Wozniacká pečlivě ubránila Šarapovovou, ve finále je s Bartoliovou

19. 3. 2011, 00:02
Aktuality 6
WTA INDIAN WELLS - Světová jednička Caroline Wozniacká pečlivou hrou od základní čáry vyzrála na Rusku Šarapovovou a hladce postoupila do finále. V něm na ni čeká Marion Bartoliová, jež si ve o titul zahraje po šestnácti měsících. Francouzka i ve třetím vzájemném utkání porazila Belgičanku Wickmayerovou.
Caroline Wozniacká

Caroline Wozniacká v semifinále předvedla lekci své účelné hry. Proti agresivně, místy až bezhlavě hrající Marii Šarapovové se nehnala do zbytečně agresivní hry a většinou vyčkávala na chyby soupeřky. Sama si fiftýn vybojovala jen šesti vítěznými údery, třiadvacetiletá Ruska však zahrála celkem 41 nevynucených chyb. 

I když o tři roky mladší Dánka také chybovala častěji než je u ní zvykem, prosazovala se přes Rusčin slabý servis. Ta si ho ze sedmi gamů dokázala udržet jen jednou a nic jiného než vítězství 6-1 6-2 Wozniacké následovat nemohlo.

"Takový výsledek jsem tedy rozhodně nečekala. Ale jsem ráda s tím, jak jsem hrála a dodržovala taktiku," komentovala Dánka, jež v Indian Wells obhájila loňské finále. "Bylo tpro mě důležité hrát dobře z defenzívy, protože Maria míčky trefuje hodně tvrdě. Hlavně jsem potřebovala míčky vracet hluboko do kurtu a soupeřku rozpohybovat," prozradila svou taktitku.

Naopak vítězka turnaje z roku 2006 Šarapovová byla ze svého výkonu hodně rozladěná. "Neměla jsem vůbec žádnou jiskru, byla jsem bez energie. Nevěděla jsem, jak hrát," řekla Šarapovová, jež hrála na prvním turnaji od Australian Open. Kvůli nemoci pak totiž vynechala Paříž, Dubaj i Dauhá. 

Wozniacká, jež Šarapovovou porazila i na loňském US Open, se ve finále utká s Marion Bartoliovou, kterou po dvou porážkách smetla před třemi týdny v Dauhá. Celkově mají vzájemnou bilanci 4-2 pro Dánku. 

Bartoliová je v Indian Wells jako na houpačce. Už v úvodním zápase musela otáčet utkání proti Niculescuové, pak si hladce poradila s Petkovicovou. V osmifinále ji přehrávala Clijstersová, Belgičanka však navzdory příznivému stavu kvůli zranění vzdala. Ve středu měla šestadvacetiletá Francouzka žaludeční potíže, přesto dokázala zdolat chybující Ivanovičovou.

Dostala se tak až do semifinále, ve kterém ji čekala oblíbená soupeřka Yanina Wickmayerová. Ta sice v předchozích kolech vyřadila dvě hráčky prvvní světové dvacítky a po skalpu Peerové se cítila ve skvělé formě, proti Bartoliové však loni ve dvou zápasech neuhrála ani set.

A že na Francouzku, jež hraje forhend obouruč, neumí zahrát, potvrdila i dnes. Jednadvacetiletá Belgičanka se od prvních výměn trápila na podání a dostávala se pod tlak. V první sadě navíc uhrála pouhé čtyři body na returnu a za necelou půl hodinu prohrála 1-6.

Druhá sada byla již vyrovnanější, Wickmayerová dokonce zaznamenala brejk, ale i nadále měla problémy se servisem a po 85 minutách s bývalou wimbledonskou finalistkou prohrála hladce 1-6 3-6.

Bartoliová tak ukončila prokletí semifinálových zápasů, ve kterých pětkrát v řadě prohrála. Do finále postoupila poprvé od konce roku 2009. V celkově 12. finále bude bojovat o šestý titul. Ten z Kalifornie by byl nejcennějším.  

"Jsem nadšená, že jsem tu ve finále. Bylo jen otázkou času, kdy se mi to povede. Se svou hrou jsem byla spokojená, jen jsem to musela potvrdit i na kurtu," komentovala Bartoliová.

Ani dnes se prý ale necítila zcela ideálně. "Už to bylo lepší, ale není to ideální. Po prvním setu úroveň mé hry klesla, protože jsem před zápasem stále nebyla schopná pořádně jíst. takže mi docházela energie," přiznala. 

Souboj o titul je na programu v neděli od 19:00 hodin SEČ. Wozniacká může vyhrát už pátý turnaj kategorie Premier či Premier Mandatory v řadě.

- WTA PREMIER MANDATORY INDIAN WELLS -
(Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
páteční výsledky (18. 03. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Šarapovová 6-1 6-2
Bartoliová (15-Fr.) - Wickmayerová (23-Bel.) 6-1 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
...pátý turnaj kategorie Premier 5 či Premier Mandatory v řadě.

Rozdíl mezi Premier a Premier 5 je velký, jak v bodech, tak v penězích. Pět turnajů kategorie Premier 5 a čtyři turnaje Premier Mandatory jsou obdobou devíti turnajů ATP Masters.

Bohužel u WTA při změně systému někdo nepochopil, že místo matoucích zbytečností (turnaje za 900 i 1000 bodů a navíc úplně odlišný způsob jejich počítání do žebříčku) bylo vhodnější použít osvědčený systém ATP. Prestižní Masters turnaje zná každý.

http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/Rankings_Stats/howitworks.pdf
Reagovat
Gulbis
inteligence celkově v ženském tenise je hráčkám na hony vzdálená, jakoby ti jejich trenéři neuměli holky připravit jinak než po tenisové stránce, kolikrát vidím jak nalitý úder z kříže ženská z 90% hraje právě tam kde je soupeřka, v tu chvíli mají snad pásku přes oči, jinak si to neumím vysvětlit, ve světovém ženském tenise stačí, aby měla holka jednak vynikající údery, fyzičku a trochu závitů v kedlubně a hráčky typu Clijsters nebo Wozniacki můžou hrát v top ten do padesáti...viz příklad 6Otiletý Navrátilový
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt je, že Šarapovová v podstatě nebyla schopna si postupným útokem vypracovat vhodnou pozici pro finální útok, přišlo mi, že nemá žádnou herní strategii, jak proti Wozniacké hrát (srov. Na Li na AO, kdy začala Wozniackou v průběhu druhého setu honit z rohu do rohu přesnými a tvrdými, leč nijak rizikově hranými míči a byla ji tak schopna vyvést z rovnováhy). Ale řekl bych, že hlavní problém byl v hlavě -- vypadalo to, že si maria proti Wozniacké moc nevěří.
Reagovat
smazaný uživatel
Je vidět, že inteligence je hekně hodně vzdálená, jen samé bum bum prásk, dostala od Caroline pořádný nášup.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapas jsem tedy bohuzel nebo bohudik nevidel, ale to by mela Sharapova proti Wozniacke branit? :-) To asi tezko. :-) Neni lepsi hracky v teto discipline nez Danky. Strojova hra, precizni obrana. Nemuze ji porazit jeji vlastni nejvetsi zbrani, ke vsemu kdyz je Sharapova zvykla hrat agresivne, diky tomu si pripsala vsechny ty uspechy. Chyba byla v prisernem servisu a do kurtu ji holt udery nepadaly. Cekal jsem debakl, uz v utkani s Peng bolely oci.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist