Trenér Miške o Muchové: Kája má kreativitu a nevyzpytatelnost v DNA

4. 6. 2023, 09:02
Rozhovory 20
Karolína Muchová je v očích svého trenéra Emila Miškeho lepší hráčkou než dříve. Pokud šestadvacetiletá rodačka z Olomouce zůstane zdravá a bude pokračovat v kreativní hře, může se podle slovenského kouče měřit s kýmkoliv. Miške se k Muchové vrátil po třech letech, v lednu nahradil Jana Blechu. Zkušený trenér sází u své svěřenkyně na herní inteligenci a novinářům řekl, že jí věří i v dnešním osmifinále proti Rusce Elině Avanesjanové.
Profily hráčů
E. Miške a K. Muchová (© Profimedia)

"Vím, jak jsme pracovali a jak se Kája týden od týdne zlepšovala. Nepřekvapilo mě tedy, že se dostala do této fáze turnaje. V pátek (ve 3. kole proti Irině-Camelii Beguové) začala hrát to, co může být její hrou. Ten výkon se velmi blížil jejímu maximu," uvedl Miške.

Muchová před Beguovou vyřadila na pařížské antuce světovou osmičku Marii Sakkariovou z Řecka a Argentinku Nadiu Podoroskou. V osmifinále Roland Garros je poprvé. "Kája měla velmi těžké soupeřky. Obával jsem se hlavně Podoroské, protože je to čistokrevná antukářka a skvělá hráčka," řekl Miške o semifinalistce turnaje z roku 2020. "Pro Karolínu to byla zatím nejlépe hrající soupeřka na turnaji. Je skvělé, že zvládla porazit čistokrevné antukářky Sakkariovou i Beguovou na dva sety. Ušetřila sílu a energii," doplnil Miške.

Jednapadesátiletý kouč vedl poprvé Muchovou v letech 2017 až 2020. Tenistka 1. ČLTK Praha se pod jeho vedením dostala z třetí stovky světového žebříčku na 21. místo. S přáním obnovit spolupráci ho oslovila vloni v říjnu. Miške se tou dobou podílel na projektu Hrajme tenis Slovensko.

"Nejprve jsme se dohodli, že to bude jen týden v měsíci a že budu fungovat jako supervizor a mentor. Začali jsme spolupracovat a Karolína mi asi na konci roku řekla, že by mě ráda viděla v pozici hlavního trenéra. Už před Austrálií jsme byli dohodnutí," vyprávěl Miške.

Post trenéra u Muchové ale dál kombinuje s projektem na Slovensku. "Kdyby se to ale prodloužilo a zůstal bych na druhý týden grandslamu, šéfové by mi to určitě odpustili," podotkl s úsměvem.

Miške se nechtěl vracet k nesrovnalostem z minulosti. Po konci spolupráce s Muchovou v roce 2020 totiž uvedl, že své sehrály i intriky v zákulisí. "Žádná zahořklost z toho ale nezbyla. Ani bych se k tomu nevyjadřoval. Všechno je, jak má být," řekl.

Muchová si obnovenou spolupráci s Miškem pochvaluje. Řekla, že pod jeho vedením pookřála. "Jsem opak direktivního trenéra. Pro mě je velmi důležité, jak to hráč cítí a vnímá. Vedl jsem ji vždy k tomu, aby mi dávala zpětnou vazbu, z níž jsem uměl napasovat tréninky nebo celkový přístup. Za ty tři roky se pod mým vedením osamostatnila, stala se zodpovědnější. Její tenisové DNA je v tom, že je nevyzpytatelná a velmi kreativní. Na to jsem vždy sázel," prozradil.

Neskutečná schopnost rozhodování

Podle Miškeho je právě nečitelnost Muchové velkou devizou. "Ono to může někdy vypadat jako chaos a že nehraje podle systému, ale má neskutečnou schopnost rozhodnout se ve správné chvíli pro správné řešení. Nesnažím se ji zahltit vzorci a schématy. Snažím se o to, aby se nebála na kurtu projevit. To je nejdůležitější. A říkala, že jí to za poslední období chybělo," líčil Miške a ocenil i vliv bývalého trenéra Davida Kotyzy, díky němuž Muchová získala v tenise další zkušenosti a znalosti.

Všestrannost Muchové se Miškemu líbí. Oceňuje i její cílevědomost. "Mám svěřenkyni, která je ochotná se učit nové věci. Má to moc ráda, což je fantazie. Hned při tom ožije. Vždy za ní můžu přijít s něčím novým. Její všestrannost stále vylepšujeme," doplnil.

Během přípravy tréninků ale musí zohlednit i její zdravotní stav. Právě řada zranění Muchovou v minulých letech zbrzdila.

"Řekl bych, že u Karolíny je klíčová věc, jak napasovat celý plán, abychom předcházeli zraněním. Začala dělat věci, které dříve možná tak nedělala. Všechno je to ale jako prevence. Má v týmu vynikající členy, kteří se o to starají. Stále budeme pracovat na tom, abychom těm zraněním předcházeli," vysvětlil Miške.

O postup do premiérového čtvrtfinále na Roland Garros bude Muchová dnes bojovat s Avanesjanovou. Miške věří, že jeho svěřenkyně může uspět.

"Každou hráčku učím, aby se dívala, jaký má soupeřka forhend, bekhend, pohyb či servis. Nejde o to řešit, zda je slabá, nebo silná. Kája musí najít účinnou zbraň, to je celé. Není tu místo na podceňování ani přeceňování. Jsem přesvědčen, že když Kája bude hrát svou nejpřirozenější hru, má velkou šanci porazit každého," dodal Miške.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
tommr
když je Miške hlavní trenér tak Flipkens bude zřejmě jeho asistentka?
Reagovat
hanz
No, bohužel jsou tam taky čistokrevné vypalovačky z jasných pozic.
Reagovat
Kandinsky1
Jo, kdyby vždycky omezila naprosto zbytečné chyby na polovinu, to by byla teprve jízda.
Reagovat
hanz
Nemusela by se neustále mordovat přes 2 hodiny.
Reagovat
paddy
"zvládla porazit čistokrevné antukářky Sakkariovou i Beguovou"

Sakkari není antukářka, omluvou může být, že ne každý sleduje tenis smile
Reagovat
Kandinsky1
Přesně, zejména u tenisového trenéra se to nedá moc očekávat.
Reagovat
baba
jj,Kotyza je příliš direktivní trenér, myslím, že něco podobného nepřímo naznačila i Linda Nosková. A ne všechny holky jsou ochotné bezmyšlenkovitě poslouchat svého guru. Myslím, že i to byl důvod, proč Kvítí Kotyzu opustila. Něco podobného vidím i u dvojice Sáblík - Novák. Jenže Martina je dříč a poslušná holka.
Reagovat
vavrinec
Rychlobruslení je úplně jiný sport, nějaká "herní kreativita" je tam pojem neznámý. Navíc se proslýchá, že se Novákovi podařilo si u Martiny vytvořit až chorobnou psychickou závislost na své osobě. Proto mu také "bez mrknutí oka" prominula likvidaci Karolíny Erbanové, se kterou kdysi byly i docela kamarádky. A samozřejmě, že důležitou roli hrají i mocenské poměry. V rychlobruslení je trenér všemocný pán, který rozhoduje o všem. V tenise je šéfem hráč, který si trenéra platí.
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak. Srovnávat tenis a rychlobruslení to je jako den a noc. Z trenérského pohledu je to stejná písnička - navíc v tenisu jsme super velmoc zatímco rychlobruslení ovládají prakticky 2 rodiny - Novák + Sáblíková.....
Reagovat
baba
Nešlo přece o srovnání dvou sportů,Jak se mi tady snažíte vnutit,ale o vztah mezi trenérem a jeho svěřencem.Proto jsem zvolila to porovnání. A že je Kotyza asi dominantní a vyžaduje poslušnost,to si myslím a to byla ta hlavní, vámi nepochopená myšlenka...
Reagovat
vavrinec
No a ten vztah je (jak jsem se snažil vysvětlit) zcela odlišný i z "mocenských" důvodů. Zatím co v rychlobruslení je to všemocný diktátor, v tenise je to závislý zaměstnanec. Neznám Kotyzu osobně, těžko mohu soudit, ale jen těžko si může dovolit být příliš dominantní, to jedině u velmi mladých hráček, kde ho platí jejich rodiče nebo investoři.
Reagovat
Liverpool22
smile Přesně tak. Tenis je v tomto hodně specifický sport smile
Reagovat
Liverpool22
Jasně chápu to. smile Já osobně si myslím, že Kotyza je výborný trenér - má 2 GS tituly + dle mojí subjekce výrazně přispěl ke GS titulu Wozniacki byť přímo u toho nebyl.

Co se týče vztahu trenér a svěřenec, tak je to hodně individuální - každý potřebuje něco jiného. Někdo potřebuje spíše psychologa, který umí naslouchat, druhý zase potřebuje nad sebou bič a občas "seřvat". Tenis je v tomto dost specifický sport jelikož hráčka může trenéra kdykoliv vyhodit což např. v hokeji či ve fotbale úplně nejde. Všeobecně si myslím, že hráčkám časté střídání trenérů škodí viz. Plíšková, Raducanu.....
Jinak Novák + Sáblíková - to je extrém a oba jsou blázni - myšleno v dobrém. smile Oni jsou mimo všechny kategorie.smile
Reagovat
Holahej
..jak je "dobrý" trenér, může posoudit jen hráč/ka nebo ten, kdo je součástí jejího "týmu", nikdo na dálku, důležitý je hráč/ka, jeho, její potenciál, možná s jiným trenérem by měla 8 GS...
Reagovat
IngStavinoha
a nakonec všechny zajímají hlavně výsledky ;-)
Reagovat
tommr
to s tím titulem Wozniacký doufám nemyslíš vážně? smile Kotyza byl u ní jen krátce než ho starej Wozniackej prokouk a vyhodil a pokud se dobře pamatuju tak za jeho krátkýho působení nevyhrála Wozniacká ani jeden zápas ...
Reagovat
Liverpool22
Moje teorie je jiná, že starej lišák Wozniacki najal Kotyzu, aby nakouknul "do kuchyně" - jak to dělá. Kotyza chtěl, aby Wozniacki hrála více agresivně - to samé chtěl po Plíškové. Takže Kotyza cosi Wozniacki radil, aby hrála více agresivně, více tlačila na pilu.....a pak ho starej lišák vyhodil, ale Wozniacki z toho pak žila a GS titul vyhrála - můj názor smile
Reagovat
tommr
Wozniacká za svůj GS titul vděčí hlavně Fettový ... smile
Reagovat
Liverpool22
Já na to mám jiný názor - u Wozniacki vše řídil velký Papa a Kotyza tam vnesl nový impulz, něco nového, naboural stereotyp, na této úrovni už je to o drobných nuancích. Tady se neshodneme smile I tak má Kotyza 2 GS tituly s Kvitovou což už mu nikdo nevezme smile
Reagovat
Kandinsky1
Vždyť pomalu každá naše tenistka, kterou trénoval, zažila svůj tenisový vrchol s ním.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist