1. den v Dauhá: Do turnaje vstoupí Siniaková, Bencicová ve šlágru změří síly s Tausonovou

20. 2. 2022, 07:00
Previews 19
V rámci prvního hracího dne letošního ročníku Qatar TotalEnergies Open do úvodního podniku série WTA 1000 vstoupí Kateřina Siniaková duelem s nasazenou Američankou Jessicou Pegulaovou. Šlágr dne obstarají Belinda Bencicová s teenagerkou Clarou Tausonovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Češi v akci •
Siniaková (ČR) - Pegulaová (9-USA) | Centre Court (15:00 SEČ)
• Šlágr dne •
Bencicová (Švýc.) - Tausonová (Dán.) | Centre Court (13:30 SEČ)


• Češi v akci •
Kateřina Siniaková (45.) - Jessica Pegulaová (14.) | Centre Court (15:00 SEČ)

Kateřina Siniaková v Dauhá v hlavní soutěži startuje už počtvrté a stále čeká na první vítězství. S jeho připsáním to bude mít velmi těžké, protože v úvodním kole narazí na nasazenou devítku a loňskou semifinalistku Jessicu Pegulaovou. S Američankou má vyrovnanou bilanci 1-1.

Siniaková je deblovou světovou jedničku, ale ve dvouhře letos ještě nepřešla přes první kolo. V Austrálii dokonce neuhrála jediný set, nestačila na Annu Bondárovou, Cori Gauffovou ani Anett Kontaveitovou. Formu však možná znovu našla, v Dubaji suverénně prošla tříkolovou kvalifikací a pak potrápila obhájkyni titulu Garbiñe Muguruzaovou.

Pegulaová má za sebou životní sezonu a do té letošní vstoupila nečekaně špatně, na obou generálkách před úvodním grandslamem sezony vypadla po těsných dvousetových porážkách s Irinou Beguovou a Caroline Garciaovou. Na Australian Open se ovšem znovu po roce dostala do čtvrtfinále. V Dubaji ve druhém kole uhrála jen čtyři gamy s Ons Džabúrovou.

Siniaková určitě není bez šance, ale Pegulaová je favoritkou zaslouženě. V žebříčku jí nyní patří 14. příčka, má za sebou skvělý rok a nejspíše bude pro českou naději příliš těžkou soupeřkou.

Tip na vítězku: Jessica Pegulaová

Kateřina Siniaková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
čeká na první výhru v hlavní soutěžích
Největší úspěchy na venkovních betonech: čeká na první výhru v hlavní soutěžích
Bilance: 3-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Bilance na venkovních betonech: 3-4
Bilance proti hráčkám Top 20: 0-3 (kariérní 15-46)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Kateřina Siniaková - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance:
0-3
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2018-20, 2022)
Loňský výsledek: kvalifikace
Generálka: Dubaj (1. kolo)

Jessica Pegulaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (čtvrtfinále)
Bilance: 5-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Bilance na venkovních betonech: 5-4
Bilance proti hráčkám Top 50: 3-2 (kariérní 30-33)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Jessica Pegulaová - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance:
3-1
Nejlepší výsledek: semifinále (2021)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: Dubaj (2. kolo)


• Šlágr dne •
Belinda Bencicová (24.) - Clara Tausonová (33.) | Centre Court (13:30 SEČ)

Šlágr úvodního hracího dne hlavní soutěže obstarají předloňská čtvrtfinalistka Belinda Bencicová a Clara Tausonová, kterou čeká debut na prestižní katarské akci. Bude se jednat o premiérový vzájemný souboj.

Bencicová od loňského prvenství na olympijských hrách stále čeká na semifinálovou účast. Nutno ale říct, že letos měla těžké soupeřky, ve čtvrtfinále v Sydney (Paula Badosaová) a Petrohradu (Anett Kontaveitová) narazila na pozdější šampionky a ve druhém kole Australian Open prohrála s rozjetou Amandou Anisimovovou.

Tausonová loni ukořistila své první tituly na okruhu WTA (Lyon a Lucemburk) a letos si zatím vede velmi slušně. Na generálce v Melbourne musela vzdát čtvrtfinále a na Australian Open jí po skalpu Anett Kontaveitové nechybělo moc, aby vyřadila pozdější finalistku Danielle Collinsovou. V Dubaji přišla první letošní překvapivá porážka, v kvalifikaci nestačila na Dajanu Jastremskou.

Utkání nemá favoritku, což není překvapivé. Obě aktérky se letos prezentují velmi podobnou formou i výsledky. Vzhledem k poslednímu zaváhání Tausonové by mohla mít navrch Bencicová, která se ale po nákaze Covidem-19 ještě před pár dny stále necítila stoprocentně fit.

Tip na vítězku: Belinda Bencicová

Belinda Bencicová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Petrohrad,  Sydney (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Sydney (čtvrtfinále)
Bilance: 5-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance na venkovních betonech: 3-2
Bilance proti hráčkám Top 50: 1-2 (kariérní 99-89)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Belinda Bencicová - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance: 2-3
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2020)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Petrohrad (čtvrtfinále)

Clara Tausonová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Melbourne 2 (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Melbourne 2 (čtvrtfinále)
Bilance: 5-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance na venkovních betonech: 5-3
Bilance proti hráčkám Top 30: 1-1 (kariérní 3-4)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Clara Tausonová - Qatar TotalEnergies Open
Kariérní bilance:
0-0
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2022)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Dubaj (kvalifikace)

QATAR TOTALENERGIES OPEN 2022 - PROGRAM 1. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 13:30 SEČ)
1. Bencicová (Švýc.) - Tausonová (Dán.)
2. Siniaková (ČR) - Pegulaová (9-USA)
3. Putincevová (Kaz.) - Azarenková (12-Běl.)
4. Samsonovová (Rus.) - Cornetová (Fr.)
• GRANDSTAND 1 • (od 12:00 SEČ)
1. Cirsteaová (Rum.) - Šarífová (Egypt)
2. Zvonarevová (Rus.) - Van Uytvancková (Belg.)
3. Keninová (USA) - Liová (USA)
4. Anisimovová (USA) - Haddadová Maiaová (Braz.)
• GRANDSTAND 4 • (od 13:30 SEČ)
2. Dzalamidzeová/Martincová (Rus./ČR) - H. Chan/Schuursová (Tchaj-wan/Niz.)
Kompletní program 1. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Frick
Tak cirkus skončil. Nebyly to pro ČR dobré ZOH. Bilance 1-0-1 je vskutku nedobrá. Bohužel, to štěstí, co bylo v roce 2018 (a částěčně i 2014) letos nebylo. Minule Krčmář, Vítková, Ledecká (super-G), Erbanová. 4 ze 7 medailí šlo řadit do ranku "překvapivé až velmi překvapivé. Předminule to šlo říct o Soukupovi, a od Moravce se asi taky nečekaly dvě placky.

Samozřejmě - i v Soči a Pchjončangu to mohlo být lepší. Gábi v Soči měla určitě navíc než jedno indv. stříbro, bohužel byl tam ten strašný výbuch na 1. střelbě sprintu. I s nějakou chybičkou měla v poklidu z srpintu+stíhačky na třeba bronz+zlato.

Ester měla pak v hajzlu záda. Kdyby byla fit, tak klidně mohla mít třeba zlato+stříbro.

V Korei pak samozřejmě bolely brambory hokejistů.

Buď jak buď - v Pekingu prostě štěstí nepřálo. Ale samozřejmě by bylo laciný psát cosi o tom, že se Davidová měla v tom individuálu kousnout a tu 20. ránu trefit. Ale chce se to tak psát.

Šílený asijský trojboj skončil. Snad nás čekají v Paříži a pak v Miláně krásné "evropské hry". BTW: Budou to geoghraficky nejbližší o Mnichova 1972, resp. Innsbrucku 1976. Paříž bude vůbec první letní olympiáda, kam by mělo dát dojet autem za méně jak půl dne (běz železných opon).

Ovšem tedy - kdo v tom Miláně bude z našich mít na tu medaili? Ester bude v 31 takhle pořád závodit? Vy*ere se Markéta na ty svoje zaječí úmysly? Měli by jí dát nějakou skutečně dobrou sponzorskou smlouvu s jasnou podmínkou, že se to Milána na biatlon nevy.se.re.

Tak ty hokejistky půjdou nahoru? Nebo konečně i hokejisti se zlepšej? Mohla by Anička F. jít ještě nahoru? Co ti biatlonisti? U holek asi nic, co?
Reagovat
GaelM
Souhlas, výhled není pro náš (zimní) sport moc příznivý. Ve spoustě odvětví jsme totálně vyklidili pole (skoky na lyžích, běžky) a současné opory jako Ledecká a Sáblíková tu nebudou napořád. Klidně můžeme být příští hry bez medaile a jen se modlit, aby se vzpamatovali hokejisti nebo to dobře střílelo některému z biatlonistů.

Dva kritické body:
1) Do světové špičky se za ČR prosazují pouze ženy (něco jako v tenise).
2) Nedaří se nám vychovávat elitní sportovce v rámci organizovaného sportu. Ti nejlepší jsou obvykle nejlepší proto, že se v určité fázi odtrhli a připravují se s vlastním týmem individuálně, často v zahraničí. Díky tomu máme letos aspoň ty dvě medaile.
Reagovat
SydneyOpen
tak zase za Československa jsme celkově měly jen 2 zlaté medaile (Grenoble 68 a Sapporo 72 a pak až Nagano 98). 2 medaile jsou historicky úplně v pohodě
Reagovat
GaelM
Jj letošní výsledek je úplně v pohodě, spíš mám obavy z těch příštích. 4 roky jsou dlouhá doba, někdo může zazářit, ale aktuálně nevidím moc mladších sportovců, kteří by měli být medailovými nadějemi. Snad jen ten německý skeletonový import, kde mám ale podezření, že motivací byl hlavně snadnější přístup k účastnickým kvótám, protože německá reprezentace je nabitá a u nás je to prales.
Reagovat
SydneyOpen
tak vždycky se někdo objeví. Ledecká snad ještě závodit bude, pak Karlík v biatlonu vypadá slibně, jinak máme i jiné talentované biatlonisty, máme i talentované klasiky (Novák, Beranová), hokejistky můžou být za 4 roky na úrovni Finek a bojovat o medaile tam ten progres byl úžasný, věřím že půjde u nás nahoru konečně i curling. 4 roky jsou dlouhá doba a věřím že se někdo najde
Reagovat
Vlk-v-trave
Ledecka podle mne bude jeste na svazich:) Hlavne v snowboarde. Tam letos byli i pomalu 40tnici.

Podle mne vse vpohode, a ok. I jak pises. Jedina obava je asi jen ten muzsky hokej...ale ani ne z toho, ze by nebylo z ceho brat...

Problem i dost rodicu... plno mladych hned nastrkaji nekde do USA...farmy se snem na NHL... tohle je casto fatalni. A kdyz uz mame nejakeho hrace kolem 23, 24, 25, ktery hraje doma a dokonce vede produktivni tabulku extraligy, tak mu nedaji moznost...no....ani nevim co na to rict:) Tam se fakt musi neco zmenit v te mentalite...jinak bude dal bida z nouzi... a budem si cist clanky hracu, kteri maji 30 let a nechce se jim hrat proti Svycarsku, bo se jim nechce :D boze... si rikam, co to je, a proc tohle vubec hraje za narodak...
Reagovat
blixa
Je zajímavé, že Sáblíková je považovaná za sportovce, co vyrostl mimo systém. Přitom na tom není ani zbla pravdy. Ano, dá se říci že vyrůstala za složitých podmínek, že podmínky pro rychlobruslení jsou tu velmi chabé, taky pro to že tu absolutně chybí nějaká tradice tohoto sportu, ale mimo systém to rozhodně nebylo. Ester ano, ta vyrostla poněkud bokem, ale to zase v alpském lyžování není tak neběžné, tam je velmi silný individualizmus a jen pár států se tomu věnuje nějak komplexně a systematicky. Já bych se tím tak netrápil, ono to vždycky někde vypučí a někdo bude, a když ne tak co ? Tak si počkáme ... smilesmile
Reagovat
GaelM
"Systém" kolem Sáblíkové vybudoval z ničeho jeden (v dobrém slova smyslu) blázen, který tomu doslova zasvětil vlastní život. Ano, nebylo to vyloženě mimo systém, ale nebýt jeho odhodlání a tvrdohlavosti, nikdy by z toho žádné olympijské medaile nebyly. Rozhodně to nebyl důsledek nějaké koncepční práce v českém sportu. "Erár" nedokázal ani to, aby se z té vlny zájmu vygenerovalo slušné tréninkové centrum pro ně a pro případné mladé talenty, které by ten sport zaujal. Ta šance tu byla, ale už je skoro pryč. Rád bych se mýlil, ale až skončí Novák se Sáblíkovou, české rychlobruslení se imho zase vrátí na úroveň, kde bylo před nimi - budeme rádi, když se někdo kvalifikuje a neudělá ostudu. Asi jako u bobistů nebo severské kombinace.
Reagovat
blixa
To asi ano, ale iluze, které ve veřejnosti panují o panu Novákovi jsou úplně mimo realitu. Bohužel. Vše je postavené na neuvěřitelném talentu a dříči Sáblíkové, která by byla vynikající i kdyby ji trénoval kdokoliv. Spíš by byla ještě lepší. Radši nechci napsat, co je Novák zač, protože by mi všechna sprostá slova co znám zdaleka nestačila. Stvořit ze sebe vylhanou legendu, to se mu povedlo dokonale. smile smilesmile
Reagovat
GaelM
No rád si o tom přečtu víc, zatím jsi moc konkrétních informací neposkytl. Máš tu nevýhodu, že za Nováka mluví výsledky. Samozřejmě, že bez mimořádných kvalit Sáblíkové by to nešlo, ale bez Nováka by se nejspíš vůbec nevěnovala rychlobruslení...
Reagovat
Ela-fon-isi
Kolik bylo 4. míst? Pět, že? smile
Reagovat
GaelM
Ledecká v kombinaci, Davidová v masáku, Sáblíková na 3000m. O nikom dalším nevím...
Reagovat
Vlk-v-trave
Me chybi vysvedceni z tve strany:)))

Jinak jestli jde o skoky, tak mne ani snad nevadi, ze se v CR rozhodli ten sport celkem odstrelit...opravdu to, co tam se deje, snad uz ze sportem nema nic spolecneho, a clovek aby mel po ruce nejakou tabulku v excelu se schopnym makrem to vsechno prepocitat, aby dostal vysledek, a jeste technika, ktery premeruje kazdy milimetr na vybaveni...ten sport je mrtvy...a vic na efekt. Uplne bez uspechu skoky nejsou, trenerem Polaku je Dolezal...ovsem otazka jak dlouho:)

Jinak v behu na lyzich si pamatuji, ze historii CR tvori de-facto 2 jmena. A preci nechces, aby kazdy nas bezkar mel astma, jak v pripade Noru...

Biatlon se stal dobry az za casu CR...nebo aspon si nikdy nic drive moc nepamatuji. Pro mne to byl minuly OH spis zazrak... kolik toho dokazali v tomto vytriskat uspechu.

Hokej - pokud nekdo konecne mentalne prekona tu lzivou frazi, ze nemame z ceho brat, prestane se ohlizet na jmena... tak to muze byt dobry, ale nevim, jestli nas Slovaci k tomu inspiruji... to bude asi nejvic bolestne... ale zase u holek, kdo vi, za ty 4 roky muzou byt super.

Dobre je, ze se objevil curling na ZOH z ceskym zastoupenim... se divim, ze ten sport neni v CR vic popularni... slusne pasuje do ceske mentality...

Ester je vyjimecny pripad...tohle se rodi jednou za.... bez rozdilu, ve ktere zemi... neni to proste uplne normalni pripad, aspon podle mne:)

Smutne je, ze se nevyuzil uspech Sablikove, hala klidne mohla vzniknout...ale Polaci jsou stale otevreni na spolupraci, takze se da v Polsku zacit a zaclenit mezi polsky tym...nikdy s tim problem nemeli, a Martinu berou vlastne jak svou... otazka je, jestli takovy model budou Cesi brat... k Polsku nemaji nejak vrely vztah...
Reagovat
tommr
dneska samý zajímavý zápasy ...
Reagovat
com
https://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sport/409622/utajena-svatba-tehotna-pliskova-se-spartanem-hanckem-do-toho-prastili.html
Reagovat
baba
Katka se zlepšila, ale má smůlu na soupeřky a tak asi zase její sebevědomí dostane Ťafku...škoda, zasloužila by si zase pokořit někoho lépe nasazeného, jako minule Serenu...asi by ji to hodně nakoplo...
Reagovat
tommr
Katka má opravdu smůlu na los a proti solidní Pegulaový se nejspíš sama vyháže ...
Snad si to vynahradí aspon v deblu i když tam mají s Bárou taky neuvěřitelně těžkej los (v horní polovině jsou spolu s nima i finalistky a semifinalistky AO) ...
Reagovat
Mony
Loni v Německu na trávě s ní to byl dle mého její nejlepší zápas, takže bude mít sebevedomi
Reagovat
majco3434
Siniakovej by som sa nebal veriť. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist