Tenisté Česka jsou Kolektivem roku, Berdych skončil ve Sportovci roku třetí

18. 12. 2013, 22:44
Aktuality 19
Čeští daviscupový reprezentanti, kteří letos obhájili titul, byli v Česku vyhlášeni Kolektivem roku 2013. Tomáš Berdych pak v hlavní anketě Sportovec roku 2013 skončil na třetím místě, sklonit se musel pouze před oštěpařem Vítězslavem Veselým a sprinterkou Zuzanou Hejnovou, která anketu vyhrála.
Vítězové Davisova poháru 2013

Ve 54-leté historii ankety Sportovec roku se stal vítězem pouze dvakrát tenista - v roce 1973 Jan Kodeš a předloni Petra Kvitová. Letos měl šanci zapsat se do dějin českého sportu také Tomáš Berdych, obsadil ale 'jen' bronzovou příčku.

Nejlepší český tenista současnosti, který sice letos nevyhrál žádný turnaj, ale je světovou šestkou, skončil za dvěma atlety. Na druhém místě se umístil oštěpař Vítězslav Veselý, vítězkou se stala Zuzana Hejnová. Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek neprohrála ani jeden z letošních třinácti závodů a ovládla i Diamantovou ligu. Přemožitelku tak nenašla ani dnes v prestižní tuzemské anketě.

V první třicítce se z tenistů umístili ještě jedenáctý Radek Štěpánek, sedmnáctá Petra Kvitová a Jiří Veselý, který obsadil 29. místo.

Berdych se vítězství dočkal v kategorii Kolektiv roku, v níž zvítězil Tenisový tým Česka. Ten letos obhájil triumf v Davis Cupu, ve kterém byli ústředními postavami právě Berdych a Radek Štěpánek. K vítězství přispěli také Lukáš Rosol a Jan Hájek.

Pro cenu na pódium přišel kapitán Jaroslav Navrátil, jenž v listopadu ve finále v Srbsku kvůli zdravotním potížím chyběl. Tenisté za sebou nechali fotbalisty Viktorie Plzeň a smíšenou štafetu biatlonistů.

V kategorii Junior roku se neumístila ani jedna z dua talentovaných tenistek Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, byť spolu v této sezoně vyhrály tři dívčí grandslamy ve čtyřhře. Sedmnáctiletá Siniaková se navíc začala prosazovat už i mezi ženami. Přednost dostaly snowboardistky Ester Ledecká a Eva Samková.

V anketě hlasovalo 208 sportovních žurnalistů,

Sportovec roku 2013:
1. Zuzana Hejnová (atletika) 1898
2. Vítězslav Veselý (atletika) 1305
3. Tomáš Berdych (tenis) 1165
4. Ondřej Synek (veslování) 1140
5. Gabriela Soukalová (biatlon) 1083
6. Roman Kreuziger (cyklistika) 1082
7. Vavřinec Hradilek (vodní slalom) 912
8. Jaromír Jágr (hokej) 839
9. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 828
10. Petr Čech (fotbal) 748
.
11. Radek Štěpánek (tenis) 320, 12. Filip Jícha (házená) 239, 13. Mirka Knapková (veslování) 214, 14. Lukáš Krpálek (judo) 213, 15. David Krejčí (hokej) 197, 16. Pavel Maslák (atletika) 140, 17. Petra Kvitová (tenis) 138, 18. Leopold König (cyklistika) 135, 19. Simona Baumrtová (plavání) 109, 20. Zdeněk Štybar (cyklistika) 96, 21. Ondřej Moravec (biatlon) 84, 22. Lukáš Melich (atletika) 66, 23. Michael Frolík (hokej) 64, 24. Martin Straka (hokej) 61, 25. Jan Kopecký (motorismus) 56, 26. Jiří Prskavec (vodní slalom) 56, 27. Jarmila Machačová (cyklistika) 44, 28. Jan Matura (skoky na lyžích) 44, 29. Jiří Veselý (tenis) 43, 31. 30. Jan Veselý (basketbal) 41.
.
Kolektiv roku:
1. tenisté ČR (Berdych, Hájek, Rosol, Štěpánek) 546
2. fotbalisté Viktorie Plzeň 292
3. smíšená štafeta biatlonistů (Moravec, Soukalová, Soukup, Vítková) 289
.
4. čtyřkajkak na 1000 metrů (Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba) 56, 5. házenkářky DHK Baník Most 56, 6. hokejisté Škody Plzeň 42, 7. štafeta žen na 4x400 metrů (Denisa Rosolová, Jitka Bartoničková, Lenka Masná, Zuzana Hejnová) 22, 8. štafeta biatlonistek (Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Kristýna Černá a Veronika Zvařičová) 18, 9. stolní tenistky Česka 15, 10. basketbalisté Česka 13.
.
Junior roku:
1. Ledecká 84, 2. Samková (obě snowboarding) 66, 3. A. Drahotová (atletika) 54.
.
Sportovní legenda 2013:
Jarmila Kratochvílová (atletika)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Holt, Berdych mal asi lepsiu konkurenciu, než Del Potro.
Reagovat
smazaný uživatel
3. místo Tomáše mě docela překvapilo, na druhou stranu je to sportovec, který se stabilně drží už několikátý rok ve světové tenisové špičce, je to hráč, který obrovskou měrou přispěl k druhému vítězství DC týmu v řadě, takže asi ano. Gratuluju :)
Reagovat
Fandina
klukům k titulu za DC a Tomovi za třetí místo a moc mu přeji GS, aby vyhrál první. Držím palce!
Reagovat
taffer
Tomáš není světovou šestkou, jak se v článku uvádí, ale sedmičkou. Na nejlepšího tenistu všech dob (že, Trollhande) mu ještě pár bodíků chybí. Jasně, není to o parník, ale přece:-)
Reagovat
tommr
vítězství tenistů v kategorii Kolektiv se dalo čekat, třetí místo Tomáše je ale trochu překvapivý vzhledem k tomu, že letos nezískal ani jeden singlovej titul. Za solidní výkony nejen letos ale i v několika posledních létech si ho ale nejspíš zaslouží ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Třetí místo Tomáše mě taky hodně překvapilo, já osobně bych na třetím místě viděla raději Gabču Soukalovou. To, co se jí loni povedlo je úžasný a letos ve skvělých výkonech pokračuje dál, dokonce od prvního závodu vede pořadí SP.
Reagovat
Fandina
Tomášovi gratuluji. Třetí místo pro něj je super. Zjevně bodoval za to, jak je Davis Cup už po druhé hlavně a především jeho zásluhou. A i celkově, čtyři roky po sobě hrál na TM a celkově je to super tenista. Až bude nějaký GS, tak věřím i na prvním místo.
Gabča Soukalová budu určitě vpředu příští rok. Letos zatím první místo ve smšené štafetě a pořád drží první místo ve světovém poháru tak držím palce dál a hlavně do Soči. A také teď vyhrála Mistrovství Evropy Simona Baumrtová a vloni byla také dobrá a v anketě se ani nedostala do loňské první desítky. Vzhledem k tomu, že Tomáš je konzistentní už hodně roků, tak určitě proto je před nimi.
Reagovat
smazaný uživatel
Já k tomu jen doplním, že na dalších místech se z tenistů na 11. místě umístil Radek Štěpánek, na 17. místě Petra Kvitová a na 29. pozici Jiří Veselý.

17. pozice Petry mě trochu mrzí, myslím, že by si zasloužila být o něco výše, ale budiž. Co ale vůbec nechápu je absence Katky Siniakové a Báry Krejčíkové v kategorii juniorů..
Reagovat
Mr.Pink
Jestli to nahodou nebude tim, ze Bara s Katkou se zatim vyrazne prosazuji jen v juniorech.
Prvni tri juniorky maji uspechy i v seniorske kategorii.
absence K s B je naprosto opravnena.
Reagovat
smazaný uživatel
Katka letos vyhrála 4 turnaje ITF, což je seniorská kategorie. Co tam máš dál?
Reagovat
Mr.Pink
nechces snad srovnavat 4 turnajova vitezstvi nizsi kategorie ITF s uspechy Ledecke, Samkove a Drahotove. to opravdu nemyslis vazne, ze ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Jistěže chci - předně v tenise je kapánek větší konkurence než ve snowboardu, zadruhé Samkové je 20 a v tomhle věku by podle mě už mezi juniory vůbec figurovat neměla a Drahotové se zatím více daří v juniorech než mezi dospělými (já vím, 7. místo na MS v chůzi je fajn, ale je to jeden závod).
Reagovat
Mr.Pink
ok, tak v tom pripade se loucim :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych radši, kdybys předložil nějaké argumenty, ale budiž :-)
Reagovat
Mr.Pink
nebudu tu vypisovat vsechny uspechy Ledecke a Samkove, to by byl velmi dlouhy seznam a vsichni maji moznost si je vyhledat.

7 misto Drahotove na MS je rozhodne cennejsi nez 4 IFT tituly. MS v atletice je jednou za dva roky, tak nechapu tvoji poznamku: je to jeden zavod.
+ Anezka je i velmi dobra bezkyne a cyklistka

a proc to vlastne pisu?
Reagovat
smazaný uživatel
Nic vypisovat nemusíš, vyhledal jsem si je sám. Působivé, ale nijak to nevyvrací mé tvrzení, že:
a) v tenise je větší konkurence než ve snowboardu a zimních sezonách obecně
b) Samková ve 20 letech by měla patřit mezi dospělé, ne mezi juniory

O tom, jestli je 7. místo na MS v atletice v ne zrovna nejatraktivnější a nejprestižnější disciplíně cennější než 4 ITF tituly se můžeme dlouze dohadovat, podle mě ne. A v ostatních disciplínách se Anežka mezi dospělými zatím nijak výrazně neprosadila.

A proč to píšeš? Zřejmě proto, že se mě snažíš přesvědčit o tom, že absence Katky mezi juniory je naprosto oprávněná. Zatím jsi mě ale moc nepřesvědčil. ;-)
Reagovat
slacker
Boze do ceho jsi to vrazil dusi :-)
Reagovat
VlS
Z čeho plyne tvé přesvědčení, že v tenisu je větší konkurence, než ve snowboardu? Každej si může myslet co chce, dokonce i novináři a hlasováí dopadlo podle jejich myšlení, tak to prostě je.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist