Letošní sezona na WTA, část V. Turnaj Mistryň ovládla při své premiéře Cibulková, dařilo se Kvitové

9. 12. 2016, 16:50
Stalo se... 29
Ke skvělým výkonům nakopla bronzová olympijská medaile Petru Kvitovou. Dvojnásobná wimbledonská šampionka ovládla prestižní turnaje ve Wuhanu a Zhuhai. Svůj premiérový titul získala Kristýna Plíšková. Historického úspěchu pro slovenský tenis dosáhla Dominika Cibulková. Slovenská tenistka ovládla letošní Turnaj mistryň v Singapuru.

Na zářijovém turnaji série WTA 125k v čínském Dalianu triumfovala Kristýna Plíšková. Vítězství to však bylo hořkosladké, její finálová soupeřka se totiž na konci utkání vážně zranila a k vítězství byla před skrečí blíže.

Po skončení US Open daly některé tenistky přednost přesunu do Kanady. Titul v kanadském Québeku vybojovala Oceane Dodinová, jež ve finále přehrála v bitvě nenasazených hráček Lauren Davisovou.

"Ve druhém setu za stavu 3-0 jsem znervózněla. Uvědomila jsem si totiž, že můžu celý turnaj vyhrát. Lauren se vrátila do hry, ale prostě jsem si řekla, že do třetí sady nechci," řekla Dodinová. "Tenhle turnaj jsem si zamilovala, cítím se tu jako doma, měla jsem tu velkou podporu a to mi ve finále pomohlo," dodala.

Nejlepšího výsledku na okruhu WTA Tour dosáhla Tereza Martincová, která si v Québeku zahrála své premiérové semifinále. V něm nestačila ve třech setech na Davisovou.

Debut v hlavní soutěži turnaje WTA měla za sebou Barbora Štefková. A premiéra to byla veleúspěšná. Česká tenistka v prvním kole vyřadila obhájkyni titulu Anniku Beckovou, vzápětí nestačila na Van Uytvanckovou.

Deblový titul slavily v Québeku Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Jednalo se o jejich první společný titul od US Open 2013.

• WTA INTERNATIONAL QUÉBEC •
Kanada, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů
Finále:
Dodinová (Fr.) - Davisová (USA) 6-4 6-3
Česká účast:
Martincová - semifinále
Štefková - 2. kolo
Krejčíková - 1. kolo


Na druhé straně zeměkoule v japonském Tokiu se náramně dařilo Kateřině Siniakové. Na tamním podniku WTA International došla do svého druhého letošního finále na okruhu WTA, v němž ale neudržela vedení proti Christině McHaleové.

"Ani nechci trofej položit, chci ji pořád držet u sebe," vtipkovala McHaleová. "V Tokiu jsem hrála poněkolikáté a moc se mi tu líbí. Chtěla bych všem poděkovat a hlavně fanouškům, že tu s námi i přes komplikované počasí zůstali," dodala.

Nenasazená Siniaková si nejprve poradila s lucky loserem Antonií Lottnerovou z Německa, poté svedla extrémně dramatickou bitvu s Louisou Chiricovou, vzápětí snadno přehrála Alison Riskeovou i Shuai Zhang a postoupila do svého druhého letošního finále. To první v Bastadu prohrála s Laurou Siegemundovou.

"Prohrála jsem i své druhé finále, takže je to teď pro mě hodně těžké," řekla zklamaná Kateřina Siniaková.

• WTA INTERNATIONAL TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
McHaleová (7-USA) - Siniaková (ČR) 3-6 6-4 6-4


V japonském Tokiu se pokračovalo i v příštím týdnu. Tentokrát se ale jednalo o turnaj kategorie WTA Premier. Ten letos podruhé v kariéře ovládla Caroline Wozniacká a po dlouhých 17 měsících získala další titul. Ve finále přehrála domácí vycházející hvězdu Naomi Ósakaovou.

"Tenhle titul si nesmírně užívám. Musím pochválit dnešní soupeřku. Na svůj věk má obrovský talent a určitě má před sebou ještě spoustu finálových duelů," řekla Wozniacká.

Ósakaová obdržela od pořadatelů divokou kartu a plně ji využila. Probojovala se do svého prvního finále na okruhu WTA Tour. Set neztratila proti Doiové, Cibulkové ani Sasnovičové. V semifinále otočila duel s Jelinou Svitolinovou.

Wozniacká měla cestu do finále složitější. Do tří setů musela proti Bencicové, Suárezové a Radwaňské. Set neztratila jen ve čtvrtfinále s Linetteovou.

Petra Kvitová poprvé uspěla po předchozích dvou porážkách proti Madison Brengleové. Vzápětí nestačila ve druhém kole na zlatou medailistku z olympijských her Monicu Puigovou. Ve stejném kole skončila i Barbora Strýcová, jež podlehla ve třech setech Agnieszce Radwaňské.

Ve hře byly i Karolína Plíšková a Lucie Šafářová. Finalistka US Open Plíšková však překvapivě nestačila na Aliaksandru Sasnovičovou a Šafářová prohrála bitvu s Dominikou Cibulkovou.

Deblový titul získala Barbora Strýcová. S Indkou Saniou Mirzaovou ovládly po turnaji Premier 5 v Cincinnati i turnaj v Tokiu.

• WTA PREMIER TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 1,000.000 dolarů
Finále:
Wozniacká (Dán.) - Ósakaová (Jap.) 7-5 6-3
Česká účast:
Ka. Plíšková - 2. kolo
Kvitová - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Šafářová - 1. kolo


Turnaje WTA se definitivně přesunuly na asijský kontinent. V čínském Guangzhou se nejvíce dařilo Lesje Curenkové, která ve finále udolala obhájkyni titulu Jelenu Jankovičovou.

"Myslím, že dnes jsem hrála vážně dobře. Ve druhém setu jsem cítila únavu, ale říkala jsem si, že do toho musím v rozhodujícím dějství dát všechno a povedlo se," komentovala utkání Curenková.

Ukrajinka si tak udržela finálovou neporazitelnost, loni v srpnu triumfovala v Istanbulu. V Guangzhou byla suverénní, jediný set před bojem o titul ztratila ve čtvrtfinále s Alison Riskeovou.

Jankovičová dokonce nemusela do tří setů ani jednou. Xiaodi You, Petersonovou, Lisickou i Konjuhovou přehrála ve dvou sadách a po jedenácti měsících postoupila do finále turnaje WTA.

Z Češek se představily Denisa Allertová a Kateřina Siniaková. Siniaková na finále z Tokia nenavázala a utrpěla debakl od Anett Kontaveitové. Allertová podlehla v tie-breaku třetího setu Viktoriji Golubicové.

• WTA INTERNATIONAL GUANGZHOU •
Čína, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Curenková (Ukr.) - Jankovičová (2-Srb.) 6-4 3-6 6-4
Česká účast:
Allertová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo


V korejském Soulu si pro svůj druhý kariérní titul došla v divokém finále Lara Arruabarrenová. Španělka sice ztratila ve finále s Monicou Niculescuovou set, nicméně své rumunské soupeřce nadělila dva kanáry.

Arruabarrenová byla většinu turnaje suverénní. Namále ale měla ve druhém kole proti Louise Chiricové, kterou udolala až v tie-breaku rozhodujícího setu.

Niculescuová byla ve finále favoritkou. Nasazená pětka neztratila v průběhu turnaje ani jeden set, postupně přehrála Hozumiovou, Schmiedlovou, Čepelovou i Shuai Zhang.

Kristýna Plíšková i Tereza Martincová skončily již v prvním kole. Plíšková nestačila ve třech setech na Flipkensovou, Martincová uhrála proti Kozlovové jen pět gamů.

• WTA INTERNATIONAL SOUL •
Korea, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Arruabarrenová (Šp.) - Niculescuová (5-Rum.) 6-0 2-6 6-0
Česká účast:
Kr. Plíšková - 1. kolo
Martincová - 1. kolo


Druhý největší asijský turnaj v čínském Wuhanu ovládla podruhé v kariéře dvojnásobná grandslamová šampionka Petra Kvitová. Ve finále deklasovala Dominiku Cibulkovou a došla si pro svůj 18. kariérní a první letošní titul.

Kvitová byla až na jeden zápas absolutně suverénní. Během cesty do finále jasně přehrála Ostapenkovou, Svitolinovou, Kontaovou, Halepovou a ve finále rozstřílela i Cibulkovou. Jedinou maratonskou bitvu podstoupila ve třetím kole proti světové jedničce Kerberové.

"Bylo skvělé zdolat Angie, to mi dodalo hodně sebevědomí. Sice jsem po tom urputném boji byla fyzicky unavená, ale psychicky jsem byla schopná bojovat dál. Odehrála jsem neuvěřitelné zápasy," řekla česká tenistka.

Cibulková měla podstatně více práce. Do tří setů nemusela jen ve třetím kole proti Karolíně Plíškové. Třísetové bitvy zvládla s Cornetovou, Siegemundovou, ve čtvrtfinále s Barborou Strýcovou i v semifinále se Světlanou Kuzněcovovou.

Deblový turnaj ovládly Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Česko-americký pár ve finále zdolal Saniu Mirzaovou a Barboru Strýcovou a zajistil si letenku na Turnaj mistryň.

Smutnou zprávu zveřejnila v průběhu turnaje Klára Koukalová. Čtyřiatřicetiletá česká tenistka oznámila prostřednictvím sociálních sítí konec kariéry.

• WTA PREMIER 5 WUHAN •
Čína, tv. povrch, 2,589.000 dolarů
Finále:
Kvitová (14-ČR) - Cibulková (10-SR) 6-1 6-1
Česká účast:
Kvitová - vítězka
Strýcová - čtvrtfinále
Ka. Plíšková - 3. kolo
Siniaková - 2. kolo
Šafářová - 2. kolo


Úspěšný český týden turnajem ve Wuhanu neskončil. V uzbeckém Taškentu totiž získala svůj premiérový titul Kristýna Plíšková. Nenasazená Češka ve finále zdolala ve třech setech obhájkyni titulu Nao Hibinovou z Japonska.

Česká tenistka tak navázala na svůj titul z turnaje WTA 125k v Dalianu a přemožitelku nenašla ani v Taškentu. Postupně si poradila se Sorribesovou, Naraovou, Chromačevovou, Kozlovovou a Hibinovou.

"Dostala jsem nějaký talíř a hábit," popsala, co za triumf vedle finanční odměny obdržela. "Začala jsem věřit, že to můžu dokázat. A teďka, když mám první titul, tak budu mít klid, že se mě nebudou ptát, kdy vyhraju jako ségra," radovala se Plíšková.

"Nemyslím si, že by mi úspěchy ségry nějak pomohly, ten tlak tam je. Snažím se s tím pracovat a máme každá svůj tenis," řekla Kristýna, které Karolína k výhře hned pogratulovala.

"Mám radost z prvního titulu a doufám, že se od toho konečně trošku odrazím někam ještě dopředu. Chtěla bych toho do konce roku vymáčknout co nejvíc," uvedla Plíšková.

Hibinová postoupila do finále beze ztráty setu. Japonka přehrála Umarovovou, Ozakiovou, Curenkovou a v semifinále i Denisu Allertovou. Poslední překážku v podobě Plíškové však nepřeskočila a titul nakonec neobhájila.

• WTA INTERNATIONAL TAŠKENT •
Uzbekistán, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Kr. Plíšková (ČR) - Hibinová (4-Jap.) 6-3 2-6 6-3
Česká účast:
Kr. Plíšková - vítězka
Allertová - semifinále
Martincová - 1. kolo


Nejprestižnější asijský turnaj v čínském Pekingu vyhrála podruhé v kariéře Agnieszka Radwaňská. Polská tenistka ve finále podniku série WTA Premier Mandatory hladce přehrála Johannu Kontaovou a získala svůj jubilejní 20. titul.

Radwaňská to dokonce zvládla beze ztráty kytičky. Ve dvou setech přehrála Qiang Wang, Makarovovou, Wozniackou, Švedovovou, Svitolinovou i Kontaovou.

"Tohle je pro mě významný okamžik. Potřetí jsem tu ve finále a podruhé jsem vyhrála. Byl to pro mě speciální týden a nemohl být lepší," radovala se Radwaňská.

"Každý titul pro mě moc znamená, ale tady je to něco víc, protože hrajete proti nejlepším hráčkám světa na jednom z největších turnajů. Celý týden jsem hrála špičkový tenis, takže jsem za to samozřejmě moc ráda."

Kontaová se probojovala do svého druhého letošního finále a zajistila si pozici v Top 10. To první ve Stanfordu zvládla, proti Polce ale recept nenašla. Britka měla namále hlavně ve třetím kole, v němž udolala Karolínu Plíškovou až v tie-breaku třetí sady a do tří setů musela i v semifinále proti Keysové.

Nejdál se z českých zástupkyň probojovala Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka pokračovala ve vítězné šňůře z Wuhanu a postupně si poradila s Yafan Wang i Muguruzaovou. Neuvěřitelně dramatickou čtvrtfinálovou bitvu s Keysovou ale do vítězného konce nedotáhla.

Znovu vystrčila růžky Shuai Zhang, jíž se v závěru sezony v Asii náramně dařilo. Stejně jako na Australian Open deklasovala Halepovou a v Pekingu došla do čtvrtfinále. Opět nestačila na Johannu Kontaovou.

Karolína Plíšková si postupem do třetího kola zajistila kvalifikaci na svůj premiérový Turnaj mistryň. Petře Kvitové se naopak čtvrtfinálovou porážkou možnost startovat v Singapuru vzdálila.

Vítěznou šňůru se podařilo udržet Lucii Šafářové, která v deblu triumfovala na třetím turnaji v řadě s Mattekovou-Sandsovou. Ve finále přehrály nasazené jedničky Caroline Garciaovou s Kristinou Mladenovicovou.

• WTA PREMIER MANDATORY PEKING •
Čína, tv. povrch, 6,289.521 dolarů
Finále:
A. Radwaňská (3-Pol.) - Kontaová (11-Brit.) 6-4 6-2
Česká účast:
Kvitová - čtvrtfinále
Ka. Plíšková - 3. kolo
Strýcová - 2. kolo
Šafářová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo


Vynikající formu potvrdila na turnaji WTA International v rakouském Linci Dominika Cibulková. Slovenka si suverénně došla pro svůj třetí letošní titul a navíc si vítězstvím ve finále nad Viktorijí Golubicovou zajistila premiérový start na Turnaji mistryň.

"Nedokážu slovy popsat, co pro mě start na Turnaji mistryň znamená. Po těžké loňské sezoně je tahle letošní opravdu úžasná. Postoupit do Singapuru je splněný sen," řekla Cibulková.

Slovenská jednička v Linci excelovala a všechny zápasy vyhrála beze ztráty setu. Recept na hru Slovenky nenašla Bencicová, Becková, loňská vítězka Pavljučenkovová, Suárezová ani Golubicová.

Do svého druhého finále na okruhu WTA Tour postoupila po výhrách nad Siegemundovou a Görgesovou Švýcarka Viktorija Golubicová. Měla i trochu "štěstí", ve čtvrtfinále se totiž zranila a později zápas vzdala Muguruzaová a Keysová k semifinálovému utkání ani nenastoupila.

Tříkolovou kvalifikaci úspěšně zvládla Kristýna Plíšková. Proti vítězce halového turnaje v Québeku Oceane Dodinové ale ztratila vedení a s turnajem se loučila už v prvním kole.

Lepšího výsledku dosáhla Denisa Allertová, která obhájila loňské čtvrtfinále a potvrdila nárůst formy. Rodačka z Prahy si poradila se sedmou nasazenou Kasatkinovou a Kontaveitovou. Nad její síly byla až čtvrtá nasazená Suárezová.

• WTA INTERNATIONAL LINEC •
Rakousko, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů
Finále:
Cibulková (2-SR) - Golubicová (Švýc.) 6-3 7-5
Česká účast:
Allertová - čtvrtfinále
Kr. Plíšková - 1. kolo


V Asii se ještě týden pokračovalo. Na turnaji v Hongkongu vládla Caroline Wozniacká. Po triumfu v Tokiu získala Dánka po třech týdnech další titul, když ve finále porazila Kristinu Mladenovicovou.

Wozniacká potvrdila skvělou formu i v Hongkongu. Beze ztráty setu si poradila se Saisai Zheng, Watsonovou, Qiang Wang i loňskou vítězkou Jelenou Jankovičovou.

"Vždy je skvělý pocit vyhrát trofej. To je to, proč hrajeme. Tento týden jsem spokojená se svou hrou, hrála jsem dobrý tenis, Jsem na sebe pyšná, jak jsem tu hrála," pochvalovala si šestadvacetiletá Dánka.

Mladenovicová se ani při své třetí finálové účasti premiérového titulu nedočkala. Francouzka postupně přehrála Jakupovičovou, Hibinovou, Mattekovou-Sandsovou a Gavrilovovou.

V Hongkongu startovala i světová jednička Angelique Kerberová. Němka však prohrála už ve čtvrtfinále s Darjou Gavrilovovou. Už ve druhém kole vypadla nasazená dvojka Venus Williamsová, nad jejíž síly byla Alizé Cornetová.

Turnaje se zúčastnily i Kateřina Siniaková a Tereza Martincová. Ani jedna z českých tenistek výrazného úspěchu nedosáhla. Siniaková nestačila ve druhém kole na Gavrilovovou a Martincová utrpěla debakl už v prvním kole od Caroline Garciaové.

• WTA INTERNATIONAL HONGKONG •
Hongkong, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Wozniacká (5-Dán.) - Mladenovicová (Fr.) 6-1 6-7(4) 6-2
Česká účast:
Siniaková - 2. kolo
Martincová - 1. kolo


Teprve až ve 30 letech ovládla poprvé v kariéře turnaj WTA Shuai Peng
. Číňanka vyhrála svůj premiérový titul na domácí půdě v Tianjinu, kde ve finále zvítězila nad Alison Riskeovou. Ještě před bojem o titul musely obě finalistky ve stejný den zvládnout i semifinálové duely.

Cestu ke svému prvnímu titulu měla ale domácí hráčka hodně ulehčenou. K zápasu prvního kola nenastoupila její krajanka Shuai Zhang, ve druhém kole si poradila s Kai-Chen Chang a před čtvrtfinálovým duelem se odhlásila turnajová jednička Agnieszka Radwaňská. Shuai Peng se nadřela hlavně v semifinále, v němž musela otáčet nepříznivý stav proti Koviničové.

Naopak Alison Riskeová si musela všechna utkání odehrát. V prvním kole zdolala Babosovou, dále Linetteovou a Xinyun Han, v semifinále zvládla bitvu s Kuzněcovovou, ale ve stejný den ve finále už neměla dostatek sil.

Kvalifikací prošly Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Krutý los je svedl do prvního kola proti sobě. Úspěšnější byla Hradecká, ve druhém kole však nestačila na Naomi Ósakaovou.

• WTA INTERNATIONAL TIANJIN •
Čína, tv. povrch, 500.000 dolarů
Finále:
Shuai Peng (Čína) - Riskeová (USA) 7-6(3) 6-2
Česká účast:
Hradecká - 2. kolo
Hlaváčková - 1. kolo


Poslední body pro postup na Turnaj mistryň mohly tenistky sbírat na halových turnajích v Moskvě a Lucemburku. V Moskvě se podruhé v řadě podařilo zvítězit Světlaně Kuzněcovové. Domácí hráčka ve finále smetla Darju Gavrilovovou a jako poslední se kvalifikovala na Turnaj mistryň.

"Snažila jsem se nemyslet na to, že hraju finále. I tak jsem měla úspěšný rok. Cítila jsem se unavená, ale před zápasem jsem se dokázala zkoncentrovat a zapomenout na únavu. Letos jsem tu byla nasazenou jedničkou a můj výsledek byl opravdu důležitý," řekla na kurtu Kuzněcovová.

Kuzněcovová potvrdila, že pod tlakem hraje nejlepší tenis. Ruska potřebovala v Moskvě k postupu na Turnaj mistryň získat titul. A to se jí po výhrách nad Cornetovou, Babosovou, Svitolinovou a Gavrilovovou povedlo.

Australance Gavrilovové odehrála skvělý turnaj. Postupně vyřadila Lucii Šafářovou, Suárezovou, vítězku z roku 2014 Pavljučenkovovou a Görgesovou.

Kromě Lucie Šafářové nezvládly úvodní zápas ani Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková. Strýcová podlehla Konjuhové a Siniakové prohrála bitvu s Pavljučenkovovou.

Ve čtyřhře se dařilo duu H+H. Po triumfu v Québeku vyhrály Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou další halový turnaj v Moskvě, když ve finále porazily australsko-ruský pár Gavrilovová/Kasatkinová.

• WTA PREMIER MOSKVA •
Rusko, tv. povrch / hala, 823.888 dolarů
Finále:
Kuzněcovová (1-Rus.) - Gavrilovová (Austr.) 6-2 6-1
Česká účast:
Strýcová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Šafářová - 1. kolo


Halový turnaj v Lucemburku mohl mít ve své dlouholeté historii první českou vítězku. Petra Kvitová však nakonec své vítězné tažení do konce nedotáhla a ve finále podlehla Monice Niculescuové.

Niculescuová se nejvíce natrápila ve druhém kole s Italkou Francescou Schiavoneovou. Zbylé duely proti Flipkensové i Bertensové zvládla ve dvou setech. Ve čtvrtfinále měla dokonce volno, protože se z turnaje odhlásila Caroline Wozniacká. Rumunka tak získala třetí kariérní titul.

"Dnes má máma narozeniny. Jsem tak šťastná, že jsem vyhrála," řekla Niculescuová. "Máma tu se mnou není, ale i tak: Všechno nejlepší, mami," dodala

Rovněž Petra Kvitová měla zápasy v průběhu turnaje pod kontrolou. Jediný duel musela otáčet ve druhém kole proti Lepchenkové. Beze ztráty setu přehrála Su-Wei Hsieh, Larssonovou i Davisovou. Ve finále však na Niculescuovou po výkonu plném nevynucených chyb jasně nestačila.

Do dalšího čtvrtfinále se probojovala znovuzrozená Denisa Allertová. V prvním kole otočila duel s Bouchardovou, ve druhém kole utekla ze tří mečbolů krajance Tereze Smitkové, ve čtvrtfinále ale nenašla na hru Bertensové žádnou odpověď.

Kristýna Plíšková oplatila Francouzce Dodinové týden starou porážku z rakouského Lince. Česká tenistka však opět ztratila nadějné vedení, tentokrát ve druhém kole proti Davisové.

• WTA INTERNATIONAL LUCEMBURK •
Lucembursko, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů
Finále:
Niculescuová (Rum.) - Kvitová (1-ČR) 6-4 6-0
Česká účast:
Kvitová - finále
Allertová - čtvrtfinále
Kr. Plíšková - 2. kolo
Smitková - 2. kolo


Vrchol závěru sezony odstartoval Turnajem mistryň v Singapuru. Osm nejlepších tenistek a párů se utkalo v Singapore Indoor Stadium. Turnaj musela vynechat pětinásobná šampionka Serena Williamsová, kterou stále trápilo rameno.

Nečekanou vítězkou se stala při své premiéře Dominika Cibulková, jež ve finále zdolala světovou jedničku a dvojnásobnou grandslamovou šampionku Angelique Kerberovou, čímž dosáhla největšího úspěchu ve své kariéře a stala se první slovenskou vítězkou Turnaje mistryň.

Dominika Cibulková - vítězka Turnaje mistryň

"Ona je v současnosti nejlépe bránící tenistkou na světě. Věděla jsem, že musím jít do úderů, abych mohla vyhrát, a věděla jsem, že na to mám. Pomohla jsem si forhendem a servis měla výborný," řekla Cibulková.

"Od prvního do posledního míčku jsem věděla, že můžu vyhrát. Už večer před finále jsem si promítala v hlavě, co chci dělat. S tím jsem se vzbudila na snídani, od prvního míče jsem šla do zápasu a svou agresivní strategii jsem plnila až do posledního míče," dodala Cibulková.

"Nemám slov. Jsem tu poprvé v životě a vyhrála jsem svůj největší turnaj. Pamatuju si jen mečbol, nic víc. Je to nejšťastnější chvíle v mé kariéře," radovala se bezprostředně po zápase rodačka z Bratislavy.

"Jsem zklamaná, ale mám za sebou životní sezonu," řekla Kerberová. "Ona hrála agresivně, od začátku do konce do toho šla. Dala jsem do toho všechno, ale nestačilo to."

Přitom slovenská tenistka ve skupině přehrála jen Halepovou a neměla postup ze skupiny vůbec jistý, na poslední chvíli se ale díky dvousetové výhře Kerberové nad Keysovou mohla z postupu do semifinále radovat. V Červené skupině se s turnajem rozloučily Simona Halepová a Madison Keysová.

V rámci Bílé skupiny bojovala o postup Karolína Plíšková. A začala dobře. Otočila duel s Garbiñe Muguruzaovou, vzápětí však nestačila na Kuzněcovovou ani Radwaňskou a její premiéra skončila už v základní skupině.

Do semifinále se probojovaly Světlana Kuzněcovová a Agnieszka Radwaňská. Obhájkyně titulu Radwaňská se ale v semifinále moc nepředvedla, proti světové jedničce Kerberové uhrála jen tři gamy.

Naopak Kuzněcovová měla k finálové účasti hodně blízko, tie-break druhého setu a nakonec i celý zápas proti Cibulkové však ztratila.

Deblový turnaj odstartoval rovnou vyřazovacími boji. V pavouku byly čtyři Češky. Karolína Plíšková s Julií Görgesovou vypadly hned ve čtvrtfinále, stejně jako Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

České barvy už hájila jen Lucie Šafářová, která nakonec došla s Mattekovou-Sandsovou až do finále, v němž podlehl česko-americký pár olympijským vítězkám Jekatěrině Makarovové s Jelenou Vesninovou.

Vítězky Turnaje mistryň Makarovová s Vesninovou

"Je to pro nás opravdu neuvěřitelná sezona. Těžko porovnávat, co je pro nás víc, jestli olympijské zlato, nebo výhra tady v Singapuru. Oba tituly jsou pro nás velmi výjimečné," uvedla osmadvacetiletá Makarovová.

"Naším cílem na začátku roku bylo vyhrát olympiádu a dostat se do Singapuru. Jsme rády, že se nám sen splnil. Byl to pro nás úžasný a bláznivý rok," řekla třicetiletá Vesninová.

"Díky, Beth, za skvělý celý rok. Jsem si jistá, že příště tady budeme mít šanci být ještě lepší," řekla svěřenkyně Františka Čermáka Šafářová při předávání cen.

"Chtěly jsme si odvézt pohár, ale Makarovová s Vesninovou hrály opravdu výborně. První set byl o jednom dvou míčích, pak to bylo o jeden brejk. Mohlo to dopadnout na obě strany, ale nevyšlo to. Nechaly jsem tam všechno," uvedla Šafářová.

• TURNAJ MISTRYŇ •
Singapur, tv. povrch / hala, 7,000.000 dolarů
Finále:
Cibulková (7-SR) - Kerberová (1-Něm.) 6-3 6-4
Makarovová/Vesninová (4-Rus.) - Matteková/Šafářová (3-USA/ČR) 7-6(5) 6-3
Česká účast:
Ka. Plíšková - skupina
Matteková/Šafářová - finále
Hlaváčková/Hradecká - čtvrtfinále
Görgesová/Ka. Plíšková - čtvrtfinále


Na "Malém turnaji mistryň" se dočkala druhého letošního titulu Petra Kvitová. Stejně jako ve Wuhanu si pro svou druhou letošní trofej došla ve velkém stylu. Ve finále přehrála oblíbenou soupeřku Jelinu Svitolinovou a na svou premiéru na WTA Elite Trophy tak bude mít ty nejšťastnější vzpomínky.

Češkám se v Zhuhai obecně daří. Turnaj WTA Elite Trophy odstartoval minulým ročníkem a do finále se probojovala Karolína Plíšková. Podnik nakonec vyhrála Venus Williamsová, která letos v Zhuhai nestartovala.

Nezastavitelná Kvitová jasně vyhrála Pivoňkovou skupinu, když si poradila s Robertou Vinciovou i krajankou Barborou Strýcovou. V semifinále nedokázala českou raketu zastavit domácí Shuai Zhang a ve finále příliš nevzdorovala ani Jelina Svitolinová, jež v semifinále vyřadila nasazenou jedničku Johannu Kontaovou.

Kvitová si tak došla pro svůj druhý letošní titul opět na čínském turnaji a zpočátku nevydařenou sezonu zakončila nejlepším možným způsobem.

"Čína je pro mě šťastná, odehrála jsem tu další povedený turnaj. WTA Elite Trophy je skvělá akce a já tu prožila úžasný týden," řekla Kvitová.

Deblový titul získala domácí Yifan Xu se svou deblovou partnerkou Ipek Soyluovou z Turecka, jež ve finále porazily čínský pár Zhaoxuan Yang/Xiaodi You.

• WTA ELITE TROPHY •
Zhuhai, Čína, tv. povrch, 2,214.500 dolarů
Finále:
Kvitová (3-ČR) - Svitolinová (4-Ukr.) 6-4 6-2
Česká účast:
Kvitová - vítězka
Strýcová - skupina
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

29
Přidat komentář
blixa
Je to dříč ta Petra ! ;-)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/15443017_1339099342820808_4261286084994920596_o.jpg?oh=139bf196970dc59c20bf90e5b857b5b3&oe=58F5D9CB
Reagovat
Frick
Si pučila oděv od velkého rappera Dezidera Gini z Rumburka?
Reagovat
gigin
V tej vodě to je bójka nebo sa Vaněk topí?
Reagovat
blixa
Bójka. Vaňek už je u dna :D
Reagovat
gigin
:D

A na tom prkně?
Reagovat
smazaný uživatel
Pliskova prece...da rozum...
Reagovat
blixa
Zúčtovali spolu ... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Sak na tom dne neni Vanek sam;)
Reagovat
Frick
No tak to hezky uhodilo!

Třetí místo, vklíněná mezi Lauru, Kaisu a Marie, to je úplně parádní :o)

Něco mi říká, že v příští smíšené štafetě dojde ke změnám v týmu. :o) A dost možná ne jedné.
Reagovat
blixa
Takže pojede Eva a Lucka ? :D No ještě že tě ti naši trenéři mají. ;-)
Reagovat
Frick
Eva a Bimbo...
Reagovat
Frick
https://sport.synottip.cz/Odds.aspx?i=24602&v=0
Reagovat
smazaný uživatel
nejlepší je ta bota vod petri a ta s tym poharém jak ma zubi jak upír
ale fotid ten chlap umý to zas jo vo to strah nemam víte
Reagovat
smazaný uživatel
Skoro nikde to video nejde přehrát (je nedostupné v ČR), ale tady jo... :)
https://vk.com/azarenka_vika?z=video-40351249_456239334/6ab2076b748cf5fc1c/pl_wall_-40351249&sf45782479=1
Reagovat
smazaný uživatel
ja myslym že až to zní vileze ven tak užse nikdy nevráti a tobude moc dobřé maminka by mněla býd u svejh dětí víte
Reagovat
Fandina
Vypadá hodně v pohodě a hezky se usmívá. Tak jsem zvědavá, jestli to bude holčička nebo kluk.
Reagovat
gigin
https://m.flickr.com/#/photos/pagoo/sets/72157675857655200/
Reagovat
VlS
Super, v ksichtech nemá Barča konkurenci :-).
A taky ty dvě opice ze Zoo v Mia jsou parádní
https://m.flickr.com/#/photos/pagoo/25900889961/in/set-72157675857655200/

- jo a jinak dík Gigine
Reagovat
gigin
Rádo se stalo.
Reagovat
Empe
Nevíte náhodou, kdy půjdou do prodeje lístky na FC proti Španělsku? Pod stromeček už to asi nevyjde, co? :)
Reagovat
skott
poprvé navýšili dotaci až na 100k a i v hodně nevhodném termínu je tam zajímavá konkurence, včetně pár tenistek první stovky.
Poprvé od Petrohradu by měla hrát Ksenia Pervak, která tak zřejmě opravdu chce pokračovat v kariéře, je i na entry AO.
+ vyjímečně rozumně rozdané wild cards od pořadatelů - Galina, Jana Fett a hlavně mladičká Olesya Pervushina.
Reagovat
skott
no, a pro Žéňu Rodinu už 38. turnaj sezony:-))
Reagovat
EllNino
no říkal jsem si, jestli tam Rodina pojede, nezklamala :) ...
Reagovat
skott
už je to vážně extrém, z první stovky má druhá Sakkari ¨pouhých¨ 33 :-)
Reagovat
EllNino
a víš aspoň důvod jejího oblétání světa ? :D
Reagovat
skott
nevím, ale řekl bych, že to vyplynulo z tragického úvodu sezony, který se pokoušela dohnat... a nebo jí prostě zabalování kufrů baví:)
Reagovat
EllNino
no říkal jsem si, jestli tam Rodina pojede, nezklamala :) ...
Reagovat
gigin
Zamakal jsem, máš odblokovaný účet, můžeš se přihlásit. Až tu budeš, písni mi do vzkazů, řeknu ti, proč to bylo. V klidu.
Reagovat
smazaný uživatel
Co meleš furt
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist