Šwiateková zdolala neoblíbenou Rybakinovou a v Dauhá slaví hattrick

17. 2., 18:51
Aktuality 7
Světová jednička a šampionka posledních dvou ročníků Iga Šwiateková (22) se ve finále Qatar Open utkala se svou neoblíbenou soupeřkou Jelenou Rybakinovou (24), se kterou prohrála poslední tři vzájemné souboje. V Dauhá však Kazašku porazila ve dvou setech, získala první letošní titul a zkompletovala hattrick v katarské metropoli. Polka se stala první trojnásobnou vítězkou v historii této akce.
Profily hráčů
Swiateková zdolala Rybakinovou a má 3. titul z Dauhá. (@Profimedia)

Šwiateková – Rybakinová 7:6, 6:2

Iga Šwiateková letos v Dauhá pokračuje v dominanci z posledních let. V rámci letošního ročníku suverénně přehrála Soranu Cirsteaovou, Jekatěrinu Alexandrovovou i dvojnásobnou vítězku Viktorii Azarenkovou. Do finále dostala bez boje po odstoupení Karolíny Plíškové. Nasazená a světová jednička ztratila v tomto týdnu cestou do finále jen 11 gamů.

V souboji o titul na podniku v Kataru porazila poprvé od září 2021 neoblíbenou Jelenu Rybakinovou, na kterou nestačila v posledních třech duelech. Vyhrála třetí ročník Qatar Open v řadě a stala se první trojnásobnou šampionkou v historii. Připsala si sedmý triumf na turnajích WTA 1000, vylepšila vynikající úspěšnost Ve finálových soubojích na 18:4 a v letošní sezoně vyhrála rodačka z Varšavy 11 z 12 zápasů.

Start do zápasu se vydařil lépe Rybakinové, když vzala světové jedničce podání hned v první hře a následně odvrátila dva brejkboly. Znovu sebrala Polce servis a zvýšila na 4:1. V průběhu šestého gamu si Kazaška vzala medical timeout, kvůli zranění na noze. To světovou čtyřku přibrzdilo a dovolila Šwiatkové srovna na 4:4.

Úvodní set dospěl do tie-breaku, ve kterém se Polka rychle dostala do vedení 6:4, první dvě šance ukončit set nevyužila a ve velmi dramatické zkrácené hře nakonec proměnila až čtvrtý setbol. Po hodině a půl získla první set.

Ve druhém setu začala světové jednička, když podání soupeřky získala už ve třetí hře. Další brejk přidala v sedmém gamu a následnu zápas dopodávala.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

„Byl to velmi těžký zápas. Gratuluji Jeleně a jejímu týmu ke skvělému turnaji, už jsme spolu odehráli několik náročných zápasů a bylo by dobré, kdybychom v takových společných zápasech pokračovali. Děkuji také mému týmu, jsem za ně opravdu vděčná. Opravdu jsem si to tu užila, přijdu si tu jako doma, fanoušci jsou tu skvělý, děkuji za podporu a uvidíme se tu příští rok,“ vzkázala v pozápasovém rozhovoru trojnásobná šampionka.

Šampionka z Abú Zabí Rybakinová přišla v Dauhá, kde nikdy předtím nepostoupila dál než do osmifinále, o vítěznou šňůru osmi utkání a poprvé letos prohrála v souboji o titul.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Dauhá

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
miros
Iga je úžasná. Klobouček smekam. Jak se dokázala vypořádat s nepřízní osudu v prvním setu. Takto má vypadat a hrát světová jednička. Bravo.
Reagovat
fandorin78
Reagovat
annah
Reagovat
Krisboy
Já to tedy celé neviděl, ale co jsem četl, tak s nepřízní osudu se musela v prvním setu vypořádat spíš Rybka, ne?
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak - viz. krvácející levá holeň Rybky
Reagovat
Liverpool22
Gratulace Ize - hattrick v Kataru to už není náhoda. Nicméně Iga měla letos i dost štěstí viz. skreč Káji a dnes zase "klika".
Rybka začala výborně a naopak Iga byla na začátku dost nervní - bylo cítit, že si na Rybku nevěří. Jenže psychologie zápasu se změnila v 1. setu, kdy Rybka vedla 4:1 a měla k dobru 2 brejky - pak si cvrnkala raketou o levou holeň a začala krvácet - přišlo MTO, doktor nemohl dlouho krvácení zastavit. Naopak Iga během pauzy cosi konzultovala s trenéry, rozhazovala rukama....No a po pauze se vše změnilo a náhle z náskoku 4:1 bylo 4:5. Pak se ještě Rybka vzepřela, ale 1. set nedotáhla a bylo po zápase. Je zajímavé, že se v jejich zápasech vždy něco semele.
Takže před dalším vzájemným zápasem jsem v klidu. Rybka i dnes ukázala, že na Igu umí, že má zbraně, které na Polku platí - jenže dnes prostě zasáhla vyšší moc.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist