Trápení bývalých šampionů: Thiem v Buenos Aires prohrál s Varillasem, Schwartzman se Zapatou

17. 2. 2023, 08:37
Aktuality 13
ATP BUENOS AIRES - Dominic Thiem na antuce v Buenos Aires na svou první výhru v sezoně nenavázal. Ve druhém kole dvojnásobný rakouský šampion prohrál s Juanem Pablem Varillasem, který si proti bývalému třetímu hráči světa a vítězi US Open připsal svůj 'nejzvučnější' skalp a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na okruhu ATP. O teprve druhou letošní výhru marně usiloval také dlouhodobě se trápící domácí oblíbenec a předloňský vítěz Diego Schwartzman, jehož přemožitel Bernabe Zapata rovněž vyrovnal svůj nejlepší výsledek.
Dominic Thiem (© AFP)

Dominic Thiem se loni v březnu vrátil po devět měsíců dlouhé pauze zaviněné zraněním zápěstí, ale ani téměř rok poté se nepřibližuje své optimální formě. 

Mezi největší úspěchy dvojnásobného finalisty Roland Garros a vítěze US Open po comebacku patří tři semifinále na turnajích ATP a jedno finále na challengeru. Ve světovém žebříčku figuruje na 99. místě.

První výhru v sezoně si 29letý Rakušan připsal až tento týden v Buenos Aires na své oblíbené antuce proti Slováku Alexi Molčanovi. Navázat na ni ale nedokázal, ve druhém kole šampion z let 2016 a 2018 překvapivě nestačil na peruánského kvalifikanta Juana Pabla Varillase.

27letý Varillas porazil bývalou světovou trojku 6-4 6-4. O jediný servis přišel v prvním setu za stavu 5-2 s dvěma brejky v zádech. Druhému brejkbolu čelil až za stavu 6-4 a 5-4, ale tentokrát ho odvrátil a soupeři nedovolil vrátit se do hry.


Varillas včetně kvalifikace neprohrál už osm setů v řadě a připsal si jubilejní 10. skalp hráče Top 100. Dosud má na kontě jen jedno vítězství nad hráčem elitní padesátky, to když si loni na antuce ve Gstaadu vyšlápl na světovou devatenáctku Roberta Bautistu. Vítězství nad Thiemem je však pro něj nejcennější z pohledu zvučnosti jména a kariérních úspěchů soupeře.

Peruánský tenista si loni na Roland Garros (jako kvalifikant) a letos na Australian Open (jako lucky loser) připsal první dva starty na grandslamech a v pěti setech potrápil favority Kanaďana Félixe Augera-Aliasimea a Němce Alexandera Zvereva. Nyní postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na okruhu ATP (Santiago 2021 a Gstaad 2022).


Ve světovém žebříčku se Varrilas posune minimálně na 89. místo a překoná své maximum. O premiérové semifinále na okruhu ATP si zahraje s třetím nasazeným Lorenzem Musettim (h2h 0-0), který si ve svém prvním letošním zápase na antuce poradil 6-2 6-3 s domácím outsiderem Pedrem Cachínem.

"Nebylo to vůbec jednoduché. Pedro hrál dobře a i když to bylo druhé kolo, pro mě to byl první zápas na antuce po dlouhé době. Ale cítím se skvěle. Cítil jsem se skvěle už ve chvíli, kdy jsem sem dorazil. I když jsem v Argentině, cítím se tu jako doma. Myslím, že italská a argentinská kultura mají k sobě blízko. A teď jsem navíc šťastný, protože jsem vyhrál a hrál skvělý tenis," pochvaloval si 20letý Musetti, jenž loni v červenci na antuce v Hamburku slavil první triumf na okruhu ATP.


Schwartzman prohrál 11 z 12 zápasů
Diego Schwartzman před dvěma lety v Buenos Aires získal jako hráč Top 10 svůj poslední pátý titul na okruhu ATP, loni si zahrál své předposlední finále. Letos se však vrátil s mizernou formou; od loňského French Open jen dvakrát vyhrál dva zápasy po sobě a herní pohodu nenašel ani na oblíbené akci před domácím publikem.

30letý Argentinec podlehl jednoznačně 1-6 3-6 se Španělem Bernabem Zapatou a poprvé od roku 2017 v Buenos Aires chybí ve čtvrtfinále. Od loňského US Open prohrál už 11 z 12 zápasů, jedinou výhru zaznamenal letos v Melbourne po boji s hráčem druhé světové stovky Oleksijem Krutychem.

26letý Zapata postupem do čtvrtfinále vyrovnal svůj nejlepší výsledek na okruhu ATP z loňského Umagu. O první semifinále si zahraje s dalším Argentincem - předloňským finalistou a letos nasazenou pětkou Franciscem Cerúndolem (h2h 0-0). Ten narazí rovněž druhý den po sobě na Španěla, v 2. kole deklasoval 6-2 6-1 Jaume Munara.

 

• ATP 250 BUENOS AIRES •
Argentina, antuka, 711.600 dolarů
čtvrteční výsledky (16. 02. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Musetti (3-It.) - Cachín (Arg.) 6-2 6-3
Zapata (Šp.) - Schwartzman (4-Arg.) 6-1 6-3
F. Cerúndolo (5-Arg.) - Munar (Šp.) 6-2 6-1
Varillas (Peru) - Thiem (Rak.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Martan1
Schwartzman je teda dost v útlumu. Pamatuju na jeho luxusní hru proti Rafaelovi v Římě 2020 kde vyhrál. Byl skoro neporazitelnej. Pak hrál finále s Novakem a tam už tak dobře nehrál. Dneska je marnej i na antuce.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
K redaktorům. Jestli k tomu budete mít co říci....nedovolte aby se TP měnil a dopadl jak nový Eurofotbal. To je naprostá tragédie.
Reagovat
Tennisfan77
Tvl teď jsem to otevřel asi po roce, co to je? Idnes.cz?
Reagovat
Vlk-v-trave
Všechno se mění... pochybuji, že to mine i TP...
Reagovat
Pe3k
A co se tam stalo?
Reagovat
smazaný uživatel
eurofotbal bolo nieco podobne ako tuna ale bez diskusie, teraz je to des a hruza
Reagovat
Tennisfan77
Tohle je už na ručník, pochybuji že se vrátí vůbec do TOP20.
Reagovat
smazaný uživatel
tak varillas nieje najhorsi tenista ale vyzera to tak ze thiem ma uz tie najlepsie casy za sebou, takito hraci ho niekedy neporazali
Reagovat
smazaný uživatel
Dajme mu pár mesiacov po zranení a uvidíme. Tiež mu na comeback intuitívne neverím, ale myslím, že momentálne je stále relatívne "po zranení", takže nám chýbajú relevantné dáta.

Taktiež je treba definovať, čo znamená "vrátiť sa". Ak máme na mysli, že bude opäť vyhrávať GS, tak to v žiadnom prípade, aj vzhľadom k tomu, ako kuriózne k nemu prišiel. TOP 10 by mal byť strop.
Reagovat
Davor1
Kuriózne? Však ten chlapec už predtým hral niekoľkokrát finále GS s Nadalom, ktorého vo finále RG neporazili ani Djokovič s Federerom na mnoho pokusov, bol kúsok od toho, aby porazil Djokoviča vo finále jeho najsilnejšieho GS... Čo bolo kuriózne na jeho titule?

Kuriózni GS víťazi sú trebars Gaudio, Costa či Johansson, ale rozhodne nie Thiem...
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, za zásluhy si ho rozhodne zaslúžil. To som nemal na mysli.

Skôr išlo o ten samotný turnaj. Neštartoval na ňom obhajca Nadal a Djokovič sa kuriózne vyradil. Už len tieto dva faktory robia z GS ak nie kuriózny, tak povedzme že špecifický turnaj.
Reagovat
Davor1
Tak je pravda, že sa tam nestretol s Nadalom ani Djokovičom, ale však v histórii je to úplne bežné, že na GS vypadnú najväčší favoriti predčasne a vyhrá ho niekto zo zadných pozícií. Aj samotný Nadal tak vyhral niekoľko GS, kde sa nestretol ani s Djokom, ani s Federerom, aj Djoko tak vyhral GS... No a Thiem tam už pred turnajom patril medzi top favoritov, však na AO pár mesiacov predtým hral fantasticky tenis, porazil Nadala a viedol vo finále s Djokovičom 2-1...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, navyse Thiemovi sa stalo 3x v kariere ze na GS vyradil Nadala alebo Djokovica, ale na tom istom turnaji ho čakal ešte druhý z dvojice. To je proste pech.

Takže vravím, za zásluhy a vseobecnú výkonmost si GS rozhodne zasluzol, dnes mozeme polemizovať o tom, či mu to vo finále neuškodilo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist