Životní zápas Macháče. Při premiéře v semifinále se proti Djokovičovi oklepal i z kanára

24. 5., 16:58
Aktuality 69
ATP ŽENEVA - Tomáš Macháč (23) na antuce ve švýcarské Ženevě slaví ve svém prvním vystoupení v semifinále turnaje ATP životní skalp. Vyšlápl si na světovou jedničku a vítěze rekordních 24 grandslamů Novaka Djokoviče, který tak dorazí na Roland Garros bez jediného letošního titulu i finálového zápasu. Český tenista zvítězil nad zdravotně lehce indisponovaným Srbem 6:4, 0:6, 6:1 a postoupil do svého největšího finále. V něm vyzve dvojnásobného šampiona Caspera Ruuda (25) z Norska, nebo Itala Flavia Cobolliho (22), jejichž duel byl kvůli dešti odložen na sobotu.
Tomáš Macháč a Novak Djokovič (© Profimedia)

Djokovič – Macháč 4:6, 6:0, 1:6

I když Tomáš Macháč na začátku jara opakovaně laboroval s nemocí, solidní formu z úvodu sezony neztratil a pár dní před startem Roland Garros hraje svůj životní turnaj. Na antukovém podniku ATP 250 v Ženevě se poprvé v kariéře prodral do semifinále a zbraně nesložil ani v něm. Naopak. Nezalekl se zvučného jména a proti Novaku Djokovičovi si připsal nejcennější vítězství.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna se s o 14 let starším Srbem utkal podruhé a znovu ho dostal do třísetového duelu. Ale zatímco loni na hardu v Dubaji padl v rozhodujícím tie-breaku, na švýcarské antuce využil soupeřova rozpačitého rozpoložení a na druhý pokus ho porazil. Po dvou hodinách a pěti minutách zvítězil 6:4, 0:6, 6:1.

Djokovič hned v prvním gamu odvrátil dva brejkboly a přestože ztěžka dýchal a nebyl v ideálním psychickém rozpoložení, vypracoval si vedení 4:1. Ovšem Macháč cítil šanci, nic nevzdal a ziskem pěti her v řadě strhl první dějství na svou stranu.

Před začátkem druhé sady si sedmatřicetiletý Djokovič schovával hlavu pod ručník a vyžádal si pauzu na ošetření. Svůj zdravotní stav diskutoval s lékařem a fyzioterapeut mu mezitím promasírovával pravé předloktí. Na pár desítek minut se sice vzchopil a druhý set získal bez ztráty gamu, ale psychickou pohodu a cestu k očekávanému vítězství nenašel.

Macháč dostal kanára teprve poosmé v kariéře a podruhé na okruhu ATP, avšak poprvé takový zápas nakonec zvládnul vyhrát. Po zastavení série sedmi prohraných her v řadě už neztratil ani game a mohl začít slavit. Světová jednička prohrála zápas, v němž získala set bez ztráty gamu, teprve pošesté v historii (od roku 1974).

"Nemám teď slov. Jsem hlavně rád, že jsem zápas zvládnul. Proti Novakovi musíte být neustále ve střehu, hrát na maximum a doufat, že to bude stačit," řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Macháč, který se ve světovém žebříčku posune již na 34. místo a o devět pozic vylepší své maximum.

Macháč čelil členovi TOP 10 podeváté v kariéře a teprve podruhé na výrazného papírového favorita našel recept. Světovou jedničku skolil na třetí pokus (kromě Djokoviče jednou neúspěšně vyzval také Daniila Medveděva) a připsal si svůj nejcennější skalp. Až dosud dokázal porazit jen letos na hardu v Miami šestého hráče světa Andreje Rubljova.

Statistiky zápasu Novak Djokovič – Tomáš MacháčStatistiky zápasu Novak Djokovič – Tomáš Macháč (@ Livesport)

V této sezoně Macháč zahájil osm z devíti startů v hlavní soutěži turnajů ATP vítězstvím a již podruhé na něj navázal dalšími třemi skalpy. Zatímco v březnu v Miami mu stačily na první čtvrtfinále na akcích Masters 1000, nyní ve Švýcarsku ho poslaly již do finále. Před Djokovičem vyřadil i Brita Jacka Drapaera a Američany Nicolase Morena De Alborana s Alexem Michelsenem.

Posledním Čechem ve finále v Ženevě byl v roce 1987 Tomáš Šmíd. Macháč v něm v sobotu vyzve vítěze souboje mezi Casperem Ruudem a Flaviem Cobollim, jejichž souboj kvůli dešti nezačal a byl odložen na sobotu před souboj o titul.

Djokovič ani na pátém letošním turnaji nedokázal postoupit do finále, na které čeká od triumfu na loňském Turnaji mistrů. V Ženevě startoval hlavně kvůli brzkému vyřazení na Masters v Římě, kde po úderu lahví do hlavy schytal po mizerném výkonu výprask od Chilana Alejandra Tabila ve třetím kole.

Ani na jihozápadním cípu Švýcarska ale nevyladil formu před French Open, na kterém za pár dní odstartuje obhajobu loňského triumfu a útok na rekordní 25. grandslamový titul (překonání Margaret Courtové). Bez zisku turnajové trofeje v sezoně půjde do Roland Garros teprve počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2018, v prvním kole ho čeká domácí Pierre-Hugues Herbert.

"Během dnešního zápasu jsem měl hrozné pocity. Měl jsem žaludeční a zdravotní problémy. Nemám za sebou pěknou noc ani den. Nechci brát Tomášovi kredit za dnešní zápas. Hrál dobře a vyhrát si zasloužil. Ale já upřímně nevím, co si mám o dnešním utkání myslet. Raději na dnešek zapomenu a připravím se na Paříž. Za favorita French Open se nepovažuji, půjdu zápas od zápasu," prohlásil Djokovič.

Výsledky turnaje ATP 250 v Ženevě


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

69
Přidat komentář
Sinuhet1
pokud se dobre divam druhe semifinale se bude hrat az dnes a finale se hraje taky dnes ? Pokud jo, tak je to pro Tomase slusna vyhoda
Reagovat
com
no vsak kdyz ziska Machac titul, tak tu hned napisu, ze chudak Casper nebyl odpocatej

A je to pekne nespravedliby.. Stejne jako vcera odpocata Collins..

Kdyz poradatele vedi, ze ma zacit za chvili chcat, tak nechapu, proc nemuzou dat ty dve SF soucasne, kdyz tam maj milion dalsich kurtu
Reagovat
frenkie57
Protože hodně diváků chce vidět obě SF a takhle by jim tam pořád courali mezi kurty.
Reagovat
Mantra
To bych neřekl. Ten, který postoupí dnes do finále, bude rozjetý a plný adrenalinu.
Za mě naopak pro Macháčka zlé.
Reagovat
Kandinsky1
To by platili jen v případě jasné výhry.
Reagovat
Mantra
A?
No vidíš Kendi
Reagovat
Mony
Pamatuji si, jak takhle Muška kdysi vyřadila Igu na WTA v Praze, když předtím Iga ještě dohravala odlozenou kvaldu..Tenkrát ta kondice rozhodla ve prospěch Mušky, která pak dokracela do finále.
Reagovat
Mony
Ale zase chlapi musí být skvele kondicne připraveni na galeje na FO, takže spíš dobrý test pro Ruuda.
Reagovat
Mantra
Byl jsem na finále Mouchy s Taichman. Ta už je teď mimo. Moucha mrtvá. To jsou holky
Reagovat
Drzymalski
Djoković byl od rána podivně neklidný...je to přirozené. Stárnoucí legendy odcházejí, mladé pušky přebírají otěže. Na Novakovi je letos patrná herní, fyzická, psychická rozháranost. Nemůže se opřít o své přednosti a v tu chvíli roste velikost soupeřů. Čímž nechci snižovat Machačův výkon. Hraje účinně, tvrdě, česky chytře, minimálně kazí. Jeho tenis je takový neortodoxní. Pořád se mi zdá, že ho elitní borci trochu podceňují a jejich týmy nepřišly na to, co na Tomáše platí.
Reagovat
Mantra
To je tím, že trenuje se Siniakovou
Reagovat
Merlin
Hezky napsané a výstižné.
Reagovat
Patik
Súhlasím ale je zvláštne že elita nevie čo na Tomáša ale ostatní vedia a s ním "zametajú" v prvých kolách.
Reagovat
australan.tenis
He is playing a possum.

Tady bude pláče, až Djokovic vyhraje další FO.
Reagovat
paddy
Mě ho teda líto vůbec není smile

Hard to Say I'm Sorry
smile smile smile
smile smile smile
smile smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=vPvGrvO1DJQ
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Australan nám sem dnes nepřidá žádné moudro?
Reagovat
paddy
Ještě chápe, teď má tak 6h ráno smile
Bude to šok, ať se v to vyMáchá smile
Reagovat
paddy
opr. chrápe smile
Reagovat
Patik
U takých ľudí je ťažko vôbec poznať či sú v australii alebo len v Austrálii vo svojom svete a fantázii.
Reagovat
farr
Ja myslím, že je to naopak zcela jasné. Už snad jen dle jeho vyjadřování lze easy usoudit, že tento jedinec trpí bludy a haluškami.
Reagovat
australan.tenis
Dostat se do Austrálie není vůbec složité. Jenom lidi jsou posránci bez dobrodružného ducha. Hihi.

Přes Work and Holiday víza se tam dostaneš easy, pakliže splňuješ následující. (Platí pro ČR)

1) min dva roky studia na VŠ - což splňuji vrchovatě
2) certifikát z AJ - např. IELTS
3) v době žádosti 30 let včetně

Pak můžeš easy prodloužit až na druhý a třetí rok. Následně už jen záleží, jestli chceš zůstat. Možnosti jsou. Sponsorship víza ... Skill víza atd.

Já měl raději Nový Zéland (příroda), ale zase v Aussie jsou lepší money.
Reagovat
australan.tenis
Jj, za to teď chrápeš ty, totálně jsi uvadnul jako erekce Rafaela Nadala.... Kdo je tady teď šerif a boss? Já jsem čerstvej jako Djokovič až bude drtit všechny na French Open.
Reagovat
paddy
Vždy budu o krok před tebou smile
Na tvém místě bych radši připravoval výmluvu ohledně prohry na RG smile smile
Reagovat
paddy
aktualizace po Ženevě
po odepsání bodů z loňského RG by Djo ztrácel 765b na Sinnera

RG - co potřebuje Sinner k no. 1 ranking v závislosti na výsledku Djokoviče? smile

Djo vs. Sin
W vs. F
F vs. SF
SF vs. 2k
max QF vs. zůstat doma

jinými slovy Djo potřebuje alespoň finále, aby měl reálnou šanci zůstat no. 1
Reagovat
Patik
Ako sám Djokovič uviedol tá motivácia tam už nieje taká ako kedysi..nechce sa mu cestovať nechce sa mu makať chýbajú mu deti je to úplne citeľné že tie zápasy už neberie úplne vážne..som zvedavý na jeho prístup na GS aj keď moc tomu nedávam.. Ženeva splnila účel herne to nieje zlé bolo vidieť že keď chcel a tým myslím keď naozaj chcel tak Machac sa len obzeral.. otázkou je či sa mu bude chcieť 5 setov proti top hráčom.. Djokoviča nakoniec asi nezastaví zranenie ale nezáujem o posunutie svojich rekordov.
Reagovat
Mistic
Tiež začínam mať ten dojem.
Reagovat
frenkie57
Motivace je mrcha, mám dojem, že před lety už jednu takovou motivační krizi prožil. Teď je to tu znovu a může se klidně stát, že to po sezóně Novak zabalí. Ve zbytku sezóny se soutředí na urvání 99 a 100 triumfu(kdekoliv) a tím to zhasne.
Je to jenom moje predikce, do hlavy mu nevidím, třeba to bude úplně jinak, Novak chytne slinu a budou ještě 3GS, každý na jiném povrchu.
Reagovat
Ondra979
no neco na tom sice je, ale prece jen je v trochu jine fazi kariery, a zrovna ted by mu vyhra i na mensim turnaji hodne bodla, byt dulezitejsi je samozrejme RG, ale ze by nechtel vyhrat tomu tezko verit. uvidime na RG, kde by mel mit o motivaci postarano, ale s takovou nestabilni formou tezko vyhraje ale treba se zazracne zlepsi, kdo vi..
Reagovat
Kandinsky1
Mám dojem Vždyť to jeho období objímání stromů s šamanem na lavičce je nezapomenutelné
Reagovat
bardunek666
Kecy, Macháč byl po druhém setu zlomený a kdyby na to Srbák měl, tak to dokončí. Ale fyzicky je úplně mimo. Jen čekám, že zase bude fňukat, jak na něj něco spadlo. Možná tak jedině karma
Reagovat
Petr1972
A nebyly to kamna?
Reagovat
sojka1
nechci psat osklive, vubec si nemyslim, ze hrac celou karieru dre uplne stejne a ma stale stejne mentalni nastaveni, to ani nejde, okolnosti se meni, lide se nejak vyvijeji a samozrejme opotrebovavaji, ovsem snizovat Toma tim, ze si svetova jednicka (v hernim utlumu) ve tretim setu nahle vzpomnela, ze neprijela 250 vyhrat, ale ze prece planovala nechat si vytrepnout triko od nejakeho kluka a v ramci planu i sotva popadala dech, mi uz prijde trochu moc..... :-(
Reagovat
Patik
Máš právo na svoj názor..podľa mňa si to napísala moc prehnane "náhle si spomenul že neprišiel vyhrať 250 " "vytrepnout triko od nejakého kluka"..prečo to nepojmes trošku jemnejšie .. za prvé teda neprišiel tam vyhrať ale hľadať zápasovú prax cieľom nebol titul ale príprava..čiže si ako to ty nazývas náhle nezmyslel prehrať ale skôr ukončiť prípravu nie úmyselne ale podvolenim sa slušnému výkonu súpera bez ochoty vzdorovať..a za druhé vytrepnout triko od súpera si rozhodne neplánoval a ani sa to neuskutočnilo nakoľko mu nadelil kanára.. Tomáš hral dobre neznizujem jeho výkon ale pasívne využil slabšiu formu Djokoviča.
Reagovat
sojka1
nepsala jsem "nahle", psala jsem "ve tretim setu nahle".... kanar s tim nesouvisi a triko bylo vytrepnuto, ale zase je pravda, ze mi chybi tvoje adorace a patos, takze si nepotrebuju balit Djokovice do tech ochrannych verbalnich obalu.... jasne, ze se prijel rozehrat, ale jasne, ze chtel i titul, je to totiz u svetove jednicky a u takoveho sampiona uplne normalni. Ale viditelne nebyl v pohode (fyzicky i psychicky) a vyhrat proste nedokazal. A ty jeho mimikry: "Kdybych chtel, tak bych.... ale ja nechci!" mu nezeru uz od "premiery". ;-)
Reagovat
sojka1
jo ale zapomnela jsem ti vyseknout poklonu za tvoji prastenou slohovku, vyloupla se nakonec do jasnovideckeho majstštychu.... podrobne vysetreni hlavy, kteremu se Djokovic podrobil v Belehrade, vyloucilo, ze by uder lahvi mel vliv na jeho vykon. Coz je sice pozitivni zprava, uvazoval redaktor Tenisoveho sveta (zdroj), ale zase pry vyvolava otazky, proc byl ten vykon tak spatny....
Reagovat
sojka1
*majstrštychu.... jeeee...... soustredila jsem se na ten hacek! :-)
Reagovat
victim
No to na ty rekordy rychle změnil názor.Ještě nedávno ho to hnalo kupředu a za pár týdnů je všechno jinak.Nebo je to všechno jinak?
Reagovat
Patik
neviem príde mi že od všetkého tak nejak upustil..akoby na neho niečo dolahlo..možno deti a málo času s nimi..uvedomenie sa..predsa len už je na kurte roky rokúce..aj my to občas robíme že z času na čas precitneme a spýtame sa sami seba čo vlastne chceme a prečo to vlastne robíme..keď to už vlastne nemusíme robiť a nemusíme nikomu už nič dokazovať a už toho bolo dosť a chceme sa posunúť zase niekam inam v živote..aspoň teda ja to tak občas mám.
Reagovat
victim
Může být ale vzhledem k jeho věku mi to přijde jako dost velký odezdikezdismus.Tomu bych rozuměl kdyby mu bylo 25.A ten rozhovor o rekordech je starý pár týdnů ne?
Reagovat
Patik
Neviem aký rozhovor o rekordoch myslíš
Reagovat
makro99
Pěkné. A navázal na Šmída, poslední český finalista v Ženevě, 1987 :)
A v Lyonu pro změnu ve finále TM Etcheverry. Jen koukám, že soupeřem bude nějaký Wildcard Perricard
Reagovat
EllNino
Servis síť a dělový servis, něco jako Cressy :)
Reagovat
Preview.lover
předloni trápil Lehečku na Challengeru v Liberci
Reagovat
farr
Koukám ještě jeden zajímavý poznatek. Ten australskej pošuk je nejspíš ve svěrací kazajce. Prý pokousal ošetřovatele a má zaracha i odepřený přístup na WIFI. BRUH...
Reagovat
paddy
záběry z léčebny (pár minut po konci zápasu) smile
smile
https://www.youtube.com/watch?v=jLZHW1Mayng
Reagovat
paddy
Reagovat
farr
Tak tak Onderka styl. Kazajka nutná pro zachování aspoň fyzického zdraví, když to mentální je dávno ztraceno...
Reagovat
Mantra
Znova koukáme . Je to rozboka. Už ho znají..je out. A může dělat rozťepy jak chce.
Reagovat
Marduch
Holt bez Rafy to Noldu v trénincích ani na place moc neba. Že by to Nolda Rafovi před RG opět sežral i s navijákem?
Reagovat
Mantra
A hned by ho mohl PHH sundat z větve
Reagovat
paddy
Další automatický titul v hajzlu smile
https://www.youtube.com/watch?v=vcOqV65R4UI

Když to nejde na 250, tak na Challengeru by ten titul mohl klapnout
Idemo Nole! smile smile smile
Reagovat
Mantra
Ne. Tam narazí na Jirku
Reagovat
enfee
Reagovat
Blondie
Reagovat
Mantra
Ale normálně ho dal. Tam nebylo vidět, že by to D pustil
Reagovat
Patik
Vôbec nie..veď posledný set vyslovene odovzdal na tácke.
Reagovat
enfee
Tak bohuzel Novak uz neni co byval. To asi pozna kazdy. Kdo vi jestli mu chybi sily, motivace nebo uz se mu vic tresou ruce (to asi ne)... proste ten tlak, ze uz by mel pomaalu koncit, je prilis velky...
Reagovat
Ondra979
jo tak nejspis to tak bude, ale jeste bych mu dal sanci aspon na dvou GS, kdyz je nezvladne, to znamena neudala ani jedno finale, tak to bude uz jasne...vetsi meritko bude asi Wimbl na FO od nej nelze cekat ted nejake zazraky
Reagovat
Petr1972
Prostě paráda
Reagovat
Ela-fon-isi
Hezky to bylo, některé údery k neuvěření a Novak to na konci zabalil. Jinak bylo fajn slyšet, jak se Djokovič ptá týmu co má dělat. To musí být lepší než výhra.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Podle některých se ale asi ptal, jak má prohrát.
Reagovat
turista
Marnost nad marnost.
Reagovat
Ondra979
co to bylo?? no teda...no bude zajimave FO a otevrene jako uz dlouho ne
Reagovat
bardunek666
Djokopitch je strašná herečka, když mu to nejde :D už je to stará vyzobaná slunečnice, měl by skončit.
Tomovi gratuluji
Reagovat
Pe3k
Gratulace k životnímu skalpu, čekal jsem to
Reagovat
com


Djok to zas bude beztak svadet na stale se dolecujici bebí po flaskovym atentatu
Reagovat
Nenela
Diru na hlave ma porad
Reagovat
Mantra
Za mě ok. Sice na Fo vyletí v 1. kole, jinak má fazonu
Reagovat
Patik
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist