Tipsarevičova krize trvá, v Moskvě prohrál se sedmnáctiletým Rusem

17. 10. 2013, 09:49
Aktuality 12
ATP MOSKVA - Dobrá zpráva pro české tenisty: Janko Tipsarevič se trápí i na konci sezony. Tenista, jenž by měl za necelý měsíc plnit roli srbské dvojky ve finále Davisova poháru, se nechytil ani na svém oblíbeném turnaji v Moskvě. Už ve svém úvodním zápase nestačil na sedmnáctiletého Rusa Chačanova a prohrál tak už šestý z posledních osmi zápasů.
Janko Tipsarevič

Poslední dvě sezony zakončil Janko Tipsarevič účastí na Turnaji mistrů, letos na něj ale nemá žádný nárok. Hned na prvním turnaji sezony v indické Čennaí sice získal titul, od té doby to je ale výsledková mizérie. Lehce z ní vyčnívají pouze dvě osmifinále na Australian Open a US Open. Třikrát se dostal i do čtvrtfinále, na menších turnajích mu k tomu ale stačilo vždy jen jednou vítězství. 

Devětadvacetiletý Srba tak může být rád, že se ještě drží alespoň na 27. příčce světového žebříčku. I proto měl tento týden v Moskvě, kde si v roce 2009 zahrál finále a předloni dokonce získal titul, v úvodním kole volný los a hrál tak znovu rovnou o postup do čtvrtfinále.

Jenže Tipsarevič, který s manželkou Biljanou čeká na přelomu roku prvního potomka, se nechytil ani v zápase proti domácímu outsiderovi Karenu Chačanovovi. Sedmnáctiletý Rus, který si první turnaj na profi úrovni zahrál až minulý měsíc v Petrohradu, přitom figuruje teprve čtvrtým týdnem v žebříčku ATP, v němž mu patří 808. místo.

Nezkušený Chačanov však proti ostřílené bývalé světové devítce nečelil žádnému brejkbolu, sám dvě ze šesti šancí na brejk proměnil a už po 67 minutách hry si připsal svou zatím nejcennější výhru. 

Tipsarevič tak prohrál už šesté z posledních osmi utkání a jeho špatná forma, ze které se může dostat už jen ve Valencii a Paříži, jistě těší český daviscupový tým. Už za necelý měsíc totiž v Bělehradu vypukne finálový zápas Davisova poháru mezi domácím Srbskem a Českem. Srbové sice mají lídra ve světové dvojce Novaku Djokovičovi, přes jejich dvojku Tipsareviče by však Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem mohli najít cestu za Salátovou mísou.

Talentovaný Rus Chačanov, jenž v červenci ve Švýcarsku vyhrál evropský šampionát juniorů, se v pátek ve svém prvním čtvrtfinále utká buď s Chorvatem Ivem Karlovičem, nebo Uzbekem Denisem Istominem.

Na rozdíl od předloňského šampiona svůj úvodní zápas zvládl obhájce titulu Andreas SeppiDruhý nasazený Ital porazil hladce 6-3 6-2 krajana Paola Lorenziho a postoupil do čtvrtfinále, v němž se utká s Francouzem Rogerem-Vasselinem.

- ATP 250 MOSKVA -
(Rusko, tv. povrch / hala, 823.550 dolarů)
středeční výsledky (16. 10. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Istomin (5-Uzb.) - Kuzněcov (Rus.) 6-0 2-6 6-1
Gabašvili (Rus.) - Mannarino (8-Fr.) 3-6 6-4 6-4
Karlovič (Chorv.) - Kudla (USA) 6-2 6-3

Dvouhra - 2. kolo:
Seppi (2-It.) - Lorenzi (It.) 6-3 6-2
Chačanov (Rus.) - Tipsarevič (3-Srb.) 6-4 6-4
Golubjov (Kaz.) - Zeballos (6-Arg.) 6-3 6-4
Roger-Vasselin (Fr.) - Stachovskij (Ukr.) 7-5 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
hraje naprosto udesne, ale jeste neplace (jako Smitkova) a uz otaci, devitiminutove gemy jsou jeho parketa.. :-))
Reagovat
Sonja
Ne že by Sock byl snadný soupeř, ale stejně...evidentní krizi má i David.
Reagovat
Sonja
Tak jsem mu to hezky zakřikla:-))
Reagovat
nouma
Myslím že Moskva je turnaj ukázkový kde nejde o tenis ale o to jak si mafie vsadí :D :D :D Tipsu osobně nemám moc rád ale bojím se že na DC bude zase hecnutý jako minule. DC bude víkend plný emocí a rozbitých televizí :D :D a moc se těším
Reagovat
Pe3k
Já si naopak myslím, že i ve finále DC bude hrát špatně. Díky tomu máme jisté dva body a jelikož jsme i ve čtyřhře mírně lepší, tak jsme favoriti :) Vidím to tak na 51% pro nás a 49% pro Srby, takže to máme v kapse :D

Srbové mají sice výhodu domácího prostředí, ale my zase vyhráli loni a nebude na nás takový tlak, ten bude drtit je. A Djokovic už nejednou v tom nejdůležitějším momentu selhal viz. FO 2013, US 2013, W 2013 :D
Takže ani ty dva jisté body od Noleho nejsou tak jisté...Stačí aby někdo otevřel dveře, zafoukal trochu vítr a hned ho Berdych smázne jak nic.
Reagovat
Sonja
Jj, s těmi dvěma body od Noleho se tak počítá, že se to určitě nějak zakomplikuje. A co se Janka týče, to je fakt jedna velká neznámá... může se hecnout a potrápit už Tomáše, ale může i oba svoje singlové zápasy prohrát ve třech. Prostě se uvidí.
Reagovat
rychlej
Tento optimismus se mi zdá poněkud přehnaný, nicméně sympatický :-) A naši chlapci umí zahrát v nepřátelském prostředí taky dobře viz Argentina, čili vidím ty šance poměrně vyrovnané, takže s tebou vlastně souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))))))))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat
Reti64
Věřím tomu, že za měsíc v Bělehradě bude Janko dobře připraven.
Reagovat
tommr
obávám se, že máš pravdu. On je přesně ten typ, kterej může prohrávat celou sezónu, ale proti nám stejně zahraje fantasticky. Předved to ostatně už i proti Kanadě ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasim,osobne si myslim,ze je to pro nas DC tym spis mirna nevyhoda,ze se Jankovi momentalne nedari.Jsem skoro utvrzely v tom,ze ve finale bude podavat uplne jine vykony nez nyni.Snad to kluci nasi nepodceni...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist