Turnaj žen v Praze skončí. Challenger se vrátí

5. 5. 2010, 16:05
Aktuality 12
Česká republika přijde o jediný turnaj z nejvyšších pater profesionálního tenisu, který se na jejím území koná. Pořadatelé turnaje žen ECM Prague Open po odstoupení titulárního partnera jednají s vedením WTA o odkoupení turnaje, který se na pražské Štvanici letos odehraje naposledy. V příští sezoně by se měl do Prahy vrátit mužský challenger ATP.
Loňská vítězka Sybille Bammerová (© pragueopen.cz)

"Ženský turnaj se letos hraje na Štvanici naposledy. Důvodem je, že odstoupil titulární partner," oznámil dnes ředitel turnaje Vladislav Šavrda. S WTA nyní vyjednává o prodeji, ale rozhodnutí o konci turnaje už padlo. "Je to škoda, ale taková je realita. Ekonomická situace není taková, aby ECM pokračovala a abychom sehnali náhradu," doplnil Šavrda.

Do Prahy na Štvanici se vrátil ženský turnaj WTA v roce 2005 po sedmileté pauze. Letošní šestý ročník za bude zároveň derniérou. "Je mi to moc líto, protože jsme si to pěstovali," řekl Šavrda a vzpomínal na šest nádherných let. Vyzdvihl, že česká metropole viděla hodně skvělých hráček. "Jména, která dnes figurují ve špičce," dodal.

Vítězky ECM Prague Open:
2009 - Sybille Bammerová
2008 - Věra Zvonarevová
2007 - Akiko Morigamiová
2006 - Shahar Peerová
2005 - Dinara Safinová
První ročník Prague Open vyhrála v roce 2005 loňská světová jednička Dinara Safinová, předloni triumfovala její ruská krajanka Věra Zvonarevová po finálové výhře nad aktuální světovou desítkou Victorií Azarenkovou z Běloruska. V roce 2006 se radovala Izraelka Shahar Peerová, která ve finále zdolala nyní osmou hráčku žebříčku Australanku Samanthu Stosurovou.

Nebude jednoduché, aby Česká republika v blízké budoucnosti opět viděla turnaje okruhu WTA nebo ATP. Mapa tenisových turnajů žen je narýsovaná až do roku 2013. "Nenastane-li jinde případ jako u nás, tak se do kalendáře nelze snadno dostat. A ATP má minimální dotaci minimálně čtyři sta tisíc eur, takže je zapotřebí, aby někdo položil na stůl zhruba dvacet milionů korun," konstatoval Šavrda.

Štvanický areál ale bez turnaje nezůstane. V roce 2011 by se měl na antuku u Negrelliho viaduktu vrátit challenger mužů. "To určitě, to v každém případě. Už jednáme s ATP a máme příslib, že nebude problém najít termín," řekl Šavrda. Dotace bude okolo 75 tisíc dolarů.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já se ani nedivím že to krachuje vždit tam je maximálně 20lidi a pak se div světe že to nikdo nechce dotovat když to na sebe nikdy nevydělá. Když si vezmu minulí rok jak tam hrála ta Larva Vaidišová zhrábal za první kolo 20tícíc doláru a přitom předvedla amaterský výkon a vypadla v prvním kole i ředitel turnaje měl zlost na ní a pak se div ona si tam jde zatrénovat za 20 tísíc doláču pizda , a jestli Vaidišová z hrábla 20litrů tak kolik asi dostala Schiavone ta musela mít tak jednou tolik pak se div že ten turnaj jde srát když diváky v hledišti spočítáš na jedné ruce ale zas Schiavone si ty prachy zasloužila ale ta zlatokopka Vaidišová by si zasloužila tak leda kop do řiti a ne 20litrů za to že tam předvedu ještě horší výkon jak amatér .
Reagovat
smazaný uživatel
Hrozná škoda :o( .. Tak si to pojďme letos ještě pořádně užít :o)
Reagovat
smazaný uživatel
Výzva pro ČEZ - co takhle ubrat s dotováním zimáků a zasponzorovat jeden mužský a ženský turnaj u nás?! Nějaké ČEZ Open. :-) Klidně nám za to zdražte el. o další půlprocento.
Reagovat
smazaný uživatel
I kdyby ČEZ zlevnil o 10%, mohl by tu být jak turnaj ATP, tak WTA. Hlavně že je na Štvanici ČEZ coloseum.
Reagovat
smazaný uživatel
je to velká škoda! jediná možnost, jak vidět tenistky z širší špičky u nás, už nebude:-(
Reagovat
smazaný uživatel
Ale český tenis je jinak v poho, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Celkem jo ale v 1 50 chlapecke juniorce mame vyse postavene pouze Veselého !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím že každý tenisový fanoušek by ocenil na území čr, alespoň jeden podnik ATP 250
Reagovat
smazaný uživatel
To jo nejbliz je turnaj v Prostějově !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Rumler je lepší než Veselý, akorád to není výsledkově vidět.
Reagovat
smazaný uživatel
navic ty juniorske zebricky zas tak moc nereknou hlavni je jak se prosadi na te nejvyssi urovni a tam je myslim zatim rumler vis jelikoz vesely neni snad ani pocitan v zebricku ale ted oba dva hraji na future turnaji v teplicich a oba jdou ve druhem kole vesely dokonce porazil myslim 6:3 6:0 lukase dlouheho
Reagovat
smazaný uživatel
jj, Dlouhého, ale tápal jsem jestli je to Lukáš. Podle mě mají oba šanci dostat se na nejvyšší úrovni do top 10, vždyť je oběma teprve 16.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist