Švýcarsko slaví první triumf v BJK Cupu! Ve finále bodovaly Teichmannová a Bencicová

13. 11. 2022, 17:53
Aktuality 38
BILLIE JEAN KING CUP - Švýcarské tenistky po roce složily finálový reparát a na třetí pokus slaví triumf v týmové soutěži žen. Ve finále Billie Jean King Cupu (dříve Fed Cupu) v Glasgow porazily 2-0 Australanky, když první bod vybojovala Jil Teichmannové a oslavy pak odšpuntovala olympijská vítězka Belinda Bencicová.

Švýcarky hrály finále Billie Jean King Cupu (dříve Fed Cupu) potřetí v historii a druhý rok po sobě. V roce 1998 s Martinou Hingisovou v sestavě ani loni v Praze proti Ruskám na triumf nedosáhly, na třetí pokus už to ale vyšlo.

V Glasgow si ve finále poradily s Australankami a stejně jako předchozí zápasy proti Italkám, Kanaďankám a Češkám rozhodly o vítězství už po dvuhrách.

První bod a uklidnění vydřela Jil Teichmannová, jež zdolala 6-3 4-6 6-3 Storm Sandersovou. Roli favoritky následně potvrdila Belinda Bencicová, která zametla 6-2 6-1 s Ajlou Tomljanovicovou.

25letá Teichmannová vstoupila do utkání brejkem ve čtvrté hře a díky stoprocentním servisu se ujala vedení. Sandersová se ve druhém setu zlepšila na returnu a díky třem prolomeným podáním si vynutila pokračování.

Rozhodující set ale patřil opět Teichmannové. 35. hráčka hráčka světa využila tři brejky, přičemž po dvou hodinách a 27 minutách proměnila první mečbol. V zápase si pomohla osmi esy.

Bencicová dala soupeřce šanci jen v úvodu prvního setu, když nepotvrdila první brejk. Pak už na kurtu kralovala, zatímco Tomljanovicová kupila nevynucené chyby. Těch nakonec nasbírala 26 oproti pouhým deseti vítězným míčům. 25letá Bencicová sebrala soupeřce šestkrát podání a po hodině na 18 minutách mohla s týmovými kolegyněmi začít slavit.


"To, co se stalo vloni, nám dodalo motivaci navíc," řekla v rozhovoru na kurtu Bencicová s připomínkou loňského prohraného finále. "Byly jsme tak nešťastné, myslím, že jsem nikdy tolik nebrečela. Ale v šatně pak za mnou Jil přišla a řekla: příští rok to zvládneme, vyhrajeme to. A dokázaly jsme to. Jsem na nás neuvěřitelně pyšná," dodala.

Na švýcarském triumfu se ve Skotsku podílelo trio tenistek. Vítězka loňské olympiády v Tokiu Bencicová ve Skotsku vyhrála čtyři duely 2-0 na sety, dvěma body kromě Teichmannové pomohla také Viktorija Golubicová.  V sestavě byla ještě Simona Waltertová, která se představila v jedné čtyřhře.

Australanky hrály finále Billie Jean Cupu podruhé během čtyř let, 48 let dlouhé čekání na celkově 8. triumf ale opět neukončily.

• BILLIE JEAN KING CUP 2022 •
Finálový turnaj v Glasgow
Velká Británie, tv. povrch / hala
nedělní výsledky (13. 11. 2022)
• Finále •
Švýcarsko - Austrálie 2-0
Teichmannová - Sandersová 6-3 4-6 6-3
Bencicová - Tomljanovicová 6-2 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
baba
Bebe hrála celou sezonu, všechny turnaje, po dlouhé sezoně hraje všechny singly v cupu a v případě potřeby i debla a VYDRŽELA...takže ty výmluvy, že jsou holky utahané, dlouhá sezona atd. v tomto světle trochu kulhají ...
Reagovat
makro99
:) a kolik je dalsich takovych hracek?
Reagovat
vavrinec
Fyzická odolnost je součástí nějaké sportovní dispozice a je u každé hráčky úplně jiná. Některé se rozpadají několikrát ročně a některé mají železné zdraví. Argumentovat tím, že některé zdraví a síly drží těm, co jim nedrží, je absurdní.
Reagovat
EllNino
trapné
Reagovat
asgard33
Trapné jsou akorát Pálovy výmluvy a jejich zdejší obhajoba.Na rozdíl od Švýcarska můžem bez problému postavit 2 elitní týmy,ale Pála bude brečet,že jsou všechny naše hráčky hrozně unavený a neschopný odehrát 2 zápasy po sobě. Švýcarky mají všehovšudy 3 solidní hráčky- Belindu,Žillinu,Golubici a světe div se,žádná z nich se na nic nevymlouvá.Pro mě je to spíš otázka přístupu,morálky a národní hrdosti. Nevím co Pálovi bránilo nominovat některou z našich úžasných juniorek.M.Lipták např. nominoval 15-letou Jamrichovou,která v říjnu ani nevěděla, jak vypadá tenis dospělých...
Reagovat
asgard33
https://sport.aktuality.sk/c/t3q9ioU/renata-jamrichova-sprave-o-nominacii-bolo-tazke-uverit/
Reagovat
Alien
Přesně!
Reagovat
tommr
Jamrichová teď v Bratislavě vyklepla Dominiku Šalkovou. Zřejmě to bude hodně talentovaná hráčka ...
Reagovat
makro99
kolik zápasů tam ta 15-letá odehrála?
Reagovat
tommr
neodehrála tam nic ale to neodehrála ani mnohem zkušenější Šrámková. Slovensko odehrálo finále ve třech lidech ...
Pro tu holku to ale i tak musela být cenná zkušenost ...
Reagovat
makro99
zkušenost, to je jasný;
akorát by to nijak nezměnilo naši situaci při tak velké akci, jako je finále BJK cup, viz výlev výše..
Proti Británii Pála juniorku nominoval, dokonce ji i nasadil.. a nevyšlo to; a to měla čerstvou zkušenost z osmifinále 5. největšího turnaje světa..
Reagovat
Mantra
ale myslím, že bychom prohráli i s Austrálií smile
Reagovat
makro99
Kdo byla ta čtvrtá hráčka Švýcarska kromě singlistek, nevíte pls?
Reagovat
Nenela
Waltert Nebo tak nejak podobne smile
Reagovat
tommr
jj Waltert (119). Dostala se na kurt ale jen v deblu proti Kanadě za již rozhodnutýho stavu ...
Reagovat
makro99
ahá.. díky; na těch záběrech měla vždycky takovej pozitivní výraz :) sem si říkal, kdo to je, většinou tam bývala Voegele nebo někdo povědomější...
Reagovat
Vlk-v-trave
Myslim, ze Pliskova...ale nejsem si jisty:)
Reagovat
tommr
z našich Švýcarkám pomohla spíš Muška ...
Reagovat
Drzymalski
Gratulace Belindě a Švýcarsku! Česko urazilo tenisového pánaboha, protože tyhle Ausiues by dalo taky. Günthard a jeho červeně nalakované nehtysmile to je teda síla. Pokud to byl hec a recese tak hezky trapná.
Reagovat
makro99
tak každej nemůže být tak drzně cool jak ty...
https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/pala-prijal-dalsi-sazku-kdyz-obhaji-fed-cup-oblece-si-saty/r~d391e8b24a7b11e2973a0025900fea04/
Reagovat
Drzymalski
smile Pála v trenclích...taky cool. Ale Navrátilova deka ze 70. let to nemá chybu.
Reagovat
tommr
výhra Švýcarska byla předem jasná. Semifinále ČR vs Švýcarsko bylo předčasné finále ...
Reagovat
com
at si to Svycarky sezerou.. smile Mi se budem soustredit na GS smilesmile
Reagovat
vavrinec
Tak "vi" možná, pane come! smile
Reagovat
r176
smilesmilesmile
Reagovat
com
jéé to zas bude z diktatu petka smilesmile
Reagovat
Mantra
on ti to někdo diktoval? smile
Reagovat
Nola
Bebe a celemu svajciarskemu timu to vyslo na jednotku, zaujimavostou je, ze Bebe ma slovenskych rodicov, Golubic srbskych a Teichman ma sice svajciarskych, ale narodila sa a vyrastala v Katalansku, a klape im to na jednotku, uplne zasluzene.... posledny zapas bol tah na jednu branku, ale ten predchadzajuci bol neskutocny
Reagovat
Nola
Belinda je neskutocny timovy hrac a reprezentant, ale uz by sa mala sustredit na seba a svoju karieru, GS by jej pristal, ma na to, len treba popracovat viac na servise, dnes ju podrzal, ale casto netriafa 1.servis
Reagovat
paddy
Reagovat
asgard33
ještě 1 game a bude hotovo.
Reagovat
Vlk-v-trave
je treba mit silny refren jak hovado.:D a pak to jde samo...

https://www.youtube.com/watch?v=b7ZFgwa9StM
Reagovat
makro99
Pella hrál v Montevideu... ty refréne :)
Reagovat
Vlk-v-trave
To byl pouze treningovy test, jestli vydrzi zapas dohrat do konce.:)
Takze zatim nelze hovorit o tom ze hral:)
Reagovat
Alien
Jak to ta Belinda může vydržet? To nechápu. Včera večer přece hrála SF proti naší 1. Karolíně Plíškové!
Reagovat
r176
že se včera moc nenadřela smilesmilesmile
Reagovat
Alien
smile
Reagovat
jirkaS
bude se hrát debl za stavu 2:0?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist