10x nej letošní sezony

29. 11. 2012, 07:30
Stalo se... 115
Na kurtech je dobojováno, turnajové trofeje mají své majitele a tenisté už se mohou pomalu začít připravovat na novou sezonu. Pojďme si ale ještě připomenout některá "nej" té letošní.
Rafael Nadal a Lukáš Rosol

Nejúspěšnější hráč: Andy Murray

Australian Open: Novak Djokovič. French Open: Rafael Nadal. Wimbledon: Roger Federer. US Open: Andy Murray. Velká čtyřka na letošních grandslamech předvedla, že se jí tak neříká náhodou, a rozdělila si mezi sebe rovnoměrně všechny tituly. Existují ale minimálně dva důvody, proč za letošního vítěze považovat Andyho Murrayho, přestože je pořád "jen" třetí na světě (a to ještě díky zranění Rafaela Nadala). Jednak na US Open ukončil 76 let dlouhé čekání Velké Británie na mužský grandslamový titul a setřásl tak ze sebe "Henmanův komplex", a potom uspěl před svým publikem ve dvouhře na olympijských hrách. Na to třeba Roger Federer a Novak Djokovič stále čekají. A minimálně jeden z nich se velmi pravděpodobně nikdy nedočká.

Nejúspěšnější hráčka: Serena Williamsová

I Serena Williamsová je ve světovém žebříčku třetí, ale za všechno mluví její bilance s oběma tenistkami, které jsou před ní: 11-1 proti Viktorii Azarenkové, 10-2 proti Marii Šarapovové. O tom, že je Serena nejlepší, pochybuje málokdo: určitě ne její soupeřky a ani ona sama. Ostatně od květnového fiaska na French Open vyhrála pět ze šesti turnajů, mezi nimi Wimbledon, olympiádu, US Open a Turnaj mistryň. A po Wimbledonu ztratila v 25 zápasech pouhé tři sety.

Nejpamátnější zápas: 2. kolo Wimbledonu, Nadal-Rosol

Wimbledon má v posledních letech na takové souboje štěstí. V roce 2009 to bylo dechberoucí finále Federer-Roddick, o rok později neopakovatelný třídenní zápas mezi Johnem Isnerem a Nicolasem Mahutem. Letošní zápas mezi Rafaelem Nadalem a Lukášem Rosolem měl být jeden z těch, kdy favorit bez větších potíží vyhraje, po zápase pochválí soupeře a už přemýšlí nad dalším zápasem. Český tenista se tomu ale vzepřel. Víru ve vítězství neztratil, když prohrál v tie-breaku vyrovnaný první set, neztratil ji ani tehdy, když Nadal srovnal na 2:2 a chystal se zápas otočit.

A rozhodující pátý set na nejslavnějším turnaji světa, před zaplněným stadionem a proti jednomu z nejlepších hráčů? To byla tenisová pohádka, ve které podceňovaný hrdina dál bezstarostně posílal na opačnou stranu kurtu jednu ránu za druhou, a když minul, nelámal si s tím hlavu a dál kráčel za výhrou jako zosobněná sebedůvěra.

Eso, vítězný forhend, eso, eso. Tak vypadal poslední game v podání hráče, který se odmítl rozklepat a vyhrál utkání, na nějž se bude ještě dlouho vzpomínat. Možná to nebyl nejlepší zápas letošní sezony, čeští tenisoví fanoušci budou možná vzpomínat spíš na daviscupový happy end v podání skvělého Radka Štěpánka, ale tohle byl TEN zápas.

Nejlepší úder: Grigor Dimitrov

V éře, kdy bílému sportu vládnou tenisoví maratónci s možná až příliš monotónní hrou, musí fanoušky takové hračičkovství - ale účelné - nadchnout. Zahrát v nouzi za zády těžkým halfvolejem vítězný úder těsně za síť, to si o ocenění říká.

Nejlepší game: 3. kolo Australian Open, Murray-Llodra

Možná už jste na tenhle game zapomněli, protože ho Andy Murray a Michael Llodra odehráli před více než deseti měsíci na Australian Open. Kdo si ten den koupil lístek na jejich zápas, už jen kvůli němu určitě nelitoval: parádní výměnu si člověk zapamatuje, a tady oba tenisté předvedli hned ČTYŘI během několika minut!

Nejhorší moment: David Nalbandian, Queen's Club

Finalista Wimbledonu z roku 2002 a bývalý třetí hráč světa David Nalbandian nemá - alespoň co se týká tenisu - v posledních letech moc důvodů ke spokojenosti. V londýnském Queen's Clubu si mohl spravit chuť svým celkově 12. titulem. Neměl k němu vůbec daleko - dostal se až do finále a v něm vyhrál nad Marinem Čiličem první set. Pak ale přišel nepochopitelný "blikanec", diskvalifikace a konec nadějí na zisk trofeje...

Nejnáročnější zápas - finále Australian Open, Djokovič-Nadal

Když proti sobě mají na grandslamovém turnaji hrát Novak Djokovič a Rafael Nadal, vědí fanoušci, že domů nejspíš jen tak nepůjdou. Na letošním Australian Open se ale oba překonali: nejdelší grandslamové finále všech dob trvalo bez několika minut šest hodin (tady se můžete podívat na jeho sestřih). Jestli si neumíte představit, co takový výkon s člověkem udělá, podívejte se, jak dva dost možná nejlépe fyzicky připravení tenisté světa trpěli při závěrečném ceremoniálu, při němž nabídnutou židlí rozhodně nepohrdli:

Nejkratší set - 3. kolo wimbledonu, Švedovová-Erraniová

Víte, co je to "zlatý set"? Pokud ne, neznamená to, že tenisu nerozumíte. Je to totiž jev mnohem vzácnější než třeba zatmění Slunce, a proto se o něm příliš často dočíst nemůžete.

"Zlatý set" je kanár, ale ne ledasjaký. Označuje se tak sada, ve které jeden z tenistů neuhraje proti soupeři ani bod. Naposledy se to podařilo v roce 1983 jistému Billu Scanlonovi, kterého letos napodobila Jaroslava Švedovová. Ruska s kazašským pasem potřebovala ve Wimbledonu v úvodním setu zápasu proti Saře Erraniové pouhých 15 minut na to, aby z Italky udělala statistku a 24 vyhranými míči v řadě přepsala historii. A tady dala na frak matematice: když přistoupíme na to, že obě tenistky mají 50% šanci na zisk bodu, je pravděpodobnost, že jedna z nich získá set bez ztráty bodu, 1:16.777.216.

Švedovová je mimochodem specialistkou na podobné zápasy. Právě ona držela dosavadní rekord WTA s 23 vítěznými míči po sobě, ovšem v divokém utkání proti Amy Frazierové v roce 2006 nakonec prohrála 6-1 0-6 a 0-6. Tentokrát nic podobného nepřipustila, Erraniovou porazila 6-0 6-4.

Nejhorší série - Donald Young

Když začínal novou sezonu, patřil k těm lepším Američanům, v pořadí ATP mu patřilo 39. místo. První dva měsíce Donaldu Youngovi moc nevyšly, ale to nejhorší ho teprve čekalo. Od 20. února, kdy porazil Grigora Dimitrova, šel Young od porážky k porážce: na tvrdém povrchu, na antuce, na trávě a znovu na hardu. "Každý týden doufám, že se to zlomí, protože ty zápasy jsou vyrovnané. Soupeři jsou v klidu, nemají se moc o co strachovat. Normálně by možná začali bláznit, ale teď čekají, až s tím začnu já," postěžoval si někdejší nejlepší junior světa krátce předtím, než se na domácím turnaji ve Winston-Salemu konečně dočkal. S Argentincem Leonardem Mayerem znovu prohrál první set, ale tentokrát utkání otočil a jeho počítadlo porážek v řadě se tak zastavilo na čísle 17. Smutný rekord Youngova krajana Vince Spadey - 21 proher za sebou - už byl na spadnutí, není proto těžké si představit, jak se aktuálně 189. hráči světa v srpnu ulevilo. Inu, malé vítězství pro lidstvo, velké pro Younga...

Nejproblémovější tenista - Bernard Tomic

Tehdy devatenáctiletý Bernard Tomic vyhrál krátce před Australian Open exhibici Kooyong Classic - a to je z letošní sezony asi tak všechno, na co bude následovník(?) Roda Lavera, Kena Rosewalla a dalších vzpomínat v dobrém. Toho špatného je mnohem víc: v červnu a červenci nevyhrál jediné utkání, sezonu ukončil dvěma zápasy s 'kanárem', chtěl svého otce a zároveň trenéra nechat vyvést z hlediště (a vzápětí se ho zastal), popral se na oslavě svých narozenin a dostal podmínku za sérii dopravních prohřešků.

"Bernie teď stojí na svých nohách, ale nemyslím si, že mu to ještě došlo. Možná se musí nejdřív dotknout dna a vypadnout z Top 100, což se může klidně stát," řekl na adresu mladého tenisty legendární Australan John Newcombe. Bude mít pravdu? Uvidíme. Pokračování Tomicova tenisového příběhu začíná zhruba za měsíc.

Komentáře

115
Přidat komentář
brixner
No tak, to se dělá v noci spát?? Kde je kdo? Ale jo, spěte, Melbourne je ještě daleko:-) Brix
Reagovat
Bob
vyhrála Turnaj Mystriň? Co všechno se tady nedozvíme..
Reagovat
spaniel
Tak jsem zagooglil a Rafa se 12.prosince účastní main eventu španělské série ESCOOP, prý poslední měsíce, co byl zraněný trénoval pod dohledem koučů z PS. Tak jsem zvědavý jak si povede...i když třeba bude mít za zády pomoc, těžko říct, jelikož je to online a bude hrát z domu :)

Tady je ale video s Rafou, které se hodně líbilo i mně:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1jOiHYwN8Tk
Reagovat
brixner
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/209522160100029/
Také tohle byli moji hrdinové!
Reagovat
gigin
Chybí ti dnes podpis.
Reagovat
brixner
...ty kluku všímavý:-)) Máš pravdu, nejspíš to bylo tím spěchem...Byl jsem na odchodu na odpolední, toto video jsem objevil zcela náhodou, jak už to tak chodí-něco hledáš a najdeš úplně jiné věci, asi je to tím, že Mr.Google se snaží myslet za nás:-)Tak trochu! Určitě mnozí z Vás tuto "Plovárnu" viděli, no, jsem trošku pozadu:-)Pan Eben-elegantní gentleman, jako vždy! No a ti dva chlápci? Stefana dodnes považuji za nejlepšího síťaře všech dob a měl jsem ho strašně rád! A Boris? Toho jsem skoro až nenáviděl(tedy po té sportovní stránce), uměl totiž jako málo kdo zahrát na Ivana Lendla, který byl můj hrdina č.1. "Vzal" mu minimálně čtyři velké tituly a Ivan v nějakém rozhovoru kdysi prohlásil, že Boris byl jeho noční můra, že z něj měl skoro až frustrace, podobně, jako Roger z Rafy(tedy řekl bych) Zjistil jsem ale jednu věc-bylo pár hráčů, které jsem zkrátka moc nemusel, Boris byl jedním z nich, nešlo o nenávist, pouze jsem jim nijak zvlášť nefandil. Ale postupem času, obzvláště na sklonku jejich kariér, jsem je začínal nějak zvláštně obdivovat a litovat, že už končí...Možná to bylo tím, že si člověk zvykl, že byli součástí toho tenisového kolotoče, svým způsobem psali historii tohoto sportu a najednou tu nebyli...Možná podobný pocit zažil i někdo z Vás, prostě taková sportovní nostalgie. A zápasy Becker-Edberg byly opravdu nezapomenutelné, často si je pouštím na netu a říkám si-"kam by to asi dotáhli, hrát v dnešní době" Z mého pohledu byla 80.léta nezapomenutelná-jak v muzice, tak na tenisových kurtech! Brix
Reagovat
a.magerova
gigin je editor TP... :-))
(Editor zodpovídá za obsah, formu a celkovou podobu svěřené části internetového portálu, novin nebo jiných tiskovin či TV, rozhlasových a digitálních médií.)
Reagovat
gigin
Jednou Eben vykládal dobrou historku. Šel takhle večer v Praze Perlovkou. A jedna z místních "dámiček" mu začala nabízet své služby. On se svou pověstnou elegancí odmítl. A ona na něj: Copak, copak? Váleček nešuká?? :DDD
Reagovat
spaniel
Dobré :D
Reagovat
brixner
No jo, jako malý spratek na ten seriál pamatuji:-) Ale Ebena mám rád, prostě dozrál jako staré vínko! To já až dozraji...škoda psát, bude už pozdě:-)) A stejně- nejkrásnější nohy měla Dementěvová! Brix
Reagovat
gigin
Dej mu taky hlas, prosíííííííím :DD
http://ussa.edu/ballots/athlete-of-the-year/#
Reagovat
Nola
si hlasoval?
Reagovat
gigin
Jas :)
Reagovat
smazaný uživatel
jo a upadne mi ruka... :-))
Reagovat
gigin
Klovni do toho zobáčkem :DD
Reagovat
smazaný uživatel
pozde, uz jsem hlasovala.. :-)
Reagovat
gigin
Můžu vědět pro koho? Jestli ne, neva. Já Djoko a Aza. A co naše Nola? Už hlasovala? A jak? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Michael a Serena.
Reagovat
Nola
šupla som hádaj koho u chlapov, ha.... u žien som dala hlas Azarenke, týmto vyzývam Montyho o h l a s o v a n i e
Reagovat
smazaný uživatel
Já mám ale u žen dvě favoritky - Viku a Lindsey Vonn. :) Každopádně tvou výzvu přijímám a hlasuju pro Viku, z mužů volím jednoznačně Messiho. Nevíte, dokdy to hlasování probíhá? V pondělí bych totiž chtěl zahlasovat ještě jednou (z jiného kompu) pro Lindsey a Roryho. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gigine, obávam sa, že v olympijskom roku to Nole v konkurencii Bolta proste nedá.

Môj hlas má Messi a Korda :)
Reagovat
gigin
Snad chápeš, že hlas jsem mu dát musel. Kdyby tam byl Rafa, tak bys dával hlas nějaké kopačce?? :)) A Kordu raději nezmiňuj. Nebo přijde zase na řadu telecí....
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by tam bol Rafa, tak by som mu dal hlasy dva :)

Korda bola recesia, ani neviem kto to je...Ale pri tom mene som neodolal :)
Reagovat
gigin
Když zorganizuješ, že v tvém okolí dá 10 lidí Noldovi, tak ti prozradím, kdo to ta Korda je.
Reagovat
gigin
dá hlas
Reagovat
spaniel
Bolt a Serena...Nole 2011, v tomto roce jsou kandidáti jen 2, Messi a Bolt.
Reagovat
a.magerova
Tak já dala Phelpsovi a ženě jsem slíbila diskrétnost, takže tak... :-))
Pro osvětu kdo je Korda:
http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/168787/dcera-ceskeho-tenisty-jessica-korda-poblaznila-ameriku-vydela-vic-nez-tata.html
Reagovat
smazaný uživatel
Jak je možné, že někdo na tenisových stránkách neví, kdo je Korda. To je dost smutné :(
Reagovat
freeteepek
Z hlediska zvláštních úkazů to byl opravdu zajímavý rok. Osobně nejvíc obdivuju výhru Rosola nad Nadalem, zlatý kanár Švedovové a Štěpánkovu výhru nad Almagrem ve finále DC. To jsou moje nej letošního roku:-)
Reagovat
Heather_Fedex
pro mne osobne byl nejpamatnejsi 3. set mezi del potrem a federerem na olympijskem turnaji. na ty pocity, jake jsem tehdy prozivala, nezapomenu do konce sveho zivota.
skoda, ze se o nem moc casto nemluvi vzhledem k tomu, ze se jedna o casove nejdelsi tenisove utkani v historii oh
v tesnem zavesu nasleduje jiz zminovane finale ao.
z wta ani nevim, co me tak zasahlo, ze si to budu na veky pamatovat. vsechny pamatne wta zapasy jsem zelbohu nemela moznost sledovat
Reagovat
Nola
hovorí sa o tomto zápase na stránkach ATP, ten zápas skončil na 4. mieste :BEST OF 2012
BEST GRAND SLAM & OLYMPIC MATCHES OF THE YEAR
Reagovat
Heather_Fedex
nehodil bys jsem pls ten odkaz?
Reagovat
Nola
ty nechodíš na stránky ATP?
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2012/11/Features/Best-Grand-Slam-Olympic-Matches-Of-2012-3-To-5.aspx
Reagovat
Heather_Fedex
dik moc!
jenom sporadicky
Reagovat
smazaný uživatel
Ten třetí set byl totálně psycho!!! :-)
Reagovat
Heather_Fedex
no prave proto je to pro mne nejpamatnejsi zapas ;) jsem zvedava, kolik let ze zivota mi ubralo sledovani toho setu....
Reagovat
smazaný uživatel
mas ovsem stesti, ze se to nikdy nedozvis. :-) To Fedex mel bohuzel jasno hned v naslednem fi, kolik sil mu to ubralo.. :-( Ale super zapas, souhlas!
Reagovat
Heather_Fedex
finale jsem nastesti pro mne nesledovala, to uz bych tady pravdepodobne ani nevypisovala....
Reagovat
smazaný uživatel
tak to rozhodne ne, vime dobre, jaky jsi nervak.. vlastne to ani nervy nebyly, normalni fiasko... :-(
Reagovat
Heather_Fedex
to vis, nejsem tak nad veci, jako ty. nemam totiz kridla ;)
Reagovat
Sonja
Prosimtě, sojka taky není nad věcí...jen se snaží tak vypadat...a občas se ani nesnaží a pak to je tady zaplivaný jak od čtyřiadvacítky:-P
Reagovat
gigin
Myslíš ten nick, nebo věk? :-O
Reagovat
Sonja
Jas, že ten nick, giginko
Reagovat
smazaný uživatel
Přijde mi, žes to trochu přehnala s tím vyjádřením o Sojce. Nevím, proč jsi ve svém projevu k ní tak útočná? Nikdy jsem si nevšiml, že by tady zrovna ona někoho napadala.
Reagovat
Sonja
Jojo, chudák sojka, já jsem prostě špatný člověk:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy jsem nenapsal, že jsi špatný člověk. Jen mi prostě přišlo jako trochu moc, přirovnávat sojku k "poruše čtyřiadvacítce" a psát, že je to tu od ní zaplivaný....
Reagovat
Sonja
Já nesrovnávám způsob vyjadřování...ten má sojka samozřejmě mnohem kultivovanejší, ale o to mi upřímně vůbec nejde...on je hater Federera, ona hater Novaka...on tady xkrát znehodnocoval Federera, ona Novaka...v tom si podle mě můžou podat ruce.
Reagovat
smazaný uživatel
Že by si mohli podat ruce, si opravdu nemyslím. Co on tu kolikrát dokázal nadělat, to byl děs běs. A ano, zaplivaný to tu od něho bylo řádně.
Jestli sojka někdy vyjádří nějaký svůj názor na Noleho, tak určitě ne v takovém stylu jako to dělal on na Federera - můj názor.
Reagovat
Sonja
Můj názor zase je, že by se mělo víc koukat na význam slov než na způsob projevu...někdo totiž za krásnej projev umí schovat pěkný...věci:-)
Nic, nechci se tu dál dohadovat, já mám nějakej názor, ty jinej, v pořádku. Měj se:-)
Reagovat
gigin
Sojka je znalec. Několikrát tu říkala, že se na TO dívá většinou z pohledu hráče, ne z pohledu fanouška. Djokoviče ráda nemá. Se štiplavým humorem si ho ráda podá. Vulgarita nulová. Je to sice kolikrát "o dušu" a člověk aby se držel, že ji něco neprovede, ale její názory akceptuju, beru. Mám ji moc rád, což je z mých příspěvků patrné. Královna tp, to je jas :))
Sonja vidí sojku jako hatera Djokoviče. Štve jí to, je to horká hlava, proto si myslím, že se objevil ten příspěvek. Srovnání s ...24 osvětlila. Je přece každému jasné, že sojka a ..24 jsou každý někde jinde.
Reagovat
Sonja
nesváděj mé příspěvky na horkou hlavu, prosím:-)...to s tím nemá co dělat, já ten příspěvek psala v úplnym klidu. Nešlo o žádnej útok, spíš šťouchanec;-)
Reagovat
gigin
Aha. Tak já jsem psal, že si to myslím. Spletl jsem se.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom, že se za krásný projev dá schovat mnohdy plno horších věcí, než když to někdo napíše bez obalu a "naplno", se shodneme. V pohledu na sojku máme každý odlišný názor.
Já pouze reagoval na tvůj včerejší příspěvek ve 12:20 a též se nechci dohadovat. Taky se měj.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tady nejde o to, kdo je jaký znalec a ani o to, jestli je někdo horká hlava. Ale se srovnáváním sojky s "poruchou 24", zásadně nesouhlasím. To, že si parkrát rýpne, z ní nedělá nějakého hatera Novaka. Najde se tu plno jiných provokaterů, se kterými je to "o dušu".......

A královna TP jsi oficiálně ty, toho už se nezbavíš!:-)
Reagovat
Heather_Fedex
naprosty souhlas!
Reagovat
gigin
Jsem do toho až příliš citově, emočně zamotaný. Kašlu na to. Jdu odsud pryč.
Reagovat
Pe3k
Naprostý souhlas s oskarem. Srovnávat sojku a 24 je nehoráznost. Osoba s nickem sonja by se měla sama zamyslet nad smyslem svých komentářů, protože jsou ve srovnání s poníženou sojkou velice chabé, urážlivé a hloupé.
Reagovat
Sonja
ty seš zas hater Nadala...ještě čtyřiadvacítka a jste tu komplet:-)
Reagovat
Roger_Federer
a co ja?
Reagovat
Sonja
ty jak kdy...ale řekla bych, že nemáš problém uznat kvality Federerovy konkurence:-)
Reagovat
Roger_Federer
si nedavno psala, že jsem hater Tipsareviče?
Reagovat
Sonja
To je pravda, ale to je tady tolik lidí, že už to není zajímavý:-D...
Nic, mizim, nakonec jsme tu stejně všichni jen nickové:-)))
Nazdar!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak naj zapas urcite Finale AO Rafa Novak!!!
som 6 hodin sa nepostavil z kresla iba na obed inak uplna bomba od rana do skoro večera
Reagovat
gigin
byl mač Jankela x David na USO. Ale nedávno jsem si pouštěl finále AO 2012, né teda celé, asi jen 40 minut, někde z youtube. Fakt to byl, ale brutus!!
Reagovat
smazaný uživatel
TAK aj ten zapas Finale US OPEN ZENY
to som dlho plakal s Viktoriou lebo prehrat z 5:3 proti Serene noo taka sanca sa uz naskytnut nemusi.
Aj ked dufam ze sezona 2013 bude patrit uplne Azarenkovej!!!
Reagovat
Vojtiik
když odhledneme od toho, ze to bylo finale, tak se mi treba mnohem vic libil zapas Sammy a Viky ve ČF tuším, ten bych radil asi jeste vys, nez to finale :)
Reagovat
dadaft
AO - Li Na
RG - Stosur
W - Radwanská
USO - Kvitová
))))))))))))))))))))))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
AO Azarenka
RG Masha
W Masha
USO Azarenka
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem byl hodně smutný s Vikou a ještě hodně dlouho po tom zápase. Ale na druhou stranu, musím být rád, že Vika v tom finále vůbec byla a velkou měrou přispěla ke kvalitě toho zápasu... Jsem rád, že tady Vojtiik připomíná to čtvrtfinále proti Sam. Stejně jako byla Vika ve finále dva míčky od vítězství, tak ve čtvrtfinále byla dva míčky od vyřazení (v tie-breaku 3. setu za stavu 5-5). Takže nechybělo moc a v tom finále hrál někdo jiný... Určitě je škoda, že to ve finále o kousek nevyšlo. Porazit Serenu v takovém zápase, to se jen tak nepoštěstí. Ale já chci věřit tomu, že Vika ještě takovou šanci mít bude. Není všem dnům konec. :)
Jinak se mi moc líbí tvoje předpověď na grandslamové vítězky v příštím roce. To bych bral. :) Naopak podle dadafta se mi to vůbec nelíbí. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak keby si tie Grandslamove vitazstva podelili moje najoblubenejsie hracky tak to by som bral
Reagovat
dadaft
tak ode mě je to spíš přání, než tip - kromě Samanthy, ta by příští rok Roland Garros podle mě vyhrát mohla...
Reagovat
smazaný uživatel
blahopreji redakci tenisportal.cz, tohle bych si taky povesil na zed v redakci :) http://sport.idnes.cz/drazba-tricka-radka-stepanka-dgj-/tenis.aspx?c=A121127_130652_tenis_ot
Reagovat
dadaft
is WTA Player Of The Year.
http://www.wtatennis.com/news/20121129/wta-player-awards-player-of-the-year_2256076_2994943
Reagovat
dadaft
debl - Vinci/Errani
nováček - Robson
návrat - Shvedova
Reagovat
smazaný uživatel
To se nechce věřit, že je už zase po všem...
Reagovat
dadaft
ještě měsíc do začátku nějakého pořádného turnaje.
to je děs...
Reagovat
tommr
jj je to strašně dlouhý - a to si vem, že existujou tlaky na to, aby se tenisová sezona ještě víc osekala ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
To já mám zpestřeno svojím tenisem. Teď se mi neobyčejně daří. Po x letech jsem v zápase dal dokonce víc es než dvojchyb :D
Reagovat
dadaft
spousta hráčů by s námi asi nesouhlasila. ))
Reagovat
tommr
nejvíc by s námi paradoxně asi nesouhlasili ti hráči, kteří nevynechají jedinou šanci zahrát si dobře placený exhibice a sezonu kvůli tomu začínají už v prosinci ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Najpamatnejsi zapas je jednoznacne finale Austrálie..Vsetko ostatné možno považovať za milý vtípek ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro tebe je. Pro mě je to černá můra tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nielen pre mna, je nas vacsina..
Reagovat
Pe3k
Co slovo to perla. A nakonec ještě napíšeš, že vlastně tvůj názor je ten většinový (ROFL).
Reagovat
smazaný uživatel
Ach, Petrík..Dokedy ti mám vysvetlovať základné tenisové súvislosti. Vari nevieš, že Grandslam a teda grandslamové finále sú vrcholom tenisovej pyramídy?..A nie je náhodou považované práve finále z Austrálie práve za jeden z najlepších zápasov histórie?..Už len na základe tohto statusu nemôže byť o najpamätnejšom tenisovom zápase roka žiadna polemika, víťaz je totiž jasný..Skús si prečítať nejaké články z obdobia konca januára, možno sa niečomu priučíš..

Zápas Rosola so zraneným Nadalom bol isto pamätný, no najpamätnejší skôr pre zamindrákovaných odporcov Nadala, pre triezvo uvažujúceho fanúška tenisu asi ťažko.
Reagovat
dadaft
no, oba dva vypadali jako boxeři po třinácti kolech, ne jako tenisti.
v tomhle smyslu se nikdy nebudou lepit na legendární na souboj Lennox Lewis vs. Mike Tyson. )))))))
Reagovat
smazaný uživatel
No a pro mě je nejpamátnější zápas, který něčím vybočuje - pamatuji si jej.
A teď si vem finále UO2011, AO2012, FO2012. To byly zápasy jak přes kopírák. Samozřejmě nejnáročnější ten zápas byl.
Třeba výplach který dostala Šarapova od Sereny na OH, to se jen tak nevidí.
Reagovat
dadaft
jinak jak mám AO rád, tak bych navrhoval návrat k předposlednímu (rychlejšímu) povrchu. k tomu, na kterém se hrálo kolem roku 2005.
to byl ideál!!!
Reagovat
Sonja
Je smutný, že se kvůli délce toho zápasu zapomíná na obsah (a nebo na to někdo ani nekoukal a jen to odsuzuje kvůli té délce)...
Reagovat
smazaný uživatel
Máš recht Sonja..Ale nenechaj sa zmiasť, na obsah a pointu sa zabúda možno na TP (niektorými), v tenisovom svete určite nie..
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že 6hodinové finále do veľkej miery "niečim vybočuje"..Navyše je to predsa len finále grandslamu a za nejakých 10-20 rokov sa ten zápas bude pripomínať určite viac, než ten zápas Rosola. Inak povedané, bude pamätnejší..

Čo to je zápas ako cez kopírak?..Podľa mňa bol každý iný, len s rovnakým obsadením. To potom môžeme povedať aj o zápasoch s Nadala s Federerom, že sú ako cez kopírak. Predstavitelia finále predsa nemôžu za to, že ich nikto nebol schopný vyradiť.
Reagovat
Pe3k
Děkuji, ale od tebe nic vysvětlovat nepotřebuji. V článku je jasně napsáno, že nejpamátnější zápas roku je ten z Wimbledonu Rosol - Nadal. Finále AO bylo dlouhé, napínavé a vyčerpávající. Ovšem nic důležitého se nestalo. Djokovic potřetí v řadě porazil Nadal ve finále grandslamu, upevnil si post světové jedničky a obhájil loňské vítězství. Kvalita zápasu nic moc. Takže není žáden důvod, aby to byl nejpamátnější zápas tohoto roku...

Nikdo ti tvůj názor nebere, jen se musíš jako obvykle smířit s faktem, že nemáš pravdu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak o Rosolovi žádná, to si jenom TP přihrál českou polívčičku.

Ale jó, rivalita Djokovič-Nadal, Federer-Nadal je úžasná. Ale prostě se ty zápasy slívají. To není chyba těch chlapů, hrají co nejlépe umí. Ale je jich prostě tolik, že ani finále to pak "nezachrání". Třeba loňské USO jsem bral, ale čeho je moc, toho je příliš.

Mluvíme ale o jednom zápase a si myslím, že to neplatí. Uznávám, že mám asi menšinový názor.

Vlastně když nad tím tak přemýšlím, já mezi muži ani nemám nějakého extra favorita. A je to proto, že většina hraje hodně podobným tenisem, že je mi skoro jedno kdo hraje. Takovými posledními mohykány opačného tenisu dnešního tenisu jsou Štěpec a Llodra.
Reagovat
dadaft
posledním zástupcem chlapského tenisu je David Nalbandian.
teď už hrajou jenom elegáni, atleti, buldoci...
:-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, súhlas s tou českou polievočkou. Veď to sa vlastne snažím povedať, že to čo je pamätné v Čechách, nie je pamätné vo svete. Len Petrík zbytočne afektuje a trepe hlúposti. Súhlasím s Llodrom a Štepánkom, ten Llodrov game som si dokonca pustil ako jediný zo všetkých videí.
Reagovat
spaniel
Akurát že se v článku píše nejnáročnější, né nejpamátnější....

Co se týká nejpamátnějšího zápasu, asi to budou ty, které stojí za to si zapamatovat. Pro mě je finále AO památný jen tou délkou. Tenis předváděli na svoje poměry obvyklý. Pro mě jsou minimálně 3 zápasy památnější i když to nebyli historicky nejkvalitnější zápasy:
- finále FO (7.titul Rafy)
- finále Wimbledonu (7.titul Rogera)
- finále US (1 GS pro Andyho)

Kromě délky nebylo finále AO ničím zvláštní, žádný milník atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Spaniel. Uviedol si tri príklady lepších zápasov od finále z Austrálie. Uvedomuješ si, že si zhodou okolností uviedol tri iné grandslamové finále z tohto roku. Vynechal si práve to austrálske. To fakt vyznieva trochu absurdne.
Reagovat
smazaný uživatel
Spaniel. Uviedol si tri príklady lepších zápasov od finále z Austrálie. Uvedomuješ si, že si zhodou okolností uviedol tri iné grandslamové finále z tohto roku. Vynechal si práve to austrálske. To fakt vyznieva trochu absurdne.
Reagovat
spaniel
Možná to vypadá podezřele, ale tak to mám... Všechny 3 uvedené znamenali překonání nějakého milníku u některého hráče. Takže když bude nějaké rekapitulace jejich kariéry, tyto zápasy tam budou zdůrazněné. Finále AO 2012 byl určitě kvalitnější zápas než zbylé 3, ale ne památnější...
Reagovat
tommr
nesouhlasím jen s vítězem první kategorie - podle mě je jasně nejúspěšnějším hráčem sezony Djokovic. Murrayho volba je nesmyslná - kdybychom použili stejný kritéria i u žen tak by nám vyšla jako nejúspěšnější hráčka sezony Sharapovová, protože letos ukončila čekání na kariérní grandslam ... :)
Z mýho pohledu je trochu sporná i volba zápasu Nadal-Rosol jako nejpamátnějšího zápasu sezony. Pro mě je to především Štěpánkův heroickej boj s Almagrem. Ale tady chápu, že to pro někoho může bejt jinak ... :)
Reagovat
Nola
môžem iba súhlasiť s tvojim názorom
pre Tenisportal je finále AO -najnáročnejším zápasom sezóny, podľa ATP je tento zápas najlepším v sezóne..
2.kolo Wimbledonu je u ATP hodnotené ako najväčšie prekvapenie sezóny
najúspešnejšieho hráča sezóny nekomentujem / 56/16 W/L nepovažujem za naj hoci je za tým titul GS a zlato z OH/... zmenila by som nadpis na najúspešnejšiu sezónu Andyho Murraya

Serenu hodnotím ako naj hráčku sezóny, ale niektoré turnaje vynechala, ak hráč vynecháva turnaje ušetrí sily a výsledky sa dostavia

všetky tieto naj sú subjektívne hodnotenia, objektívnejšie sú na stránkach ATP a WTA, na druhej stránke každý z nás si myslí, že práve to jeho hodnotenie naj je objektívne.....
Reagovat
smazaný uživatel
Serena - nevim, je to individualni, ale vynechavani turnaju neni prece vzdy cestou k uspechu, ztrata zapasoveho rytmu naopak muze byt pricinou vybuchu. Serena je pro me naprosto nej a uplne jinde nez ostatni, ale ani ona po pauzach neni vzdycky uplne stopro.... V zaverecnych kolech se usetrene sily hodit mohou, to je pravda, ale taky se do nich ten "odpocaty" hrac nemusi vubec dostat..

Jinak k hodnoceni - myslim, ze si je kazdy rozumny fanousek velmi dobre vedom sve zaujatosti, ale jen opravdovy hlupak si o nem muze myslet, ze na ni nema pravo... :-)
Reagovat
Nola
Serena dominovala o tom nepochybujem, čím je staršia, tým je lepšia... faktom je, že vynecháva turnaje, ženské súboje až tak nesledujem, ale nikdy si nenechám ujsť Serena vs Maruš, Azarenka.. páči sa mi Kerber, aj Petra, mám rada Anu Ivanovič, WTA turnaje majú pri štarte Sereny zväčša jasnú víťazku, a to ma nudí, čo nikdy nehrozí u ATP.... Azarenka to po...la vo finále USO, mala na výhru, pripomína mi niekedy Andyho Murraya, ženy sú labilnejšie ako chlapi, už aj Andy to dokázal prekonať,porazil Fedexa a Noleho v dôležitých zápasoch
v minulosti kým Serena nedominovala natoľko som milovala zápasy s jej sestrou a Dementievou
Reagovat
smazaný uživatel
hmmm, moc se krome Mashy a Petry neshodneme.. :-) Ale Dementievu jsem mela taky rada a jeste mi chybi.. no a povaz, drive jsem ze Sester vic fandila Venusi, byla mi svym projevem mnohem blizsi nez Serena, ale postupne me dostala, kdo by taky mel silu odolat prirodnim zivlum... :-))
Reagovat
darek.vrana
Nebylo to 3., ale 2. kolo Wimbledonu.
Reagovat
Administrator
Díky, opraveno.
Reagovat
Stan_Borowitz
To ale nesmyslná úvaha s tou pravděpodobností. Tenis není házení mincí. Dotaženo do dokonalosti - chce tím snad autor říci, že když já nastoupím proti Federerovi (Djokovičovi, Nadalovi,...), bude pravděpodobnost toho, že kdokoli z nich uhraje 24 bodů za sebou taky 1:16.777.216?
Reagovat
darek.vrana
No tak zrovna v duelu Švedovová - Erraniová by to mělo být těch 50:50
Reagovat
smazaný uživatel
Částečně souhlas. Ale Jarka je na ty série expert a to v obou směrech. Je to jejím stylem.
Reagovat
Stan_Borowitz
to by proti sobě musely hrát dva čerstvé klony. Nebo dva roboti. Pak by to možná platilo.

Jinak ale z hlediska statistiky je jakýkoli výsledek stejně pravděpodobný jako jiný, takže za stejně unikání lze považovat kterýkoli jiný poměr vyhraných míčů v setu. To jen náš mozek (mylně) přikládá některým typům výsledků vyšší význam.

Takže na frak nedostala matematika, ale její znalosti u toho, kdo ten článek psal.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud je jejich výkonnost zhruba 50:50. Tak jsou všechny vyhrané míče jednou hráčkou hodně unikátní jev.
Trochu z kombinatoriky. Už jenom kdyby měla Errani vyhrát jeden míč, tak je to daleko pravděpodobnější.
Vem si, v setu bylo 24 fiftýnů. Ten jeden fiftýn mohla Errani uhrát kdykoliv v setu. Hned jako první fiftýn, druhý,..., až 24.

Jó kdybys třeba tvrdil vyhrát 1.fiftýn a ostatní v setu prohrát má stejnou pravděpodobnost jako prohrát všechny, tak s tebou souhlasím.
Reagovat
dadaft
jj, Stan to kapku nedomyslel.
Reagovat
Stan_Borowitz
no tak samozřejmě, že vyhrát *alespoň* jeden míč z 24 je pravděpodobnější než neuhrát ani jeden. Já jsem měl na myslí konkrétní výsledek, tedy že například posloupnost těch dvaceti čtyř výměn bude Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E-Š-E, tedy že celou tu dobu budou hrát první game, je čistě z matematického hlediska stejná, jako posloupnost Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š-Š. Když budeš házet ideální mincí, která bude mít na líci Švedovou a na rubu Erraniovou, tak není druhá posloupnost o nic víc pravděpodobnější než první (nebo jakákoli jiná), a tedy čistě matematicky ani o nic zajímavější.

V reálném světě je to samozřejmě jinak. Jak jsi právně poznamenal, u tenistek zhruba stejné výkonnosti bude daleko pravděpodobnější první posloupnost. Ale to už nejde o matematickou pravděpodobnost.
Reagovat
smazaný uživatel
A jako největší podraz, Tipsarevičovo vzdání se Janowiczovi pro únavu za stavu 3:4 ve 3. setu v Paříži.
Reagovat
dadaft
nikdo mi ovšem nevymluví, že nejpamátnější zápas (i když ne nejlepší) končící sezóny bylo ženské finále US Open Serena - Vika. to byl totální nářez, kteremu se žádné mužské finále letos nevyrovnalo (a srovnání s finále Djokovič - Murray tamtéž je více než tristní - velká nuda).

pokud jde o Nalbandiana, byl to opravdu d.bilní úlet, jinak se to nazvat nedá. ale doufám, že všichni chápou, že Dejv není žádný násilník, který by někoho zranil úmyslně... - je to prostě vztekloun.
v téhle souvislosti jsem si vzpomněl na jeden zápas Marata Safina. už nevím kde a kdy, ale po jednom zkaženém míčku přerazil raketu tak, že se rukojeť ulomila od hlavy. všichni to viděli, včetně rozhodčího. Maratovi hrozil trestný fiftýn, tak tu zlomenou raketu vzal do své obrovské pracky tak, že na jedné straně trčela hlava, na druhé rukojeť, a tvářil se, že nic, že je vše óu rajt. s touhle "raketou" dal eso a s nevinným výrazem ukončil gem. neskutečné.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist