V Hertogenboschi je ze hry další favorit. Sinner nenašel recept na servis Ruusuvuoriho

16. 6. 2023, 19:04
Aktuality 7
ATP HERTOGENBOSCH - Čtvrtfinalista loňského Wimbledonu Jannik Sinner (21) zahájil letošní přípravu na travnatý grandslam porážkou s druhým soupeřem. V nizozemském Hertogenboschi italský favorit nestačil na Fina Emila Ruusuvuoriho (24), který získal 100 % bodů po svém prvním podání, nečelil brejkbolu a po výhře 6:3, 6:4 postoupil poprvé mimo tvrdý povrch do semifinále turnaje ATP. Vůbec poprvé v kariéře je mezi kvartetem nejlepších australský lucky loser Rinky Hijikata, který potřetí v řadě otočil z 0:1 na sety.
Emil Ruusuvuori (© Profimedia)

Jannik Sinner skončil na letošním French Open už ve druhém kole po nevyužití mečbolů proti Němci Danielu Altmaierovi a završil nepříliš povedené antukové jaro ovlivněné nemocí.

Další zklamání nyní 'kouše' na prvním letošním turnaji na trávě, na které si teprve loni ve Wimbledonu připsal první výhry v hlavní soutěži a prohrál až ve čtvrtfinále s Novakem Djokovičem po ztrátě vedení 2:0 na sety.

V nizozemském Hertogenboschi si druhý nasazený Ital na úvod poradil s Alexanderem Bublikem, ale na druhého soupeře už nestačil. S Finem Emilem Ruusuvuorim prohrál všech 29 bodů po soupeřově prvním podání, nevypracoval si ani jeden brejkbol a prohrál 3:6, 4:6.

"Servis je v tenisu důležitým faktorem a na trávě to platí dvojnásob. Jsem rád, že mi dnes pomohl ke spoustě bodů, je to vždy příjemné. Jannik je skvělý tenista a porazit ho mi dodá spoustu sebevědomí. Celkově jsem předvedl skvělý výkon," pochvaloval si Ruusuvuori, který vyhrál na okruhu ATP až šestý vzájemný souboj.

24letý Fin navázal na třísetové výhry nad Brandonem Nakashimou a Ugem Humbertem a podruhé v sezoně vyhrál víc jak dva zápasy po sobě. Hráče TOP 10 porazil po sérii jedenácti nezdarů a celkově potřetí v kariéře.

Do semifinále turnaje ATP postoupil posedmé, poprvé v sezoně a poprvé mimo tvrdý povrch. Dosud jediné finále si zahrál loni v indickém Puné, kde ho o titul připravil Portugalec Joao Sousa.

Dalším soupeřem Ruusuvuoriho na cestě za prvním triumfem bude domácí Tallon Griekspoor. Nizozemský tenista, který má jako jediný z kvarteta semifinalistů na kontě jeden titul z podniku ATP, otočil souboj s Australanem Alexem de Minaurem a potřetí v sezoně i kariéře se prodral do semifinále.

Navzdory nečekanému výpadku de Minaura v soutěži pokračují ještě dva Australané a navíc je čeká vzájemný souboj o finále. 22letý Rinky Hijikata, kterému patří ve světovém žebříčku 133. místo a do hlavní soutěže se dostal až jako 'šťastný poražený' kvalifikant, zvládl už třetí třísetový obrat.

Po domácím Gijsi Brouwerovi a Švýcarovi Marcu-Andreovi Hüslerovi utekl z nepříznivého stavu také Američanu Mackenziemu McDonaldovi, kterého zdolal 5:7, 6:3, 6:1. Přitom až dosud měl na okruhu ATP na kontě jen dvě singlové výhry.

O finále si Hijikata, jenž v lednu s Jasonem Kublerem senzačně vyhrál čtyřhru mužů na Australian Open, zahraje s krajanem Jordanem Thompsonem. Ten ve čtvrtfinále udolal 5:7, 7:6, 6:2 přemožitele nasazené jedničky Daniila Medveděva Francouze Adriana Mannarina, oplatil čtyři roku starou finálovou porážku a také své čtvrté semifinále na okruhu ATP vybojoval na zeleném pažitu. Své jediné finále si zahrál v roce 2019 právě v zemi tulipánů větrných mlýnů.

• ATP 250 HERTOGENBOSCH •
Nizozemsko, tráva, 750.950 eur
páteční výsledky (16. 06. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Ruusuvuori (Fin.) - Sinner (2-It.) 6:3, 6:4
Griekspoor (6-Niz.) - De Minaur (4-Austr.) 4:6, 6:3, 6:4
Thompson (Austr.) - Mannarino (Fr.) 5:7, 7:6 (7:2), 6:2
Hijikata (Austr.) - McDonald (USA) 5:7, 6:3, 6:1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
RFanousek
Meddy, Tsip, Sinner, všichni out... pak se divíme že Djokovic vyhraje wimbledon s prstem v nose... nemá ho kdo ohrozit.
Reagovat
Nola
a ako hral Novak na antuke pred FO? :D este aj Lajovic si ho povodil...., tymto prehram na malickych turnajoch by som ziadny vyznam neprikladala.....
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
jackiec
Já se třeba nedivím, každý rok tvrdím že ve W se Srb může porazit leda sám nebo ho zradit zdraví, jinak tam není nikdo oproti cihle nebo hardu kdo by ho alespoň trochu ohrozil.smile
Reagovat
Pe3k
Slabá éra smile

Kde jsou fanoušci Sinnera co tvrdili, že bude vyhrávat grandslamy? smile smile
Reagovat
IngStavinoha
dřív byl na prvním místě tvrdý trénink - po odchodu této klasické sportovní generace bude k úspěchům stačit co nejméně leštit placáka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S tím ses podle mě u Janka zrovna moc netrefil. On má být projekt s maximální podporou týmu a nejnovějších metod tréninků. Takže leštit asi může max na wc nebo doma, tedy jestli máme oba na mysli to samé, čili přechytralý tf.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist