Ženské Australian Open v číslech

2. 2. 2018, 11:17
Aktuality 10
Oficiální stránky Ženské tenisové asociace (WTA) připomínají hlavní události letošního a celkově už 106. ročníku úvodního grandslamu sezony Australian Open v zajímavých číslech.

Obecná fakta
6: Roků uplynulo od doby, kdy naposledy Caroline Wozniacká vládla žebříčku WTA. Dánka šestiletou pauzou mezi králováním stanovila nový rekord. Předchozí patřil Sereně Williamsové (5 let a 29 dní).

43: Grandslamových účastí potřebovala Caroline Wozniacká, aby vyhrála grandslam. Rekord však drží Flavia Pennettaová, jež vyhrála US Open 2015 při svém celkově 49. startu na grandslamu.

3: Hráčky vydělaly na odměnách více než letošní šampionka Caroline Wozniacká. Sedmadvacetiletá rodačka z Odense přeskočila Viktorii Azarenkovou a Agnieszku Radwaňskou, ale stále zaostává za Serenou Williamsovou, Venus Williamsovou a Marií Šarapovovou.

5: Tenistek narozených v devadesátých letech vyhrálo grandslam. Caroline Wozniacká se připojila k Petře Kvitové, Garbiñe Muguruzaové, Sloane Stephensové a Jeleně Ostapenkové.

2: Dvakrát se v posledních devíti letech ve finále Australian Open střetly dvě nejvýše nasazené hráčky (letos Simona Halepová a Caroline Wozniacká, v roce 2015 Serena Williamsová a Maria Šarapovová).

10: Z posledních jedenácti trofejí vybojovala tenistka z nejvýše nasazené pětky. Jedinou výjimkou je triumf Angelique Kerberové (nasazená sedmička) v roce 2016, kdy ve finále porazila nasazenou dvojku Serenu Williamsovou.

90: Vítězných míčů zahrála Simona Halepová v posledních dvou zápasech (proti Kerberové a Wozniacké).

5: Mečbolů odvrátila Simona Halepová po cestě do svého premiérového finále na Australian Open, tři ve třetím kole proti Lauren Davisové a dva v semifinále proti Angelique Kerberové.

2: Mečboly musela likvidovat po cestě za svým prvním grandslamovým vavřínem Caroline Wozniacká, když ve druhém kole čelila stavu 1-5 15-40 v duelu s chorvatskou kvalifikantkou Janou Fettovou.

2016: Tehdy naposledy pozdější šampionka odvracela mečbol. Byla jí Angelique Kerberová, která v prvním kole byla míček od vyřazení v utkání s Misaki Doiovou.

2: Počet grandslamových finálových účastí Simony Halepové v posledních devíti měsících.

Přichází mládí
6: Hráček dokázalo před svými 21. narozeninami porazit sestry Williamsovy. Belinda Bencicová v prvním kole Australian Open vyřadila loňskou finalistku Venus Williamsovou a připojila se k Anně Čakvetadzeové, Kim Clijstersové, Justine Heninové, Martině Hingisové a Marii Šarapovové.

15: Teprve tolik let je Martě Kosťukové, která v Melbourne Parku prožila životní turnaj. Talentovaná Ukrajinka a loňská juniorská šampionka vyřadila nasazenou Shuai Peng, domácí Olivii Rogowskou a stala se třetí nejmladší hráčkou, jež dokázala postoupit do třetího kola Australian Open od té doby, co byl hlavní los rozšířen na 128 tenistek.

18: Hráček se na posledních 19 grandslamech poprvé v kariéře probojovalo do semifinále grandslamu. Do klubu po výsledku v Melbourne vstoupila Elise Mertensová.

17: O tolik míst si polepšila v žebříčku WTA semifinalistka Elise Mertensová. Po životním výsledku poskočila z 37. na 20. pozici a poprvé v kariéře figuruje v Top 20. Mertensová je první Belgičankou v nejlepší dvacítce od roku 2014 (Kirsten Flipkensová) a nejmladší od roku 2011 (Yanina Wickmayerová).

1990: Poslední rok, kdy se japonská tenistka mladší 20 let probojovala do osmifinále Australian Open (Kimiko Dateová). Letos se to povedlo devatenáctileté Naomi Ósakaové.

1996: Tehdy naposledy se hráčka mladší než Marta Kosťuková (15 let) dostala do třetího kola úvodního grandslamu sezony (Martina Hingisová).

2: Tolikrát byly v open éře ve třetím kole Australian Open tři ukrajinské tenistky v rámci jednoho ročníku. Letos mezi 32 nejlepších postoupily Jelina Svitolinová, která se nakonec probojovala až do čtvrtfinále, Kateryna Bondarenková a Marta Kosťuková.

2008: V tomto roce se naposledy do třetího kola Australian Open probojovaly tři kvalifikantky. Letos takto daleko postoupily Marta Kosťuková, Denisa Allertová a Luksika Kumkhumová.

3: Šťastné poražené z kvalifikace dokázaly v posledních 20 letech dojít do třetího kola Australian Open. V roce 2018 se dařilo Bernardě Peraové ze Spojených států, která mimo jiné vyřadila i Johannu Kontaovou a připojila se k Darje Kasatkinové (US Open 2015) a Ons Jabeurové (French Open 2017).

Další zajímavosti
2: Hráčky, které v Melbourne letos zaznamenaly nejrychlejší servis. Madison Keysová a Timea Babosová na své soupeřky vypálily podání o rychlosti 192km/h a stanovily nový letošní rekord.

1: Jen jedna vítězka dosud odehraných turnajů WTA nedokázala v Melbourne dojít do čtvrtfinále, a to Julia Görgesová, jež ve finále v Aucklandu přehrála Caroline Wozniackou. Němka ve druhém kole nestačila na Alizé Cornetovou. Ostatní šampionky se mezi nejlepší osmičku dostaly (Jelina Svitolinová - Brisbane, Angelique Kerberová - Sydney, Simona Halepová - Shenzhen a Elise Mertensová - Hobart).

47: Grandslamů v řadě se zúčastnila Agnieszka Radwaňská (od Wimbledonu 2006) a drží rekord, jelikož svou šňůru 57 grandslamových startů kvůli zranění zad přerušila Jelena Jankovičová.

48: Grandslamových účastí zatím nestačilo Alizé Cornetové k prvnímu grandslamovému čtvrtfinále. Z aktivních hráček se mezi nejlepší osmičku neprobojovaly například ani Julia Görgesová, Bethanie Matteková-Sandsová, Monica Niculescuová a Pauline Parmentierová, všechny mají za sebou 40 grandslamových startů.

10: Let uplynulo od doby, kdy Su-Wei Hsieh postoupila do osmifinále Australian Open. Tchajwanka si letos vyšlápla na nasazené Garbiñe Muguruzaovou a Agnieszku Radwaňskou.

6: Bývalých nebo současných světových jedniček figuruje v momentální Top 10 - Caroline Wozniacká, Simona Halepová, Garbiñe Muguruzaová, Karolína Plíšková, Venus Williamsová a Angelique Kerberová.

2: Hráčky vypadly po skončení Australian Open z první desítky žebříčku WTA. Johanna Kontaová dohrála ve druhém kole a je jedenáctá, loňská semifinalistka CoCo Vandewegheová dokonce skončila hned v kole prvním a propadla se o devět pozic na 18. příčku.

0: Bodů má v žebříčku na kontě Serena Williamsová, která v Melbourne loňský triumf neobhajovala a přišla o veškeré body. Do akce se chce majitelka 23 grandslamových trofejí vrátit příští týden ve Fed Cupu. Na turnaje se i bez žebříčku hravě dostane, jelikož bude určitě dostávat divoké karty a může využít i chráněný žebříček.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

10
Přidat komentář
Kozoroh
Reagovat
FulnekUltras
rádi jsme Honzu viděli
Reagovat
lukassb
Zajimavej clanek!:) jen mi furt vrta v hlave, proc v zadnych clancich neni zminena Nicole V., ktera se v 15ti letech taky dostala do 3. kola na AO(2005). Nebo jsem jenom blb a neumim pocitat? :D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
v jakejch článcích? :) Nicole byla starší než Marta, když se tam dostala. Marta je narozená v červnu, Nicole v dubnu.
Reagovat
lukassb
Ja myslel obecne, ne jen tady na TP:) jinak to se omlouvam :D ja myslel, ze se to bere ciste na roky, ze jim v tu dobu bylo 15. Tudiz blb jsem ja:D
Reagovat
EllNino
Ve 3. kole z ukrajinských hráček byla se Svitolinou a Kostyuk Kateryna Bondarenko, Lesia Tsurenko vypadla ve 2. kole s Agou Radwanskou
Reagovat
Ondřej.Jirásek
super, díky, i na WTA se mýlí :) opravím
Reagovat
Fandina
Ještě, že tu jsi, kdo by ty chyby opravoval.
Reagovat
smazaný uživatel
ona práce šlechti a zvláště ta opravdu dobrá. Moc pěkné pane Jirásek.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky, ale hlavní zásluha patří WTA, že to vůbec zpracovali :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist