'Dr. Ivo' Karlovič zařídil Chorvatům výhru v Japonsku a čtvrtfinále v Argentině

12. 2. 2012, 11:47
Aktuality 9
DAVIS CUP - Tenista s nejrychlejším servisem v historii Ivo Karlovič se o tomto víkendu stal chorvatským hrdinou. Dvoumetrový tenista v 1. kole Davisova poháru v Japonsku uspěl ve všech třech zápasech a hlavně díky němu Chorvatsko, kterému chyběli Čilič a Ljubičič, zvítězilo 3-2 na zápasy a postoupilo do čtvrtfinále.
Ivo Karlovič

Japonští tenisté se do Světové skupiny Davisova vrátili po dlouhých 27 letech a v domácím prostředí proti Chorvatsku nebyli bez šance na výhru, kterou mezi elitou zaznamenali pouze při svém debutu v soutěži v roce 1921 (tehdy prohráli až ve finále). Chorvati totiž přiletěli bez zraněné jedničky Marina Čiliče a zkušeného Ivana Ljubičiče, který se omluvil z rodinných důvodů.

Japonsko naopak v sestavě se svým nejlepším hráčem v historii Keiem Nišikorim - 20. tenistou světa a čerstvým čtvrtfinalistou Australian Open - tak věřilo v úspěch, který se navíc přiblížil po první páteční dvouhře. Dvojka Go Soeda totiž otočil pětisetovou bitvu s Ivanem Dodigem a poslal zemi vycházejícího slunce do vedení.

Ivo KarlovičJenže pak už přišli chvíle 208 centimetrů vysokého Iva Karloviče. Ještě v pátek dokázal vyrovnat hladkou výhrou 3-0 na sety proti Keii Nišikorimu a v sobotní čtyřhře společně s Dodigem dostali Chorvatsko do vedení 2-1 na zápasy.

V dnešní úvodní dvouhře sice Nišikori napravil své zaváhání z pátku, když si ve třech sadách poradil s Dodigem a vynutil si rozhodující pátý zápas,. "Celé ráno jsem byl hodně nervózní, protože kdybysch prohrál, byl by to náš konec," přiznal se Nišikori. "V prvním setu jsem prohrával 3-5, ale pak jsem zlepšil svůj pohyb, více jsem se koncentroval a začal jsem hrát mnohem agresivněji." komentoval své vyrovnání japonský mladík.

Konečné slovo ale měl znovu  'Dr. Ivo' Karlovič. Dvaatřicetiletý tenista smetl s pomocí 18 es 7-6 6-1 6-4 Soedu a v hale Bourbon Beans Dome v Kóbě rozhodl o nejtěsnějším možném vítězství Chorvatska.

"Jsem opravdu nesmírně šťastný, protože jsme vyhráli a to je nakonec to nejdůležitější. Hrál jsem dobře a skvěle mi fungoval servis. Byl to pro mě skutečně povedený týden," zářil radostí Karlovič.

Aktuálně 43. hráč světa Karlovič v žádném ze tří zápasů ani jednou neztratil podání, ve dvouhrách v celkem šesti setech prohrál po servisu dohromady jen 24 fiftýnů (tedy 4 na set).

"Jsem na svůj tým pyšný. Ivo (Karlovič) tu byl k neporažení a pochválit musím i Ivana (Dodiga), protože na kurtu nechal srdce. Jen měl trochu smůlu. " pýřil se nehrající kapitán Chorvatů Željko Krajan. "Japonsko má skvělý tým, obzvlášť díky ve formě hrajícímu Nišikorimu. Brzy se výhry ve Světové skupině určitě dočkají," dodal.

Chorvaty tak čeká cesta do Argentiny, kde budou 6. až 8. dubna bojovat - zřejmě na antuce - o postup do semifinále. Jihoameričané si postup do čtvrtfinále zajistili výhrou v Německu.

"Díky způsobu, jakým teď Ivo hraje, bude pro každého těžké Chorvatsko porazit. Hrál dvě dvouhry a ani v jedné nečelil brejkbolu," věří Krajan v úspěch i na horké jihoamerické antuce. 

Naopak Japonsko bude v září bojovat v baráži o setrvání mezi světovou elitou.

- DAVIS CUP 2012 ... 1. kolo Světové skupiny -
(Japonsko / Kóbe, tv. povrch / hala)
kompletní výsledky (10. - 12. 02. 2012)

Japonsko - Chorvatsko 2-3 ... konečný výsledek

pátek 10. 02. 2012:
Soeda - Dodig 6-7(3) 3-6 6-4 6-3 7-5 ... (1-0)
Nišikori - Karlovič 4-6 4-6 3-6 ... (1-1)

sobota 11. 02. 2012:
Ito/Sugita - Dodig/Karlovič 4-6 4-6 6-3 3-6 ... (1-2)

neděle 12. 02. 2012:
Nišikori - Dodig 7-5 7-6(4) 6-3 ... (2-2)
Soeda - Karlovič 6-7(4) 1-6 4-6 ... (2-3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
darek.vrana
Neví někdo, proč v soutěži nemám Karloviče, když jsem ho měl vsazeného, stejně jako několik dalších lidí okolo??
Reagovat
smazaný uživatel
Za rusy zase hraje Bogomolov. :D Ten Tarpiščev je trojskej kůň v ruskym systému.
Reagovat
skott
a kdo by mel hrat jinej?Misha byl osetrovanej vcera po kazdem setu, skrec by Rusy poslala do baraze..
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych postavil třeba Kolju, jde o klíčový bod, přes Haider-Mauera by mohl být úspěšný i Kunitsyn, Bogomolov v pátek hrubě zklamal, takže i když je Južnyj zraněný, měl hrát Davyděnko. Takhle to projeli.
Reagovat
smazaný uživatel
Davyděnko. Měl by rozhodně větší šanci než Bogomolov.
Reagovat
skott
Kolja byl vcera duvod proc Rusove hrali pet setu.A Igor na rohodujici bod, kdyz v DC pokazil co mohl?Bohuzel, zadna varianta bez Mishy nedavala moc sanci..
Reagovat
hatatytla
Jeden finalista davis cupu už se rýsuje, asi to bude Francie, má dobrý los, vyrovnaný a široký tým a bude hrát doma. Z druhé strany pavouka to bude jeden z trojice Srbsko, CR nebo Srbsko. Tam záleží jesli Djokovic bude zdravej a neunavenej, jinak udělá vždycky dva body a ten třetí někdo přidá.
Reagovat
smazaný uživatel
trojice Srbsko, CR nebo Srbsko kolik je těch srbů?:) já nevím ale citím že jestli postoupí srbové že berdych pokud udrží formu to zvládne hraje skvělý tenis podle mě teď má i na Djoka když se mu na 100% zápas nepovede ale v případě tomáš je to hlavně o servisu:)
Reagovat
hatatytla
trojice argentina, srbsko a my. Pardon
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist