Vítězný návrat rok po deportaci. Djokovič v Adelaide začal suverénně

3. 1. 2023, 05:28
Aktuality 36
ATP ADELAIDE - Novak Djokovič byl loni kvůli odmítavému postoji k očkování proti Covidu-19 z Austrálie deportován, ale po uvolnění opatření dostal zelenou pro letošní start a návrat na úrodnou půdu oslavil hladkou výhrou nad Constantem Lestiennem v Adelaide. V souboji o čtvrtfinále bude nejvýše nasazený čelit dalšímu francouzskému tenistovi Quentinovi Halysovi.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič do Austrálie dorazil i loni a asi by nejraději na svůj pobyt u protinožců zapomněl. Rodáka z Bělehradu zastavily australské úřady už na letišti, následně mu odebraly víza a umístily ho do detenčního zařízení, kde čekal na první soud. Ten vyhrál, a dokonce si mohl pár dní před startem Australian Open zatrénovat v Rod Laver Areně. Ministr pro imigraci Alex Hawke mu však víza zrušil znovu a s devíti triumfy nejúspěšnější hráč úvodního grandslamu roku byl nakonec po dalších dnech strávených ve stejném zařízení a druhém soudu deportován.

Pětatřicetiletý Srb kvůli odmítání očkování proti Covidu-19 v předchozím roce odehrál jen 11 turnajů a kromě australského léta přišel i o kompletní sezonu amerických betonů včetně US Open. Přesto dokázal posbírat pět titulů, obhájit triumf ve slavném Wimbledonu, ovládnout prestižní Turnaj mistrů a vrátit se do Top 5 pořadí.

Austrálie mezitím na rozdíl od Spojených států podmínky vstupu do země upravila a tentokrát jednomu z nejlepších hráčů všech dob v běžném zahájení nového tenisového roku nic nebránilo. Jako první zastávku si zvolil Adelaide, kde se hlavní soutěže účastní podruhé (triumf 2007).

Zatímco včera po boku Vaska Pospisila vypadl hned v prvním kole deblové soutěže, také dnes nastoupil na vyprodaný stadion za bouřlivých ovací fanoušků a tentokrát postup slavil. Nejvýše nasazený začal výhrou 6-3 6-2 nad Constantem Lestiennem, protáhl svou neporazitelnost na australském kontinentu na 30 duelů a z posledních 37 zápasů na individuálních turnajích má úspěšnost 35-2.

Djokovič musel řešit jedinou komplikace, a to v pátém gamu, kdy si Lestienne vypracoval první brejkbol celého utkání. Favorit však hrozbu bez větších problémů zlikvidoval, začal dominovat a ztratil už jen tři gamy.

"Byl to první zápas, nemůžu si stěžovat. Hrál jsem velmi dobře. Prvních šest gamů bylo napínavých a nikdy předtím jsem mu nečelil. Nedělá moc chyb, má celkem nečitelný servis. Myslím si, že od brejku na 4-2 jsem svůj výkon pozvedl a hrál ve zbytku zápasu velmi dobrý tenis," řekl po postupu, na který potřeboval hodinu a čtvrt.

V souboji o čtvrtfinále narazí na dalšího francouzského zástupce, s Quentinem Halysem se dosud střetl pouze před sedmi lety na Australian Open a zvítězil bez ztráty setu.

Daniil Medveděv měl naopak v prvním kole velké potíže, ale nakonec úspěšný vstup do sezony zaznamenal. Ruský tenista v první sadě odvrátil devět setbolů, po 80 minutách ji urval v tie-breaku a Lorenzo Sonego mu nakonec za stavu 6-7(6) 1-2 kvůli zranění pravé paže vzdal. Jeho dalším soupeřem bude Miomir Kecmanovič ze Srbska (H2H 2-0).

Bez problémů vstoupil do nové sezony šestý nasazený Jannik Sinner, který porazil 6-3 6-2 Brita Kylea Edmunda. Ve druhém kole 21letý Ital narazí na domácího Kokkinakise (h2h 1-0).

Roberto Bautista si v prvním zápase sezony připsal skalp světové osmičky Andreje Rubljova. Španělský tenista prohrával s šampionem z roku 2020 už 4-6 a 1-3, ale pak získal pět gamů v řadě, po obratu zvítězil 4-6 6-3 6-4 a ve vzájemné bilanci se ujal vedení 5-4.

Na vítězný vstup do sezony se nečekaně nadřel Denis Shapovalov. Sedmý nasazený Kanaďan zaspal začátek utkání proti domácímu 164. hráči světa Rinkymu Hijikatovi, než po obratu zvítězil 2-6 6-4 6-3.

Stejně jako loni zahájil sezonu porážkou Andy Murray. Zkušený Brit v Adelaide podlehl 6-7 3-6 Američanu Sebastianu Kordovi, který vyhrál i druhý vzájemný souboj.

Na poměry ATP 250 mělo Adelaide na začátku turnaje fantastické obsazení, kromě Rubljova či Murrayho však neuspěli hned v úvodním kole ani Félix Auger-Aliassime či Holger Rune.

• ATP 250 ADELAIDE •
Austrálie, tv. povrch, 642.735 dolarů
úterní výsledky (3. 1. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Lestienne (Fr.) 6-3 6-2
Medveděv (3-) - Sonego (It.) 7-6(6) 2-1 / skreč
Bautista (Šp.) - Rubljov (4-Rus.) 4-6 6-3 6-4
Sinner (6-It.) - Edmund (Brit.) 6-3 6-2
Shapovalov (7-Kan.) - Hijikata (Austr.) 2-6 6-4 6-3
Chačanov (8-) - Cachín (Arg.) 6-2 6-4
Korda (USA) - Murray (Brit.) 7-6(3) 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

36
Přidat komentář
paddy
smile smile smile
THE GREATEST LEG OF ALL TIME
MICHAEL SMITH HITS A NINE-DARTER IN A WORLD CHAMPIONSHIP FINAL

Oba šipkaři v dnešním finále útočili na devítku ve stejném legu

V TV zapasech byla devítka zaznamenána 72x v historii

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=AcL6bRdbO-4
Reagovat
paddy
oprava
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Ten outfit je divný. Vypadá jak ten na antukovou sezónu pro 2022.
Reagovat
steve79
Novaka bude těžko na AO 2023 zastavovat. Popravdě řečeno bylo by velkým překvapením, kdyby letos nezískal titul. Formu má jako hrom. Letos je největším favoritem za poslední roky.
Reagovat
Tennisfan77
No, ono se to hodně nabízí, zejména díky konci roku, ale pořád porazil challengerového hráče a jeho forma se ukáže až přímo na AO, bude tam hodně silných hráčů ve formě, čili nemá nic jisté, ale favorit č.1 asi je.
Reagovat
Patik
Myslím že by v aktuálnej forme porazil ktoréhokoľvek hráča akurát len že dnešný zápas nám neukázal aké karty má ešte v rukáve..ale na tri víťazné ho nedá nikto..možno len Medvedev s odretými ušami..ešte pred mesiacom vyhral Novak turnaj majstrov a za mesiac formu určite nestratil ba naopak myslím si..a po minuloročnej kauze bude obzvlášť nabrúsený.
Reagovat
Ondrej2280
Ja si myslim Paticek,ze ty by si naozaj toho Djokovica asi aj dal,ci?:))
Reagovat
paddy
Něco jako Lassie...

Toto neznámé jméno, a snadné sousto do 1k, je no. 65. Jak je to možné? Body vydělal na challengerech.

Novak pejska pohladil a všichni mohou být zjihlí. smile
Reagovat
Pe3k
Po prvních kolech to vypadá, že k zápasu Djoko Medved s velkou pravděpodobností dojde. Ježíšovi stačí jen porazit Halyse a Šapo/Šafululin a Danil tam má Kecmanovic a Karen/Draper. Tento duel může být důležitější než finále, kam ze spoda dopajdá tipnu Sinner/Bautista. V posledních zápasech sice vyhrál Srb, ale bylo to těsně a měl velké štěstí, že se Rus zranil. Zajímavé na tom zápase bude, že o nic nejde (většina jejich duelů bude naopak důležitá). Na zahraničních webech jsem četl jak Djokovic hraje tragicky (to soudili z nějaké exhibice, asi šlo o fandy Nadala) a tak nevím co od toho případného zápasu čekat, asi to, že kdo vyhraje ten zápas vyhraje i celý turnaj.
Reagovat
Patik
Každý ich vzájomný zápas je veľmi dôležitý..je to čisto "mindgames" .. Preto sa s ním Djokovic natahoval tri hodiny v skupine na TM aj keď mal postup istý.
Reagovat
Pe3k
Jasně v tomhle smyslu je důležitý ovšem já sem myslel, že není důležitý protože se jedná o čtvrtfinále 250...
Reagovat
smazaný uživatel
Ajaaj, problém v raji. Milenci maju vymenu nazorov :)
Reagovat
Ondrej2280
Pe3k,to si si dost teda dovolil :))Ako si udobris teraz Patička?..ako sa hovori ,dvakrat meraj a raz rež...:))
Reagovat
Patik
Pohode.. Chápeme sa.
Reagovat
Ondrej2280
Uplne vidim ako Pe3kovi odlahlo:))
Reagovat
turista
Novak splnil povinnost, což bývá na začátku sezóny často těžké. Bylo by fajn začít sezónu titulem jako loni Nadal, čímž by ho vyrovnal v celkovém počtu titulů. Tahle dvěstěpadesátka má ale tak brutální obsazení, že to nemusí pro Djokera
dobře dopadnout. Je tady i ten pro Novaka nepříjemný Medvěd.
Reagovat
Pe3k
Obsazení měla sice brutální jak píšeš, jenže většina favoritů vypadla a zbyli jen Djoko s Medvědem...
Reagovat
smazaný uživatel
Nie je tam svetova jednotka, svetová dvojka, svetová trojka, svetová štvorka :)
Reagovat
Tennisfan77
Za mě je tam nemá kdo porazit, Shapovalov by musel předvést svůj nejlepší tenis, což prostě nehraje a Medveděv by si musel zlomit nohy aby prohrál set. Kecmanovič je dobrý hráč, ale nemá servis, čili třeba s Alcarazem, který taky nemá servis, odehrál velmi pohledný duel v IW, nicméně když proti němu hraje styl Djokovič/Medveděv, tak dá asi tři gamy v průměru.
Reagovat
Ereinion
Medvěd je nevyzpytatelnej, dneska musel odvracet v prvním setu 9 SP proti Sonegovi...pokud ale k Djokovičovi dojde, tak to snad bude zas skvělej zápas, vždycky se na něj umí vyhecovat
Reagovat
Vlk-v-trave
Roger Federer v současné době nejeví velký zájem o to, aby se na turnaje jezdil dívat jako luxusní host. Tenisová Austrálie pozvala švýcarského mistra na turnaj, ale v současné době nemá zájem cestovat po světě na podobné akce. Nyní je cílem Australian Open počítat s Federerem i v roce 2024, kdy uplyne 20 let od chvíle, kdy v Melbourne získal první ze svých šesti titulů, což má organizace podle deníku The Sydney Morning Herald v plánu pořádně oslavit. Přítomna bude úřadující šampionka Ashleigh Bartyová, které se dostane četných poct.

https://www.puntodebreak.com/2023/01/03/federer-declina-invitacion-del-open-australia

***
Nevim proc by tam Fedex jezdil... si kladu otazku, co by tam vlastne delal. Vsichni by kolem neho litali jak prasteni a jeste by se musel casto divat na tenis, jak si hraci nekonecne prehazuji micek od zadni lajny....:D

Jedina hodnota takoveho vyletu by byla asi v tom, zeby se mohl setkat z Lejvrem, nebo svym oblibencem Nadalem, ale zase s Rodem se vida casto...s Nadalem jsou na telefonu vareni peceni..., takze, kde nic neni, ani smrt nebere...

V souhrnu, urcite ma dulezitejsi veci na praci, nez nekde blbnout v Australii...:)
Reagovat
Marduch
haha, Fedex určitě není takový masochista, aby i po kariéře lítal přes půl zeměkoule koukat na Djokoviče:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Jako Marduch, chtel bych te videt, jak ses tvaril, jak mel Djokovic svuj proslov na LC22 smerem k Fedexovi :D
Jak si to zvladal? :) Jak tam ze sebe soukal s tim patosem, ze to je nej. hrac historie, nesmazatelna stopa, ztrata pro tenis atd.:)
Ikdyz asi bych chtel videt jak se tvaril jeho povedeny otecko:)
Tipuji tak mesicni tichou domacnost:)
Reagovat
annah
:-))))))))
Reagovat
woody
Novak si připravoval půdu pro nabídku na trénování před Wimbledonem 2023 :-)
Reagovat
Marduch
Nevím, proč bych měl mít problém s patřičně oslavným projevem a taky nevim, jak to s tim souvisí:) Jenom soucítím s Fedexem, že se mu po konci kariéry nechce do Noleho obýváku, který se bude pokoušet o další vavřín v rámci Goat race. Však Djokovič s Nadalem byli těmi, kteří postupně Fedexe min. v jeho očích připravovali o neotřesitelnou pozici ikony a boha tenisu i rekordů, když zvlášť Djokovič Fedexovi postupně připravil řadu velmi bolestných GS porážek, v případě W 2019 porážku vyloženě traumatizující.. Noleho nafoukanýho a do sebe zahleděnýho fotříka po mě kometovat víc nechtěj:)
Reagovat
turista
Ono nejde jen o koukání zrovna na Djokoviče. Aktivní účast na jakémkoliv závodě nebo zápase přináší daleko víc potěšení, než akci sledovat v pozici diváka. Pokud sám nemohu na sportovní akci tak se tam nejdu ani podívat. A aby Federer cestoval k protinožcům krátce po ukončení aktivní činnosti to by musel být masochista, což není.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Děkuji za článek, ale v podstatě platí to, co v případě Nadala. Článek z úvodních kol v tomto případě zbytečný. Tak jak je jasné, že scvrklý Nadal bude paběrkovat a trpět jako zvíře na hardech, tak je jisté, že Djokovic bude na hardech excelovat v úvodních kolech... :) Slunce vychází každý den. :)
Reagovat
woody
nehejtuj zbytečně...
Reagovat
Krisboy
To nejsou hejty smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Dlouhodoby nepricetny Black Out :D

https://www.youtube.com/watch?v=4QgjR7TuvJo
Reagovat
insanezy_
Jakoby scvrklý tělo má spíš Djoko dle obvodu jeho ruky smile
Reagovat
Patik
Djokovic si drží roky presnú váhu a figúru optimalizovanu na jeho herné a pohybové potreby..nemal muskulaturu ktorá mu rokmi ovisla. smile
Reagovat
turista
Tak Djokovič má ektomorfní, tzv. šlachovitý somatotyp s velkou elasticitou. Nadal je typický mezomorf, tzn. muskulární somatotyp s velkou sílou a rychlostí. Obé se dá v tenisu dobře využít což oba hráči zužitkovávají celou svoji kariéru na maximum.
Reagovat
insanezy_
Patiku já neřekl, že to je na tenis špatný typ postavy. Nicméně jako člověk vypadá scvrkle spíš Djokovič než Nadal.
Reagovat
Patik
Rozumiem to som ja len tak dodal.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist