Výchova tenistek v Čechách (a na Moravě): Čím to, že u nás dlouhodobě vyrůstají špičkové hráčky?

19. 4. 2022, 11:15
Téma 24
Tuzemské hráčky patří dlouhodobě ke světové špičce. V desítce nejlepších aktuálního žebříčku WTA má Česko dvě zástupkyně, Barboru Krejčíkovou (26) a Karolínu Plíškovou (30). A při pohledu na totéž pořadí v kategorii do 18 let je situace ještě o poznání lepší, najdete v něm hned čtyři zdejší dívky. TenisPortál.cz se o kouzlu tuzemské ženské tenisové školy bavil s Helenou Sukovou (57) a Lucií Šafářovou (35).
Linda Fruhvirtová

V poslední době nejvíc rezonuje jméno Lindy Fruhvirtové, jíž bude 1. května 17 let. Letos v březnu na prestižním turnaji v Miami dokráčela do osmifinále, když vyřadila i světovou dvacítku Elise Mertensovou, a o víkendu si odbyla premiéru v reprezentačním týmu na Billie Jean King Cupu proti Britkám.

Slyšet je i o její mladší sestře, čerstvě patnáctileté Brendě, která v únoru vyhrála dva dospělé turnaje ITF v Argentině. "Linda a Brenda Fruhvirtovy jsou bezpochyby naše největší talenty. Hrají krásně a hlavně obě extrémně makají. Takže je třeba dohlížet na to, aby všechno fyzicky uneslo tělo. Myslím si, že před sebou mají krásnou budoucnost," říká někdejší světová pětka a čtyřnásobná vítězka Fed Cupu Lucie Šafářová.


Výchova, genetika, vzory, větší drajv?
Na druhém místě pořadí WTA do 18 let, ještě o jednu příčku nad starší z dua Fruhvirtových, je Linda Nosková. Vítězka juniorského French Open z loňského roku se už společně se svou jmenovkyní dokonce vyšplhala do TOP 200 žebříčku profesionálek. Mezi vycházející hvězdy patří i Sára Bejlek, která za rok poskočila z druhé tisícovky až na 329 příčku. Do mimořádně nadějné generace spadají i další, pořadí WTA do 18 let eviduje na 12. místě Nikolu Bartůňkovou, na 18. Dominiku Šálkovou a 27. je Lucie Havlíčková.

V čem tedy tkví kouzlo úspěšné výchovy zdejších tenistek? "Těžko říct, na to se nás už léta ptají i v zahraničí. Souhra výchovy, genetiky a vzorů z minulosti i současnosti, které táhnou další dívky k tenisu," zamýšlí se Helena Suková, která vyhrála 14 grandslamů - devět ve čtyřhře a pět ve smíšené čtyřhře. Vzápětí ale dodává: "Já takovou váhu juniorským úspěchům nedávám. Protože mnoho úspěšných juniorů a juniorek, jak našich, tak zahraničních, nevydrželo brzké tlaky od příliš raného dětství a už jsme o nich v dospělosti neslyšeli." upozorňuje.

Lucie Šafářová si všímá rozdílů české tenisové školy v porovnání se zahraničím. "Podle mě máme větší drajv. Dám za příklad třeba Američanky, ty mají podporu od USTA (Tenisová asociace Spojených států). Což znamená, že dostanou trenéra, fitness trenéra, peníze na celý rok a tím pádem prakticky nemají žádný stres," popisuje Šafářová a dodává. "Když jsem začínala já, peníze jsem neměla. A celá sezona je tak nákladná, že jsem nutně potřebovala být úspěšná, abych mohla vůbec tenis ještě dál profesionálně hrát. Nejsem z tak bohaté rodiny, aby někdo mohl pokrývat moje náklady, takže vyhrávat v tu chvíli vlastně chcete ještě desetkrát tolik."


Zásadní jsou rodiče, mohou pomoci i uškodit
Právě rodinu jako stěžejní aspekt tenisové výchovy zmiňuje i Suková. "Nejdůležitější je role rodičů, kteří zvolí místo a trenérské vedení takové, aby se dítě zlepšovalo a ne uštvalo, jak tomu bohužel často je. Zásadní je najít tu správnou míru vedení a naopak svobodné volby tak, aby se děcko chtělo sportu věnovat a docházelo ke zlepšování jeho výkonu," podotýká s tím, že oproti dřívějšku přibylo rodičů, kteří mohou kariéry svých ratolestí zazdít. "Dnešní doba přináší ještě šílenější rodiče, kteří mají vidinu peněz a zcela zapomínají na vyvážený vývoj dítěte. Kvůli tomu je stále více dětí, které už tenis či jiný sport dělat vrcholově nechtějí. A někdy už ani rekreačně."

V souvislosti se zlepšováním se nabízí pozitivní vliv konkurence, tedy to, že se jednotlivci navzájem tlačí k lepším výkonům. "Zde velice záleží na věku a fázi vývoje jedince. Já jsem spíše odpůrce babytenisu a minitenisu, kde už v dětském věku rodiče vyšilují, dochází ke srovnávání dětí v době, kdy je každé v jiném stupni vývoje. A tak ti, co třeba vyspějí později, než jejich vrstevníci, jsou touto honbou za srovnáváním už od dětství od sportu zcela odrazeni," varuje Helena Suková.


TOP 10 žebříčku WTA do 18 let
1/ Victoria Jiménezová (16, And.)
2/ Linda Nosková (17)
3/ Linda Fruhvirtová (16)
4/ Erika Andrejevová (17)
5/ Sára Bejlek (16)
6/ Brenda Fruhvirtová (15)
7/ Petra Marčinková (16, Chorv.)
8/ Katrina Scottová (17, USA)
9/ Alexandra Ealaová (16, Fil.)
10/ Ashlyn Kruegerová (16, USA)
---
12/ Nikola Bartůňková (16)
18/ Dominika Šálková (17)
27/ Lucie Havlíčková (17)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

24
Přidat komentář
vojta91
Když ambiciózní taťuldové nemají syny ze kterých by udělali kopačky mohou aspoň z holek udělat rakety. Stačí k tomu stejná zarputilost, méně talentu a více peněz :)
Reagovat
FulnekUltras
u nás dnes dojíždějí na stále užší základnu, která by se vůbec chtěla aspoň nějak aktivněji hýbat

a v individuálu se vše ukáže postupem času natvrdo podle konkrétní osobnosti

čecháčky navíc zoufale kazí peníze a s tím související zkázonosně deformovaná motivace "něco dokázat", která pak logicky ústí k výsledkům maximálně tak plechoidním

smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
z tohoto pohledu je tenis pro holky v Česku vlastně požehnáním smile
Reagovat
paddy
přesně tak, GS tituly v juniorech nemusí nic znamenat

a kdo má peníze a zázemí, tak se může dostat brzy vysoko - např. Korda

jedno se snad ještě nikde nepsalo, že současné juniorky jsou vlastně 5-6 leté děti Kvitové, když vyhrála Wimbledon smile

"tati, kup mi raketu" smile

https://www.youtube.com/watch?v=XW3ajLWzHpE&t=46s
Reagovat
EllNino
Nejlepší je zraněná Bára Krejčíková na 13. místě, a to má odehráno naposledy Doha ...

Dosluhující Petra je 23., Maruška 26., Markéta 29., Tereza 43. ... hodně zranění, všechny letos něco měly bohužel a to je kámen úrazu, velké turnaje od čtvrtfinále většinou bez Češek ... jsme namlsaní bohužel :))
Reagovat
SydneyOpen
No bohužel také zatím žádný singlový titul. No musíme si trochu zvykat, je otázka jak dlouho se Bára ve špičce udrží a Markéta také není hráčka co by měla hrát pravidelně závěrečná kola velkých turnajů a to samé Muchová. Budeme muset rok, dva, tři počkat až nám dorostou Fruhvirtová, Nosková, Bejlek, Bartůňková atd.
Reagovat
SydneyOpen
Fruhvirtovi smile
Reagovat
smazaný uživatel
Linda s Brendou mají i bráchu?smile
Reagovat
wenceslao
Fruhwirtovy
Reagovat
Jan
Jak říkala Navrátilová: Asi je něco ve vodě smile
Reagovat
blixa
Možná rtuť ... smile
Reagovat
Krisboy
A kluci vodu asi nepijí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A zas v pivu by měla být dobrá voda a určitě jí nepijou málosmile
Reagovat
blixa
V pivu je čistá pramenitá voda ! A vysvětlení je na světě !!! smilesmile
Reagovat
Mony
Zapomíná se na hlavní duvod: kurty dnes máme skoro v každé vesnici a pro dívky, na rozdíl od kluků, je to nejžádanější a nejpristupnejsi sport(u kluků vede fotbal a hokej) . . No a pokud to na té vísce nějaké pálí, tak si ji zajisté někdo z většího klubu všimne. Těch baby turnajů je u nás taky dost. V USA jsou veřejné přístupné betonové kurty taky skoru u každé větší silnice, ale basket tam vede a ten zájem mladých holek určitě není takový, jako u nás. Historické úspěchy tenistek a tradice tomu také pomáhají.. Na druhou stranu pořád vidím jen silné generace 1994-9 a 2004-2008, kluci to mají mezi mimi 2000-2003..Nemusi tomu tak být tedy každou petiletku... Vzpomínám si jak jsem se bavil jedním Holanďanem někdy před 10 nebo 15 lety o Sáblíkové a nevěřil, že u nás nemáme ani dráhu ani zájem o rychlobruslení. U ní to byla individuální záležitost. Já mu kontroval, že zase nechápu, že nemáme žádnou holku v TOP10, když máme kurty v každé vísce a je to pro holky nejpopulárnější sport.
Reagovat
travar
Paradoxně u nás hraje tenis víc kluků než holek, tedy aspoň podle statistik Českého tenisového svazu. Určitě je ale pravda, že hodně talentů bere tenisu fotbal a hokej, jinak by těch kluků hrálo tenis ještě víc a ty úspěchy by pak měli možná podobné.
Reagovat
Mony
Konkurence je i tak u kluků o hodně větší, holky ve světě nemivaji takové ambice, pokud ji někdo neodchyti
Reagovat
Titan
Že tenisu bere kluky fotbal a hokej je nesmysl. Jsou to úplně jiné sporty pro úplně jiné jedince. Fotbal a hokej jsou týmové sporty pro vymlácené hlavy. To je jako říct, že třeba biatlonu berou fotbalisté, v biatlonu je to samý VŠ a když nějaký fotbalista dostane maturitu za zásluhy (po vykoktání pěti vět), tak je to životní úspěch...
Reagovat
travar
Takhle se na to dá taky dívat. Nic proti tomu nemám. Jen jsem nechtěl brát ostatním jejich posvátnou mantru, kterou zdůvodňují naše úspěchy v ženském tenise.
Reagovat
paddy
Jágr má taky maturitu smile

"Ještě pár výtisků Aha! a mám maturitu." smile smile

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=doOrB-NCK64
Reagovat
paddy
Když čtu Aha, mám ze sebe radost. smile smile
Reagovat
Titan
Jágrova maturita je legendární, jako udílení vyznamenání na hradě...smile
Reagovat
Pe3k
Já mám nejraději, když Krčmář klasicky zvoře závod a pak řekne, že ty chyby na střelnici byly z přemíry snahy, ale na treningu mu to jde smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdyby na to býval radši s...smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist