Technika opět střídá čárové rozhodčí! Turnaje WTA na betonech mohou začít využívat systém pro hlášení autů

4. 1. 2018, 23:03
Aktuality 13
Ženská tenisová asociace (WTA) dnes oznámila, že nový systém pro hlášení autů s názvem Real Bounce Extreme Accuracy od společnosti FoxTenn mohou s okamžitou platností začít využívat všechny akce WTA, které se hrají na tvrdém povrchu. Na pořadatelích samotných turnajů je tak rozhodnutí, zda budou i nadále pokračovat v tradici a auty budou hlásit čároví rozhodčí, či dají přednost elektronickému rozhodování.

A je to tu zase. V listopadu mohli tenisoví příznivci zaznamenat, že na exhibiční akci Next Gen ATP Finals v Miláně chyběli čároví rozhodčí. Důvod je prostý. O tom, zda dopadl míček do autu, se rozhodovalo elektronicky.

Podobný systém s názvem Real Bounce Extreme Accuracy od společnosti FoxTenn prošel všemi potřebnými testy a turnaje WTA hrané na tvrdém povrchu mohou začít technologii využívat s okamžitou platností. Rozhodnutí, zda dají přednost technice, nebo budou i nadále na jejich dvorcích rozhodovat čároví sudí, je čistě na organizátorech jednotlivých podniků.

Nový In/Out systém dokáže pomocí synchronizovaných kamer a laserových skenerů, které jsou umístěny přímo na povrchu kurtu, zachytit míček v momentě dopadu a zanalyzovat až 2500 snímků za vteřinu.

"Po nutném testovacím období můžeme konstatovat, že jsme naprosto spokojeni s přesností i spolehlivostí tohoto systému," řekl výkonný ředitel WTA Matt Cenedella. "Neustále se snažíme zlepšovat přesnost hlášení autů a tato nová technologie poskytuje další úroveň dat a nejmodernějších analytických nástrojů pro zdokonalení našeho sportu," dodal.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

13
Přidat komentář
patriks
že většina tenistek to určitě veme ráda, a to z toho důvodu, že se bude moci soustředit na hru, a ne na to kam dopadl míček a jestli hrát, nebo zastavit hru a brát si jestřábí oko, nebo ještě šetřit si ho na závěr setu nebo rychle se běžet dívat na stopu atd. Sledoval jsem to v té Itálii, při dopadu k lajně už se tenisti chtěli hádat, ale pak si uvědomili, že to hlásila technika, otočili se a šli podávat.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem proti těmto vymoženostem. Tenis je tradiční sport a cpát do něj tyhle kraviny mi příjde na hlavu. Už si jenom vzpomenu na NEXT GEN FINALS v Miláně. To bylo k poblití. Místo hostesek prostitutky, kurt bez vnějších lajn, žádné napjaté čekání na jestřábí oko, žádné hádky s rozhodčími. Strašná nuda. Ztrácí se tím podstata tohoto sportu.

Díky bohu, že na Wimbledonu tyhle kraviny nikdy nedovolí. Ať to používají na Challengerech a ne na ATP.

Pak příjde fast4 tenis, všude kamery, žádný rozhodčí a asi změním sport.

Jediný sport, kde má být video je fotbal. Tam to je banda přeplacených simulantů, kteří si vymýšlejí snad každý krok. Ale do tenisu tyhle blbosti prosím necpěte. Je to dost férový sport a není třeba jej ničit.

Díky
Reagovat
EllNino
tak kurty bez vnějších lajn už byly dřív, když se tam nehraje debl, tak je to zbytečný :) Koukni na Becker - Lendl někde na youtube :)
Reagovat
EllNino
Jinak souhlas, pokud se řejde na fast4 tennis, tak se asi dívat nebudu :/
Reagovat
blixa
Co máš proti prostitutkám ??!! Už ve starém Řecku byly hetéry velmi vážené a vlivné ! ;-)
Reagovat
George_Renel
Kdyby se ještě hrálo dřevěnými raketami s ovčími střívky, budiž. Ale při stále větší rychlosti je to vzhledem k objektivitě nezbytné. Viz hokej, ragby, bejsbol atd.
Reagovat
Tornes
Tak že je jediný sport kde patří video fotbal bych rozhodně netvrdil.Tak či onak má video v sobě zabudovaný snad každý z větších sportů, fotbal se naopak přidává jako poslední. Hokej už dlouho, rugby, americký fotbal, o kriketu ani nemluvě, volejbal... Všechny tyhle sporty mají video. Snad jen basket ještě funguje zcela bez videa, ale to ani nevím, ten moc nesleduji.

Ovšem i tenis má video (jestřába). A osobně se mi plechové hlášení autů na NG Finals opravdu nelíbilo... Takže za mě ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel jsem to spíše tak, že fotbal je jediný sport, kde by mělo konečně být video. Špatná formulace.
Reagovat
skott
Ne že by mi lajnoví rozhodčí chyběli, ale jejich práce přece nespočívá jen v samotném hlášení autů. Chybí mi informace, jestli tento elektronický systém umožňuje i například odhalení přešlapů na podání. Stejně tak lajnoví pomáhají umpiru při hlídání nedovoleného koučování, obscénností (viz. Martincová) apod. Také doprovází hráče na toaletu během zápasu. NextGen v Miláně jsem nijak důsledně nesledoval, tak nevím jestli to bylo nijak ošetřeno, byla to víceméně exhibice.
Reagovat
smazaný uživatel
tak bude počítač chodit s tenisty na toaletu, to va? :D
Reagovat
blixa
Předpokládám, že nějací rozhodčí, kteří budou tohle hlídat tam stále budou. Jen ty lajny už ne. Asi bude stačit jeden na každé straně.
Reagovat
Patri.k
Pokrok člověk nezastaví. Vidím tam určitě velký přínos.
Reagovat
Fandina
Tak nějak. Minimálně se nebude cítit tenista ukřivděný od druhého člověka, rozhodčího, když mu omylem nahlásí chybu. To je vždycky problém.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist