Takhle jsem si Turnaj mistryň nepředstavovala. Stadion není připravený, připojuje kritiku Vondroušová

31. 10. 2023, 08:24
Aktuality 40
Kritika na organizaci Turnaje mistryň v mexickém Cancúnu sílí. Po svém premiérovém vystoupení na prestižní akci se neostýchala vyjádřit svou nespokojenost s pořádající WTA také Markéta Vondroušová (24). "Je to smutné. Vůbec to není to, co jsem si představovala," řekla zklamaná Češka a její přemožitelka Iga Šwiateková (22) se přidala. "Kurt není pro nikoho z nás pozitivní," přiznala Polka.
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

Markéta Vondroušová si letos užila pohádku na trávě v londýnském All England Clubu, kde v červenci překvapila triumfem na slavném Wimbledonu. Další velký sportovní zážitek si měla v těchto dnech užívat na Turnaji mistryň, společně s ostatními tenistkami ale zpracovává zklamání ze špatné organizace.

Kurt i celé zázemí pro vyvrcholení sezony byl v mexickém Cancúnu postaven na poslední chvíli a tenistky si na něm mohly zatrénovat až den před startem soutěže. Povrch je podle nich nerovný a dokonce zdraví nebezpečný.

"Tohle je můj první Turnaj mistryň a vůbec to není to, co jsem si představovala. Celý rok tvrdě pracujeme na tom, abychom se sem dostaly a nakonec je to velké zklamání," napsala nespokojená Vondroušová na Instagram poté, co ve svém úvodním utkání podlehla 6:7, 0:6 Ize Šwiatekové.

"Stadion není na zápasy připravený a vypadá to, že lidi z WTA vůbec nezajímá náš pocit. Nikdo nás neposlouchá a nemá zájem o náš názor. Je to velmi smutné. Na druhou stranu jsem vděčná všem lidem v Mexiku, že jsou velmi milí a se vším pomáhají," dodala čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova.

Stadion 5 dní před startem Turnaje mistryň:

V rozhovoru pro Radiožurnál Sport poukázala na problematický povrch s nevyzpytatelnými odskoky. "Musím říct, že tohle je už docela maso. Jsou tam vidět strašné hrboly. Když to člověk chce hrát brzo, tak to vůbec nejde. Odskakuje to všude možně. Myslím, že ten kurt je fakt špatný."

Přestože si světová šestka premiérové účasti na Turnaji mistryň váží, podmínky na kurtu podle ní celý turnaj poškozují. "Jsem ráda, že tu jsem, akorát ty podmínky jsou fakt těžké. Je tu hezká pláž, ale celkově jsou podmínky pro nás špatné. Holky si také stěžují. Myslím, že ten kurt není ready, aby se na tom hrály takovéto zápasy," doplnila.

Situace ji mrzela o to více, že stav kurtu s hráčkami nikdo z vedení WTA nekonzultoval. Organizátoři stihli připravit zázemí na poslední chvíli.

"Nebyl za námi právě vůbec nikdo. Byly jsme trénovat v sobotu a už tam ty bubliny byly. Ono se to možná nezdá, když na to lidi koukají, ale pak člověk úplně ztrácí rytmus a čeká jen, kam to skočí. Buď to sjíždí, nebo to vyskakuje tři metry nahoru. Přijde mi, že je těžké se na tom hýbat. Dali na to prý jen jednu vrstvu barvy, protože to nestíhali. Ten kurt očividně není ready," dodala světová šestka Vondroušová.

Její přemožitelka Šwiateková startuje na Turnaji mistryň potřetí a ani ona se po svém úvodním vystoupení nevyhnula kritice, byť se snažila být loajální.

"Je zřejmé, že kurt není pro nikoho z nás pozitivní. Nesmím se na to soustředit a jen dělám svou práci. Na antuce a na trávě se někdy míček také podivně odrazí. Určitě to není komfortní situace, snažím se na to nemyslet a dělat svou práci. Ani jsme neměli čas na tomto kurtu trénovat. Ale nakonec na tom nezáleží, všichni hrajeme na stejném kurtu a máme stejné podmínky," uvedla dvaadvacetiletá Polka.

Tenistky si na kurtu zatrénovaly poprvé den před startem soutěže:

Vondroušová se Šwiatekovou v pondělí pravděpodobně reagovaly na nedělní prohlášení Kazašky Jeleny Rybakinové a světové jedničky Aryny Sabalenkové, která označila organizaci Turnaje mistryň za nedůstojnou. "Jako hráčka cítím nedostatek respektu ze strany WTA. A myslím, že nejsem sama."

O negativech se mluvilo už dříve

Turnaj mistryň se měl v letech 2019 až 2028 hrát v Shenzhenu, který uzavřel s WTA smlouvu na 10 let. Akci však hostil pouze jednou. Nejprve zasáhla pandemie koronaviru a následně vedení ženského okruhu kvůli aféře kolem bývalé světové deblové jedničky Shuai Peng pozastavila konání svých turnajů v Číně.

Alternativu ale WTA v posledních letech nezajistilo a Turnaj mistryň nemá pevně dané místo konání. V roce 2021 akci uspořádala mexická Guadalajara, loni se WTA Finals konalo v texaském Fort Worthu a letos se nejúspěšnější tenistky uplynulé sezony sešly v mexickém Cancúnu.

Přestože se jedná o největší akci pořádanou asociací WTA, podle mnohých organizaci nezvládá. O letošním Cancúnu se rozhodlo teprve na začátku září, tedy necelé dva měsíce před startem turnaje. A hned se začalo mluvit o negativech.

"Řeší to úplně na poslední chvíli a pak turnaj strčí do Guadalajary, Fort Worthu a Cancúnu, kde absolutně postrádají fanouškovskou základnu a tenisové zázemí," prohlásil v září promotér Tomáš Petera, jenž chtěl akci zorganizovat letos v Ostravě a v příštích letech v Praze. "Pět šest týdnů jsme vyřizovali a připravovali všechny náležitosti. Udělali jsme skoro zázrak. A pak nám ani nedali vědět, že se bude hrát v Cancúnu," zlobil se.

V Mexiku chybí fanoušci, tenisové zázemí a jsou problémy s povrchem, v tenisové komunitě ovšem rezonují i další témata. Termín a destinace.

Tenistky na podzim absolvovaly turnaje v Asii, nyní hrají ve Střední Americe a jen dva dny po finále Turnaje mistryň (5. listopadu) ve španělské Seville startuje finálový turnaj Billie Jean King Cupu (7. listopadu).

"Tohle je šílenost. Tvrdí, že se ptali hráček. Ale odkývat jim to bez rozpaků mohla jedině Američanka Pegulaová, která je v Mexiku za chvilku. A co Šwiateková, Češky a další Evropanky?" podivoval se Petera.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
Kandinsky1
Tak co čekat, když WTA vede takovej neschopnej idi ot jako Simon.
Reagovat
Kandinsky1
Což mě přivádí k otázce, kdo a jakým způsobem volé šéfa WTA ?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
...a to ještě Markéta netušila, že bude hrát zítra od 23h dva zápasy - proti Žabce a zároveň proti Corismile

Live TP opět nezklamalo smile
Reagovat
Krisboy
Je to Wimbledonská vítězka, tak si s tím snad musí poradit, ne?
Reagovat
tommr
já jsem si zase nepředstavoval tak pasívní a odevzdanej výkon Markéty ... smile
Reagovat
frenkie57
Ale tak hlavně , že si Simon mohl udělat hezkou dovolenku za penízky své organizace a ještě se vyfotit s tenistkami. To je fakt tragéd a letošní TM není první zmršená akce. Otázkou do pranice není kde a jak, ale kdy. Jasně že peníze vládnou světem(tedy ještě kromě jednoho, zcela konkrétního, orgánu), to nikdo nerozporuje a taky s tím nic nenadělá, ale proč , proboha, se termín a místo konání neoznámí a nezajistí třeba půl roku dopředu, jaký je to problém? Simon a jeho parta ve vedení WTA jsou moc špatní manažeři. Kdyby vedly nějakou výrobní firmu, tak by už dávno byli na bubnu. Hanba.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile A hned po TM jedou holky na BJK do Sevilly což je také ujeté - cestování z Číny či Asie do Mexika a pak do Španělska - to je taky prostě úlet.
Reagovat
frenkie57
A ke všemu se děje už podruhé.smile
Reagovat
Mantra
dostala nakládačku, tak je to na h
kdyby náhodou dopinkla set a ještě větší náhodou vyhrála, tak té kritiky bude hodně pomálu, pokud nějaká
Reagovat
Random33
Presne tak. Co si vubec dovoluje kritizovat, ze? Ma bejt ticho a soupat nohama ma vubec bejt rada, ze tam muze hrat a sebevetsi kiks nijak nekomentovat
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
prostě češka, brečet, brečet brečet...nic překvapivého
Reagovat
aligo
Přesně! Vůbec nás nemusí zajímat, že si na to samé stěžují všechny! Je to Češka, tak je automaticky ubrečená bréca
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hlavně, že muži jsou u nás klenoty
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
ovšem, tahle země je pro svět jen zemí domýšlivých buranů, ukřivděných hlupáků a nevzdělaných omezenců.
Reagovat
Petr_Fisk
A jak se Ti tu žije?
Reagovat
Fandina
Co je to za kecy, na TM si stěžují všechny, a všechny tam nejsou Češky.
Reagovat
aligo
Linett ukázala, že je úplně vymaštěná
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Linett byla jen na skok Číně a to hlavně na hotelu, na kurtu se moc neohřála Takže ano, jí jde hlavně o ten hotelsmile
Reagovat
aligo
Reagovat
Fandina
Naopak, Ostrava má tu výhodu, že hned vedle Ostravar Areny je Clarion hotel s asi 200 pokoji. Je tam velké wellnes, krytý bazén, fitko. Je to asi 50 metru od Areny.
Reagovat
aligo
Však píšu, že je Linet vymaštěná vůbec nemá tušení o čem mluví a do jakých, s prominutím, sr*ček poslala holky hrající TM
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a Linett v tom má nějaké slovo?smile
Reagovat
aligo
Je byla v hráčské radě
Reagovat
Tomas_Smid_fan
roste ve zdatnou svazačku-bafuňářku,
no dyž to néde na kurtu.
jářku...
Reagovat
SydneyOpen
WTA pod vedením Simona naprostá tragédie. Už v tom covidovém roce 2020, kdy WTA tu sezónu po RG defacto ukončila, tak ATP dokázala zorganizovat po RG spoustu dalších turnajů, Master v Paříži a dokonce i Turnaj Mistrů, na což se WTA totálně vykašlala. Teď se TM hraje na narychlo smontované tribuně, která je tak tak hotová, někde na trávě u parkoviště.... a příští rok se bude hrát v zemi, kde ještě pár let zpět nemohly ženy vůbec nic...
Reagovat
Haitik
Je to šílený, že ani WTA teda s tím asi nic nemá v plánu dělat, respektive z toho, že už po prvním dnu a po kritice nikdo nepřišel.. :-(
Navíc to, že to chtěli pořádat v jiném místě v Cancunu, ale zjistili 14 dní předem, že tam jsou koncerty.. To je taky vrchol amatérismu, prohlášení Linnette, že Ostrava nemá pořádné hotely.. Působí to na mne tak teda, že je to na ho*no, ale lidi tam jsou hodní, takže to bude v Cancunu :D

A příští rok nejspíše SA, což taky teda bude radost..
Reagovat
misa
Peníze rozhodují ve světě skoro o všem.
Reagovat
frenkie57
Ano, to je pravda, zářným příkladem je pořadatelství SA v příštím roce. Petrodolary svítí Simonovi na čele už teď.smile
Reagovat
Krisboy
...a o čem nerozhodují peníze, rozhoduje náboženství.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Takže by se pro úplnost měl k pořadatelství přihlásit ještě Řím a Jeruzalém
Reagovat
Krisboy
...a Mekka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
SA jim musí stačit
Reagovat
Ianny
A to budou hrát v burkách?
Reagovat
frenkie57
Néé, že prej jenom Žába.smile
Reagovat
lvicek
Poradani WTA finals v SA mi pripada jako totalni ulet a silenost. Ten chlap v WTA musi byt nepricetnej. A proc je tam vubec chlap? To si to nedovedou zenske osefovat samy? A zajimalo by me, jak to tam bude s publikem. To si tam mohou dovolit mistni panove jit koukat na polonahe zenske, co behaji po kurtu, a jsou jim videt vsechny vlasy na hlave?
Reagovat
frenkie57
Přesně tohle mě napadlo také - proč v čele ženské tenisové asociace stojí chlap. Určitě by se našlo hafo schopných manažerek, které by to ukočírovaly.
V SA to bude, protože petrodolary a prázdná kasička WTA.
SA není Afghánistán, kromě toho v arabském světě se už ženské nebo smíšené turnaje konaly, ne? Třeba Dubaj.
Reagovat
lvicek
Nojo, ale zase Dubaj je v Emiratech a tam si myslim je situace zase o dost jina, nez v SA... No nevim, prijde mi to totalne uvalene.
Reagovat
Kandinsky1
Mekka je v SA.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ok, ale neznamená to, že by museli hrát zrovna tam. Ale což, třeba se emírové hecnou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist