Zápasy v domácím prostředí z Davis Cupu nezmizí

17. 5. 2018, 12:31
Aktuality 14
Mezinárodní tenisová federace (ITF) zachová i pro příští ročník Davisova poháru v prvním kole utkání v domácím prostředí jednoho z týmů. Z jejich vítězů poté vzejdou týmy pro takzvaný Světový pohár za účasti osmnácti mužstev, která se v listopadu 2019 na týdenním turnaji na jednom místě utkají o celkové vítězství.

Zavedení Světového poháru oznámila ITF letos v únoru. Rozhodnutí vedení federace, jež musí být ještě potvrzeno na srpnovém zasedání členy ITF, vyvolalo kritiku především kvůli neutralitě finálového turnaje. Ozývaly se hlasy, že absence zápasů na půdě jednoho ze soupeřů "zabije ducha" tradiční soutěže.

Prezident ITF David Haggerty nicméně pro britský list Telegraph uvedl, že tyto duely z Davis Cupu nezmizí. "Chceme v únoru týden po Australian Open odehrát 24 zápasů vždy na půdě jednoho z týmů, z nichž vzejde 12 účastníků listopadového turnaje. Připojí se k nim čtyři semifinalisté z předchozího ročníku a dva pozvané týmy," uvedl Haggerty, jenž vede ITF od roku 2015 a úpravy systému týmových soutěží patří k jeho hlavním cílům.

Letos byly poprvé daviscupové zápasy na všech úrovních kromě elitní Světové skupiny zhuštěny do dvou dnů a jednotlivé duely se hrály jen na dva vítězné sety místo dosavadních tří. Změny čekají i ženský Fed Cup, v němž se příští rok nyní osmičlenná Světová skupina rozšíří na 16 týmů.

"Jsme pro rovnoprávnost. Když se nám podaří příští rok spustit daviscupovou reformu, pokusíme se stejným způsobem posunout Fed Cup v roce 2020," uvedl Haggerty.

Premiérový Světový pohár jako vyvrcholení Davis Cupu by se měl hrát v Evropě a navazovat na Turnaj mistrů v Londýně. "S tím, jak je sezona nastavená, by bylo pro hráče jednodušší zůstat v Evropě," řekl Haggerty. Pořádání finálového turnaje v Evropě navrhla i investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která plánuje do soutěže vložit tři miliardy dolarů (62 miliard korun) během 25 let.

Čeští tenisté hrají letos v druhé výkonností skupině Davis Cupu, po dubnovém vítězství nad Izraelem se budou o návrat mezi elitu pokoušet v září v Maďarsku. Ženy čeká v listopadu finále Fed Cupu v Praze proti USA.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
letityfanousek
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ???
Reagovat
FulnekUltras
"Jsme pro rovnoprávnost. Když se nám podaří příští rok spustit daviscupovou reformu, pokusíme se stejným způsobem posunout Fed Cup v roce 2020," uvedl Haggerty.

K posunovačům hoven v podstatě není co dodat. Tak jako všechny "reformované" produkty dnes musejí povinně obdržet svá technologická kurvítka, aby spotřeba a "růst" držely pro šmejdy žádoucí tempo, tak i herní schémata DC a FC odvedou v nejbližším období svou daň této podivné době změn za každou cenu. Co se ještě bude muset stát, aby byl tomuto procesu konečně zatnut tipec, si snad ani netroufám odhadovat.
Reagovat
adalv87
Dwight F. Davis se musí obracet v hrobě!!
Reagovat
adalv87
Toto nemá s DC nic společného.takze je mi celkem jedno pokud v září porazíme Maďarsko či ne.DC skončí letos
Reagovat
FulnekUltras
manažersky řízená likvidace cestou rozleptávajících až zničujících "reforem" a "restrukturalizací" je dnes bohužel klasika všude
Reagovat
adalv87
Máš pravdu,vem si třeba mafii UEFU a její reformy ve fotbalových pohárových soutěžích
Reagovat
letityfanousek
KOnec DC, Haggerty jdi do ******
Reagovat
adalv87
Asi tak.nebude to Davis Cup,ale mistrovství světa
Reagovat
Fandina
A nechci se navážet do redakce, ale tak úplně ten nadpis článku nevystihuje změny v DC.
Reagovat
bIbec
jj, když sem si přečetl nadpis, hned mě napadlo, že se vlastně nic nemění.
Reagovat
smazaný uživatel
titulek pane bože...
Reagovat
mendrit
Tak ten David Haggerty trochu kecá. Když bude mít země tým v top 4 pravidelně tak se domácího zápasů nedočká.
"Chceme v únoru týden po Australian Open odehrát 24 zápasů vždy na půdě jednoho z týmů, z nichž vzejde 12 účastníků listopadového turnaje. Připojí se k nim čtyři semifinalisté z předchozího ročníku a dva pozvané týmy,"
Reagovat
Fandina
Nelíbí se mi to. Stane se z toho další turnaj s tím rozdílem, že se budou počítat výhry víc tenistů na body. Událost pro ty dvě konečné země třeba ve finále zmizí.
Reagovat
ttopi
Všechno je jen o zvyku. Pozitivní je, že se akce odehraje v jednu dobu. Negativní je, že odpadne kouzlo domácích zápasů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist