Puigová dokonala senzaci a pro Portoriko získala první olympijské zlato!

14. 8. 2016, 07:29
Aktuality 57
Monica Puigová se stala první olympijskou medailistkou z Portorika, pro které dokonce vybojovala historicky první zlato. Dvaadvacetiletá tenistka dotáhla své senzační tažení dvouhrou žen v brazilském Riu de Janeiro až na vrchol poté, co ve finále zdolala i světovou dvojku Angelique Kerberovou.
Profily hráčů
Monica Puigová

Monica Puigová dosud získala jediný titul na okruhu WTA, když předloni triumfovala na menším podniku WTA International na antuce ve Štrasburku. Na grandslamech došla nejdál do osmifinále a ve světovém žebříčku jí patří 34. místo, přičemž její maximum je jen o jednu pozici lepší.

Na olympijském turnaji v Riu de Janeiro se však postarala o velké překvapení. Smetla Slovinku Hercogovou, Rusku Pavljučenkovovu, pouhé dva gamy ztratila se světovou čtyřkou Muguruzaovou ze Španělska stejně jako s Němkou Siegemundovou, v semifinále jako jediná na turnaji přetlačila Kvitovou a ve finále dvaadvacetiletá Portoričanka zdolala 6-4 4-6 6-1 i druhou hráčku světa Angelique Kerberovou.

Olympijské vítězky:
2016
Rio
Monica Puigová
(Portor.)
2012
Londýn
Serena Williamsová
(USA)
2008
Peking
Jelena Dementěvová
(Rus.)
2004
Atény
Justine Heninová
(Belg.)
2000
Sydney
Venus Williamsová
(USA)
1996
Atlanta
Lindsay Davenportová
(USA)
1992
Barcelona
Jennifer Capriatiová
(USA)
1988
Soul
Steffi Grafová
(Něm.)

"To je něco neuvěřitelného. Vím, že ode dneška se mi trochu změní život," řekla Puigová. Pro svou zemi získala první zlato, i když na kurtech měla v 90. letech stejně úspěšnou krajanku. Gigi Fernándezová však vyhrála olympijskou čtyřhru v Barceloně i Atlantě pro Spojené státy americké, protože Portoriko nemělo druhou kvalitní deblistku.

"Nemůžu uvěřit, jak dobře hrála," přiznala Fernándezová. "Porazila dvě z pěti nejlepších hráček a tento úspěch si ponese do konce života. Čeká ji doma bouřlivé přivítání a taky by mohli hlavní město přejmenovat na Mónica," dodala.

Dvaadvacetiletá Puigová se rovněž zapsala do tenisové historie, a to jako první nenasazená hráčka, která se po návratu bílého sportu na olympiádu v roce 1988 v Soulu dostala do finále.

Kerberovou mrzelo, že nedokázala navázat na letošní triumf z Australian Open a finále Wimbledonu, nicméně stříbrnou medaili ve své kariéře řadí hodně vysoko. "Není to samozřejmě medaile, jakou jsem si přála. Chtěla jsem zlato a mrzí mě to," přiznala Kerberová. "Ale porážka přebolí a ze stříbra budu mít velkou radost."

• XXXI. LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY, RIO DE JANEIRO 2016 •
Brazílie, tv. povrch
sobotní výsledky žen (13. 08. 2016)
• Dvouhra - finále •
Puigová (Portor.) - Kerberová (2-Něm.) 6-4 4-6 6-1
• Dvouhra - o 3. místo •
Kvitová (11-ČR) - Keysová (7-USA) 7-5 2-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
Krisboy
Angie na tý fotce nevypadá moc nadšeně...
Reagovat
FulnekUltras
a není se co divit
Reagovat
Frick
Je to zkrátka hodnotný sportovní příběh. Pro mne je to hodnotnější než kdyby Serena nebo Novak vyhráli kalendářní GS. To si člověk pak řekne, pokud není jeho fanouškem, jako je to borec, ale taky si to nemusí vyhrávat všechno pro sebe. Možná nejpřekvapivější vítězka GS/LOH za posledních... kolik let? Nemyslím, že by třeba první výhra Petry ve Wimbledonu byla více překvapivá (sec jenom, už měla v té době mj. Masters z Madridu). A samozřejmě - je tam ten ohromný "národní rozměr". První zlaté olympijské medaile pro Portoriko!
Reagovat
vrabejka
je někde záznam ceremoniálu?
Reagovat
blixa
Monča je první, a dost možná že i poslední a tím pádem historicky jedinou olympijskou vítězskou za Portoriko :D Vzhledem k tomu, že hodlají být 51 státem USA, tak už asi nebudou mít svoji vlastní reprezentaci ...
Reagovat
Lenca45
http://oh.idnes.cz/on-line-rozhovor-s-bronzovymi-tenistkami-na-oh-frf-/oh-tenis.aspx?c=A160814_111537_oh-tenis_pes

Holky budou odpovídat okolo 15.00 h. :)
Reagovat
a.magerova
http://sport.lidovky.cz/na-uspesne-sportovce-z-ria-cekaji-stedre-premie-i-plysaci-pzm-/oh-2016.aspx?c=A160811_111025_ln-sport-oh2016_oka
Reagovat
smazaný uživatel
Ona to fakt dokázala!!! :) Říkal jsem si, že stříbro by bylo taky super, ale zlato je prostě zlato. Vždycky je hezký, když je někdo papírový outsider (což Monča v posledních čtyřech zápasech byla třikrát) a dotáhne svou jízdu až na vrchol! Co je ale podstatné, Monča jako outsider vůbec nepůsobila. Přestože měla těžké soupeřky, šla si neomylně za svým. Její příběh je neskutečný hlavně proto, že už někdy v lednu (tehdy ještě jako 91. hráčka žebříčku!) prohlásila, že její cíl je vyhrát olympiádu. Všichni se tomu smáli, ale teď se může smát Monča. :D Taky je dobrý, že už před začátkem turnaje pojmenovala svého psa "Rio". Prostě tomu fakt věřila, že tam uspěje a teď může slavit ona i její čtyřnohý přítel... :)
https://twitter.com/GiulioGasparin/status/764568331697414144
https://twitter.com/Dimonator/status/764595088978837505
https://twitter.com/MonicaAce93/status/764663413930876928
Reagovat
smazaný uživatel
Co říct k tomu samotnému finále? Já jsem to rozkoukal na ČT2, ale pak tam dali mix, tak jsem to sledoval na ZDF (v němčině :D) a ceremoniál zase na ČT2, protože Němci ho nedávali (dost neúcta k Angie, asi jim stříbro bylo málo)... Po 1. setu jsem to viděl už hodně nadějně, ale pořád jsem si říkal, že to bude těžký a Angie se jen tak nevzdá. Taky bych chtěl říct, že ji nijak nepodezřívám kvůli tomu MTO po 1. setu. Ke konci první sady vypadala, že není úplně fit, ale asi jí fyzio v šatně napravila záda a mohla hrát bez omezení dál. Mně se k Angie prostě nehodí, že by chtěla někoho rozhodit. To u její krajanky Siegemund (která si vzala MTO proti Monče ve čtvrtfinále za stavu 1:6, 0:3 z jejího pohledu) jsem o tom nepochyboval, ale je to každého věc... Když pak Monča ve 3. setu získávala náskok, tak jsem si říkal, že už to nesmí ztratit. Byla by strašná škoda prohrát olympijské finále, když má člověk v rozhodujícím setu třeba i jenom jeden brejk. Německý komentátor to během 3. setu řekl přesně: "Monica Puig spielt das Spiel ihres Lebens." Při těch mečbolech to teda byla strašná muka. Hlavně ten třetí, jak Angie odvrátila prasátkem, to už jsem si říkal, že není možný. Bůhví, co by se dělo, kdyby Monča nedopodávala (když to bylo z 5:0 najednou 5:1 a 0-40, tak jsem začínal mít docela strach), ale naštěstí to ukončila včas... No vidíte to. Koho by v dubnu na Spartě napadlo, že se mi podepsala olympijská vítězka. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem samozřejmě zaznamenal, že ten zápas sledovalo asi úplně celé Portoriko. Není divu, Monča je jejich první olympijskou vítězkou v historii. Vždycky je super, když se maličký národ (a tím nemyslím Čechy, protože jsou daleko menší národy) takhle semkne díky sportu. Bylo to podobné jako letos na Euru u fotbalistů Islandu, kterým jsem taky fandil. :) Jako nic ve zlým, ale když hrála Petra finále Wimbledonu, tak se asi díval celý Fulnek a Bílovec, ale kam se hrabou na Portoriko. :D A jak už jsem psal v noci: Myslím, že sochu v San Juanu má Monča jistou! :D I kdyby nedejbože už nic nevyhrála, tak bude nesmrtelná. Olympiáda je prostě nejvíc (kdyby něco, tak jsem to psal už během Londýna! :D), jakkoliv mají tenistky v kariéře i jiné cíle. Pro Monču to ale byla priorita a teď si splnila sen. :)

Dobře to tady po zápase napsal COMEON, že to pro mě jako fanouška musí být satisfakce. Masha a Vika mimo hru, ale kdo by to byl řekl, že Monča ještě překoná jejich medaile z Londýna. :D Tenhle rok ve sportu obecně je strašně zvláštní. V Riu jsem se těšil na ženský fotbal (Američanky) nebo Kaču Kudějovou, ale tam to medailově nedopadlo. Naopak na tenis jsem se vůbec netěšil a Monča má zlato. :D To jsem ještě zvědavý, co předvede Brianna Rollins (100 m překážek), to je asi moje poslední medailová naděje. Ale kdyby chtěla šokovat třeba ještě Klárka Spilková, zlobit se nebudu. :)

Jenom pro představu: Takhle podobně jsem to při vítězném mečbolu prožíval taky, akorát jsem u toho nekřičel, protože už všichni spali. :D A taky jsem teda nelezl po televizi, ale klečel jsem a klaněl se před Mončou až k zemi! :D
https://twitter.com/LeJuan__James/status/764599916157173763
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě naposledy si dám svůj oblíbený popěvek... Můžou se přidat i navždy potupení Kadlec a Vrábel, kterým Monča uštědřila pěknou lekci! :D

PUIG PUIG PUIG MONČA PUIG PUIG PUIG MONČA PUIG PUIG PUIG MONČA PUIG PUIG PUIG MONČA PUIG PUIG PUIG MONČA PUIG!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Už ses udělal?
Reagovat
kada.tom
počítám, že od proměněného matchballu už nesčetněkrát :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole, já si napíšu pár příspěvků a děláš z toho bůhvíco. Kdyby měla zlato Petra, tak je to tady s tebou nebo Fulnekem k nevydržení... :D
Reagovat
dadaft
až si tady zase budeš na něco hrát (slušný intelektuál, jediný spravedlivý, odborník...), tak ti tuhle poznámku připomenu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si na nic nehraju.
Reagovat
blixa
Tak to je pravda ! Ty seš opravdu tak blbej jak se projevuješ :D :D
Reagovat
Roger_Federer
Mas pravdu..to je vrozeny.;)
Reagovat
dunphy
Dík, žes nezapomněl připomenout, že se ti letos podepsala :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak on už to tady připomněl v noci Frick, když dal odkaz na můj tweet. :D Jsem to musel připomenout, protože předtím to byl podpis olympijské medailistky a teď je to podpis olympijské vítězky! :D
Reagovat
sprchon
Já mám podepsaný tři různý bronzový OH medailistky, ty jednu zlatou. :D No, asi vedeš. ;) Pak mám ale taky GS vítězku. :P
Reagovat
dunphy
Já nemám podepsanýho nikoho a taky žiju :D
Reagovat
sprchon
Ale jakobys nežil. :D (sranda) ;)
Reagovat
blixa
Tohle sbírání podpisů nechápu ... jako malé děti ... :D ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
A to nemám jenom tenistky... :)
https://pbs.twimg.com/media/CpNUagWWAAELtW3.jpg
Reagovat
blixa
Tak hlavně že máš plnohodnotný život ... :D :D :D
Reagovat
a.magerova
Jo... to sbírka krabů a mořských ježků, to je jiné kafe.... :-)))))

https://www.youtube.com/watch?v=WobwHzRF9KI&feature=youtu.be&t=47m39s
Reagovat
sprchon
Jak jsem psal dole. Nejde mi až tak o podpisy, ale na ten zážitek při jejich získávání. Je na co vzpomínat. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo nemá podepsanou Monču Puig, ten nemá plnohodnotný život! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Samé Češky kromě Sam, předpokladám. :) Já mám ještě Mashu a Anu, takže asi fakt vedu. :D
Reagovat
sprchon
Nechce se mi to hledat, ale myslím, že tu Mashu jsi třeba někde vyhrál... Pro mě není důležitej ani tak samotnej podpis, ale spíš způsob, jak jsem ho získal. Jen ho mít (vyhrát ho) pro mě není to samé, jako ten zážitek, když se s tou hráčkou setkám a řeknu si o ten podpis, třeba i prohodíme pár slov nebo tak něco. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, v tom máš pravdu. Mashu i Anu jsem vyhrál, osobně mám Monču, Katku a Belindu... :)
Reagovat
dadaft
celkem zajímavé, že to říkala už od ledna. ))
je třeba přiznat, že si pro zlato šla naprosto přesvědčivě -- určitě jsem nebyl sám, co si říkal "teď už ji musí dojít, teď už se musí začít vyhazovat",,,,,,,,,,,, a ono ne.
Reagovat
dadaft
P:S. ---- nicméně jsou to opravdu vyhrané grandslamy, ne OH, co tenisty činí skutečně nesmrtelnými.
((( kdo zná Massúa??? )))
Reagovat
bIbec
tak v té široké světové veřejnosti (nebo jak to říct) určitě ano. Ale pro svoji zem se stala nesmrtelnou. A MOŽNÁ ještě "nesmrtelnější", než kdyby vyhrála grand slam.
Reagovat
dadaft
pravda, ve své zemi nepochybně.
Reagovat
sprchon
Tak tak. :)
Reagovat
sprchon
Tak já pevně věřím, že Monča není hráčka jednoho turnaje, kdy něco velkýho vyhraje a pak už nikdy nic. Jako třeba Marin nebo Stan nebo ten Massú. Věřím, že pár GS vyhrát může. Hraje výborně celej rok a tohle pro ni byl vrchol letošní sezony. Je mladá, může toho ještě hodně dokázat. Je možný, že měla životku a že se nic podobnýho opakovat nebude. Ale doufám, že bude. :)

Ani Angie tu po AO většina lidí nedávala moc šancí na další super výsledek a ejhle. Po prvním GS ještě v tý samý sezoně další GS finále + olympijský stříbro. :)
Reagovat
Nola
Stana si tam nedal nejak omylom? Ma 2 GS tituly, DC. Masters1000 k tomu, aj nejake 500 tituly, bol uz aj NO3,ma aj DC, pravidelne je ucastnikom TM, kde hral aj semi, ma aj zlato z OH v debli, okrem ineho ma vynikajuci finalovu bilanciu za posledne obdobie....
Reagovat
sprchon
Jasně, sorry. Já jsem dřív chlapy moc nesledoval a ty další Stanovy úspěchy kromě FO 2015 se mi hned nevybavily. ;)
Reagovat
sprchon
Monice to nejde nepřát. :)

Nakonec jsem za to medialový obsazení rád. Kdyby mi před Olympiádou někdo řekl, že medaili bude brát Petra, Angie a Monča, bral bych to všema deseti. :D Všem třem celkem fandím.
Reagovat
Roger_Federer
Pekne, moc.
V podstate neznama tenistka(pro obyc divaky) bere zlato.
Jeji "tenisovy rust" v letosni sezone he obdivuhodny.
Ale lidi maji radi tyhle pribehy.Jako kdyz vyhral Massu,,nebo pokud vyhraje uz pomalu odepisovany Delpo.

Musim rict, ze jsem prekvapen z vykonu Rafaela Nadala, ktery se opet a stale dokola dokaze po nekolika mesicnich pauzach vracet na kurty a vzdy hraje, jako by ho to zraneni nijak nelimitovala, zadne nebyla.
Reagovat
Mayo
:D:D veru ten Rafa hrá záhadne lepšie po zraneniach :D
Reagovat
dadaft
OT volejbal Itálie - Brazilie
(teď záznam na ČT2)
high quality, česky mazec jako kráva,,,,,,, a brazilci prohráli a budou mít obrovské problémy postoupit z našlapané skupiny,,,,,,,,, bylo by to škoda, kdyby domácí vypadli, poslední kolo bude zkrátka o život. ))
těšák. ))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Zlato jistě zasloužené,
není třeba pochybovat,
současně však na mysli mít,
jakže k tomu mohlo dojít.

Jelikož vítězství Mášeňky,
zcela správně předvídali,
amický zmetci jí preventivně,
účast v bojích zakázali.
Reagovat
sprchon
No, klobouk dolů. :) Šikovná holka je to.

Angie ani Petra snad nesmutní, medaile je super.
Jinak na ten deblovej souboj o bronz bych stejně koukal nerad, ale jsem trošku raději, že to urvala Lucka s Barčou, splnily si tak sen.

Štěpec s Hráďou si taky zahrajou o bronz, kéž by jim to vyšlo.

No a u chlapů doufám v toho DelPa. :)
Reagovat
dunphy
Neuvěřitelná a hlavně neuvěřitelně krásná pohádka! :) Monica si zlato naprosto zasloužila, celý turnaj předváděla skvělé výkony, ve finále se nesesypala a šla si nekompromisně za svým :) hraje moc krásný útočný tenis a já doufám a přeju jí, aby ji tento megaúspěch nakopl a posunul dál v její kariéře :) moc sympatická holka...fakt jsem měl husinu když to dokázala, krásný příběh :)
Reagovat
Lenca45
Dávali medailový ceremoniál na ČT sport nebo na ČT 2? :)
Reagovat
Kurka
Na ČT2 asi 10 min po skončení finále.
Reagovat
Pavol
Uz davno som nevidel taku stabilitu uderov ako ukazala Puigova v zenskom tenise. Zlato je v spravnych rukach. Aj bojovnost bola prikladna, radost sa pozerat. Akurat tikety isli do stratena.
Reagovat
dadaft
gratulace všem medailistům.

po včerejších úžasných zápasech a při vědomí, jak moc to sportovci prožívali, i když se vůbec nehraje o body ani peníze srovnatelné s GS,,,,,,,,,,,,, beru olympijské turnaje v tenise a golfu na milost.

placka z olympiády je prostě placka z olympiády.
každý ji chce. ))

takže ještě jednou gratulace medailistům, velký respekt těm, kteří na ně nedosáhli (třeba i smolně).

((( a myslím, že na nějakých 1200 nebo 1300 bodech za vítězství by se zainteresované strany dohodnout mohly a nikdo by moc neprotestoval )))
Reagovat
UnrealTom
gratuluju přál jsem jí to víc :)
Reagovat
Krisboy
Hmm, tak to dokázala. Moc jsem jí proti Angie nevěřil, ale je to olympijský turnaj, tam je to často jinak než na WTA/ATP. Gratuluju a užij si to, Moni...
Reagovat
Krisboy
A navíc první medaile pro Portoriko v historii, a hned zlatá, jseš navždy legenda!!!
Reagovat
brixner
Houno!
Legenda je Noah :-)))
Reagovat
themimone
*první zlatá popřípadě první medaile co získala žena, jinak Portoriko mělo už 8 medailí
Reagovat
Herbert_Hoover
první medaile pro Portoriko to není :) je to již jejich 9. historická medaile, "pouze" první zlatá :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist