Záhřeb: Vyhraje titul domácí hráč?

26. 2. 2008, 13:53
Previews 0
Na halovém turnaji v chorvatském Záhřebu se do hlavní soutěže dostalo hned 7 domácích tenistů. Šanci od pořadatelů přidělením divoké karty, dostali tři hráči: Franko Skugor, Lovro Žovko a Roko Karanušič. Úspěch se však očekává od jiných tenistů. Turnajovou jedničkou je vítěz z roku 2005 Ivan Ljubičič, ale reálné šance na triumf v Záhřebu má i Ančič, Karlovič nebo Cilič.
Ivan Ljubičič v Záhřebu v roce 2005 vyhrál - i letos plní roli nejvýše nasazeného

Už v pondělí se s turnajem rozloučil Franco Skugor. Proti Stefanu Koubkovi nevyužil dva mečboly a nakonec musel skousnout i kanára - Skugor prohrál 6-2 6-7 0-6.

Dalšími domácími tenisty, jenž hrají na divokou kartu, jsou Lovro Žovko a Roko Karanušič. Šestadvacetiletý Žovko je až na 509. místě žebříčku a v 1. kole je proti Marcu Gicquelovi jasným outsiderem. Více šancí má určitě v deblu, ve kterém už včera po boku krajana Karloviče postoupil do 2. kola.

Roko Karanušič byl v minulém vydání žebříčku na 101. pozici, což bylo jeho nejlepší umístění. Bodově si totiž polepšil po triumfu na challengeru v Bělehradě. V prvním kole turnaje v Záhřebu si už v těchto chvílích poradil se slovinským kvalifikantem Kavčičem a v dalším kole narazí na Srba Tipsareviče.

Asi největším favoritem na zisk titulu je Ivan Ljubičič. Bývalá světová trojka už v Záhřebu dvakrát vyhrál. Jednou ještě jako challenger, v roce 2005 však už jako turnaj kategorie ATP. V minulé sezoně titul neobhájil, ale i finále, ve kterém po třísetové bitvě podlehl Baghdatisovi, bylo dobrým výsledkem. Za poslední rok však vypadl z elitní světové desítky a aktuálně mu patří 25. místo světového žebříčku. I tak ale v Záhřebu plní roli nejvýše nasazeného. Po trimfu na challengeru v East Londonu prohrál minulý týden v Rotterdamu už v 1. kole, ale před domácímu fanoušky hraje rád. V 1. kole by si měl s Gulbisem z Lotyšska poradit - Ernests Gulbis však minulou sezonu vyhrál tři challengery, a všechny v hale.

Dobré výsledky předvádí i 205 centimetrů vysoký Ivo Karlovič. Ten je v žebříčku už na 21. místě a je tak aktuálně nejlepším chorvatským tenistou. Karlovič je znám svým dělovým utkáním - za zápas dokáže soupeři nasázet i více jak 20 es a těžko svůj servis ztrácí. Minulou sezonu získal své tři premiérové tituly. V Záhřebu obhajuje druhé kolo. V něm před rokem vypadl s Llodrou, se kterým vypadl i minulý týden v Rotterdamu. To ale až v semifinále. Letos je v Záhřebu druhý nasazený a v 1. kole by neměl mít sebemenší problém s Rusem Stakhovským. I případné další kolo by mělo být z kategorie snadných - v případě postupu narazí na vítěze duelu Troicki - Bastl.

Zapomenout nesmíme ani na Maria Ančiče. Ten se v loňské sezoně léčil z mononukleózy a zdravotní potíže měl i na přelomu sezon. Na kurty se vrátil až před 14 dny v Marseille a po skvělých výkonech se dostal až do finále. V něm prohrál s Andym Murraym. Ančič se musí v žebříčku prokousat opět do horních pater, ale v počátku musí počítat s tím, že už v prvních kolech bude muset čelit nasazeným tenistům. Stějně jako v Záhřebu - dnes se pokusí uspět v prvním vzájemném duelu s Mahutem. A favoritem bude domácí hráč. Ančič by neměl ztrácet servis a mohl by být černým koněm celého turnaje.

Posledním domácím želízkem v ohni je devatenáctiletý Marin Cilič. Ten na sebe začal upozorňovat už v minulé sezoně - v Londýně si zahrál čtvrtfinále a v Petrohradě semifinále. Získal už skalpy Henmana, Tsongy nebo Davyděnka. A letos šly jeho výkony opět směrem nahoru. V Čennají se probojoval až do semifinále a na Australian Open do čtvrtfinále. V Melbourne porazil Almagra, Melzera a Fernanda Gonzaleze. Nestačil až na Blaka. V Marseille vypadl už v 1. kole s Južným, ale v Záhřebu má před svým publikem zcela jinou motivaci. V úvodním kole narazí na čerstvého semifinalistu ze San Jose, Španěla Guillerma Garciu-Lopeze. Ten měl dva dny na přesun z USA a nevěřím, že dá do zápasu všechno. Cilič by tak měl postoupit do druhého kola.

Vyhlídky chorvatských tenistů jsou tak v Záhřebu velmi dobré, a jen těžko vyhraje hráč jiné země. Šanci na úspěch bych dával snad jen turnajové osmičce Tipsarevičovi, případně trojce Francouzi Simonovi.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist