Venus odstartovala rekordní 72. grandslam, Serena si poradila s Makarovovou

31. 8. 2016, 08:05
Aktuality 10
US OPEN - Serena Williamsová na US Open úspěšně zahájila boj o udržení postu světové jedničky, když si poradila s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou. Nezaváhala ani její sestra Venus, která odstartovala rekordní 72. grandslamový turnaj v kariéře a udržela si neporazitelnost v 1. kole US Open.
Venus Williamsová

Venus Williamsová debutovala na grandslamovém turnaji už v roce 1997 na Roland Garros. V témže roce si ve svých sedmnácti letech zahrála finále na US Open a právě v New Yorku letos překonala rekord, když zasáhla již do 72. grandslamu kariéry. 

Sedminásobná grandslamová šampionka, která triumfovala pětkrát ve Wimbledonu a v letech 2000 a 2001 dobyla domácí US Open, navíc odstartovala vítězně. Ukrajinku Katerinu Kozlovovou zdolala po 2 hodinách a 42 minutách boje 6-2 5-7 6-4 a svou bilanci v 1. kole US Open vylepšila na 18-0. Lepší byla v open éře pouze Chris Evertová (19-0). 

Šestatřicetiletá Venus mohla porazit svou první soupeřku mnohem snadněji, neboť vedla už 6-2 a 3-0. Jenže Kozlovová pak začala hrát odvážněji a zápas pořádně zdramatizovala. Americká favoritka málem ztratila i vedení 5-2 v rozhodujícím dějství, ale v desátém gamu dokázala svůj již 77. duel na US Open ukončit při podání soupeřky. 

Post světové jedničky na domácím grandslamu hájí Serena Williamsová, která v posledních týdnech laborovala se zraněním ramena.  V New Yorku navíc začínala proti nebezpečné soupeřce, s Jekatěrinou Makarovovou si však po dobrém výkonu bez problémů poradila. Pětatřicetiletá Američanka vyhrála dvakrát 6-3 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 5-1, když už potřetí zvítězila ve Flushing Meadows.

"Myslím, že to ode mě byl dobrý výkon. V poslední době jsem toho moc neodehrála, proto jsem za takovou výhru ráda. Neměla jsem na pro první kolo vůbec snadnou soupeřku, ale zvládla jsem to dobře," řekla Serena, jež se ve druhém kole střetne s krajankou Vaniou Kingovou.

Letos Serena na grandslamech zatím nechyběla ve finále, ve Wimbledonu vyrovnala ziskem 22. titulu rekord open éry Němky Steffi Grafové. Loni na US Open prožila obrovské zklamání, když v semifinále senzačně prohrála s Italkou Robertou Vinciovou a přišla o šanci vyhrát všechny čtyři grandslamy během jedné sezony.

Serena se v čele žebříčku, ve kterém je nepřetržitě 186 týdnů, udrží s jistotou pouze v případě triumfu. Jinak musí dojít alespoň do semifinále a doufat v brzké zaváhání své největší konkurentky Angelique Kerberové. Šanci dostat se po US Open na první místo mají i Španělka Garbiñe Muguruzaová a Polka Agnieszka Radwaňská

Právě polská tenistka v posledních dnech našla ztracenou formu. Minulý týden vyhrála bez ztráty setu turnaj v New Havenu a suverénně odstartovala i na US Open, na němž hraje pojedenácté v kariéře, ale ještě nikdy nedošla dál, než do osmifinále. Letos začala výhrou 6-1 6-1 nad domácí Jessikou Pegulovou, když zahrála 8 winnerů a udělala jen 4 nevynucené chyby, zatímco Američanka jich spáchala 34.

"Takový zápas v prvním kole je rozhodně lepší, než nějaký tříhodinový. Jsem ráda, že jsem to zvládla takhle rychle a jsem připravená na další zápas," komentovala sedmadvacetiletá Radwaňská. V dalším kole narazí na Britku Naomi Broadyovou.

Pouhé dva gamy ztratila ve svém prvním zápase i Simona Halepová, která porazila 6-0 6-2 Belgičanku Kirsten Flipkensovou a ani v pátém vzájemném duelu tak neztratila set. Rumunská tenistka mohla vyhrát ještě snadněji, za stavu 6-0 a 5-0 však nevyužila mečbol.

"Byl to dobrý zápas, předvedla jsem solidní výkon. Dobře jsem se pohybovala a celkově jsem spokojená," řekla Halepová. "Když to bylo 6-0 a 5-0, tak jsem na mečbol udělala dvojchybu a trochu jsem znervózněla. Ale řekla jsem si, že to musím v klidu dohrát a povedlo se," dodala světová pětka, jež obhajuje loňské semifinále a ve druhém kole bude soupeřkou Lucie Šafářové (h2h 3-1).

Co se nepovedlo Halepová, dokázala Carla Suárezová. Jedenáctá nasazená Španělka počtvrté v kariéře a znovu po třech letech v prvním kole US Open vyhrála zápas bez ztráty gamu. Letos v New Yorku nedala šanci Telianě Pereiraové z Brazílie.

• US OPEN 2016 •
USA / New York, tv. povrch, 18.162.048 dolarů
úterní výsledky žen (30. 08. 2016)
• Dvouhra - 1. kolo •
S. Williamsová (1-USA) - Makarovová (Rus.) 6:3, 6:3
A. Radwaňská (4-Pol.) - Pegulaová (USA) 6:1, 6:1
Halepová (5-Rum.) - Flipkensová (Belg.) 6:0, 6:2
V. Williamsová (6-USA) - Kozlovová (Ukr.) 6:2, 5:7, 6:4
Suárezová (11-Šp.) - Pereiraová (Braz.) 6:0, 6:0
Pavljučenkovová (17-Rus.) - Chiricová (USA) 6:1, 6:4
Vesninová (19-Rus.) - Kontaveitová (Est.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:3
Konjuhová (Chorv.) - Bertensová (20-Niz.) 6:3, 2:6, 6:4
Qiang Wang (Čína) - Kasatkinová (23-Rus.) 6:4, 2:6, 6:2
Garciaová (25-Fr.) - Parmentierová (Fr.) 4:6, 6:3, 6:4
Siegemundová (26-Něm.) - Tigová (Rum.) 3:6, 6:3, 6:2
Jankovičová (Srb.) - Duqueová (Kol.) 6:4, 6:1
Görgesová (Něm.) - Wickmayerová (Bel.) 6:3, 6:2
Broadyová - Robsonová (obě Brit.) 6:7 (7:4), 6:3, 6:4
Lepchenková (USA) - Shuai Peng (Čína) 4:6, 7:6 (11:9), 6:3
Mladenovicová (Fr.) - Hibinová (Jap.) 6:4, 7:5
Kingová (USA) - Lottnerová (Něm.) 7:6 (7:2), 6:3
Gonzalezová (Parag.) - Koviničová (Č.Hora) 7:5, 6:2
Švedovová (Kaz.) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:2, 6:3
Hogenkampová (Niz.) - Watsonová (Brit.) 6:2, 7:5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
misa
Musela Lucka dostat do 2. kola zrovna Halepovou? Takovou Venus by podle mě vyřadila ve dvou setech.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo no, kdyby Lucka byla nasazené tohle řešit nemusela.
Reagovat
smazaný uživatel
nasazená
Reagovat
smazaný uživatel
pekne, muj obdiv se vselijak menil a mezi nimi preleval, ale nikdy ho za ty roky neubylo. Kouzelna mosna se z nej stala. A ani tu jednu zlatku za nej, holky, nechci.. :-))
Reagovat
Krisboy
Tak to je hustý, tomu se říká dlouhověkost. Congratulations, Venus!
Reagovat
kada.tom
Serena nastoupila na zaplněný AAS velmi koncentrovaně a naplno využívala podpory publika, které jí hnalo za vítězstvím. Na returnu to nebylo úplně ono, zkušeně si ale Serena pohlídala určité gamy, ve kterých Rusce podání sebrala. Na servisu to bylo famózní galapředstavení, 13 es, XY dalším téměř poloes, u kterých si Makarova jen škrtla, ale nakonec nevrátila. Neměla co nabídnout.

Ve 2. kole čeká Serenu krajanka Vania King, kterou tu zdolala v jediném vzájemném duelu před dvěma lety 6-0 6-1 ... dá se tedy očekávat něco podobného. Předpoládám, že bude hrát opět na AAS, dnes tam hrála 90. utkání, nejvíce, co tam kdy kdo hrál :-)

- - - -

První dějství boje o post světové jedničky, zvládly všechny čtyři aktérky. Suverénní byla Serena a Aga, Kerber taky, nicméně tam byl faktor zranění Hercog, takže se uvidí dál, jak je na tom Němka. Nejvíce problémů s postupem měla nakonec Muguruza-Blanco. Každopádně se vůbec nic nemění v propočtech, Serena stále musí vyhrávat, stejně jako Aga a Muguruza-Blanco. Kerber teoreticky může stačit i to, když vypadne v 1. týdnu, nicméně pro posílení šancí je třeba dojít co nejdál.
Reagovat
janek_da
Každopádně je už u Sereny viditelné, jak začíná ztrácet ve výměnách. Ve statistice 4 a více údery už podle mě byla lepší Makarová. To ale v jejím věku samozřejmě není ostuda. Myslím, že teď už bude mít větší problémy s nějakou obranářkou než útočnicí.
Reagovat
smazaný uživatel
taky pri tehle urovni a pripadnych lajnach a ruzcich je to uz hranice kyslikoveho dluhu, kluci teda spis vic, tak 6-7 uderu. Staci si to vyzkouset.. :-)
Reagovat
blixa
Na to kolik Serena (asi) váží ještě běhá jak zajíc. Navíc v jejich letech, skoro neuvěřitelný.
Reagovat
smazaný uživatel
je to bourak! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist