Martin Štěpánek: Z dříče Dodiga dělá hvězdu

27. 7. 2011, 09:37
Téma 4
Chorvat Ivan Dodig (26) je ve světovém žebříčku adeptem na skokana roku. Ze 146. místa v září 2010 se vypracoval až na 37. a jeho razantní progres nese český rukopis. Právě od září je jeho koučem Čech s velmi známým příjmením - Martin Štěpánek (31).
Profily hráčů
Martin Štěpánek (© Martin Sidorják)

S Radkem Štěpánkem ho ale pojí jen shoda jmen. Kariéru pražského rodáka, mimo jiné mistra republiky, před pár lety zastavily chronické bolesti ramena. Vrhl se proto - stejně jako jeho otec - na trenérskou dráhu. Vedl i deblistu Lukáše Dlouhého. „Když jsme spolu skončili, ozvali se mi z akademie Break Point v německém Halle. Bral jsem to jako výzvu, vždyť jedním z šéfů tam je Jan de Witt, jenž trénuje Troického,“ vypráví Štěpánek, který to sám dotáhl do třetí stovky žebříčku.

V areálu v Halle je luxusní zázemí, hotel a deset travnatých dvorců. Martin v akademii nejprve trénoval mladé talenty a Portugalce Gila. „Dodig stál pořád trochu v pozadí. Pak si ale prosadil, abych ho trénoval já,“ přibližuje.

V listopadu Dodig vyhrál challenger v Astaně, letos už i turnaj ATP doma v Záhřebu. V dubnu v Barceloně pak vyprášil Söderlinga, Raoniče i Feliciana Lopeze! „Největší podíl na zlepšení dělá u Ivana psychika. Porazil dobré hráče, a to mu ohromně pomohlo. Zvedlo ho i to, že má konečně trenéra, který s ním cestuje,“ říká Štěpánek a zdůrazňuje jedno specifikum: „Ivan potřebuje častější pauzy. Je silovým hráčem, nemá to nijak úžasně v ruce. Je to dříč, který se ale nesmí zadřít.“

To už se letos stalo. Skok z úrovně challengerů do »první ligy« se projevil. Na turnaji v Halle byl Dodig otrávený a Štěpánek s ním měl pohovor. „Byl podrážděný, říkal, že je ze všeho unavený. V Chorvatsku je za hvězdu a pod tlakem. Také hraje na úplně jiné úrovni, což je náročné na fyzičku i psychicky,“ vysvětluje. Dodig se vzchopil a hned postoupil do finále v Hertogenboschi! „Výborné, ale tušil jsem, že bez pauzy to ve Wimbledonu nebude ono. Nebylo! On opravdu potřebuje po úspěchu přestávku.“

Chorvaté jsou prý typičtí horkokrevní Balkánci. Ale také velmi pracovití. „Makají jako o život. Ti kluci jsou úžasní i proto, že pocházejí z prostých rodin a chudých krajů. To je případ Ljubičiče i Čiliče, který je ze stejné vesnice jako Ivan. Proto jsou přátelé, Čilič mu hodně pomáhal, když Dodig ještě nebyl tak vysoko,“ říká Štěpánek, který už si mezi trenéry udělal jméno. „O to mi nejde. Důležité je, že mě ta práce hrozně moc baví.“

V červencovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 07/2011 Exkluzivní dvojrozhovor s Petrou Kvitovou a jejím otcem Jiřím
30 stran z Wimbledonu nejen o českých titulech
Reportáž z tréninku Tomáše Berdycha
Tip, jak vylepšit taktiku hry ve čtyřhře
Rozhovor s Alicí Riklovou, maminkou dvou talentovaných synů

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

pva, Tennis Arena, Viktor Nosek

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dodig a hviezda? To je snad vtip.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak si pozorne cital tak je napisane, ze v HR ho maju za hviezdu, comu sa nedivim, ked isiel tento rok rebrickovo a herne dost hore, zacali asi o nom pisat media a to najpodstatnejsie, ze vyhral domaci turnaj 250-ku v Zahrebe.... cize je hviezda v HR urcite.
Reagovat
smazaný uživatel
jedinym vtipem je ta tva reakce
Reagovat
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist