Yibing Wu, první Číňan ve finále turnaje ATP. V Dallasu si vyšlápl i na světovou osmičku Fritze

12. 2. 2023, 09:11
Aktuality 2
ATP DALLAS - Yibing Wu v hale v Dallasu pokračuje na svém prvním turnaji v roli hráče Top 100 v nečekaném tažení. 23letý Číňan, který nikdy neporazil hráče Top 30 a na okruhu ATP vyhrál jen tři utkání, v semifinále udolal 6-7 7-5 6-4 domácí světovou osmičku Taylora Fritze, zaznamenal životní skalp a jako první čínský tenista na akci ATP postoupil do finále. V něm vyzve dalšího Američana Johna Isnera.
Yibing Wu (© Dallas Open)

Yibing Wu patřil k nejtalentovanějším čínským tenistům. V září 2017 ještě měsíc před svými 18. narozeninami vyhrál domácí challenger v Šanghaji a ve světovém žebříčku se vyšplhal do třetí světové stovky. Ale pak ho zastavily zdravotní potíže a přišel o tři sezony.

Tři roky nehrál.


Loni v lednu se po dlouhé pauze na kurty vrátil, jenže hned na první akci vzdal a další dva měsíce absentoval. Ovšem druhý pokus o comeback se mu již povedl. V dubnu hned vyhrál antukový turnaj ITF M15 na Floridě a od té doby strmě stoupá světovým žebříčkem.

Vyhrál tři challengery, na US Open při grandslamovém debutu prošel z kvalifikace až do 3. kola a tento týden se jako teprve druhý Číňan v historii (po Zhizhen Zhangovi) posunul mezi sto nejlepších tenistů světa.

Až dosud 23letý rodák z Hangzhou vyhrál na turnajích ATP jen tři zápasy a jen jednou porazil hráče Top 50. Jenže nyní v Dallasu
hned na první akci v roli hráče Top 100 pokračuje v posouvání tenisových milníků své země a připisuje si životní skalpy.

Proti Denisi Shapovalovovi zaznamenal první skalp hráče Top 30 a tři dny na to si dokonce ve svém druhém střetnutí s členem Top 10 vyšlápl i na světovou osmičku Taylora Fritze. Domácího favorita, kterému nepomohlo ani 20 es, v sobotním večerním semifinále udolal i díky odvrácení všech devíti brejkbolů ve čtyřech různých gamech 6-7 7-5 6-4.


Yibing Wu byl přitom delší dobu blíže k porážce. V první sadě nevyužil dva setboly a za stavu 6-7 a 1-2 v dlouhém gamu bojoval o zřejmě klíčové udržení servisu. Za stavu 6-7, 4-5 a 0-30 byl dokonce třikrát dva míčky od vyřazení.

Od té chvíle ale získal 12 z 15 fiftýnů a vynutil si rozhodující dějství. V něm v páté hře zaznamenal druhý brejk, za stavu 4-3 zlikvidoval i devátý brejkbol a čistou hrou a 33. a 34. winnerem zápas po více než dvou a půl hodinách boje ukončil.

"Dnes jsem při hře vůbec nepřemýšlel o tom, jestli vyhraju, nebo prohraju. Jen jsem se ze sebe snažil dostat to nejlepší," řekl vysmátý Yibing Wu v pozápasovém rozhovoru na kurtu a užíval si podporu publika. "Moc děkuju fanouškům, jste úžasní. Povzbuzovali jste nás po každé výměně. Díky!"


Yibing Wu, který si minulý týden zahrál finále na challengeru v Clevelandu a vyhrál 8 z 9 posledních zápasů, tak jako první Číňan postoupil do finále turnaje ATP a zajistil si posun již na 75. místo světového žebříčku. O titul si v neděli zahraje s domácím veteránem Johnem Isnerem (h2h 0-0).

37letý Isner tento týden zaznamenal první letošní výhru a nyní v Texasu přešel už přes čtyři soupeře. V semifinále po boji otočil souboj s krajanem Jeffreym Wolfem, s nímž poprvé na turnaji přišel o podání, ale nakonec i díky 31 esům a již 501. vyhranému tie-breaku v kariéře zvítězil 3-6 7-5 7-6.

208 centimetrů vysoký Isner v Dallasu nastřílel 94 es během čtyř zápasů a devíti setů. "Odvrátil jsem tak hodně brejkbolů. Kdybych tuhle zbraň neměl, tak mě dnes sfoukne 6-3 6-4," řekl Isner po postupu do svého 31. finále.

Dosud má na kontě 16 titulů. 14 z nich slavil na domácí půdě, ale ještě nikdy neuspěl v hale. V té je ve finále teprve potřetí.

• ATP 250 DALLAS •
USA / Texas, tv. povrch / hala, 822.175 dolarů
sobotní výsledky (11. 02. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Yibing Wu (Čína) - Fritz (1-USA) 6-7(3) 7-5 6-4
Isner (5-USA) - Wolf (6-USA) 3-6 7-5 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Pavol
smilesmilesmile
Reagovat
soloo
Isner smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist