Zverev má 4. titul z Masters, podruhé slaví na antuce v Madridu

9. 5. 2021, 21:26
Aktuality 75
ATP MADRID - Alexander Zverev získal čtvrtý titul z turnajů Masters 1000. Podruhé 24letý Němec dobyl antuku v Madridu, kde v dnešním finále zdolal po více než dvouapůlhodinové bitvě 6-7 6-4 6-3 Itala Mattea Berrettiniho. Cestou za celkově 15. trofejí porazil tři hráče Top 10 včetně Rafaela Nadala.
Alexander Zverev (© AFP)

Alexander Zverev se po březnovém triumfu v Acapulku dostal částečně i vinou problémů s loktem do útlumu, když vyhrál pouze dva z pěti zápasů. Porážky utrpěl s Ruusuvuorim, Goffinem a Ivaškou.

Tento týden na oblíbeném antukovém Masters 1000 v Madridu však našel ztracenou herní pohodu a přetavil ji v první velký triumf od roku 2018.

24letý Němec ve španělské metropoli porazil Japonce Keie Nišikoriho, Brita Daniela Evanse a tři hráče Top 10: pětinásobného šampiona Rafaela Nadala, svého neoblíbeného soka Dominica Thiema a v dnešním finále otočil nepříznivý vývoj proti Italu Matteu Berrettinimu.

Statistiky zápasu
Zverev - Berrettini
5 esa 7
7 dvojchyby 1
69 %
1. podání 'in' 67 %
76 %
úsp. 1. podání 72 %
55 %
úsp. 2. podání 44 %
16 winnery 32
28 nevyn. chyby 50
11/14 hra na síti 12/12
4/8 brejkboly 1/3
čas: 2:40

V prvním setu se Zverev dostal do brejku na 4-3, ale nepotvrdil ho, v tie-breaku po obratu z 0-5 nevyužil setbol a poprvé na turnaji ztratil set. V dalším průběhu už však s agresivně hrajícím soupeřem ani jednou nepřišel o podání a nakonec zvítězil 6-7 6-4 6-3.

"Jeho herní styl je jedinečný, dlouho jsem s někým takovým nehrál. Navíc má úžasný servis, první i druhý. Bylo to pro mě něco úplně nového," komentoval Zverev.

Zverev získal první velký titul od triumfu na Turnaji mistrů v listopadu 2018. Finále turnaje Masters hrál poosmé a počtvrté v něm zvítězil. V Madridu navázal na triumf z roku 2018, o rok dříve zvítězil v Římě a na hardu v Montréalu. 

"Už to jsou tři roky od mého posledního vítězství na Masters. Je to neuvěřitelný pocit," pochvaloval si Zverev, jenž v celkově 24. finále vybojoval 15. titul.




25letý Ital Berrettini hrál finále pošesté v kariéře a poprvé mimo menší podniky ATP 250. Pátý a dosud nejcennější titul mu ale unikl. 

"Myslím, že jsme oba odehráli skvělý zápas. Prožívám teď úžasný okamžik kariéry, ale pocity mám smíšené, protože jsem dnes prohrál," uvedl Berrettini, který před třemi týdny triumfoval v Bělehradu a dnes prohrál poprvé po sérii osmi vítězství.

Oba nyní čeká přesun na další antukový Masters do Říma. Berrettini začne na domácí půdě proti Gruzínci Basilašvilimu, šampion z roku 2017 Zverev začne proti vítězi duelu Mannarino-Dellien. 

"Na oslavy teď není čas. Nemohu si dovolit Řím vynechat, je to další velký turnaj a chci si ho užít. Podmínky tam jsou trochu jiné, ale doufám, že dokážu předvést stejnou hru," dodal Zverev, jenž by už ve čtvrtfinále mohl znovu po týdnu narazit na Nadala.


Čtyřhru v Madridu ovládli Marcel Granollers a Horacio Zeballos, kteří získali třetí společný triumf na turnajích Masters 1000. Ve finále španělsko-argentinský pár zdolal 1-6 6-3 10-8 chorvatské vítěze pěti letošních akcí Nikolu Mektiče s Matem Pavičem.

 

 

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 3.226.325 eur
nedělní výsledky (09. 05. 2021)
• Dvouhra - finále •
Zverev (5-Něm.) - Berrettini (It.) 6-7(8) 6-4 6-3
• Čtyřhra - finále •
Granollers/Zeballos (3-Šp./Arg.) - Mektič/Pavič (2-Chorv.) 1-6 6-3 10-8
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

75
Přidat komentář
Kozoroh
Co je zvláštní, že Zverev má nyní 3 antuková Masters, zatímco antukový princ Thiem ani jedno. Thiem dokonce ani nikdy nebyl ve finále Říma a MC, oproti tomu Zverev v Římě hrál 2x ve finále a získal 1 titul. Absence Masters titulu z antuky není pro Thiema lichotivá vizitka, dokonce i Fognini dokázal vyhrát antukové Masters a to ještě porazil po cestě Nadala, stejně jako nyní v Madridu Zverev. Thiem by s tím měl do budoucna něco udělat.
Reagovat
Marduch
Nevim, přijde mi, že jednoručák je na antuce handicapem. Skáče to vysoko, half volej z bh/hra po odskoku není kvůli zpomalení či změně směru míče po dopadu efektivní, výměny dvakrát tak delší, zápasy delší, ale ta zatěž nejde rozložit i do druhé ruky.. Navíc Dom do toho řeže prakticky co úder..
Reagovat
RF46
Taky mam ten pocit...navic odskoky nejsou vzdy stejny..beru to taky jako nevyhodu spis.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozumovo menej nadaní jedinci sa často nechavaju strhnut pocitmi a emóciami. smile
Reagovat
RF46
Chapu, ze te neco nuti reagovat...slovesnka hrdost:)
-
Pisu, ze mam pocit, ne ze to tak je. Rozumis tomu? Vzdyt to prece neni tak slozity...
Reagovat
smazaný uživatel
No dobre.

Ale nemusel si sa hned rozplakať..
Reagovat
Pe3k
Bacha na něj, už se tady s ním téměř nikdo nebaví a tak se klidně nalepí na tebe, jak poslušný čokel smile
Reagovat
peRFect
Poslušnej čokel je u páníčka. Horší je to s těmi toulavými, ty se nalepí na kdekoho...a pak mu ještě prokousnou kotník :D
Reagovat
smazaný uživatel
Každá ovečka musí mať svoju poslušnú ovečku.

Inak by nebolo možné vytvoriť stádo :)
Reagovat
RF46
Ses si jisty? Jakoze tvori hierarchii? Jak si to zhruba predstavujes? Posloucham.
Reagovat
smazaný uživatel
A dokážeš poslouchat s porozumením, trúfaš si?
Reagovat
RF46
Zkusme mudrci!
Reagovat
RF46
Klasika, eFHaccko ticho po pesine:)
Reagovat
smazaný uživatel
Prepac, kamosko. Nemal som na teba čas...

Čo by si chcel vediet?
Reagovat
RF46
A moc udrzis? smile
Reagovat
Pe3k
s tou citlivou předkožkou těžko smile
Reagovat
smazaný uživatel
Moc udrzim.

Odporucam pouzivat diakritiku, aby si nebol za mimoňa..

Alebo nepouzivaj, nebola by taka sranda.
Reagovat
RF46
Tak stale cekam na tvou osvetu jak to maji ty ovecky s hierarchie...
-
Každá ovečka musí mať svoju poslušnú ovečku.

Inak by nebolo možné vytvoriť stádo :)
-
Prosim, prosim, vysvetli mi to, ty nas vseznaly odborniku na vsecho! smile
Reagovat
Marduch
ale zas tu máme i Wawrinku, jednoručního hittera, tak nevim. Možná ta pověstná výjimka z pravidla:)
Reagovat
sojka1
myslim, ze delka vymen nijak jednorucaka neomezuje ani nevysiluje, take ho hraju. Co vysiluje, je nemoznost v plne siri uplatnit hravost toho uderu, paleta bodu brani mice je na hline chudsi. Navic nudi a vycerpava, ze po kouzlu neprijde okamzita "odmena"... do vseho rezat je v podstate dobra taktika... :-))
Reagovat
turista
No to není jen o Thiemovi nebo Zverevovi. Mladší hráči si rozdělují tituly z tisícovek a to i na antuce. Pro atraktivitu tenisu je to jen dobře a povede to k většímu zájmu hráčů o tenis na antuce. Zbývají už je ty GS na všech površích. Tam jsou zatím tituly mladých ojedinělé. Ale doba se mění.
Reagovat
smazaný uživatel
Thiem hral stále 2x finále RG, na antuke ma 4 skalpy Nadala. Absencia jeho titulu z ATP1000 a naopak Zverevove tri kúsky, je v tom aj faktor "štastia".
Reagovat
peRFect
To sice ano, ale je poněkud tragické, aby korunní princ antuky neměl žádnou tisícku a jedinej uhranej GS byl na hardu. Když Dom po vyhraném USO prohlásil, že si splnil životní sen a že i kdyby už nikdy nic nevyhrál, bude spokojen, bál jsem, že ta věta znamená něco víc. A ono to uspokojení opravdu přišlo. Otázkou je, zdali ještě dokáže být tak hladovej, jak jsme byli zvyknutí, či zda jej Tsitsipasové, Zverevové a další přejedou.
Reagovat
Pe3k
Ten Thiem dobře reflektuje jaká byla konkurence na antuce počas Nadalovy kariéry, veškerá žádná...
Reagovat
Amputace
Nejmenší konkurence je už 15 let jednoznačně na trávě. A trvá to dál - vrchol celé next gen ve Wimbledonu je, tuším, třetí nebo čtvrté kolo. Bídu tam hrála i předešlá generace. Za 15 let jedinými hráči druhého sledu, kteří tam dokázali něco uhrát, byli Roddick, Murray a jednou to uletělo Cilicovi a Andersonovi. Navíc na travnatý styl tenisu už dnes každý prdí. Na síti nikdo z mladých nehraje. Nikoho tráva nezajímá. Má jediné štěstí, že se na ní hraje Wimbledon, turnaj ověnčený tradicemi a mimořádnou prestiží. V opačném případě už by tráva byla dávno mrtvý povrch. Kdo se o to má pořád starat, navíc se na ni hráči vůbec nespecializují. Všichni hrají od BL a přetlačují se v dlouhých výměnách.
Reagovat
Pe3k
Jasně, tráva nikoho nezajímá, ale hraje se na ni ten nejprestiznější turnaj smile
Řeč byla o antuce smile
Reagovat
smazaný uživatel
Keby si nemal v hlave seno, pochopil by si, ze sa tieto dva pojmy navzájom nevylučujú.

Aj anglický ligový pohár ma v Anglicku nepochybnú prestíž, ale rozhodne nikoho nezaujíma.

Rybár, dnes odchádzaš bez záberu.
Reagovat
dappe
Samozřejmě, že se to vylučuje, proboha. Anglický ligový pohár nemá téměř žádnou prestiž v porovnání s ostatními soutěžemi v Anglii, o čem tedy jako píšeš?

Celkově je komické sledovat, jak tady jeden tábor shazuje antuku, pak naběhneš ty s tisíci příspěvky o tom, jak jsou hala a tráva druhořadé, takhle pořád dokola.
Reagovat
smazaný uživatel
Mal som na mysli FA cup, je to tusim najstarsia klubova sutaz na svete. Uz len tento status jej prinasa automaticku prestiz.

Cize naozaj prestiz nerovná sa priorita.
Reagovat
dappe
K jakékoli výrazné sportovní dominanci musí napomoci i slabší konkurence. Z tohoto pohledu to vypadá spíše na tu antuku.
Reagovat
smazaný uživatel
Co je to napomoci?..

Cim dlhsie dominancia trva, tym menej je to o konkurenci..

Federer dominoval 04-07; tam to ozaj bolo len obdobíčko.

Nadal dominuje RG 05-2020, to su tri generácie hracov, tam to uz o konkurencii neni
Reagovat
RF46
Nejak ti to nedava smysl eFHacko:)smile
Reagovat
sojka1
to je ale ptakovina... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ale no..To ze je z toho mimo 46ka, to sa tak trochu očakáva.

Ale sojka, ty?..:)

Ved je to logické. Ked niekto dominuje 3-4roky, vzdy je vacsia pravdepodobnost, ze to je momentálnou nizsou konkurenciou, nez ked ktosi dominuje 15rokov..

Makes sense, right?
Reagovat
RF46
A ted si vem, kdyby 15let na antuce nikdo netrenoval, jen Rafa. Doufam, ze se s tim nejak vyporadas:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby :)

Cely tvoj zivot je jedno velke kdyby, kopýtko :)

Táto debata je na teba prilis akademická, nerob si starosti :)

Ty kdyby :)
Reagovat
RF46
Haha, napises nesmysl, nekdo ti to pripomene, tak napises tvou tradicni ovci vetu a ticho po eFHackovi :)
-
Pokus se jakkoliv dokazat tvuj vyrok s konkurenci... Nedivim se, ze se tomu vyhybas, protoze o moc vetsi ptakovinu si napsat nemohl...smile
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Hard zemnil tenis, (s tim sla lepsi technologie raket, micu) al

Trava neni specificka, beton jen zalil svet. A stejne asi jak by ti nekdo napsal, at si stris do pr... klasiku, bo dnes z 90% frci neco jineho, tak je i trochu nesmysl takhle travu uplne odstrelit. Je to klasicky povrch. Kdyby nebyl Wimbledon, zustal by v Australii... tomu i verim...dlouho tu travu drzeli, ale Wimbledon nepreskocis.

Wimbledon je sice prestizni, ale lepsi travnate kurty maji - aspon za mne - ve Sttutgartu... no za posledni roky, snad uz kdekoliv...
Jen mimochodem Sttutgart je celkem novy tunaj, dalsi svezi je treba na Mallorce, Turecko. Takze asi to neni, zeby to uplne nikoho nezajimalo...Mimo Wimbledon se hraje dobry tenis...Wimbledon pestuje ten zivy povrch, aby se dal od toho BL lip prehazovat... jasnym toho dukazem je trebas Pella. Tak budte radi vy antuko-filove:D

No mozna next gen je leva na trave, ale i takovy Brown si s Nadalem na trave poradil, Stachovsky s Federerem, atd. takze s tou konkurenci bych nesermoval:)

Tim, ze to je takovy povrch jaky je, jsou i ty vysledky mnohem mene predvidatelnejsi nez na antuce...v Parizinjsou znamy 15 let. Jen si tu nekteri hrajete kazdy rok na prekvapene:)

Nejvic sokujici upsety ma za posledni dobu prave Wimbledon. USO nepocitam, nebot tam je to z duvodu unavy hracu, skreci atd.

Ale travu ve Wimbledonu branit nebudu, za mne uz celkem sajz... to Sttutgart, Queens, Eastbourne za mne maji mnohem lepsi matros:) Hlavne Sttutgart. No ted uz fakt ta trave je snad vsude lepsi nez v tom Wimbledonu.

Jinak ty vase debaty, antuka vs. trava mi pripominaji to prislovi, kde se dva hadaji, treti se smeje, v tomto pripade hard, na kterem se hraji dva GS, vetsina Masters...TM, vetsinou OH...atd. Amici uz ani na necem jinem netrenuji...snad uz tri generace.

Ovsem nekteri mladi Australane trenuji i na trave, a skoda, ze trebas Kyrgios ma tak vymeteno v hlave...s odpustenim. A s odpustenim, bavi ted tenisem cely svet vic nez cela ZeroGen dohromady...
Reagovat
smazaný uživatel
Thiem pred sezónou vyhlásil, ze jeho hlavnym cielom do sezóny 2021 je vyhrat RG, takze o jeho problem s motiváciou by som sa neobával.

Thiem bude mat v septembri 28, je vyrazne starsi ako Zverev. Ked mal Thiem 24 rokov, narazal na uplne iného Nadala, nez Zverev, ktory hral ako 24r s Nadalom na prahu 35ky.
Reagovat
Krisboy
Snad konečně zlomil kletbu ATP Finals. Gratuluji.
Ale nejvíc mě zaujal Matteův forehand. Ten tlak, který jím dokáže vytvořit, je skutečně drtivý. Saša tam chvíli lítal fakt jak hadr na holi z rohu do rohu. Škoda ale těch chyb. Pěkné obsazení finále, pěkný turnaj smile
Reagovat
peRFect
Vysoký tlak přináší vysoké číslo UE. Nicméně granáty tam Matteo pálí solidní.
Reagovat
Vlk-v-trave
Co rict... vic, nez skoda, a poprat stesti, at to vyjde priste a trosicku ze skripenim zubu pogratulovat souperi.
Reagovat
Fandina
Berrettini se mi jevil lačnější po vítězství, měl i víc winerů a celkově se mi zdálo, že to Saša nedá, ale on vždycky zabral, když to bylo potřeba. Takže nakonec super výhra. A v závěrečné řeči byl dobrý, obsahově a bylo to i vtipné, když řekl, že s ním Feliciano po výhře nad Nadalem nemluvil. A pak dodal, že je to žert.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
turista
Velká gratulace. Saša Zverev je skvělý. Musel porazit několik těžkých soupeřů.
Reagovat
smazaný uživatel
Matteo ten závěr hrál pod svoje možnosti. Asi trémista.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Co to tam Saša před rozehráním pronesl u sítě, že to mělo takový ohlas?
Reagovat
paddy
dramatičtější než tenis

časté přechody na síť, to je něco pro Vlka smile

USO finále
muži
https://www.youtube.com/watch?v=s8jm5MxXJG0
ženy
https://www.youtube.com/watch?v=vt9-XVlGqm8
Reagovat
paddy
ještě debly a mix, ať je to komplet

12 ridiculous points
https://www.youtube.com/watch?v=yuhtVHPuFDo

min. doporučuji tuto výměnu s tweenerem smile
https://www.youtube.com/watch?v=yuhtVHPuFDo&t=155s
Reagovat
Vlk-v-trave
Tohle dokaze Taylor i bez desek na krajeni masa,

https://www.youtube.com/watch?v=Ifl635dOFcI
Reagovat
smazaný uživatel
Sympatický výkon mladého Taliana, osobne som nečakal tak vyrovnaný zápas.

Zverev, velký triumf po velkom čase, posledny rok bol výrazne v tieni Thiema, Medvedeva, vela sa hovorilo o Tsitsipasovi. Tak týmto turnajom sa Zverev trochu pripomenul.
Reagovat
smazaný uživatel
Mladý Ital je o rok starší než Zverev...
Reagovat
RF46
smilesmilesmile
Reagovat
sojka1
tak on mysli "sluzebne", tentokrat souhlas, taky tak Mattea vnimam.... dneska velka skoda, mohl Sasu v pohode tenisove prepestrit, ale tak co uz, celkem spravedlive... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
"služebně" :-) To by Aslan patřil mezi mladé Rusy :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
annah
A vypadá přitom na 40.
Reagovat
sojka1
jenze neni rec o Aslanovi... :-) dobre, mela jsem napsat i sluzebne, protoze Matejovi bylo 25 pred mesicem a prijde mi mlady, nejen relativne, ale i skutecne... ovsem o nic nejde... :-)) vlastne o FH, chapu, ale tentokrat proste nemam chut ho kopnout do holene... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
OK :-)
Reagovat
smazaný uživatel
"služebně" :-) To by Aslan patřil mezi mladé Rusy :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Škoda no, taky jsem titul přál víc Matteovi.. Ale Zvíře bylo asi o ty dva gemy lepší. Viděl jsem jen první set.
Reagovat
Vlk-v-trave
S tim mlady, stary...to si myslim, ze je hodne relativni, takze bych se v tom vubec nevrtal.
Ale rozhodne skoda, ze Matti toho Sasu v tom stinu jeste chvili nenechal:)
Na druhe strane Zverev si tu porazil Nadala, tak aspon bude mit i poharovou vzpominku.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano.

To sa vobec nevylučuje s tým, ze je mladý. Pravda?..smile
Reagovat
Pe3k
Ne nadarmo se mu tu říká Trollhand. Je fajn, že je tu někdo vyloženě pro smích.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, ze jediní, kto ste to nepochopili si ty s kopýtkom.

Vesmir je v rovnováhe :)smile
Reagovat
RF46
Kdepak, nemyslis smile
Reagovat
smazaný uživatel
Som rad, ze si sa v tom našlo, kopýtko :)
Reagovat
RF46
Neboj, vzdyt ja te mam rad. Ses dokonaly sasek TP a vzdy sbnecim prijdes, jak me rozesmat. Uz se tesim na tvoje dalsi metani kozelcu. Fanfim ti!smile
Reagovat
smazaný uživatel
No skoro som ti uveril :)

Skus si v prvom rade utreť penu pyskov, potom mozno dokazes napisat prispevok bez chyby. Nezvládaš ovečka, a este k tomu si aj vytrasená. Ale mozno je ti len zima. Brr :)
Reagovat
RF46
Stejnak te podeziram, ze dostavas od TP penize za to saskovstvi... Vypadalo to, ze si jen tupe pako a ty si naopak velice vychytraly!smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Je fajn, ze mas svoj názor, kopýtko.

Síce zostane navždy osamotený, tak ako vždy, ale holt, k tomu si ty tak trochu predurčený :)
Reagovat
RF46
To neva, tim se odlisuju od stada smile
Reagovat
smazaný uživatel
Čierna ovca rodiny.
Reagovat
Vlk-v-trave
Nesouhlasim, zeby byl vyrazne ve stinu. Finale USO neni malo. AO QF Djokovic.
Ale pokud stinem myslis velke turnajove vitezstvi, tak mohl v tom stinu klidne jeste zustat:)
Reagovat
smazaný uživatel
konečněsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist