Tenisová romance. Boulterová získala nejcennější trofej den po triumfu přítele De Minaura

4. 3., 08:47
Aktuality 24
WTA SAN DIEGO - Katie Boulterová (27) zakončila životní týden na turnaji WTA 500 v San Diegu ziskem druhé a dosud nejcennější trofeje. Ve finále zdolala 5:7, 6:2, 6:2 Ukrajinku Martu Kosťukovou (21) a navázala na den starý triumf svého přítele Alexe de Minaura v Acapulcu, který po rychlém přesunu z Mexika podporoval svou milou během finálového duelu z hlediště. Britská jednička ve světovém žebříčku vyletí na 27. místo a o 21 příček vylepší své maximum.
Profily hráčů
Finalistky turnaje WTA 500 v San Diegu Marta Kosťuková a Katie Boulterová (© Profimedia)

Kosťuková – Boulterová 7:5, 2:6, 2:6

Tenisová dvojice Katie Boulterová a Alex de Minaur, kteří tvoří pár od března 2022, prožila společný nejpovedenější tenisový víkend. I když jen na dálku. Pětadvacetiletý Australan v sobotu v mexickém Acapulcu poprvé v kariéře obhájil titul a získal druhou trofej z podniku ATP 500, o dva roky starší Britka jen o necelých 24 hodin později v americkém San Diegu získala premiérovou trofej z podniku WTA 500.

48. hráčka světa Boulterová v Kalifornii nebyla mezi nasazenými, přesto vyhrála všech pět zápasů proti žebříčkové lépe postaveným tenistkám včetně čtyř nasazených soupeřek. Postupně si vyšlápla na Lesju Curenkovou (36.), Beatriz Haddadovou Maiaovou (13.), Donnu Vekičovou (28.), Emmu Navarovou (26.) a nakonec i Martu Kosťukovou (34.).

Sedmadvacetiletá Britka v úvodu finálového duelu proti o šest let mladší Ukrajince nepotvrdila brejk na 2:1 a po ztrátě čtyř gamů v řadě prohrávala 2:5. Po zlikvidování pěti setbolů sice vyrovnala na 5:5, ale sadu stejně nezachránila.

Nicméně v dalších dvou setech již brejk ze třetího gamu pokaždé bez problémů potvrdila a nakonec první vzájemný zápas po obratu vyhrála po 2 hodinách a 13 minutách hry 5:7, 6:2, 6:2.

Nesrazilo ji ani 13 dvojchyb, kterými vyrovnala letošní maximum na okruhu WTA. V tomto desetiletí žádná tenistka ve finálovém duelu tolik fiftýnů po dvakrát po sobě nezvládnutém uvedení míčku do hry neztratila.

Statistiky zápasu Marta Kosťuková – Katie BoulterováStatistiky zápasu Marta Kosťuková – Katie Boulterová (@ Livesport)

"Dnes jsem trochu bojovala sama se sebou, protože jsem byla nervózní. Ale dokázala jsem se přesto dostat a jsem na sebe moc pyšná. Bylo to hodně o mentálním nastavení. Podařilo se mi uklidnit, uvolnit se a hrát své údery," komentovala Boulterová.

"Ani nevím, jak se to stalo. Tenhle týden byl z mnoha důvodů velmi zvláštní. Tohle je prostě úžasné, celý týden jsem hrála neuvěřitelný tenis. Tvrdě jsem na to dřela, abych tady teď byla," radovala se britská tenistka, které z publika tleskal i přítel De Minaur.

"Jedno malé speciální poděkování patří mému příteli. Včera o půlnoci dohrál finále a v 6 ráno naskočil na letadlo, aby tu dnes mohl být. Toho si moc vážím," dodala rodačka z Leicesteru.

Boulterová se v San Diegu teprve podruhé v kariéře dostala přes čtvrtfinále turnaje WTA, znovu to však nakonec dotáhla až k titulu. Poprvé slavila loni v červnu na domácí trávě v Nottinghamu.

Zatímco během loňské sezony Boulterová porazila jen pět hráček TOP 100 a nezaznamenala jediný skalp členky TOP 50, letos už vyhrála proti tenistkám elitní stovky deset zápasů, z toho sedm proti hráčkám TOP 40. Sama se ve světovém žebříčku katapultuje ze 49. na 27. místo a o 21 pozic překoná své maximum.

Jednadvacetiletá Ukrajinka Kosťuková v San Diegu dala přednost startu na kvalitněji obsazeném, štědřeji dotovaném a bodově lépe hodnoceném podniku před obhajobou triumfu v texaském Austinu, kde před rokem slavila jediný titul na hlavním okruhu.

I když čtvrtfinalistka lednového Australian Open den po skalpu Jessiky Pegulaové poslední krok na cestě za druhou a nejcennější trofejí neudělala, bodově si polepší - připíše si 395 místo 250 bodů a v žebříčku se posune na 32. místo. Čtyři příčky za své maximum.

Výsledky turnaje WTA 500 v San Diegu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
com
Tenisova romance
To uz je jak Badosa s TsiTsipasem a nebo
Kvitovic-Vankovic / Kvitovic-Stepankovic / Kvitovic-Pavlaskovic - no ta uz jich teda vystridala, rajda jedna
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To se tobě stát nemůže, co?
Reagovat
Krisboy
Taky už mě napadlo, jestli někdy viděl frndu jinde, než na obrázku nebo monitoru.
Reagovat
Krisboy
Netvrdím, že neměla a už vůbec ne, že to byly špatné tenistky. Jenom říkám, že i za posledních pouhých deset, patnáct let se tenis zrychlil a hra je dnes celkově silovější, intenzivnější.
Reagovat
Krisboy
Patřilo dolů pod "aligo 04.03.2024 12:56"
Reagovat
Krisboy
Pod "aligo 04.03.2024 14:13"

Reagovat
makro99
těch ukliků "patřilo dolů" na novým TP taky pěkně přibylo.. je to zřejmě tím, že pod "zeleným oválem "odeslat reakci" zůstane i zelený ovál "odeslat nový komentář, takže člověk sice píše do správného okna, ale pak se (zvlášť u kratší diskuse, nebo příspěvku na konci diskuse) velmi snadno uklikne tím, že to odešle přes ten druhý zelený ovál nahoru - velmi nepraktické...
Reagovat
Krisboy
Abych byl upřímný, nevím, jestli jsem se já uklikl, nebo jestli zlobí systém...stalo se mi to asi podruhé nebo potřetí teprve.
Reagovat
makro99
no mně se to do loňska nestalo asi nikdy, ale teď v novém systému už myslím taky třikrát...
Reagovat
aligo
Škoda Marty, přál jsem ji to
Reagovat
makro99
tak tak...
Reagovat
misa
A Bouzková se žebříčkem propadá stále níž a níž, dnes je už na 40. místě... Přitom od začátku roku nemusela skoro nic obhajovat. Za chvíli jí začínají těžké časy - 3. kolo Miami (bez nasazení), 3. kolo Madridu, 4. kolo Říma, a další... Pokud nezabere, je v létě pryč ze stovky.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přitom stačí změnit tak málo - zlepšit servis a sebevědomí
Reagovat
Zirluck
Ako sorry ale ta nema proste v top 100 co robit. Nema absolutne ziadnu zbran.
Reagovat
aligo
Její zbraň je obrana.... viz. Errani, Wozniacki, Radwanska apod.
Reagovat
aligo
Všechny tři deset let zpátky řádily
Reagovat
Krisboy
No, chtěl bych je vidět dnes proti Swiatek, Rybce nebo Lukašenkoštětce v top formě...Radwanska ranařky nestíhala ani tenkrát a hra se od té doby ještě zrychlila
Reagovat
aligo
Nevím no, generace ranařek Azarenka, Sharapova, Williams, Williams, Kvitova a Ivanovic byla pecka a měla rozhodně něco do sebe
Reagovat
mamradrohliky
já bych se od všech nechal zbuchat klidně
Reagovat
makro99
ještě Šafářová tam prostě nemůže nebýt v tom výčtu!
Reagovat
makro99
obrana... no asi v principu jo; ale každá úplně jiný druh obrany...
Reagovat
makro99
Caroline - kvalitní klasické základní údery, v zásadě soudobý tenis, jen méně koncových winnerů...
Aga - specifická hráčka, technická, šikovná...
Sara - defenzivní obrana, běhání daleko za BL, starosvětský antukový tenis...
Reagovat
jackiec
Ať se na to Bonzáková vyprdí a hraje jen debly, v singlu je nebezpečná jako komár v zimě, je to takový boxovací pytel na rozehřátí
Reagovat
lvicek
To je furt reci, ale byla ve treti desitce a nejakou dobu na tom byla o dost lip, nez treba Katka. Takze neco urcite uhrat umi. U Katky mi to naopak prijde hrozna skoda, kdyz ji clovek vidi, jak pekne hraje. Ale ten jeji servis a to jeji vysilovani vecny, to je holt problem...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist