V americkém Texasu v pondělí začne Turnaj mistryň, po 12 letech nebude v singlové soutěži Češka

28. 10. 2022, 15:37
Aktuality 1
Po dvanácti letech bez české zástupkyně ve dvouhře, ale s obhájkyněmi titulu Barborou Krejčíkovou a Kateřinou Siniakovou v deblu začne v pondělí v americkém Fort Worthu Turnaj mistryň. Favoritkou v singlu je suverénní světová jednička a vítězka dvou letošních grandslamů Iga Šwiateková z Polska. Turnaj vyvrcholí finálovými zápasy 7. listopadu.

České tenistky chybějí ve dvouhře prestižního turnaje poprvé od roku 2010. V posledních třech ročnících navíc startovaly vždy dvě. Loni se do hlavní části kvalifikovaly Krejčíková s Karolínou Plíškovou, v letech 2018 a 2019 hrála vedle Plíškové Petra Kvitová. Předloni byla soutěž zrušena kvůli pandemii koronaviru.

Trojnásobná semifinalistka Plíšková chybí na turnaji po sedmi letech. V žebříčku WTA se propadla na 32. místo. Nejvýše postavenou Češkou je šestnáctá Kvitová, vítězce Turnaje mistryň z roku 2011 ale zhasla poslední šance kvalifikovat se do Fort Worthu na turnaji v Guadalajaře. Stejně na tom byla i jednadvacátá hráčka světa Krejčíková.

Brněnská rodačka Krejčíková přesto nebude po sezoně ovlivněné jarním zraněním lokte v elitní společnosti chybět. S deblovou parťačkou Siniakovou zaútočí z pozice nasazených jedniček na druhý triumf za sebou. "Těšíme se na Fort Worth v Texasu a doufáme, že obhájíme titul," citoval web WTA Krejčíkovou. Česká dvojice je na Turnaji mistryň počtvrté za sebou a může titul obhájit jako sedmý pár v historii.

Olympijské vítězky z Tokia vyhrály letos Australian Open, Wimbledon a triumfem na US Open zkompletovaly kariérní Grand Slam. Na Roland Garros odstoupily kvůli pozitivnímu testu Krejčíkové na koronavirus. "Kdyby nám někdo řekl, že vyhrajeme tři grandslamy, jen bych si pomyslela: To by bylo úžasné," řekla Siniaková, které patří první místo v deblovém žebříčku.

Před Turnajem mistryň spolupráci s Krejčíkovou ocenila. "Když jedna z nás něco udělá, druhá už ví, kam se pohybovat a na co se připravit. Nemusíme se navzájem moc domlouvat, protože to už víme. To nám při pohybu na kurtu hrozně pomáhá," uvedla Siniaková.

Hlavními vyzyvatelkami českých reprezentantek mohou být Američanky Cori Gauffová s Jessicou Pegulaovou, Kanaďanka Gabriela Dabrowská s Mexičankou Giulianou Olmosovou nebo Anna Danilinová s Beatriz Haddadovou Maiaovou. Kazašsko-brazilská dvojice naposledy vyřadila Krejčíkovou a Siniakovou v semifinále v Guadalajaře.

Ve dvouhře chybí vedle českých tenistek loňská vítězka Garbiňe Muguruzaová. Devětadvacetiletá Španělka neprožila povedenou sezonu a klesla na 57. místo žebříčku WTA. Vedle favoritky Šwiatekové zabojují o titul Pegulaová, Gauffová, Ons Džabúrová, Caroline Garciaová, Aryna Sabalenková, Darja Kasatkinová a Maria Sakkariová.

Termín Turnaje mistryň byl terčem kritiky, neboť se koná těsně před Pohárem Billie Jean Kingové. Týmová soutěž, známá dříve jako Fed Cup, startuje v Glasgow den po finále ve Fort Worthu. Kvůli termínové kolizi bude chybět právě Šwiateková, jež měla s polským výběrem vyzvat v základní skupině také českou reprezentaci. Naopak Krejčíková se Siniakovou by měly přesun do skotského dějiště stihnout. Češky zahájí turnaj 10. listopadu.

Texaské dějiště Fort Worth zaskočilo za plánovaný Shenzhen poté, co WTA kvůli nevyjasněné aféře kolem bývalé světové deblové jedničky Shuai Peng pozastavila konání jakýchkoli akcí v Číně. Hraje se na tvrdém povrchu v Dickies Areně, dotace turnaje činí pět milionů dolarů.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
Mantra
na to Tampico, tak si říkám, že to Mařenka von Mechiko mohla raději pustit o týden dříve a Tampicho vyhrát.smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist