Tohle je perfektní chvíle na ukončení kariéry, řekla Pennettaová. Rodiče nesouhlasí

13. 9. 2015, 18:10
Aktuality 17
Když se na začátku roku zmínila, že letošní sezona bude zřejmě její poslední, určitě ještě netušila, jak skvělým způsobem ji vyšperkuje. Flavia Pennettaová včera na US Open ve svém prvním grandslamovém finále ve dvouhře vybojovala svou nejcennější trofej a o pár chvil později oficiálně oznámila, že tento rok je jejím posledním na profesionálním okruhu.
Profily hráčů
Flavia Pennettaová

Flavia Pennettaová na svém nejoblíběnějším grandslamu US Open vyřadila bývalou šampionku Samanthu Stosurovou, dvojnásobnou wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou (byť unavenou), světovou dvojku Simonu Halepovou a po včerejším finálovém úspěchu v duelu s krajankou Robertou Vinicovou získala první grandslmový titul ve dvouhře.

Krátce poté ohlásila při slavnostním ceremoniálu konec kariéry. V prvních okamžicích nebylo jasné, zda Pennettaová dokonce nekončí po největším životním úspěchu okamžitě. Třiatřicetiletá rodačka z Brindisi následně upřesnila, že ještě hodlá odehrát dva velké turnaje v Číně, a pokud se kvalifikuje, tak také Turnaj mistryň v Singapuru. 

Flavia Pennettaová"Můj život je dokonalý. Dokonalý. Tohle bylo mé poslední US Open a těžko jsem to mohla zakončit lépe," řekla Pennettaová, jež se pro ukončení kariéry definitivně rozhodla už během srpnového turnaje v Torontu. 

"Už je pro mě těžké pořád bojovat. Musíte hrát 24 týdnů v roce a každý z těch týdnů bojovat. A pokud nebojujete každý týden tak, jako jsem bojovala teď, je to špatné. A cítím, že já už na to sílu ztrácím," vysvětlila Pennettaová, kterou v posledních letech trápila zranění. 

Čtyřnásobná fedcupová šampionka vyšplhala v roce 2009 až na desáté místo žebříčku, ale pozici v Top 10neudržela a na US Open byla šestadvacátá nasazená. Po životním triumfu se posune na osmou pozici pořadí WTA Tour. 

"Takže tohle je perfektní moment na ukončení kariéry, řekla bych. Bylo to těžké rozhodnutí, ale jsem ráda, že jsem ho udělala. Jsem opravdu šťastná a na sebe hrdá," řekla Pennettaová, jež inkasovala šek na 3,3 milionu dolarů (79 milionů korun).

Rodiče rozhodnutí skončit zklamalo
Rodiče jí ale chtějí přesvědčit, aby si konec kariéry ještě rozmyslela. "Flaviino prohlášení na kurtu po jejím triumfu nás šokovalo. Byli jsme po jejím vítězství přešťastní, ale její úmysl ukončit kariéru nás zklamal. Chceme ji přesvědčit, aby hrála dál," citovala agentura SID jejího otce Orozza Pennettu. Podle něj by mělo smysl končit, kdyby byla na 50. místě žebříčku, nikoliv po životním úspěchu. 

Flavia Pennettaová a Roberta VinciováTriumf jeho dcery znásobil i fakt, že ho dosáhla v zápase proti jedné ze svých nejlepších kamarádek Vinciové. "Ona je jako moje sestra. Je úžasné, že tu byla se mnou, protože jsme proti sobě hrály poprvé už v devíti letech," připomněla Pennettaová. Ve 14 letech se společně přestěhovaly z jihu Itálie do Říma a bydlely v jednom bytě v areálu tenisového svazu. "Spoustu jsme toho společně prožily. Tohle byl náš velký den," dodala úspěšnější z dvojice. 

Dvaatřicetiletá Vinciová nedokázala v souboji o titul navázat na výkon ze semifinále, v němž se postarala vítězstvím nad americkou suverénkou Serenou Williamsovou o jedno z největších překvapení tenisové historie. "Jsem hrozně ráda, že jsem se dostala do finále. Bylo hodně zvláštní hrát proti Flavii, ale jsem opravdu šťastná, i když jsem prohrála," řekla nenasazená Vinciová, jež stejně jako její krajanka hrála grandslamové finále ve dvouhře poprvé.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
rib
I když na jihu slovo otce rodiny má větší váhu než u nás ve střední Evropě, přece jen si říkám - děvčeti 18 bylo už dávno, navíc si vydělala na slušný život, tak co do toho rodiče plkají??? Jsem moc zvědavá, jak se to vyvine a co padre nakonec prosadí :-)))))
Reagovat
gigin
No, já to vidím tak, že Fogna ju pořádně zabanguje, narodí se malá paprička a bude to pořešené. Padre nepadre jako.
Reagovat
EllNino
:D paprika !
Reagovat
George_Renel
Fabio má nalitý míček na matchball. Uvidíme neetické napodobí Číňana....
Reagovat
rib
tož teda!!!
Reagovat
babolat.cz
rodičům se asi zalíbili penízky...
Reagovat
Frick
a pak si ještě zahrát v Římě, jako rozlučku?
Reagovat
tommr
po půlroce nicnedělání? To by asi nedopadlo moc slavně ...
Reagovat
Frick
Tak Meusburgerová to trochu tak měla.
Reagovat
Frick
Reagovat
smazaný uživatel
věřím, že Flavia odolá a po Turnaji mistryň se s kariérou rozloučí. Rodiče mohou vyjádřit svůj názor, ale to je z mého pohledu tak všechno, Flavia není žádná blbá holka a toto rozhodnutí určitě důkladně rozvážila, sama ví nejlíp, co chce. "Chceme ji přesvědčit, aby hrála dál...", s takovým přístupem zkrátka nesouhlasím. Nemůžeme odhadnout, k jakým všelijakým událostem by rozhodnutí hrát dál mohlo případně vést.

Chybou by nejspíš bylo teď skončit a za rok se zase vracet, což se samozřejmě může stát, ale Flavia by měla být schopna rozvážit, zda by tohle mohl být nakonec její případ, anebo ne.
Reagovat
lars
ze by pristi rok neobhajila USO :))
ale nezkusit jeste OH ??
Reagovat
FulnekUltras
se mi zdá nesouhlasí hlavně se "ženichem"... ;)
Reagovat
Stan_Borowitz
je to hodně stylový zakončení.
Reagovat
spaniel
Jen aby se za rok nevracela.
Reagovat
VlS
Nebyla by ani první, ani poslední
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist