United Cup: Bouzková ani Lehečka bod nezískali. Češi po prvním dnu prohrávají se Spojenými státy 0-2

29. 12. 2022, 04:13
Aktuality 26
UNITED CUP - Čeští tenisté ve skupinové fázi United Cupu nezačali dobře. Se Spojenými státy, které jsou papírově největším favoritem premiérového ročníku soutěže smíšených družstev, v Sydney po prvním dnu prohrávají 0-2. Jiří Lehečka v úvodním zápase letošní sezony podlehl Taylorovi Fritzovi, set neuhrála ani Marie Bouzková proti Madison Keysové. Souboj bude pokračovat v pátek.
Marie Bouzková (© AFP)

Jiří Lehečka, který byl hlavním strůjcem vítězství v zářijové baráži Davisova poháru a v listopadu se probojoval až do finále Turnaje mistrů do 21 let, měl tu čest odehrát první oficiální zápas nové sezony a také čtvrtou šanci připsat si svůj premiérový skalp Top 10. Nejlepší Čech v žebříčku ATP ovšem na Taylora Fritze nestačil 3-6 4-6.

S jasným favoritem a světovou devítkou prohrál úvodních osm fiftýnů a manko brejku se jen marně snažil dohnat. Mnohem lépe si vedl ve druhé sadě, v níž byl dokonce až do stavu 4-4 lepším hráčem na dvorci. Američan mu však nedovolil ani jeden ze dvou brejkbolů proměnit, sám v devátém gamu udeřil a utkání bez větších potíží doservíroval.

Stav mohla srovnat Marie Bouzková, která v tomto roce na Livesport Prague Open ve Stromovce vybojovala svůj premiérový triumf na okruhu WTA, v žebříčku je nejvýše v kariéře (24.) a má za sebou jasně nejlepší sezonu.

Čtyřiadvacetiletá pražská rodačka se sice proti ranařce Madison Keysové v obou setech dostala do vedení brejku, jenže ani v jednom případě jej nepotvrdila a za necelou hodinu a půl světové jedenáctce podlehla 4-6 3-6. Vyčítat si může hlavně koncovku úvodního dějství, v desáté hře vedla už 30-0, zkazila však jednoduchý forhend u sítě a o game i set nakonec přišla. Ve druhé sadě držela s Američankou krok do stavu 3-3.

Skupinový duel mezi Českem a Spojenými státy, které mají jako jediné ve výběru čtyři zástupce Top 20 žebříčků a jsou papírově největším favoritem premiérového ročníku nové soutěže, bude pokračovat o půlnoci našeho času. Petra Kvitová se střetne s Jessicou Pegulaovou a Tomáš Macháč s Francesem Tiafoem. Poté je na programu ještě smíšená čtyřhra.

Po USA vyzvou Češi 31. prosince a 1. ledna Německo. V případě postupu by narazili v "městském finále" na vítěze skupiny D, v níž jsou Španělé, Britové a domácí Australané. Takové duely se uskuteční i v Brisbane a Perthu, do boje o celkový triumf postoupí jejich vítězové a jeden poražený celek s nejlepším výsledkem ze skupiny.

• UNITED CUP •
Austrálie, tv. povrch, 15.000.000 dolarů
čtvrteční výsledky (29. 12. 2022)
Skupina C (Sydney)
Česko - USA | 0-2
Lehečka - Fritz 3-6 4-6
Bouzková - Keysová 4-6 3-6
Skupina D (Sydney)
Austrálie - Velká Británie | 0-2
de Minaur - Norrie 3-6 3-6
Hivesová - Swanová 4-6 3-6
Skupina E (Brisbane)
Itálie - Brazílie | 1-1
Trevisanová - Haddadová Maiaová 2-6 0-6
Musetti - Meligeni Alves 6-3 6-4
Skupina B (Brisbane)
Švýcarsko - Kazachstán 2-0
Bencicová - Putincevová 7-6(0) 6-3
Hüsler - Skatov 4-6 6-3 6-3
Skupina A (Perth)
Řecko - Bulharsko | 1-1
Papamichailová - Šinikovová 3-6 6-4 6-1
Tsitsipas - Dimitrov 4-6 6-2 7-6(4)
Skupina F (Perth)
Francie - Argentina 2-0
Cornetová - Carléová 6-2 6-1
Rinderknech - F. Cerúndolo 6-4 6-2
Pořadi skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

26
Přidat komentář
EllNino
krásná Gisela Dulko smile
Reagovat
Blondie
Ne že by to Marušce neslušelo, ale to je nejkratší sukýnka v historii tenisu, ne? :D

Jinak co se dá dělat... doufám, že dneska uhrajeme dva body.
Reagovat
com
Kvitovic se dneska prevede, o tom zadna smilesmile
Reagovat
hanz
A kde je Plíškovic? Nebude v nějaký kvaldě?
Reagovat
com
aspon bude mit vic bodu smilesmile
Reagovat
hanz
Jestli se udělují i za prohry.smile
Reagovat
Alien
Jaká Plíškovic?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Říkám: "žebřík nepůjčí!" Skleróza tohleto...
Reagovat
misa
Maruška je krásná smile
https://www.unitedcup.com/en/video?videoId=6317882072112
Reagovat
Blondie
O tom žádná :-)
Reagovat
hanz
Asi takhle .... mentální titánství našich reprezentantů se opět potvrdilo ... nejprve u Lehečky, který zkušeně odevzdal servis v předposledním gemu (to se děje skoro již s železnou pravidelností za nerozhodnutého stavu!) a záhy u Bouzkové, která dokázala, že potvrzování brejků je její doménou, a navrch přidala již zmíněné odevzdání v závěrech setů.

Shrnuto - Pojede se v kolejích z minulých let, Lehečka psychicky mimo, Mariino pinkání bez vítězného úderu ji taky bude srážet dolů.
Reagovat
EllNino
Jirka i Maruška měli dobré záblesky ... ale Fritz a Keys jsou těžký kalibr a asi podle očekávání ... Marie s takovým typem hráček nemá moc co nabídnout, pokud dělá tolik chyb co dnes ... a Jirka má sice super hru na pohled, chodí k síti a snaží se hrát agrasivně, klíčové balóny ale zatím absolutně nezvládá a nevím, jestli se tohle dá naučit ... je to prostě "janek", dělá zbrklá rozhodnutí a někdy se vyhází naprosto nesmyslně ... a Taylor moc chybn nenabídl

Celkově jsem čekal víc, třeba aspoň jeden tiebreak nebo něco, Američani v podstatě nebyli pod tlakem a vyhráli až moc lehce, naši jim to víceméně darovali bez většího boje ...

Uvidíme, co předvede Petra, ale už je to v podstatě jedno, teď už hraje spíš na sebe, pochybuji, že by Tomáš porazil Francise a vyhráli jsme mix, ale míček je kulatý, šance jsou asi trochu vyšší než dnes :)) Je tu faktor podcenění atd. a takových otoček už bylo ... ale spíš se to rovná senzaci :)))
Reagovat
Vlk-v-trave
Jednim slovem - plexi hard.
Cekal jsem tak max. neco od Petry, tedy 1 "punkt":)
Tak snad ten jeden bod zvladnou, ale bude to po tyci:)))
Reagovat
EllNino
Nooo bude to těžké :)
Reagovat
misa
soupeřku nerozběhala, ta pak mohla v pohodě rozdělovat forhendy... Těžko jí ale něco vyčítat, když podle údajů během přenosu má o +-20 km/h pomalejší forhend i bekhend. O rychlosti servisu a returnu platí to stejné. Když potom hráčka jako Keys nedělá hodně nevynucených chyb, nemá MB moc šancí na úspěch. Ale ztratit hned podání po obou brejcích nemusela.
Reagovat
tommr
bohužel to vypadá že pro nás letošní ročník UC skončil už po prvním dni ... smile
Reagovat
misa
Los se nepovedl.
Reagovat
Dobry-den
Tak výsledek asi nepřekvapil nikoho. Výkon ovšem byl zklamáním. Hovořím hlavně o Marii, to skóre je pro ni ještě milosrdné.
Lehečka pochopitelně na tuto úroveň mentálně nemá, tam se nic nemění...
Reagovat
Dobry-den
Tak to se moc nepovedlo. smile

Vím, že je těžké Keysové vzdorovat, když jí to tam padá, ale i tak jsem od Marie čekal vyzrálejší výkon. smile
Reagovat
EllNino
Takovéhle splachováky jsem nečekal
Reagovat
darek.vrana
Jirka hrál velmi dobře, prakticky celý zápas se bojovalo hlavně o servisy Fritze, ale bohužel to nezvládl psychicky. Snad se to zlepší, až se na téhle úrovni zabydlí. Marie bohužel slaboučká, jak herně, tak psychicky.
Reagovat
Dobry-den
Za stavu 4:5 30:0 nedala úplně snadný FH. Následně se nezmohla už na nic. Ostuda. smile
Reagovat
EllNino
Tak to byl opravdu super závěr setu
Reagovat
tommr
Marie nehraje špatně, ale v klíčových momentech to nezvládá mentálně - viz nepotvrzení brejku nebo ty strašný chyby když podávala na udržení se v setu ... smile
Reagovat
EllNino
V kritickych chvilich uplne mimo
Reagovat
tommr
a ve druhým setu to samý - zase nedokázala potvrdit brejk ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist