kariéře do Top 10.
Jelina Svitolinová

Jelina Svitolinová od Australian Oopen ještě neprohrála, porazit dokázala už dvanáct soupeřek v řadě. Začátkem února triumfovala v Taipei, pak Ukrajinu dovedla do fedcupové baráže a tento týden nenašla přemožitelku ani v Dubaji. 

Dvaadvacetiletá Ukrajinka ve Spojených arabských emirátech získala i dva cenné skalpy. Ve včerejším semifinále porazila už potřetí během pár měsíců světovou dvojku Angelique Kerberovou a v dnešním finále si poradila i s Caroline Wozniackou. Dánkou, které se v Dubaji pravidelně daří a v posledních dvou týdnech se na akcích u Perského zálivu dostala do velmi dobré formy. 

Na Wozniacké se však v závěru turnaje začala projevovat únava a dnešní desátý zápas během jedenácti dnů byl už nad její síly. Svitolinová měla souboj pod kontrolou a vyhrála tak i druhé vzájemné střetnutí.

V prvním setu měla Svitolinová dva setboly už za stavu 5-3 při podání soupeřky, ale nevyužila je a následně za stavu 5-4 prohrávala při svém podání 0-40. Své vůbec první problémy na servisu však zvládla a sadu získala. V úvodu druhého dějství sice nedokázala potvrdit brejk z první hry, od stavu 1-2 ale uhrála pět gamů v řadě a zápas ukončila.

Svitolinová tak poprvé v kariéře vyhrála dva turnaje během jedné sezony a to jsou odehrány teprve necelé dva měsíce. Celkově si připsala šestý titul, až dosud však triumfovala jen na menších podnicích WTA International s dotací 250 tisíc dolarů (Baku 2013, Baku 2014, Marrákeš 2015, Kuala Lumpur 2016 a Taipei 2017). Nyní slaví na turnaji WTA Premier 5 dotovaném 2,6 miliony dolarů.

Svitolinová se navíc může těšit na posun ve světovém žebříčku, ve kterém se poprvé v kariéře objeví v Top 10. Bude desátá se ztrátou pouhých 25 bodů na osmou Rusku Kuzněcovovou.

Nyní se Svitolinová přesune na turnaj do malajsijského Kuala Lumpur, kde bude z pozice nasazené jedničky obhajovat loňský triumf.

Hlaváčková deblový titul nevybojovala
Andrea Hlaváčková a Shuai Peng třetí letošní finále v druhý titul neproměnily. Na celkově teprve osmém společném turnaji bojovaly už o čtvrtý triumf, plány jim ale překazily vítězky loňské olympiády Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová. Ruskám se povedla odveta za letošní Australian Open, když v deštěm přerušovaném zápase zvítězily 6-2 4-6 10-7.

• WTA PREMIER 5 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.666.000 dolarů
sobotní výsledky (25. 02. 2017)
• Dvouhra - finále •
Svitolinová (7-Ukr.) - Wozniacká (10-Dán.) 6-4 6-2
• Čtyřhra - finále •
Makarovová/Vesninová (2-Rus.) - Hlaváčková/Shuai Peng (6-ČR/Čína) 6-2 4-6 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
Fandina
Ta fotka je nějaká počmáraná. :-))
Reagovat
Frick
Nebo ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska mě svým výkonem zklamala. Ve 2. setu už to bylo bez šance, ale v prvním prostě měla vyrovnat na 5:5 a sama si to pokazila. Při třetím brejkbolu return proti druhému podání do sítě, pak zkažená smeč a nakonec aut při úplně lehkém úderu...

No nic, celkově to dneska stálo za ho*no. Lyžování se ve Švýcarsku jede na břečce, Dynamo Moskva prohraje skoro vyhraný zápas a Caro tomu dala korunu... Ale abych nebyl jenom negativní, tak druhé finále na druhém velkém turnaji po sobě je určitě fajn. Jenom ta třešnička tomu pořád chybí, což se Caro stává ve finále velkých turnajů bohužel už tak nějak pravidelně...
Reagovat
kada.tom
já jsem s vítězkou v Super G naprosto spokojen :-))
Reagovat
smazaný uživatel
A se závodem v neregulérních podmínkách jsi taky spokojen?
Reagovat
kada.tom
podmínky byly jaké byly, včera se závodilo, dneska se závodilo - většina si s tím dokázala poradit :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro ty, co dneska neměly nízké číslo, to bylo o zdraví. A ten včerejšek radši vůbec nekomentuju, americký tým udělal jedině dobře... FIS MAFIA!!!
Reagovat
kada.tom
no aby ses nezbláznil ... jak nevyhrává Lindsey nebo Mikalea (mimochodem oběma hodně fandím, zejména pak Mikaele), tak je zle ... prostě to ber tak, jak to je ... těch závodů letos už bylo zrušeno nebo přerušeno bylo, organizátoři usoudili, že je možné závodit a tak se závodilo ... kdo nechtěl, nezávodil ... dneska závodily i Američanky, klidně mohly bojkotovat závod i dneska - neudělaly to, takže jejich mínus ...

... závod se zkrátka jel a nikdo nebyl nucen, aby tak činil :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, třetina závodnic se tam vyseká a ty budeš argumentovat tím, komu fandím. Ty jsi fakt vymrdanec...

BTW: Zítra se jim na to Lindsey vykašle.
Reagovat
kada.tom
No, nepochybuju o tom, že ti šlo hlavně o ty závodnice, kterým fandíš ... na to tvoje fandění už moc dobře znám :-)

Zítra ať se jim na to klidně vykašle, mohly Američanky vyrazit rovnou do Koreje, pokud se tam tedy budou obtěžovat s cestou :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zranit se tam mohl úplně kdokoliv a nejhorší pády tam měly zrovna domácí Švýcarky (včera Feierabend, dneska Suter). Věděl jsem, že Lindsey na tomhle "sněhu" nemá šanci (navíc jí včera večer bylo špatně od žaludku), tak jsem se jenom modlil, aby se nezranila. Nebylo by to poprvé kvůli demenci bafuňářů...

Jinak není důvod, proč by Američanky do Koreji neměly jet. Bude to generálka na olympiádu...
Reagovat
kada.tom
To, že to je generálka na olympiádu je fakt, ale třeba klasickým lyžařům to bylo před nějakým měsícem zpátky totálně jedno a jsem zvědav jak to pojmou alpští lyžaři a biatlonisté.

Jinak já netvrdím, že v Crans Montaně byly a jsou bůhvíjaké podmínky a že ty závody jsou nějak super regulérní, prostě tam jsou obtížnější podmínky než jindy, ale evidentně to prostě ještě je sjezditelné, tak závody nezrušily. Nejsem odborník, takže tohle rozhodování nechávám odborníkům a do jejich kompetencí se nepletu a neodvažuji se je kritizovat. Nějak rozhodili, každá závodnice měla právo říct: "Sorry, do tohohle nejdu, je to nebezpečné." - kdyby to řeklo půl startovního pole, možná by organizátoři změnili názor taky ... takhle to ale mělo logický průběh a rozhodnutí.
Reagovat
kada.tom
Elina má první skutečně veliký titul! Ten winner na závěr byla lahůdka, veliká gratulace k titulu a samozřejmě také k TOP 10!

Caro nemusí smutnit, dvě finále z Arábie jsou velmi cenná. Samozřejmě titul(y) by byl(y) lepší, ale nedá se nic dělat. Bodů si i tak Caro odveze hodně :-)
Reagovat
janek_da
tak snad konečně znovunalezla ten svůj forehand. Stejně, nejvíc ji tiskla McHale, která nedopodávala utkání.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist