Šwiateková obdržela Zlatý kříž za zásluhy. Polský prezident má Covid a tenistka musí do karantény

24. 10. 2020, 13:42
Aktuality 23
Polská teenagerka Iga Šwiateková dva týdny po senzačním triumfu na Roland Garros získala Zlatý kříž za zásluhy. V pátek ocenění převzala z rukou polského prezidenta Andrzeje Dudy, kvůli blízkému setkání ale tenistka musí do karantény. Duda měl totiž v průběhu dne pozitivní test na Covid-19.
Profily hráčů
A. Duda a I. Šwiateková (© KPRP)

Iga Šwiateková před dvěma týdny ovládla Roland Garros. V sedmi zápasech neprohrála set, ztratila dohromady jen 28 gamů a v 19 letech se stala první polskou vítězkou grandslamového turnaje. 

V Polsku se stala hrdinkou a bez povšimnutí úspěch nenechal ani nejvyšší představitele státu. Prezident Andrzej Duda v pátek předal talentované tenistce i jejímu otci za sportovní výkony a reprezentaci země v zahraničí.

"Věřím, že tento ceremoniál je teprve začátkem vašich dalších vítězství a úspěchů. Jak vašich osobních, tak celého Polska," řekl Duda při předávání Zlatého kříže za zásluhy.

Zlatý kříž za zásluhy v minulosti získala také bývalá světová dvojka Agnieszka Radwaňská. Ta sice na grandslamový titul nedosáhla, ale zahrála si finále Wimbledonu a vyhrála Turnaj mistryň 2015.

Kvůli setkání s prezidentem musí Šwiateková do karantény
Nicméně nejen pro Šwiatekovou má páteční ceremoniál nepříjemné následky. Kancelář prezidenta totiž dnes oznámila, že Duda se nakazil koronavirem. 

"V souladu s doporučeními podstoupil včera (v pátek) prezident Andrzej Duda test na přítomnost koronaviru. Výsledek se ukázal pozitivní. Prezident se cítí dobře. Jsme ve stálém kontaktu s příslušnými lékařskými službami," napsal dnes mluvčí Blažej Spychalski na svém twitterovém účtu.

Do karantény tak po setkání s prezidentem musí mimo jiné i Šwiateková. "Já ani členové mého týmu nemáme symptomy koronaviru. Necháme se pravidelně testovat a v souladu se současnými procedurami půjdeme do karantény," napsala sportovkyně na Twitteru.

S ohledem na tenis to ale pro 17. hráčku světa Šwiatekovou velká komplikace není. Už po pařížském triumfu totiž ukončila sezonu a rozhodla se odpočívat a připravovat se na rok 2021.

V Polsku dnes kvůli rekordním přírůstkům nových případů koronaviru začínají platit přísnější opatření proti šíření nákazy. Celá země se proměnila v takzvanou červenou zónu, restaurace budou na příští dva týdny zavřené, prodávat budou smět pouze jídlo, které si lze odnést. Společně se bude moci setkat nejvýše pět lidí. Děti budou smět chodit ven pouze mezi 8:00 hodinou ranní a 16:00 hodinou odpolední, a to pouze v doprovodu dospělého.

Ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 13.628 nově potvrzených případů koronaviru. Zemřelo podle něj dalších 179 osob, což je dosud nejvyšší počet úmrtí za den od začátku pandemie v zemi. Polsko registrovalo několik dní po sobě rekordní denní přírůstky infekce koronavirem - v pátek ohlásilo 13.632 nově potvrzených případů, ve čtvrtek testy prokázaly virus u 12.107 lidí, o den dříve u 10.040 lidí.

Země, kde žije 37 milionů lidí, zaznamenala první případ koronaviru na svém území 4. března. Od té doby se tam infikovalo už 241.946 lidí, z nichž 4351 zemřelo. Zotavilo se dosud 109.344 Poláků.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
przedal nejlepší polské tenistce covid. V Polsku se už nedivím ničemu. Chvíli na tom byli lépe než my, ale s tím, co si tam teď vypěstovali...smile
Reagovat
blixa
No to nevím, jestli jsme na tom lépe. To je taková volba ... "přejete si zastřelit nebo oběsit ?" smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, z louže pod okap. Ale můžeme se utěšovat, že jinde jsou na tom hůř...
Reagovat
FulnekUltras
a doufám, že náš prezident bude mít nakonec ve středu větší rozum než polský
Reagovat
milik254
Vždyť je to zrušené
Reagovat
FulnekUltras
tak super - nestačím teď ani všechno sledovat ;-)
Reagovat
Frick
Takže kvůli těm 30 sekundám, kdy měli oba roušky?! smile

Nebo tam byl v zákulisí i nějaký další pokec?
Reagovat
Mantra
jí to přeju!!!

to vyznamenání samozřejmě smilesmile
Reagovat
Alien
Tak Vlastina má rozhodně dobře našlápnuto!
Reagovat
tommr
nikomu nic není, všichni nosí roušky a stejně musí do karantény a čísla do statistik nakažených vesele naskakujou ... smile
Reagovat
milik254
Myslím, že se ti bude lépe žít, když přijmeš, jak situace je a ještě nějakou dobu bude. Život v popírání a jakési deziluzi o tom, že se nic neděje, není dobré.
Reagovat
tommr
opačnej extrém tj. život v neustálým strachu a rezignace na všechny normální aktivity je ale ještě horší ... smile
Reagovat
milik254
To souhlasím, ale naprosté ignorovaní situace prostě nejde. Chce to najít kompromis. I v pandemii se dá žít docela normální život, když člověk přijme pár základních opatření. Rouška ve větším množstvím lidí na jednom místě je za mě přijatelná daň za to, že bude otevřená většina podniků
Reagovat
RFanousek
Z hloubi duše nenávidím roušky a když ji mám na sobě tak s odporem, dělá se mi v tom opravdu špatně. :(
Ještě jsem tak nějak ochoten to tolerovat v MHD a v obchodech. Ale jinde s tím mám velký problém
Reagovat
tommr
ty roušky nejsou žádnej zásadní problém i když podle mýho laickýho názoru moc nepomáhají. Velkej problém je ale to neustálý omezování nebo zakazování normálních aktivit jako je škola, práce, sport, kultura. To bude mít v budoucnu zničující následky ... smile
Reagovat
milik254
Štve to všechny, ale situace je teď taková, že nakažených (pozitivně testovaných) a hospitalizovaných je moc a je potřeba ten růst minimálně zpomalit a když se lidi budou nekontrolovaně setkávat, tak to úplně nepůjde
Reagovat
blixa
Nicméně opět se musím zeptat, pane Jirásku, proč používáte vytrvale tuhle nesmyslnou verzi jména polské tenistky ? Šwiateková se fakt nejmenuje ! smile
Reagovat
George_Renel
Proč se ptáš p. Jiráska?
Reagovat
blixa
Nevím, myslel jsem že to píše on a taky jako jedinej s námi komunikuje. Tak se omlouvám, asi jsem se mýlil.
Reagovat
blixa
Jo, už to vidím, Zabloudil, ale Jirásek už to tu použil párkrát taky. Nic, moje chyba ...
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
blixa
To je teda fakt "odměna" smilesmilesmile
Reagovat
paddy
Teď jest pani bardzo zdenerwowana smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist