"Prasátko" při podání bude platit. Zatím jen na zkoušku na challengerech

13. 9. 2012, 20:44
Aktuality 49
Se dvěma důležitými změnami v pravidlech, z nichž jedno bude na zkoušku, začne v lednu nová tenisová sezona. Na challengerech nebude v prvních třech měsících příštího roku považován kontakt míčku s páskou při podání za chybu, což by podle ATP mělo přispět k plynulejšímu průběhu zápasů. Ze stejného důvodu se bude také jinak trestat překračování časového limitu na podání.

Mužská profesionální organizace ATP si od možnosti uznávat takzvané "prasátko" slibuje plynulejší průběh zápasů. Až podle odezvy hráčů a publika v testovacím období pak rozhodne, zda bude toto pravidlo zavedeno v širším měřítku. V současnosti po doteku míče sítě při podání následuje nový servis.

"Délku zápasů tato změna nijak zásadně neovlivní, ale věříme, že na jejich průběh bude mít tato změna pozitivní vliv," uvedl na webu ATP šéf její exekutivy Brad Drewett. "Určitě ještě nejsme připraveni opakování podání zrušit, ale věřím, že zkouška na challengerovém okruhu je dobrý způsob, jak to otestovat a získat od hráčů zpětnou vazbu předtím, než se rozhodneme, jestli se takové pravidlo dá přijmout," dodal.

K plynulejšímu a rychlejšímu průběhu zápasu má přispět i modifikace pravidla o dodržování časového limitu na podání. Od roku 2013 bude na všech turnajích trestáno první překročení 25 sekund napomenutím a každé další bude vyhodnoceno jako chybné podání; pokud pravidlo poruší přijímající hráč, pak to pro něj bude znamenat ztrátu fiftýnu. Nyní platí regule, podle kterých následuje napomenutí a pak ztráta fiftýnu, ať se jedná o podávajícího, či přijímajícího hráče.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

49
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
no já si myslím že zrušení prasete je chyba mě nevadí si počkat takovejch 7vt než mu hodí míč a podá.. akorát buudou spory ještě dá někdo serv druhej napřáhne a o pásku mu to skoší třeba na tělo a také se tu píše zrušit 3 sety no nevím a že vám vadí první kola ? to je právě to nejkrásnější na GS když ti mladí zkouší překvapit nenasazení nasazené a tak zrychlit povrch ? tak to je ohromná blbost co pak budou dělat antukáři takový nadal ikdyž neni mím oblíbencem by byl uplně v problémech neměl by šanci vyhrát více jak 2 zápasy ..
Reagovat
smazaný uživatel
No kdyby se spousta povrchů nezpomalila, tak by nebyly ohlasy po jejich zrychlení. Něco mi říká, že je spíše zájem zápasy natahovat i to spíše ortodoxní povolování překračování času pro servis bude mít nepsané opodstatnění.
Reagovat
smazaný uživatel
To jako, že nižší level Chellengery budou mít jiná pravidla? Nemám rád tyto změny na zkoušku a vlastně změny pravidel vůbec, taky si pamatuji pravidlo shoda/volbastranypropříjem/gem nebo větší míče u nás. Naštěstí se to neujalo. Kdyby se zrušil 2hý servis byl by tenis úplně o něčem jiném, to by byla škoda. Že občas vyroste nějaký servisovič a když se potkají 2 tak se na to moc nedá koukat no a co? Ono koukat se na výměnu co nejvícekrát přes síť také není záživné. U finále USO jsem normálně usínal, sice drama, ale jinak nicmoc, alespoň první set, pak už jsem ráno jenom zjistil výsledek.
Reagovat
tommr
nějak vám pořád uniká, že podání se kvůli teči o sít opakuje v 99% úplně zbytečně, protože to pouhým okem není vůbec možný zjistit. Navíc by odpadla nutnost sledování podání kvůli tečím speciální technikou nebo rozhodčím ...
Naproti tomu pravděpodobnost, že by teč při podání nějak zásadně ovlivnila zápas je téměř nulová ...
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas..zrušit prase na servisu je opravdu dobrej nápad..myslím, že dál už nepůjdou v rámci tradic tenisu..navíc vzniknou zajímavý momenty - servis s tečí sítě hodí někdy takovej ten vyšší kopeček..že returnem zabiješ..když se ti to stane na tvým podání na breaku nebo set/machtballu tak budeš potřebovat sakra nervy abys dohrál v klidu :)
Reagovat
tommr
samozřejmě, že zrušením tečí můžou vzniknout i takový situace jak popisuješ, kdy se z výhody podání vlastně stane nevýhoda - pokud bude přijímající dostatečně rychlej a pohotovej může takovej "přibržděnej" balon snadno zabít. Určitě jich ale nebude tolik, aby to nějak zásadně ovlivnovalo zápasy. Bude to spíš takový zpestření jinak jednotvárný hry ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
určitě to nebude pravidelnej prvek hry ty bržděný netservisy, a to občasný zpestření je právě to co bude mně hodně bavit ( narozdíl od podávajícího :), a jak znám tenis občas se to někomu nakupí do gamu 2x :)
Reagovat
smazaný uživatel
Môžeš nejako podloťiť tých 99%?..Ja by som sa s tebou kľudne stavil, že to číslo je o poznanie menšie...Dokonca mám pocit, že je tak v pomere 2:1, čo sa ovplyvnenia týka. To znamená, že každý tretí servis, ktorý škrtne o sieť je takmer nechytateľný, či pre podávajúceho, ktorý z neho automaticky dostane ranu alebo pre súpera, ktorý servis nedobehne..
Reagovat
smazaný uživatel
Schválne, na najbližšom turnaji sa skúste zamerať, koľko krát sa táto situácia opakuje..Ja si myslím, že minimálne 1x za servis lopta výrazne o pásku škrtne..Poťažne 1x za 2servisy..To je stále ohromne veľké číslo s ktorým sa tu ATP zahráva.
Reagovat
tommr
myslím si, že přesný čísla dostanem brzy po zavedení toho experimentu - i proto se to nejdřív zkouší na chalengerech, aby byly nějaký ověřený podklady pro konečný rozhodnutí ... :)
Reagovat
freeteepek
Zrušil bych 3 sety na GS. To je to, co nejvíc zdržuje a nahrává favoritům. Zažít jeden pětihodinový zápas až ve finále by úsplně stačilo:-)
Reagovat
tommr
naprostej souhlas. Zápasy na tři vítězný sety jsou přežitek a po zavedení oficiálních přestávek během hry i úplnej postrach diváků a pořadatelů GS turnajů. Koho opravdu baví sledovat vyčerpávající 4-5 hodinový zápasy už v úvodních kolech?
Zápasy na tři vítězný sety bych ponechal jen ve finále - a to klidně i na menších turnajích ... :)
Reagovat
dadaft
všechno na dva vítězné. a přestávku mezi výměnami klidně 45 sekund. ať se hráči utřou a vydýchají a každá výměna se jede nadoraz...
Reagovat
smazaný uživatel
Hlúposť, tri sety robia Grandslam Grandslamom..
Reagovat
dadaft
pravda je, že tři vítězné na GS nikdy nezruší a je to planá debata. jestli se to po odchodu Federera stane neúnosné, začnou se zrychlovat povrchy, bych řekl.
Reagovat
Padme
Zrychlit povrch. 54 výměn při jednom podání "zdržuje" mnohem víc než opakováné podání.
Reagovat
smazaný uživatel
suhlasim...predsa nie je normalne co spravili s wimbledonom, tam uz sa hraju vymeny ako na antuke, podobne je to aj na tvrdych povrchoch...totalne degradovali vlastnosti povrchov...
Reagovat
smazaný uživatel
je to totální hovadina
Reagovat
smazaný uživatel
Pustené prasa pri podaní?..Povedané slovami slávneho Johna, They can t be serious :)

To už nech skrátia sety na 5 víťazných gemov, ak to chcú urýchliť..S týmto by som sa zmieril skôr, než s pusteným prasaťom pri serve. Nonsens.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mě tak napadlo, že ani současná pravidla neřeší "prasátko" při podání úplně nejšťastněji - když skončí ve vymezeném poli, podání se opakuje, když skončí vně, je to aut a ztráta podání. Což není zrovna dvakrát spravedlivé, takže změnu by to chtělo, i když uznávám, že ATP si vybrala tu nejnešťastnější možnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Perverze :)
Reagovat
Gulbis
Zřejmě nikdo z vás neví že se prase po prvním podání testovalo v ČR už asi před 12-14 lety v mistrovských zápasech na úrovni krajského přeboru, nejsem si jistý jestli ve všech soutěží, beru to jen podle sebe, tenhle nesmysl byl pouze jednu sezonu a pak už o něm nikdo nechtěl slyšet. Je to naprostá hovadina, která může ovlivnit spoustu důležitých zápasů.V té samé sezoně se také testoval rozhodující míč za stavu shoda, měl sloužit k urychlení zápasů. Dovedete si představit, když soupeř zahrál v utkání třikrát za stavu shoda prase po prvním podání...3 gemy v prdeli...
Reagovat
milbust
Jj. Nejsem si zcela jist, ale mám pocit, že se to zkoušelo v mládežnickým tenise. Tehdy jsem vedl u nás dorostenecké družstvo a pamatuji si že jeden rok se to při mistrovských utkání praktikovalo. Ale moc velký vliv na průběh zápasů to nemělo.
Reagovat
Mayo
to prasiatko z podania to je čistá sprostosť a ja dúfam, že to neprejde...bude nejaký mečbol a takto by sa náhodou premenil to mi príde mimo a vôbec nech sa nemenia pravidlá ktoré takto fungujú furt
Reagovat
smazaný uživatel
Prasatko při hře okay,ale při servise je blbost. Na základni pravidla podle mě by se nemělo šahat... Pro zabavu mužou hrat raketame s pružinkami misto strun a nafukovacimi balonkami. Servis musi byt čisty, ne přes pasku. Nějake zdrženi tady moc v uvahu nepřichazi. Pauzy mezi rozehrou chapu např u Nadala..ten to občas protahuje. Ale mužou taky zavest to,že nebudou mezi gamy vubec pauzy na lavičce,pak to bude krasně odsejpat.

Hlava mi nebere proč a koho takove věci napadaji..:(
Reagovat
smazaný uživatel
Pro každeho fanouška tenisu by byl zažitek jen vidět Rafu živě na kurtech..a je uplně jedno, že si to malinko zdrži při servisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tím, že si to "malinko" zdržuje, získává výhodu oproti ostatním, jejichž hra není založena tak masivně na fyzické kondici a na tom, co jsou schopni uběhat.. ostatní zkrátka nepotřebují tak velkou pauzu mezi výměnama a vlezou se do limitu, který musí Rafa překračovat, získává tím nefér výhodu... takže to úplně jedno není:)
Reagovat
tommr
zrušení často naprosto zbytečnejch opakování podání by byla velice dobrá změna a podstatně by to přispělo k urychlení hry. Během hry se taky neopakujou míčky když dojde ke kontaktu se sítí a nikomu to nevadí. Při podání je to škrtnutí o pásku navíc často tak nepatrný (a velmi často dokonce velice sporný), že to nijak hráče na příjmu nemůže poškodit. A i kdyby - možnosti podávat s pomocí prasátek budou mít obě strany vždycky stejný ... :)
Reagovat
Pesek12
zrušení prasátek při servisu by podstatně přispělo k urychlení hry - proboha co je to za nesmysl a kdo to může myslet vážně. (jedná se o kolik minut za zápas?) Podstatně by urychlilo hru třeba zrušení druhého servisu a taky to snad nikdo nechce.
Tenis by měl být konzervativní - má geniálně vymyšlená pravidla.
Reagovat
smazaný uživatel
Konzervativní ano, ale ne příliš, aby to nedopadlo jak ve fotbale, kde se zavedení videa bojí jako čert kříže. A to říkám přesto, že nové pravidlo ohledně "prasátek" se mi pranic nelíbí a zrušil bych ho.

Ale třeba zrušení prvního servisu bych viděl raději než neustálé zpomalování povrchů a míčů.
Reagovat
tommr
téměř v každý hře je aspon jeden "let" často i víc takže by to určitě zápasy o dost zkrátilo ...
Navíc je to opakování servisu v 99% případů naprosto zbytečný, protože poznat, že šlo o škrtnutí o sít většinou nejde jinak než pomocí techniky a směr míče to nijak viditelně nezmění ...
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že tohle se v tenise nikdy nestane skutečností. Aby se pravidla měnila podle požadavků TV společností. Začít by to totiž mohlo "jen" tímto servisem, ale pokračovat by to mohlo úplně klidně dál. Třeba i tím, že by se na GS hrálo mezi muži jen na dva vítězné sety, (v) posledním rozhodujícím by byl vždycky tiebreak, hráčkám by byly zakázány sukně a byly by povoleny "pro větší atraktivitu" pouze úplé oblečky jako např. v ženském šestkovém volejbalu atd. Tenis by tím podle mě hrozně ztratil. Zanikla by spousta historických možností srovnání viz paralela délky letošního mužského finále na USO s do té doby nejdelším finále mezi Lendlem a Wilanderem atd.. atd...Historii v tenisu a konzervatismus v jeho pravidlech nevidím jako přítěž, ale naopak jako velkou devízu...
Reagovat
Pesek12
blbost, je vidět, že nemají co dělat a proto takto vykazují činnost. Je to stejný jako v deblech 3.set - super tiebreak. Nechci se dožít toho, kdy místo normálních setů se budou hrát jen super tiebreaky. Taky časové pravidlo mezi výměnami, by se mělo uplatňovat citlivě vzhledem k průběhu zápasů (výměn) a délce utkání (a třeba hracích podmínek).
Reagovat
hatatytla
konečně se toto pravidlo pomalu dostáva do oběhu. 90% zavadění míčků o sít absolutně neovlivní servis. Problém bude leda, když sit míček trkne do vysokého oblouku. Pár smolných bodů to sice přinese, ale většina bude férových, které doposud nesmyslné pípátko pokazilo.
Reagovat
smazaný uživatel
25 vterin, to bude Rafa s Djokerem v pr....:D Jinak zrusit prase pri podani, no zapas to nezrychli (kolik tech prasat pri podani za zapase padne...) Ale muze to zapas hooodne ovlivnit treba v TB to muze bejt fatalni. Nevim nejak se mi to nelibi...
Reagovat
smazaný uživatel
Já si vždycky myslel, že je hovadina, aby si hráčské organizace řídily turnaje, protože pak sedí na dvou židlích - měly by hájit jak zájmy organizátorů, tak hráčů, což dost dobře fungovat nemůže. Ale že začnou kafrat i do pravidel sportu samého, to je úplně špatně - rozdílná pravidla pro mužský a ženský tenis by na popularitě sportu moc nepřidala.
Reagovat
tommr
pokud by se to osvědčilo u ATP tak by WTA nejspíš velice rychle následovala příklad - v tom bych problém neviděl ...
Reagovat
smazaný uživatel
Já vidím problém v tom, že si pravidla určuje hráčská asociace, ne tenisová federace. Pak se totiž nabízí otázka, k čemu vlastně federace slouží..
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že se to neosvědčí... Nebo snad někdo chce dělat z tenisu volejbal?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsme dva, kdo doufáme, že se to neosvědčí... Ale jako nechápu to teda- když se míček lehce dotkne té sítě a nezmění to směr tak proč né, ale když se ten míček dotkne hodně a změní směř třeba, že hráč chtěl podávat na tečko a místo to po dotknutí síťě jde na druhou stranu. To bráno jako eso? Nebo jak?
Reagovat
smazaný uživatel
No, tak to je mega velká blbost!
Reagovat
smazaný uživatel
Přidávám se, prase jak prase vždyť to nejde. Spíš by mohli zakázat to hékání, řvaní, či co všechno ty ženské na kurtech předvádí... Jinak vrtat v pravidlech, tak proč rovnou nepočítat třeba 45? Vůbec nechápu, na co si hrajou tamti nahoře! A ten časový limit se mi zase líbí, pže mě taky vůbec nebaví na Djokovo driblování, je to hnus.
Reagovat
smazaný uživatel
No, nedovedu si představit, jak někdo po praseti hraje výměnu. To může odletět tak, že to bude nechytatelné. Dobrý nesmysl.

Ještě k tomu Djokerovi : mně to zase tak nevadí, prý mu to pomáhá na soustředění a my třeba kvůli tomu potom vidíme lepší tenis. Ale v jednom rozhovoru sám říkal, že se to snaží odnaučit.
Ale každý má něco : Murray Fuck!, Nadal to večně potahování kalhot, Berdych ukazování rukama nebo vyplazováni jazyka, ale nenapadá mě nic u Rogera...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja mam stale radsi to driblovani nez hrabani se v prdeli ... ale samozdrejme, ze bych se radsi obesel bez obojiho.
Reagovat
smazaný uživatel
No, nic proti Rafovi, ale měl by dostávat speciální warning :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, warning za nechutnost. Ja osobne se divim souperum, ze si s nim pak podavaj ruce. Asi bych s tim mel docela problem.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, je to hodně velký hnus. No, ale co?! Někdo už mu to snad někdy řekl...
Reagovat
darek.vrana
Roger a jeho úprava vlasů
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist