Šwiateková na Roland Garros deklasovala Halepovou a čeká ji čtvrtfinále proti Trevisanové!

4. 10. 2020, 12:39
Aktuality 50
FRENCH OPEN - V osmifinále Roland Garros došlo během chvíle ke dvěma velkým překvapením. Vypadla nasazená jednička a předloňská šampionka Simona Halepová, kterou z kurtu vypráskala teprve devatenáctiletá Polka Iga Šwiateková. Ta se ve svém prvním grandslamovém čtvrtfinále utká s italskou debutantkou na pařížském grandslamu Martinou Trevisanovou, jež vyřadila pátou nasazenou Nizozemku Kiki Bertensovou.
Iga Šwiateková (© AFP)

První nasazená Simona Halepová vypadla na Roland Garros překvapivě ve 4. kole. Šampionka pařížského antukového grandslamu z roku 2018 nestačila na devatenáctiletou Polku Igu Šwiatekovou a za 69 minut prohrála 1-6 2-6.

Favorizovaná Rumunka Halepová neztratila dosud na turnaji ani set, proti agresivně a přesně hrající Šwiatekové ale byla bez šance. Polka, jíž patří v žebříčku WTA 54. místo, ji zasypala třiceti vítěznými údery a nepovolila jí ani jeden brejkbol.

Halepové tak dokonale oplatila drtivou prohru 1-6 0-6 ze stejné fáze loňského ročníku French Open. "Nemám slov a jsem překvapená, že jsem to dokázala proti takové hráčce. Loňský rok si pamatuju a jsem ráda, jak hodně jsem se od té doby zlepšila. Jsem na sebe pyšná," řekla devatenáctiletá Šwiateková.

"Za poslední rok jsem získala hodně zkušeností, už se soustředím jenom na tenis a vím, jak se vypořádat s tlakem," řekla Polka, která se během koronavirové pauzy rozehrávala i v Česku v rámci exhibice na pražské Štvanici.

Halepová vyhrála před Roland Garros tři turnaje za sebou, z toho dva po koronavirové pauze na antuce (Praha, Řím), a v Paříži tak byla největší favoritkou.

"Není to lehké skousnout, ale jsem na těžké momenty v kariéře zvyklá. I tak mám za sebou skvělý rok. Dám si čokoládu a další den to bude lepší," pronesla Rumunka na tiskové konferenci a vyzdvihla polskou soupeřku. "Byl to její den. Hrála neuvěřitelně a byla všude," uvedla.


Šwiateková, jež v prvním kole vyřadila loňskou finalistku Markétu Vondroušovou, postoupila do čtvrtfinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře. Je první Polkou takhle daleko v Paříži po Agnieszce Radwaňské před sedmi lety.

"Už od juniorek hraju Roland Garros ráda. Tento týden je splněný sen a doufám, že se ještě protáhne," řekla rodačka z Varšavy.



Ve čtvrtfinále se Šwiateková utká s dalším překvapením turnaje, kvalifikantkou Martinou Trevisanovou (h2h 1-1). 26letá Italka v osmifinále vyřadila pátou nasazenou Kiki Bertensovou z Nizozemska dvakrát 6-4 a při svém debutu na French Open tak pokračuje v životním grandslamu.

• FRENCH OPEN 2020 •
Francie / Paříž, antuka, 6.947.000 dolarů
nedělní výsledky (04. 10. 2020)
• Dvouhra žen - osmifinále •
Podoroská (Arg.) - Krejčíková (ČR) 2-6 6-2 6-3
Šwiateková (Pol.) - Halepová (1-Rum.) 6-1 6-2
Svitolinová (3-Ukr.) - Garciaová (Fr.) 6-1 6-3
Trevisanová (It.) - Bertensová (5-Niz.) 6-4 6-4
• Čtyřhra - 3. kolo •
Guarachiová/Krawczyková (14-Chile/USA) - Strýcová/Su-Wei Hsieh (1-ČR/Tchaj-wan) 6-4 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

50
Přidat komentář
Rogers
Velké blahopřání Ige, excelentní výkon. A-Rumunka by měla vrátit školné. Iga super servis, výborné returny a skvělá hra na síti. Kraťasy jako bonus. Prostě krásný rychlý tenis ne pinkání a la Halep-Wozniacki. Simona ani nestačila hekat, prostě jiný level. Konečně se budeme těšit i na WTA, když už holky vykručely stejné prize money.
Reagovat
FulnekUltras
uvidíme, zda z ní časem bude nová Aga - zatím dle projevu na kurtu vypadá, že si chce na "star" určitě aspoň hrát
Reagovat
blixa
Nasraný Ultras, k nezaplacení !!! Na vše ostatní ... smilesmilesmile
Reagovat
Mayo
Neviem kto to je ale poriadne ponížila smile
Reagovat
FulnekUltras
dobře načasovaná vlna, zdá se
Reagovat
dadaft
Tak jsem si početl polské sportovní servery, nadšení samozřejmě obrovské, jak od odborníků (včetně Agy) a tenisových trenérů, tak od novinářů a fanoušků - nikdo nepochybuje, že Iga jednou, když ne hned teď, vyhraje GS.

Zaujal názor bývalého polského tenisty a nyní komentátora Dawida Celta, který si to myslí taky, nicméně zdůrazňuje, že teď bude Iga v obrovské euforii a oblacích, což by mohlo být v příštím zápase problém. Potřebuje se rychle zklidnit a soustředit se na nadcházející QF.
Reagovat
FulnekUltras
bude na tom stejně jako všechny ostatní
Reagovat
blixa
Holčička naše !!! smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Fakt čumim!!! Fakt skvělá hra od Igy, myslím, že i velematka by dnes neuspěla-samo, že se zdravou achillovkou, to dá rozumsmile TVL, holka, jedeš jako pila! Proč u toho ta Halepka furt řve jako pitomá kráva, ježiš...když ještě měla šestky kozy, tak ani nepípla, Iga u toho taky nepípá a jak parádně se na to kouká! Božemuj...

Ale objektivně - myslím, že ten Covid vším pořádně zamíchal, zatraceněsmile Za normálních okolností, v plném herním zápřahu, by asi Rumunka nebo Koťátko s knírkem, takhle rychle vyjmuty nebyly, ač je rád fakt nemám, hrát umí prvotřídně, takže...Teď už je jisté, že min. mezi ženyma bude nečekaná vítězka, samo, že Petra! Ale ani za tuhle Igu bych se nezlobilsmile
Reagovat
annah
Tak tak. Dokonce i kdyby Iga porazila ve finále Petru, tak to (nerada) skousnu. Je mi mimořádně sympatická.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jo Garcia má nějakou zvláštní strategii. Hrát všechno na střed a Svitolina ji tam pěkně rozděluje winnery.
Reagovat
Kozoroh
Vidím to tak, že Simona doplatila na ty snadné výhry z úvodních kol, otupilo to tak její obezřetnost, nebyla testována ve hře pod tlakem. O to snadněji ji Šwiateková zaskočila. Simona navíc nebyla schopna změnit rytmus hry a proto zápas tak jasně projela.
Reagovat
Krisboy
Snad to samé nepotká p.Srdíčka smile
Reagovat
Kozoroh
S Chačanovem to tak snadné No1e mít nebude a to je i dobře, Djoka totiž prověří.
Reagovat
brixner
No, kéž by potkalo...Ale možná zase někoho jebne pálkou a pofrčí ako červená myšsmilesmilesmile
Reagovat
dadaft
už jsem tu smršť trochu rozdýchal, takže pár slov --- nevím proč se mi ještě nedávno zdálo, že je Iga spíš menší postavy, až letos jsem si uvědomil, že má poctivých 1,76m, což je vlastně pro tenistku ideální výška.
Co se také od loňska změnilo, je její pojetí hry --- po té porážce od Simony vloni jsem psal, že by si měla uvědomit, že je to ona, kdo může diktovat tempo hry a rozhodovat o tom, co se bude hrát, že nemusí čekat, co bude předvádět soupeřka, že má na to být dominantní podobně jako Serena, Petra a podobné hráčky.
Dnes to předvedla dokonale.
Je úderově opravdu silná, forhend, bekhend, servis, kraťas, to vše má světové parametry už teď.
Navíc je tady skvělý pohyb a intuitivně správné okamžité rozhodování na kurtu, a zřejmě i silná psychika.

Suma sumárum - Iga má velký potenciál a skutečně se těším na její budoucí zápasy a boje.
Reagovat
Andrew89
Souhlas
Reagovat
turista
Tak tomu nerozumím. Halepova je venku a ještě s debaklem.
Reagovat
blixa
Přiřaď to prostě k té spoustě věcí, kterým nerozumíš ... smilesmilesmile
Reagovat
brixner
K vééééélké spoustě!
Jako já...
smilesmilesmile
Reagovat
Jan
Letošní RG bude zřejmě plný překvapení až do finále. Petra Kvitová měla také co dělat. Některé mladé hráčky jsou opravdu dobré. Zajímalo by mě, kdyby se Petra Kvitová utkala se Swiatekovou, jak by to dopadlo. Nejspíš by to bylo podobné jak s Fernandezovou.
Reagovat
tommr
se Swiatekovou se Petra může potkat jedině ve finále. Soudě podle dosavadních výkonů obou hráček by to asi pro Petru nedopadlo dobře ... smile
Reagovat
pockerface
Polka hrála strašně dobře. Ten výsledek vypadá hrůzostrašně pro Simonu, ale ono se hrálo strašně hodně přes shody a Simona vůbec nehrála špatně, ale Swiatekový to tam prostě létalo a padalo. Hezký zápas.
Reagovat
George_Renel
Ovšem přes ty shody se hrálo hlavně a především při podáná Simony.smile
Reagovat
d@ve
Dneska není nouze o překvapení. smile
Tak to jsem zvědav na dalších výsledky. Snad to Bára dá..
Reagovat
kada.tom
to bude tedy QF .. Swiatek X Trevisan ... a jedna z nich bude v SF, to je strašidelné úplně
Reagovat
Esgalnor
Swiatek zaslouženě, od loňska se neustále zlepšuje a žebříčkově patří minimálně někam na úroveň K. Muchové.
Reagovat
Nenela
Proc strasidelne? Je dobre, ze se spicka obmenuje, libi se mi, ze se umi prosadit nove holky.
Reagovat
EllNino
kaďák by chtěl, aby hrálo čtvrtfinále top 8 :) to je tady důvěrně známé ... nemá rád holky, které se dostanou daleko na turnaji, když na to nemají žebříček ... ale už mu nedojde, že i ty, které jsou teď v top 10, se dostaly do té špičky nějakým tím ústřelem ... jako právě Petra, Naomi a spol. :)
Reagovat
Kozoroh
Vy se tady kada.tomovi smějete, ale v jeho slovech je troška pravdy: zápas Swiateková-Trevisanová bude mít mizernou sledovanost na ČF duel. Je to utkání, které nemá žádný náboj, něco jiného by byl zápas TOP 10 tenistky proti senzačně postupující outsiderce, ale zápas dvou nepříliš známých outsiderek v tak vysoké fázi turnaje je pro turnaj průšvih z hlediska sledovanosti.
Reagovat
EllNino
Videls hrát Igu? Kam se hrabe Simona a Kiki, fantazie
Reagovat
EllNino
Iga už davno neni outsiderka, radsi se vrat k ATP
Reagovat
Kozoroh
Ani svým argumentačním faulem smilesmile neumíš popřít, že atraktivita ČF zápasu bude prachmizerná.
Reagovat
EllNino
Jak pro koho :)
Reagovat
Kozoroh
Pro drtivou většinu tenisových fanoušků. smile
Reagovat
blixa
No to těžko. Přesně naopak, než se nudit u zavedených ksichtů je lepší čerstvá krev !
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jasně že větší sledovanost má bezmozek, který napálí míč do rozhodčí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Nenela
Tak to jsi mimo, kazdy, kdo se o tenis trochu zajima, se na ten zapas rad podiva, protoze vi, ze ty holky ty top ten tenistky musely predtim porazit, proto jsou zatracene dobre.
Reagovat
Kozoroh
Mimo jsi akorát ty, když si myslíš, že sledovanost a atraktivita zápasu Swiateková-Trevisanová bude stejná jako u Halepové proti Bertensové. smile Jasně, skalní příznivci WTA tenisu se budou dívat na zápas v jakémkoliv složení, ale ti tvoří jen zlomek tenisových fanoušků.
Reagovat
dadaft
Swiateková zas taková outsiderka není, navíc WTA sledují hlavně zapálení fanoušci ženského tenisu, je tady mnohem méně těch, co koukají jenom na GS a znají dohromady tři jména Federer, Djokovič, Nadal.....

nicméně covid s WTA opravdu dost zamával a některé vynikající hráčky buď nehrají nebo jsou z formy, to je smutný fakt.
Reagovat
smazaný uživatel
Poláků je hodně, ty budou fandit! ????
Reagovat
lars
Cim mensi sledovanost tim vetsi sance , ze nebudou problemy (napr."sekani" ) s kvalitnimi video streamy :)
Reagovat
RFanousek
Pokud by čtvrtfinále hrálo top 8, byl by to naprostý ideál...nemám rád překvapení
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to sis WTA vybral ke sledování špatněsmile
Reagovat
Krisboy
Myslím, že podle nicku se dá usoudit, že WTA není hlavním objektem jeho zájmu smile
Reagovat
petrulinka
Tak pokud vím, Trevisan byla kdysi stejnou mladou novou puškou, jako dnes třeba Gauff, ale bohužel ji postihla anorexie, jako spoustu mladých holek, málem zemřela, dlouho se léčila, až teprve teď se zase vrací tam, kde před lety byla.
Reagovat
smazaný uživatel
Že se divíš Martině, to beru, ale Iga zatím jen o kolo předčila loňský výsledek.

Spi dál :-)
Reagovat
brixner
No, snad Iga tu uječenou nánu pošle do Palerma, dyť se na to nedá koukat! Všichni ti Italové jsou v tomhle ohledu paka, už i chlapi u toho hekaj, jako ve středověku na skřipcismilesmile
Reagovat
annah
A ještě Rafa heka taky slušně...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist