12. den na French Open: O finále se utkají Šwiateková s Kasatkinovou a Trevisanová s Gauffovou

2. 6. 2022, 06:00
Previews 50
V rámci 12. hracího dne letošního ročníku French Open poznáme finalistky ženské dvouhry. O šanci zahrát si v sobotu o titul se utkají světová jednička Iga Šwiateková s Darjou Kasatkinovou a Martina Trevisanová s Cori Gauffovou. Všechny aktérky kromě největší favoritky Šwiatekové jsou v semifinále grandslamů poprvé. Na programu je také finále mixu.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále žen •
Šwiateková (1-Pol.) - Kasatkinová (20-) | Court Philippe-Chatrier (15:00 SELČ)
Trevisanová (It.) - Gauffová (18-USA) | Court Philippe-Chatrier (16:30 SELČ)
• Finále mixu •
Eikeriová/Vliegen (Nor./Belg.) - Šibaharaová/Koolhof (2-Jap./Niz.) | Court Philippe-Chatrier (12:00 SELČ)


• Semifinále žen •
Iga Šwiateková (1.) - Darja Kasatkinová (20.) | Court Philippe-Chatrier (15:00 SELČ)

Iga Šwiateková má na kontě už 33 výher v řadě a je jedinou semifinalistkou letošního French Open, která v této fázi grandslamových turnajů nedebutuje. Světová jednička, největší favoritka a předloňská šampionka se o finále utká s Darjou Kasatkinovou. Bývalou vítězku místní juniorky letos potkává už počtvrté, ve všech třech duelech dominovala a ve vzájemné bilanci vede 3-1.

Jednadvacetiletá Šwiateková má v semifinálových bojích velmi solidní bilanci 9-3. Rodačka z Varšavy dnes zaútočí na své jubilejní desáté finále, už šesté v letošní sezoně a druhé na grandslamových turnajích. Semifinále na majorech si zahraje potřetí, letos neuspěla na Australian Open. V open éře je jedinou polskou finalistkou a zároveň šampionkou antukového podniku velké čtyřky.

Pětadvacetiletá Kasatkinová bude rovněž usilovat o své desáté finále, na něj čeká od loňského srpna. Od té doby prohrála všechna tři semifinále (vše letos) a zhoršila si bilanci v této fázi na 9-7. Rusko může mít druhým rokem po sobě zastoupení ve finále French Open, loni o titul bojovala Anastasia Pavljučenkovová. Poslední ruskou šampionkou je Maria Šarapovová (2014). V posledních 25 letech se jen dvě juniorské šampionky dostaly i do finále dvouhry žen (Justine Heninová a Simona Halepová).

Šwiateková na svou dnešní soupeřku umí a stále platí, že je jasnou favoritkou na letošní triumf v areálu Rolanda Garrose. Kasatkinová sice letos v Paříži ještě neztratila set, nicméně Šwiatekovou by neměla i kvůli posledním třem soubojům ohrozit.

Tip na vítězku: Iga Šwiateková

Aktuální forma
Šwiateková začala sezonu pod novým koučem a v Adelaide i na Australian Open se dostala do semifinále. Po překvapivé porážce s Jelenou Ostapenkovou ve druhém kole v Dubaji zatím přemožitelku nenašla a kralovala v Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgartu i Římě, a navíc se ztrátou jediného gamu zvládla obě utkání v kvalifikaci Billie Jean King Cupu.

Cesta turnajem
V Paříži v dominanci pokračuje. Kvalifikantce Lesje Curenkové i zkušené Alison Riskeové povolila pouhé dvě hry, problémy měla až s Dankou Koviničovou a také v osmifinále s Qinwen Zheng, se kterou ztratila úvodní set. Ve čtvrtfinále nicméně nedala šanci Jessice Pegulaové.

Historie na French Open
Při všech třech účastech postoupila do druhého týdne, po osmifinále v roce 2019 tu předloni získala svůj vůbec první titul a loni vypadla ve čtvrtfinále.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Řím,  Stuttgart, Miami,  Indian Wells,  Dauhá (T);  Australian Open,  Adelaide (SF)
Největší úspěchy na antuce: Řím, Stuttgart (T)
Bilance: 42-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na antuce: 14-0
Bilance proti hráčkám Top 20: 12-1 (kariérní 23-14)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-1 (kariérní 1-1)
Bilance v semifinále: 5-2 (kariérní 9-3)
Grandslamy: Australian Open (SF)

Iga Šwiateková - French Open
Kariérní bilance:
19-2
Nejlepší výsledek: triumf (2020)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 1-0
Generálka: Řím (T)
Cesta turnajem: Curenková (6-2 6-0), Riskeová (6-0 6-2), Koviničová (6-3 7-5), Qinwen Zheng (6-7 6-0 6-2), (11) Pegulaová (6-3 6-2)

Aktuální forma
Kasatkinová měla skvělý vstup i do letošní sezony, na obou australských generálkách došla do semifinále a na Australian Open do třetího kola. Na další čtvrtfinálovou účast ale čekala čtyři měsíce, v Římě po cestě mezi nejlepší kvarteto vyřadila Leylah Fernandezovou či Paulu Badosaovou a až v souboji o finále ji těsně zastavila Ons Džabúrová.

Cesta turnajem
V Paříži zatím dominuje, set neztratila s Rebeccou Šramkovou, Fernandou Contrerasovou, Shelby Rogersovou ani nasazenými Camilou Giorgiovou a Veronikou Kuděrmetovovou.

Historie na French Open
Při všech šesti předchozích účastech zvládla první kolo, ale jen jednou se podívala do druhého týdne. Jejím předchozím maximem bylo čtvrtfinále z roku 2018.

Darja Kasatkinová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Řím,  Sydney,  Melbourne 2 (SF)
Největší úspěchy na antuce: Řím (SF)
Bilance: 23-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 12-3
Bilance proti hráčkám Top 10: 3-6 (kariérní 16-32)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance v semifinále: 0-3 (kariérní 9-7)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Darja Kasatkinová - French Open
Kariérní bilance:
17-6
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: 3. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Madrid (OF), Řím (SF)
Cesta turnajem: Šramková (6-2 6-0), Contrerasová (6-0 6-3), Rogersová (6-3 6-2), (28) Giorgiová (6-2 6-2), (29) Kuděrmetovová (6-4 7-6)


Martina Trevisanová (59.) - Cori Gauffová (23.) | Court Philippe-Chatrier (16:30 SELČ)
Martina Trevisanová i Cori Gauffová dnes nastoupí ke svému premiérovému semifinále na grandslamových turnajích. Gauffová může Trevisanové vrátit předloňskou porážku právě z tohoto dějiště a srovnat vzájemnou bilanci na 1-1.

Osmadvacetiletá Trevisanová si své jediné předchozí semifinále na nejvyšším okruhu zahrála před necelými dvěma týdny na antuce v Rabatu a nakonec získala svůj první titul. V open éře je rodačka z Florencie teprve třetí italskou semifinalistkou French Open (Francesca Schiavoneová 2010-11 a Sara Erraniová 2012). V tenisové historii hrály grandslamové finále pouze čtyři italské tenistky, kromě zmíněných Schiavoneové a Erraniové se v souboji o titul na US Open 2015 střetly Flavia Pennettaová a Roberta Vinciová.

Stoprocentní úspěšnost ve finále na hlavní tour má také 18letá Gauffová. Rodačka z floridského Delray Beach zvládla souboj o trofej před třemi lety v linecké hale i loni na antuce v Parmě, nicméně v semifinálových bojích má naopak negativní bilanci 2-4. Za posledních deset let mohou mít Spojené státy zastoupení ve finále French Open už pošesté, naposledy o titul bojovala Sofia Keninová (2020).

Obě aktérky v Paříži předvádí parádní výkony a i Trevisanová mohla mezi nejlepší osmičku projít bez ztráty jediného setu, pokud by ve druhé sadě čtvrtfinálového souboje s Leylah Fernandezovou využila mečbol. Gauffová je celkem jasnou favoritkou, ale jednoduché to mít nebude, jelikož Trevisanová je levačka a obzvláště na antuce je její hra nepříjemná. Navíc se jí v areálu Rolanda Garrose znovu daří a tři z pěti zápasů zakončila s pozitivním poměrem vítězných úderů a nevynucených chyb.

Tip na vítězku: Cori Gauffová

Aktuální forma
Trevisanová po šokujícím čtvrtfinále na French Open 2020 úplně odpadla, loni se dokonce vrátila na nižší okruh ITF. V posledních týdnech se však zvedla a teď je v žebříčku nejvýše v kariéře. Její aktuální 10zápasová neporazitelnost začala v minulém týdnu v Rabatu, kde si nakonec i díky skalpu Garbiñe Muguruzaové došla pro svůj premiérový titul z turnajů WTA.

Cesta turnajem
V Paříži v životní formě pokračuje, šanci nedala Harriet Dartové, Magdě Linetteové ani Darje Savilleové, v osmifinále ve dvou těsných setech přetlačila nebezpečnou Aljaksandru Sasnovičovou a ve čtvrtfinále ve třech setech zdolala Leylah Fernandezovou.

Historie na French Open
Po čtvrtfinále ročníku 2020, kdy debutovala v hlavní soutěži, loni skončila ve druhém kole.

Martina Trevisanová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Rabat (T)
Největší úspěchy na antuce: Rabat (T)
Bilance: 20-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na antuce: 13-4
Bilance proti hráčkám Top 30: 2-1 (kariérní 4-7)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance v semifinále: 1-0 (kariérní 1-0)
Grandslamy: Australian Open (2K)

Martina Trevisanová - French Open
Kariérní bilance:
10-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Madrid (Q), Řím (1K), Rabat (T)
Cesta turnajem: Dartová (6-0 6-2), Linetteová (6-3 6-2), Savilleová (6-3 6-4), Sasnovičová (7-6 7-5), (17) Fernandezová (6-2 6-7 6-3)

Aktuální forma
Gauffová letos nemá nejlepší formu a v předchozím průběhu aktuální sezony se mezi nejlepší kvarteto podívala pouze jednou, a to v lednu na malém podniku v Adelaide. Alespoň čtvrtfinále si pak zahrála už jen na konci února v Dauhá. Na French Open přijela po osmifinálových účastech na velkých akcích v Madridu a Římě.

Cesta turnajem
V Paříži využila příznivého losu a zaváhání favoritek a bez ztráty setu si poradila s kvalifikantkou Rebeccou Marinovou, Alison Van Uytvanckovou, Kaiou Kanepiovou, Elise Mertensovou i krajankou a bývalou finalistkou Sloane Stephensovou.

Historie na French Open
V hlavní fázi debutovala předloni a vypadla ve druhém kole, loni ji ve čtvrtfinále zastavila pozdější šampionka Barbora Krejčíková.

Cori Gauffová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Adelaide 2 (SF)
Největší úspěchy na antuce: French Open (SF)
Bilance: 19-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 9-3
Bilance proti hráčkám Top 50-100: 8-1 (kariérní 32-10)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance v semifinále: 0-1 (kariérní 2-4)
Grandslamy: Australian Open (1K)

Cori Gauffová - French Open
Kariérní bilance:
10-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Madrid (OF), Řím (OF)
Cesta turnajem: Marinová (7-5 6-0), Van Uytvancková (6-1 7-6), Kanepiová (6-3 6-4), (31) Mertensová (6-4 6-0), Stephensová (7-5 6-2)


• Finále mixu •
/ U. Eikeriová / J. Vliegen - / E. Šibaharaová / W. Koolhof | Court Philippe-Chatrier (12:00 SELČ)

První souboj o titul letošního French Open nabídne finále mixu, v němž se střetnou dvojice Ulrikke Eikeriová, Joran Vliegen a Ena Šibaharaová, Wesley Koolhof. Páry se potkávají poprvé.


Eikeriová s Vliegenem spolu hrají poprvé a ve třech ze čtyř zápasů museli otáčet nepříznivý vývoj. Pro 29letou Norku i o rok mladšího Belgičana se bude jednat o první grandslamové finále. Eikeriová má na kontě jediný deblový titul, Vliegen jich vlastní pět.

Cesta turnajem
1K: (6) Danilinová/Golubjov (4-6 6-3 10-5)
2K: Burelová/Gaston (6-4 6-3)
ČF: (4) Krawczyková/N. Skupski (2-6 7-6 10-8)
SF: Melicharová/Krawietz (1-6 7-6 10-7)


Rovněž Šibaharaová s Koolhofem absolvují první společný turnaj. Čtyřiadvacetiletá Japonka získala osm deblových titulů, ovšem finále majoru si zahraje poprvé. Třiatřicetiletý Koolhof byl ve finále grandslamových podniků jen jednou a na US Open 2020 v klasické čtyřhře, ve které slavil 11. triumfů, neuspěl.

Cesta turnajem
1K: Guarachiová/Rojer (3-6 6-4 10-6)
2K: Schuursová/Middelkoop (6-3 6-4)
ČF: Stosurová/Ebden (6-3 6-4)
SF: (3) Dabrowská/Peers (6-3 6-4)

FRENCH OPEN 2022 - PROGRAM 12. HRACÍHO DNE
• COURT PHILIPPE-CHATRIER • (od 12:00 SELČ)
1. Eikeriová/Vliegen (Nor./Belg.) - Šibaharaová/Koolhof (2-Jap./Niz.)
2. Šwiateková (1-Pol.) - Kasatkinová (20-) / nejdříve v 15:00 SELČ
3. Trevisanová (It.) - Gauffová (18-USA)
• COURT 6 • (od 11:00 SELČ)
1. Havlíčková (9-ČR) - Xuová (Kan.)
3. Bartůňková/Naefová (2-ČR/Švýc.) - Šnajderová/Vandewinkelová (5-/Belg.)
• COURT 7 • (od 11:00 SELČ)
1. Bartůňková (13-ČR) - Daubnerová (12-SR)
4. Bartoň/Kim (ČR/USA) - Butvilas/Poljičak (1-Lit./Chorv.)
• COURT 14 • (od 11:00 SELČ)
1. Bejlek (10-ČR) - M. Andrejevová (14-)
3. Bejlek/Havlíčková (1-ČR) - Marčinková/Svendsenová (6-Chorv./Dán.)
Kompletní program 12. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
brixner
Přídu z vejletu a vidim todlenctosmile
Igu jsem čekal.
Tu druhou asi nečekal nikdo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na začátku turnaje možná moc ne, pak její šance prudce stouply.
Reagovat
brixner
No, jestli to bylo takový prudký stoupání, jako u mě, tak v sobotu nevyhraje!
smilesmilesmile
Reagovat
vavrinec
Ale čekal, ale doufal jsem, že to zvládne Trevisan. Bohužel nezvládla.
Reagovat
vavrinec
Trevisan dneska bída, bohužel.
Reagovat
com
Swiatek + Gauff = finale k zbliti smile
Reagovat
Liverpool22
mám to stejněsmile Hrozná škoda, že se zranila naše Muškasmile
Reagovat
vavrinec
Mladá děvčata vládnou tenisu. Proč k zblití? Nemám vás rád pane come!
Reagovat
Pe3k
Klasický fanda Nadala...
Reagovat
com
smile Az na to, ze budu fandit Cilicovi smile
Reagovat
milik254
Z té dolní poloviny už nešlo po prvním týdnu najít lepši adeptku na finále než Coco.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a co jsi čekal, když se Leylah a Muška zranily?smile
Reagovat
SpacialRecognition
Trevisan : 5 winnerů 22 nevynucených chyb
Gauff: 4 winnery 15 nevynucených chyb
Reagovat
Mantra
tak Kokeš asi v klidu, jednou podrží servis a fertig, Martina na servisu uhraje sotva fiftýn dva smile
Reagovat
zfloyd
Trevisan x Gauf ,tak toto má aspoň šťávu na rozdíl od předchozího utkání
až na ten řev je to hodně koukatelný
Reagovat
Mantra
to bude hotové taky za hodinku smile
Reagovat
zfloyd
je ve čtvrtfinále , tak zas přibudou nějaké bodíky
smile smilesmile
Reagovat
tommr
za postup do čtvrtfinále získala 29 bodů. Pomalu ale jistě stoupá žebříčkem nahoru a první stovka ještě letos není tak úplně nereálná ...
Reagovat
Mantra
Jede jak pilasmile
Reagovat
makro99
ln taky
Reagovat
zfloyd
tak to byla rychlovka Kasatkina neměla co nabídnout , zatím nejvíce odolávala číňanka
jdu koukat na Noskovou jestli postoupí do čtvrtfinále
Reagovat
Liverpool22
Kosatka hodně velké zklamání smile nečekal jsem, že postoupí, ale druhý set byl až nedůstojný..
Reagovat
zfloyd
na WTA v jugoši ve druhém kole má první set smile
Reagovat
magnus
Tak to bude zaujímavý match Swiatek-Kasatkina.Alebo ináč Polka proti Ruske lol.Polsko celé desatročia bojovalo s Ruskom o západnu čast Ukrajiny.Rusofobiu majú v žilách a maju na ukrajine imperialne zaujmy.Casopis Forbes zoradil krajiny podla toho ako podporuju Ukrajinu,ale väčšina kriterii je v skutočnosti o miere nenávisti voči Rusku.A na prvom mieste skončilo Polsko lol smileSlovensko vdaka tekto vláde skončilo na osmom mieste.Pred nami su Pobaltske štaty,tí rusov nenavidia priam až chorobne a potom anglosacka trojka Usa,Canada Britania.Pritom verejná mienka na Slovensku je ina a polovica slovákov si myslí že zapad vyprovokoval tuto vojnu.Sme energeticky závisli na Rusku ako takmer žiadna iná krajina.Kasatkina go go go,Swiatek go home smile
Reagovat
Liverpool22
Jasně z politického hlediska je to zajímavé: Polsko kontra Rusko, ale z tenisového úhlu pohledu je Iga jasná favoritka - Darja to je vracečka jako byla v minulosti Wozniacki nebo Radwanska. Nicméně fandím taky Kosatce....
Reagovat
zfloyd
koukám na polský stream a poláci to normálně , klidně komentují jako sport ne jako politiku
Reagovat
Liverpool22
přesněsmiletaky čumím na Poláky a politiku do toho netahají a tak to má býtsmile
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
Kojinho
Tak to ukazuje jak špatně na tom jste, když si u vás polovina lidí myslí, že za ruskou válku může západ.
Reagovat
zfloyd
prosím tady ty názory ventiluj na jiných fórech tady jsi tenisportálu sem to nepatří
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Kojinho
To bys měl říct spíš tomu nade mnou, který to téma vytáhl.
Reagovat
fandorin78
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
S politikou začal magnus.
Reagovat
Ondra979
jj jsou na tom opravdu spatne na Slovaci, coz bylo pro me docela prekvapeni, jak jsou prokremelsti (schvalne nepisu prorusti, to je neco jineho). polaci dobre vedi, co ma ruska na svedomi za zverstva na jejich narodu a jelikoz se putinovske rusko dnes chova stale stejne, nebo velmi podobne, jako driv, tak je to naprosto v poradku a je to jen prirozeny pud sebeobrany proti nepriteli. my jsme na tom lepe nez slovensko, ale hure nez polsko, nicmene podil kolaborantu a tech, co papouskuji kremelske nesmysly a bludy je tu nastesti mensi, jen jsou bohuzel docela slyset, ale vseho do casu jak se rika, slava ukrajine at russackou vrazdici okupacni bandu vypraskaji, pak bude zase dobre! smile
Reagovat
fandorin78
Když už sem musíte tahat politiku, nejdřív si nastudujte něco o historii polsko-ruských vztahů. Pokud má někdo důvod k rusofobii, je to právě Polsko. A přitom do zápasu, který právě proběhl, Swiatek ani nikdo další z Poláků politiku netahá.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To dělají jen místní trollové...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
vavrinec
Netuším, kolik Trevisan uhraje gamů, ale tipuji, že vyhraje. Je to rodilá antukářka a s tím povrchem je úžasně sžitá.
Reagovat
Ela-fon-isi
Nevyhraje, ač bych jí to přála, pokud tedy Iga bude hrát jako vždy. ( Přeju většinou slabším, až na Češky a Martina od začátku roku prohrávala i kvalifikace, takže o to víc.)
Reagovat
vavrinec
Aha, nepřesně jsem se vyjádřil. Nevyhraje nad Świątek ale nad Gauff, tak jsem to myslel.
Reagovat
Ela-fon-isi
Tak to souhlasím.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile tak to jsem zvědav.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nakonec teda jen 4. No, hlavně že nebyl kanársmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
=
Reagovat
Tomas_Smid_fan
aha, takže on tu nejde znak menší nežsmile
7
Reagovat
Tomas_Smid_fan
kolik gamů uhraje Martinasmile
Normálně netipuji, ale teď to zkusím, kdo chce, ať se přidásmile
Za mě =
Reagovat
brixner
Iga je jasná, Kosatka prostě nemá vůbec nic, čím by jí mohla přehrát!
Italka, kdyby u toho tak nehulákala jako praštěná, tak by jí člověk i fandil...no, tak tady je mi to cca jedno, ale raději Martinu!
Pěkně se to tam vybarvilosmile
Reagovat
Ela-fon-isi
Igu mohla porazit akorát ta poloviční Ujgurka. To, že porazí sama sebe jako Djokovič, teď nehrozí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist