Nadal trénuje hned po ránu, Laver Cup berou všichni vážně

21. 9. 2017, 16:05
Aktuality 48
Přátelské poplácávání ramen končí a začíná boj mezi Evropou a výběrem světa o premiérový Laver Cup. Tenisté po oznámení nominací na první ze tří hracích dnů potvrdili, že nejde o legraci ale o vítězství.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Zakladatel soutěže Roger Federer ze Švýcarska řekl hned po pondělním příletu do Prahy, že nepřijel na exhibici, ale ve jménu Roda Lavera se bude hrát naplno.

A slova devatenáctinásobného grandslamového vítěze Federera potvrdil i současný první hráč světa, jindy jeho velký rival a nyní spoluhráč Rafael Nadal. "Není to exhibice," řekl Španěl a Federer s ostatními hráči Evropy přikyvovali.

"Předvedeme to nejlepší," slíbil levou rukou hrající desetinásobný vítěz Roland Garros Nadal před duely v O2 areně. Svá slova doložil příkladem: "Vzbudil jsem se a šel rovnou na trénink. Před exhibicí normálně netrénuju. Chceme vyhrát. Není to přátelák. Chceme hrát s vášní a za náš kontinent. Máme skvělý tým."

Federer byl potěšen, že tenisté přiletěli do české metropole s předstihem a už v úterý se tým Evropy sešel na večeři. "Probírali jsme strategii. Budeme připravení, dáme tomu vše. Je v tom vášeň a energie a snad fanoušci pochopí, jak potřebujeme jejich podporu," doufal, že publikum v hale bude na straně Evropanů.

Kapitánem Evropy je legendární Björn Borg a na dvorci ledový Švéd má o významu Laver Cupu také jasno. "Píšeme historii a je pro všechny ctí, že u toho můžeme být. Jsme kamarádi, ale to je pro teď. O víkendu to asi bude jiné," řekl Borg.

Laver Cup je srovnáván s Davisovým pohárem. Spíše je ale jeho myšlenka podobná vyhlášeným golfovým soutěžím Ryder Cupu (duelu USA s Evropou) a Prezidentskému poháru (utkání USA se zbytkem světa bez hráčů Evropy).

"Jsem optimista, je to skvělý koncept a doufám, že jednou bude populární jako Ryder Cup nebo Presidents Cup," řekl Američan Sam Querrey, z pozice šestnáctky žebříčku ATP nejlepší hráč výběru světa. "Líbí se mi ten nápad. Tohle může tenis nakopnout do budoucna," myslí si kapitán světového týmu, Američan John McEnroe.

Australským zástupcem v týmu světa je Nick Kyrgios. Dvacátý hráč žebříčku přitahuje pozornost svými výkony i kontroverzním chováním. Před Laver Cupem ale vypadá soustředěně.

"Všichni bereme tréninky vážně, chceme vyhrát. Každý chce vyhrát, je to docela vážné, já to beru na sto procent. Srovnat s Davis Cupem se to nedá, ale je to mnohem vážnější než Hopman Cup," řekl dvaadvacetiletý tenista.

Při srovnání hráčů se zdá být Evropa favoritem. Systém zápasů na dva vítězné sety, přičemž místo třetího přijde na řadu super tie-break, ale může z duelu udělat drama.

"Formát je nakloněn outsidereům a zvyšuje naše šance," řekl McEnroe a John Isner ho doplnil: "Evropa už pár let tenisu dominuje, jen se podívejte na tým, kterému čelíme. Nevíme, jaké to bude, ale není to exhibice, je to tenis a zadarmo jim to nedáme."

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

48
Přidat komentář
Roger_Federer
V rozhivoru na Ct4 zive.
Neumim si predstavit, ze by to hraci pojali jako exhibici, jsou to profesionalove, budou hrat na plno..
Federer v rozhovoru..neberu to jako exhibici,necham na kurtu vsechno..
:)
Reagovat
babolat.cz
samozřejmě, že neřeknou, že na to budou házet bobek, aby nalákali lidi. vám fakt stačí přecíst noviny a nepotřebujete mozek. Jako za časů katolické církve...
Reagovat
turista
Přesně tak.
Reagovat
turista
Záruka kvality je Nadal, který stejně jako kdysi Lendl hraje i ty exhibice naplno.
Reagovat
janek_da
zárukou kvality je McEnroe, snad nesejme rozhodčího
Reagovat
Pe3k
Je to nový formát, smiřte se s tím.
Reagovat
Kozoroh
Ehm, časy katolické církve trvají doteď.
Reagovat
peggy
Rafa,nic nebere na lehkou vahu a pokud reprezentuje Evropu bere to vazne.Je k tomu vedeny a musi dekovat stryckovi Tonimu,nikdy mu nic neodpustl.
Reagovat
Mayo
Toni mu ani len napiť nedovolil ako decku :(
Reagovat
Pe3k
Měl mít srovnané lahve s vodou! Jak se chceš napít, když ty lahve nejsou přesně na svém místě?
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
ipko
nie je to exhibícia, je to tenis :D
Reagovat
ipko
to som zvedavý čo nato povie pán Forehand..
Reagovat
smazaný uživatel
Čítal si. Rafa siel ráno trenovat, to pred exhibiciami nerobi. Takze je to jasné ako facka :)
Reagovat
Tornes
Jop... Forehand prostě ví všechno. Rafa přiletí na turnaj jako obvykle, Forehand ví svoje. Rafa řekne že to exhibice není, Forehand ví svoje. Rafa ráno vstane a trénuje, Forehand ví svoje. Prostě nám ostatním nezbývá než před takovou moudrostí sklonit hlavu. A buď se začít smát, nebo plakat.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidim, ze ta ten včerajšok ešte neopustil.

Čo nové na turnaji v Halle, vsetko ok?..:)
Reagovat
a.magerova
Vždyť má pravdu... Rafa v Praze byl už v úterý na večeři, protože bere LC vážně... ty sis ve středu odpoledne neodpustil rýpanec, že Rafa nebere LC vážně a proto ještě v Praze není... jen píšeš nesmysly a útočíš na ty, kteří tě na to upozorňují.... :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Nie, ja som sa pýtal kedy Nadal príde do Prahy. Nevedel som to. Domnieval som sa, ze tam este nie je, kedze 19.9 vystupoval v nejakej spanielskej TV. Pripustil som, ze to nemuselo byt live. Ale ze ak prisiel dva dni pred turnajom, ze to asi neberie moc zodpovedne. V tom sa tam strhla absurdná debata, ci prisiel 2.5 dna ci 3 dni predtým, ci dva dni a zacalo sa slovičkarit a pointa išla samozrejme do hája.

V mojich očiach ten prichod naznacuje exhibičný postoj. Tornes vytiahol nejakých pár vlaštoviek, ale polovica z nich bola úplne mimo, časť druhej polovice boli turnaje a kurty, ktoré Nadal pozná naspamat. Nehovoriac o tom, ze pred LC ani zmienka, ci fotka z Nadalovho treningu na jeho socialnych profiloch. Napriek tomu je to pre Tornesa totožná situácia, standardná. Nebude to exhibicia. Ja si myslim, ze bude a nie je na tom nič zlé. Nechapem, preco sa to ludi tak dotýka,
čo je na tom. To, ze Rafa dnes dal tu vetu s tym treningom, to je akoby nas chcel opit rožkom :)
Reagovat
janek_da
Mohl bys mi říct, co by naznačovalo neexhibiční postoj, ale třeba začátek turnaje Masters? Jaké vyjádření bys bral, chování, příjezd.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přece žádné, protože to prostě je exhibice. A je a je a je! Konec, hotové, vyřízená věc. Flaštičky jsou srovnané na svých místech a tak je to spravne, tak to ma byt!
Reagovat
Franky
chlapci chytate vietor...FH je proste trollo z petrzky ktory troluje zpoza displeja a vykruca sa a nikdy si neprizna akukolvek chybu ale obrati radsej temu...
Reagovat
smazaný uživatel
A nie a nie a nie. Nie je to exhibícia. To si nepripúšťam. Nedaj bože, ak som si kúpil lístky. SuperTB miesto rozhodujúceho setu, kazdy den iné bodovanie, ziadne prize money a body do rebricku. To nie je a nie je exhibičný formát. Ani okolo neho neprešiel. A možno ti dá Roger aj autogram, hlavne nech tam sú kamery.
Reagovat
Stan_Borowitz
Organizátoři tvrdí, že to není zamýšleno jako exhibice, ale jako nový formát týmové soutěže, hráči tvrdí, že to neberou jako exhibici, nicméně jediný Forehand odhalil prefíkané židozednářské spiknutí, protože když za to nejsou ATP body a odměny, tak to exhibice prostě musí být a basta. Nerozhoduje deklarovaný účel ani přístup zúčastněných, rozhoduje vrchní znalec z Bratislavy.

Co by ho tak mohlo přesvědčit? Jedině snad to, že třeba vždy skromný a pokorný Rafa seřve hlavního rozhodčího, až mu dá napomenutí za zdržování, a bude mu vyhrožovat, že se postará o to, aby jeho zápasy už nikdy nerozhodoval. Kamery, nekamery...
Reagovat
r.Fever
Chlapci, "ačkoliv nerad", ale v tomto má FH pravdu.

Žiadne body, žiadne prize money - tzv. nultý ročník turnaja s exhibičnými pravidlami. Ja to tiež beriem iba ako exhibíciu a hráči sú dnes len PR mašiny - samozrejme, že povedia, že to exhibícia nie je. Prioritou je predsa predaj lístkov /TV práv a následný zisk.

A presne ľudia, ktorí "žerú" tieto PR kecy - pre nich je tento turnaj.
Ak zaň dajú body do rebríčka - budem prvý, čo ho bude sledovať.
Reagovat
Stan_Borowitz
Davis Cup a Olympiáda jsou v tomto pojetí tedy také exhibice. OK, s tím nemám problém.
Reagovat
r.Fever
Body do Davis Cupu nepatria, je to diskriminačné voči hráčom ako Baghdatis, Dzumhur a iní, ktorí pochádzajú z "netenisových" krajín a nemôžu hrať World Group, t.j. ich účinkovanie na turnaji nie je podmienené ich rankingom, ktorý si vybojovali vďaka bodom.

Body na olympiádu patria, keďže právo hrať OH je dané ziskom bodov na ATP Tour - rovnako ako na každom inom ATP turnaji. Rozhodnutie nedávať body za Rio 2016 bola chyba, napr. v Londýne 2012 ich dávali a tak to má byť.

Kedže účasť na Laver Cupe je daná ziskom bodov z rebríčka ATP (okrem Tiafoe), mali by sa zápasy oceňovať bodmi. To je len moja logika, s ktorou môžeš/nemusíš súhlasiť. Ak sa neoceňujú bodmi, je to pre mňa len Abu Dhabi vol.2.
Reagovat
Franky
suhlasim aspon symbolickych 100bodov za vitazstvo by som dal...ved na TM je myslim 200 za vitazstvo v skupinovej faze...
Reagovat
Tornes
Body na olympiádě jsou mnohem více diskriminační než DC. V Davis Cupu to někteří mají složitější než jiní, když se hůř dostávají do top skupiny. Ale všichni se tam dostat můžou. A ve skutečnosti i jen jeden hráč takřka sám může uhrát ty tři body, stačí jeden solidní hráč jako podpora do deblu. Ale jasné, má to Baghdatis mnohem těžší než Čilič a Federer než Nadal, to je jasné.

Olympiádu máš mnohem horší. Diskriminace sice vede opačným směrem, proti hráčům z tenisových zemí, ale to ji nedělá o nic menší. Jestli se nemýlím, tak Paire, v té době snad 22. hráč světa, nemohl na olympiádu, protože tam byli 3 či kolik Francouzů, kteří byli lepší než on, zatímco hráč blížící se stovce se tam dostal, když neměl lepší krajany. To ti přijde fér? A Paire s tím na rozdíl od Baghdatise nemůže udělat vůbec, ale vůbec nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Pises, ze vsetci sa tam dostat mozu. Ze staci mat solidneho partaka na debla a je len v jeho silách ci urobi alebo neurobi tri body.

A v Paireho silách nie je, byt 1-3 najlepsi Francuz?...
Reagovat
smazaný uživatel
Mnohem méně než Baghdatis. Ten si za svou pozici může do jisté míry sám. Od roku 2004 se jen ve dvou letech objevil ve všech utkáních, které Kypr ten rok hrál. Většinou hrál jen jedno. To pak těžko jeho tým postoupí, což on sám samozřejmě moc dobře ví. Něco jako Murray před rokem 2015. To se pak nelze divit, že dopadne hůř.

A i kdyby se Paire zlepšil, svou pozici nevylepšíš. Pouze to bude nespravedlivé pro jiného hráče. Prostě pokaždé top hráči z Francie, Španělska nebo USA na to doplatí. Můžou se přeházet a být to jiný hráč, ale vždy to někdo bude. A jestli ji přijde fér, aby jeden hráč musel být v top 15 aby se tam dostal a druhému stačí top 100, tak ok. A pak o tom opravdu rozhoduje žebříček, jen co je pravda.
Reagovat
r.Fever
Je to jednoduché. Paire sa môže zlepšiť a predstaviť na na OH. Baghdatis/ktokoľvek iný si nemôže vymyslieť deblového partnera.
Reagovat
Tornes
No Baghy byl hlavně mohl hrát. Když Baghdatis hrál, tak Kypr skoro vždy vyhrál. A když to vypustil, tak co čekal?
Reagovat
r.Fever
Mimochodom, limit je 4 najlepší hráči z každej krajiny. Ak Paire nemá na to, aby bol medzi štyrmi najlepšími vo svojej krajine, nezahral by si ani Davis Cup.

:)
Reagovat
r.Fever
Plus, dalo by sa argumentovať ešte aj iným spôsobom:

DC a OH hráš za svoju krajinu.

Za čo hráš na LC? Za kontinent? Chápeš..
Aký je dôvod toho, že to Federer a Nadal tak propagujú?
Kontinentálna hrdosť? :)))

Meno Roda Lavera?

Či iba ďalší Revenue Stream?

Je to proste spojenie príjemného s užitočným. Propagujeme meno Roda Lavera, najlepší hráči sveta, popri tom si zahráme aj tenis. Nič exhibičnejšie nepoznám.

Keby zmenili Abu Dhabi Mubadala turnaj na Pancho Gonzalez Memorial, je to to isté nie?
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám pocit, že lidi jsou v současnosti příliš "zblblý" a fixovaní na ATP tour. Není to tak dávno, co ATP tour ani neexistovala a turnaje si pořádali pořadatelé sami. Kdo tehdy rozhodoval, jestli je to exhibice nebo turnaj, když všemocná ATP neexistovala? Znamená to, že Borg nevyhrál ani jeden turnaj, protože žádný z jeho vyhraných turnajů nebyl posvěcen ATP? Jsou Borg a Laver jen nejznámější hráči exhibicí?

ATP je momentálně nejdůležitější tenisová organizace. Druhá v současnosti důležitá je ITF, další pak hlavně národní organizace (Tennis Australia, USTA, AELTC, ...). Ale ATP není tenis. Dokonce ani ITF a ATP není tenis. A ani všechny tyhle organizace dohromady nejsou tenis. Za dvacet let klidně může být nějaká zcela jiná, která bude mít větší váhu než ATP. A samotné neposvěcení turnaje ATP tour z něj nedělá exhibici. Nebo snad když si ve městě v našem klubu uspořádáme turnaj, tak to není turnaj, ale exhibice, protože ho neposvětila ATP tour? A btw, LC je podporován dvěma z nejdůležitějších národních organizací, TA a USTA. Takže je dokonce podporován i docela důležitými tenisovými autoritami.

Exhibici (či neexhibici) z toho udělá přístup hráčů. Pokud hráči budou hrát jako na turnaji, bude to turnaj. Pokud budou hrát jako na exhibici. bude to exhibice. Zatím se všichni tváří, že je to turnaj. Tak proč by to měla být exhibice?
Reagovat
Tornes
Do háje, to jsem psal já. Nevím, proč mě to tam háže jako anonyma.
Reagovat
Kozoroh
Turnaje, které se v letech 1970-1989 hrály pod hlavičkou Grand Prix tennis circuit, se zpětně počítají jako turnaje ATP. O WCT podnicích platí to samé. Tos nevěděl?
Reagovat
smazaný uživatel
Rfever, dakujem za názor....

Jemu aj ostatným pekný den, naozaj dnes nemam cas rozoberat to isté tretí den. Mam pocit, ze vsetko uz bolo povedané. Turnaj to bude pekný, ci velmi exhibicny alebo menej exhibičný. Najatraktivnejsi zapas by bol prípadne debl dvoch najvacsich hviezd, ten si snad aj nastreamujem...
Reagovat
Tornes
Jestli ti stačí fotky z tréningu, tady je máš: http://rafanadal-kingoftennis.ru/news/photos_rafael_nadal_39_s_1st_practice_at_laver_cup_2017/2017-09-20-3704
A Rafa zrovna obvykle nepostuje (sám, na svém fb) svoje fotky z tréningu. Před US Open přidal jednou tři fotky, před Montrealem a Cincy ani jednu.

Formát je formátem Ryder cupu. Já vím, další exhibice. Super TB se hrává na všech turnajích ATP ve čtyřhrách. Já vím, další exhibice. Prize money a body do žebříčku se nedávají ani v DC. Já vím, další exhibice. Prostě na světě se vlastně hrajou jenom samé exhibice.

A super, jak do toho najednou motáš osobní invektivy. Ne, nemám koupený lístek. Ne, neočekávám žádný autogram. Ale ano, jsem velmi rád, že tam budou kamery a já to budu moct sledovat.

Já bych tě poprosil o jinou věc. Když si seš tak jistej, že je to exhibice, mohl bys mi najít jednu jedinou jinou exhibici, kde hráči tak vehementně prohlašují, že se v žádném případě o exhibici nejedná?
Reagovat
Stan_Borowitz
Já bych se Forehandem i nechal přesvědčit. Všichni přece víme, že Federer je arogantní egoista, který rád hází PET lahvemi, dělá ze svých fanoušků nemyslící ovečky a jeho PR je pro něj vždy prvním místě. Takže se mu nedá věřit ani nos mezi očima.

Jenže je tu Rafa, jeho přesný opak. Ten skromný, pokorný a pravdomluvný hochz Mallorky, kterého žádné PR nezajímá, nehází za sebe prázdné PET lahve, svých fanoušků si nemírně váží a nikdy by jim nelhal a nedělal z nich nemyslící ovečky, ani když se vypnou kamery.

A ten tvrdí to samé, co arogantní egoista. Co teď, som z toho volaaký zmäteny, jak by řekl major Haluška...
Reagovat
babolat.cz
Je to exibice, uvidíme dnes při deblu, jak to pojmou, snad bude chybět pouze Bahrami
Reagovat
smazaný uživatel
Ale postuje, treba sa pozriet hlbšie do archívu. Alebo do profilov mapujucich RN.

RC, DC, debl ci ostatne priklady su opat uplne mimo misu, skus popremyslat sám prečo..Rfever uz nieco naznacil preco sa tak dane sutaze hraju. A s tymi vyhlaseniami organizatorov a hracov si snad robis prdel...

Ziadne osobne invektivy, len reakcia na flasticky, atd. Ahoj aj tebe a neber to tak strasne osobne. Ako som pisal, nic na tom, ze to bude exhibičné nie je, je to prirodzené...
Reagovat
Tornes
Aha, takže fotky z Kanady mám hledat v květnu, nebo kdy? Prošel jsem jeho fb do července, z Kanady tam byl minitenis (to snad za trénink nemůžeš považovat ani ty), z Cincy nic. Z UO 3 fotky. Nepostuje. A fotky z fan stránek z tréninku na LC jsem ti posílal výše.

Prohlášení hráčů jsem myslel naprosto vážně. Ukaž mi jedinou exhibici, kde všichni od hráčů po organizátory vehementně tvrdí, že to v žádném případě není exhibice. Já takovou neznám. Ty ano?

Příklady jsou mimo, protože... Protože neříkají to, co já chci! A dál se o tom nebudu bavit!

Je to nová soutěž, možná se neuchytí. Možná bude pár ročníků a skončí. Možná se z toho stane exhibice. Ale zatím to exhibice není, protože to hráči berou jako soutěž, což dokazují svými prohlášeními i přístupem.
Reagovat
smazaný uživatel
Stačili by fotky z tréningov a nie PR akcií..:)
Reagovat
Stan_Borowitz
Takže Rafa je lhář?
Reagovat
Roger_Federer
Je, a cely jeho tym, nejvetsi lhar je Tony, a Forhehendovi je to hodne blizke, takze se neni cu divit.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Koho chleba ješ, toho pieseň spievaj.

Alebo si myslis, ze Rafove oblubene auto je KIA?
Reagovat
Stan_Borowitz
A není?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist