13. den US Open: Senzace letošního ročníku Raducanuová a Fernandezová se utkají o titul

11. 9. 2021, 11:00
Previews 54
V rámci 13. dne US Open poznáme senzační vítězku letošního ročníku. Ve finále se totiž utkají 18letá Emma Raducanuová a o dva měsíce starší 19letá Leylah Fernandezová. Bude se jednat o první finále teenagerek od US Open 1999. Na programu je také finále mixu.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále žen •
Raducanuová (Brit.) - Fernandezová (Kan.) | Arthur Ashe Stadium (22:00 SELČ)
• Finále mixu •
Olmosová/Arevalo (Mex./Sal.) - Krawczyková/Salisbury (2-USA/Brit.) | Arthur Ashe Stadium (19:00 SELČ)


• Finále žen •
Emma Raducanuová (150.) - Leylah Fernandezová (73.) | Arthur Ashe Stadium (22:00 SELČ)
Letošní finále ženské dvouhry na US Open má naprosto nečekané složení. O svůj první grandslamový titul, ve svém prvním grandslamovém finále, v prvním vzájemném souboji se utkají osmifinalistka nedávného Wimbledonu Emma Raducanuová, která jako první v tenisové historie došla z kvalifikace do finále některého z podniků velké čtyřky, a Leylah Fernandezová, jež nikdy předtím na grandslamech nepostoupila do druhého týdne. Osmnáctiletá Britka a o dva měsíce starší 19letá Kanaďanka obstarají první grandslamové finále teenagerek od US Open 1999.

Raducanuová je první britskou finalistkou grandslamů po 44 letech (Virginia Wadeová, prvenství ve Wimbledonu 1977), na US Open má Velká Británie zastoupení ve finále dvouhry žen poprvé od triumfu Wadeové v roce 1968. Zároveň se stala druhou žebříčkově nejníže postavenou finalistkou US Open (Kim Clijstersová, triumf 2009, tou dobou nefigurovala v žebříčku), nejmladší finalistkou grandslamů od prvenství Marie Šarapovové ve Wimbledonu 2004 a nejmladší finalistkou US Open od roku 1999. Za sebou má šest finále s bilancí 3-3, na hlavní tour bude o titul bojovat poprvé.

Finalistka předloňské juniorky Australian Open a vítězka dívčího French Open z roku 2019 Fernandezová je teprve třetí kanadskou finalistkou grandslamů po Eugenii Bouchardové (finále Wimbledonu 2014 ve 20 letech) a Biance Andreescuové (triumf na US Open 2019 v 19 letech). Na profesionální tour bude hrát své páté finále, třetí na nejvyšším okruhu, na němž uspěla předloni na akci ITF W25 a letos na WTA v Monterrey.

Raducanuová své nynější žebříčkové maximum vylepší minimálně o 118 pozic a bude 32. hráčkou světa a britskou jedničkou, v případě triumfu dokonce na 23. příčce. Pořádný skok učiní i Fernandezová. Také ona je momentálně na svém maximu a v pondělí bude nejhůře na 27. místě, pokud vyhraje i finále, pak bude světovou devatenáctkou.

Raducanuová do finále prošla suverénně, v devíti utkáních neztratila jediný set a kosila jednu soupeřku za druhou. Fernandezová naopak musela v posledních čtyřech zápasech do rozhodující sady, jenže měla mnohem těžší cestu a skolila bývalé šampionky a světové jedničky Naomi Ósakaovou a Angelique Kerberovou, světovou pětku Elinu Svitolinovou a druhou hráčku světa Arynu Sabalenkovou.

Obě aktérky ve Flushing Meadows předvedly neuvěřitelné výkony. Favoritkou na postup je Raducanuová, ale hodně bude záležet na tom, jak se obě popasují s nervozitou, která v prvním grandslamovém finále postihne asi každého tenistu.

Tip: Raducanuová ve třech setech

Aktuální forma
Raducanuová si nedávno ve Wimbledonu připsala svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a senzačně došla až do osmifinále. To samé se jí povedlo na US Open, kam přijela po finálové účasti na akci WTA 125 v Chicagu, kde prohrála bitvu o titul s Clarou Tausonovou.

Cesta turnajem
V New Yorku zatím hraje naprosto fantasticky, včetně kvalifikace zvládla už devět zápasů a všechny bez ztráty setu. Osmnáctiletá Britka nedala v hlavní soutěži šanci Stefanii Vögeleové ani Shuai Zhang, zničila obranářku Saru Sorribesovou i domácí přemožitelku světové jedničky Shelby Rogersovou, a porazila také olympijskou vítězku Belindu Bencicovou a řeckou jedničku Marii Sakkariovou. Z posledních 19 utkání má bilanci 17-2.

Historie na US Open
Raducanuová na závěrečném grandslamu sezony debutuje.

Emma Raducanuová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: US Open (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: US Open (finále)
Bilance: 22-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 17-3
Bilance proti hráčkám Top 50-100: 3-2 (kariérní 3-2)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (nehrála), Wimbledon (osmifinále)

Emma Raducanuová - US Open
Kariérní bilance: 6-0
Nejlepší výsledek: finále (2021)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: San José (1. kolo), ITF W100 Landisville (čtvrtfinále), WTA 125k Chicago (finále)
Cesta turnajem: Vögeleová (6-2 6-3), Shuai Zhang (6-2 6-4), Sorribesová (6-0 6-1), Rogersová (6-2 6-1), (11) Bencicová (6-3 6-4), (17) Sakkariová (6-1 6-4)

Aktuální forma
Fernandezová v březnu v Monterrey získala svůj premiérový titul na hlavní tour, jenže až nedávno v Cincinnati dokázala znovu porazit dvě soupeřky po sobě, a to v kvalifikaci. Další sérii výher přidala na US Open, kam přijela v mizerné formě a s letošní bilancí 15-15.

Cesta turnajem
Přesto ve dvou setech přehrála bývalé čtvrtfinalistky Anu Konjuhovou i Kaiu Kanepiovou a po obratech naprosto senzačně vyřadila obhájkyni titulu a světovou trojku Naomi Ósakaovou a i další z bývalých světových jedniček a šampionek newyorského grandslamu Angelique Kerberovou. Ve čtvrtfinále si vyšlápla na další favoritku a členku elitní desítky Elinu Svitolinovou, světovou pětku udolala v tie-breaku rozhodující sady. Ve třech setech přemohla i světovou dvojku Arynu Sabalenkovou.

Historie na US Open
V New Yorku debutovala loni a skončila ve druhém kole.

Leylah Fernandezová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Monterrey (triumf)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Monterrey (triumf)
Bilance: 21-15
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 17-8
Bilance proti hráčkám mimo Top 100: 8-5 (kariérní 54-31)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 1-1)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (1. kolo)

Leylah Fernandezová - US Open
Kariérní bilance: 7-1
Nejlepší výsledek: finále (2021)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Montréal (1. kolo), Cincinnati (1. kolo)
Cesta turnajem: Konjuhová (7-6 6-2), Kanepiová (7-5 7-5), (3) Ósakaová (5-7 7-6 6-4), (16) Kerberová (4-6 7-6 6-2), (5) Svitolinová (6-3 3-6 7-6), (2) Sabalenková (7-6 4-6 6-4)


• Finále mixu •
/ G. Olmosová / M. Arevalo - / D. Krawczyková / J. Salisbury | Arthur Ashe Stadium (19:00 SELČ)
Joe Salisbury a Desirae Krawczyková se pokusí na US Open, kde Salisbury včera triumfoval ve čtyřhře, navázat na prvenství na letošním French Open. O titul se utkají s překvapivými finalisty Giualianou Olmosovou a Marcelem Arevalem. Bude se jednat o premiérový vzájemný souboj.


Olmosová se smíšené čtyřhry na grandslamech účastní potřetí a dosáhla nejlepšího výsledku, Arevalo zkouší mix vůbec poprvé. Osmadvacetilá Mexičanka i 30letý rodák ze Salvadoru budou útočit na první grandslamový titul. Olmosová má ze čtyřhry žen tři trofeje, Arevalo se v klasickém deblu radoval dvakrát.

Cesta turnajem
1K: Loebová/Krueger (5-7 6-3 10-8)
2K: Bencicová/Polášek (7-6 7-5)
ČF: (8) Schuursová/Gille (6-1 1-6 10-7)
SF: Pegulaová/Krajicek (7-6 6-4)


Krawczyková se Salisburym ovládli letošní French Open a hráli semifinále Australian Open. Sedmadvacetiletá Američanka se radovala také letos ve Wimbledonu, který vyhrála s jiným britským deblovým specialistou Nealem Skupským a ve finále porazila právě svého nynějšího parťáka. Ve čtyřhře žen je jejím maximem finále loňského French Open a z této disciplíny má šest titulů. Devětadvacetiletý Salisbury na největších akcích v mixu triumfoval jen s Krawczykovou, z debla mužů ovšem vlastní dva grandslamové vavříny a celkově sedm kousků.

Cesta turnajem
1K: Muhammadová/Withrow (7-6 6-3)
2K: (1) Melicharová/Dodig (7-5 3-6 10-5)
ČF: Perezová/Demoliner (3-6 6-3 10-4)
SF: Jastremská/Purcell (4-6 6-4 10-6)

US OPEN 2021 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
• ARTHUR ASHE STADIUM • (od 19:00 SELČ)
1. Olmosová/Arevalo (Mex./Sal.) - Krawczyková/Salisbury (2-USA/Brit.)
2. Raducanuová (Brit.) - Fernandezová (Kan.) / nejdříve ve 22:00 SELČ
Kompletní program 13. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
com
Už děti v první třídě ví jak dnešní finále dopadne smile Ema má mísu smilesmile
Reagovat
LukH
Existuje nějaký free stream?
Reagovat
Nenela
http://fans.freestreams-live1.com/tennis-1/
Reagovat
Fransoas
Dnešní finále dvouhry bude hodně vyrovnané.Obě teenagerky mají velice dobrý pohyb.Na jedné straně je úžasná jízda z kvalifikace - na druhé jsou duely s velkými favoritkami.Miska vah je skoro na stejné úrovni,přesto favorizuji Kanaďanku.
Reagovat
paddy
přestože je to papírově 50/50, tak finále se často vyvinou směrem hry na jednu branku, jen nevíme na kterou

čekám proto něco jako 6:3 6:2 pro Kanaďanku, která emigrovala

Emma emi Eminem
dnes vítězku neminem

Look
If you had
One shot
Or one opportunity
To seize everything you ever wanted
In one moment
Would you capture it
Or just let it slip?

ve finále půjde o všechno
Joker je teď všude smile

https://www.youtube.com/watch?v=Iw5BiCxOR-c
Reagovat
FerrariF50
já tipuju 7:6(4), 4:6, 6:3 Raducanu win :-D
Reagovat
horska.kraslice
Jako vítězku bych o malinký chlup raději viděla Fernandez, ale tipuji Raducanu. Důvod - Fernandez je domnívám se unavenejsi, předpokládám, že bude bojovat až na krev, ale nebude to stačit.
Anebo to bude úplně jinak? smile
Reagovat
FerrariF50
Tak z mýho pohledu uplně nejepičtější by bylo, kdyby ji i ve finále dala Emma ve dvou zabila to. Ale přeju holkám oboum, tak mi to je celkem jedno. Malinko víc přeju Emmě, ale hlavně si přeju fakt pěkný zápas, ať vyhraje ta či ta :)
Reagovat
horska.kraslice
i já si přeji, aby obě ukázaly to tenisově nejlepší, co umí. smile
Reagovat
paddy
smile smile
chyběla mu jen třešnička na dortu - prohra Sereny
Reagovat
blixa
No, tvl. ještě Serenku sem tahej ... smile
Reagovat
sojka1
ale bez Serenky to mena zadny svunk, vsichni se jen rozneznele rozplyvaji.... ;-) :-))
Reagovat
sojka1
*nema... jeeee

jinak - kdyz se clovek podiva, koho porazila Fernandez, nevidim jediny duvod, proc by si smerem k Raducanu nerekla: a tebe taky porazim! A jak rekla, tak udelala... :-))
Reagovat
blixa
Nooo, sice to tak taky vidím, ale aby Raducanu neřekla "neee, dneska neeee !" smile
Reagovat
sojka1
:-)))
Reagovat
Mony
"Co z tebou mám dělat devenkosmile Viš co? Já tedy dneska budu hrát levackou a uvidíme... smile"
Reagovat
smazaný uživatel
Netušil jsem, že spolu hrály v juniorce Wimbledonu 2018: https://www.instagram.com/p/CTrQSvfo1k8/?utm_source=ig_web_copy_link

Pozápasovou gratulaci očekávám dnes trochu propracovanější ;-)
Reagovat
paddy
smile
Pro obě to asi bude životní turnaj a obě odehrají poslední zápas, ve kterém nebudou pod tlakem, že musí. Od příštího týdne se totiž výrazně posunou v žebříčku a stanou lovnou zvěří. Ostatní soupeřky po nich půjdou jako slepice po flusu.

Myslím, že potenciál do budoucna má pouze Raducanu, která zatím hrála na ITF, díky čemuž nemáme srovnání se silnými hráčkami. Dosud hrála pouze s dvěma top20. Její výsledky každopádně ukazují, že tam potenciál bude. Mimochodem cesta turnajem probíhá stejně hladce jako u Swiatek na RG20 (pozn: polské "a" s pinďourem smile)

Fernandez se svým menším vzrůstem (158 cm) v dnešní době asi nemá šanci proniknout do světové špičky, takže bude bojovat o stabilní účast v top50.

Před turnajem jsem tvrdil, že
"...pole favoritek i černých klisen není zřetelné a zároveň splývá
širší okruh potenciálních vítězek tvoří cca 30 hráček, které navíc jmenovitě nelze určit..."

což se naplnilo, a nyní se okruh kandidátek zmenšil jen na dvě a dokonce známe i jména

Určit favoritku je těžké a svůj počáteční tip jsem nakonec otočil ve prospěch Raducanu, která je v laufu a možná bude díky své nezkušenosti s WTA méně nervózní než Fernandez, která na druhou stranu porazila silnější pole soupeřek.

V juniorkách uspěla v jediném vzájemném zápase Raducanu (W18 6:2 6:4).

pozn: v preview se píše se Raducanu je favoritkou na postup. Myslím, že určitě nepostoupí smile
Reagovat
blixa
Aha, takže Fernandez, která vymydlila tři hráčky TOP10 má menší šanci v tenise uspět, než Racucanu ? Toť úvaha hodná mistra ! Možná by to chtělo změnit kuřivo ... smilesmilesmile
Reagovat
paddy
každý zápas je unikátní a i kdybys včera porazil no 1, tak to neznamená, že dnes porazíš kohokoli z ostatních
Rogers porazila Barty a hned vypadla s no 150 smile
Reagovat
blixa
Tak jasně, jeden zápas může být tak trochu náhoda, soupeř má špatný den, ty máš skvělý den, stane se, ale tři, respektive s Kerber čtyři ? Jako fakt náhoda ? Všechny měly špatnej den ? Chasníšku, chasníčku ... smilesmile
Reagovat
com
zase ten chasnicek smilesmile To uz je tu pomalu kazdej druhej.. A ja myslel, ze sem jedinecnej smile
Reagovat
blixa
Jsem ti říkal, že chasníčků je tu spousta ... smilesmile
Reagovat
paddy
a říkáváš i naklonovaných dementů smile
Reagovat
blixa
To je ta nejhorší sorta, chasníčci ještě jdou ... smile
Reagovat
Fandina
:-)))) smilesmile
Reagovat
aape
Leila jde nahoru už nějakou dobu, všechno si vydřela sama, takže tyhle předpovědi nesdílím, myslím, že svoje místo ve špičce si najde, což jí opravdu přeju smile
Reagovat
aape
Navíc měří 168 cm
Reagovat
brixner
No jo, ale klidně zas pude dolu! Jako já - k sousedce pudu nahoru, páč bydlí nahóře, no a když se hezky napapkam, pudu zas dolu, páč já bydlim dóle! Jeden dneska prostě neví, no...
smile
smile

smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Shelby občas překvapí (Petru zaskočila 2x), ale jinak je jejím největším úspěchem návrat po operaci do top 50.
Leylah má asi větší potenciál.
Reagovat
horska.kraslice
na Googlu 168 cm, ve Wiki 165 cm.
Takže kdoví.... :-)
Reagovat
blixa
Paddy jí ubral 10 cm, aby dodal svým slovům váhu smilesmile. Třeba Andreescu je jen o dva cenťáky vyšší ..
Reagovat
sojka1
https://www.wtatennis.com/players/326735/leylah-fernandez/bio
Reagovat
com
jeste je v rustu, tak povyrostla smile
Reagovat
paddy
já vycházel z TP 158 cm / 48 kg
těch 48 kg vůči 168 cm určitě taky neplatí

to budou asi čísla z juniorů smile

168 se dá, takže beru spekulaci zpět
Reagovat
horska.kraslice
No jo, TP zřejmě nestihá aktualizovat u náctiletých :-). Já jen, že se mi nezdálo, že by byla tak malinká v porovnání se soupeřkami, tak jsem se mrkla na nějaké zdroje.
Reagovat
Mony
Google to zásadně měří na společenských akcích, plesech, festivalech ap.. podpatky se nezaprou
Reagovat
aape
Jen souhlasím,že nemá šanci na postup, jak se píše v článku, ale na zisk titulu smile
Reagovat
dadaft
Trošku mě překvapuje, že je Raducanu brána za favoritku, přece jen Fernandez musela cestou předvést vynikající tenis v těžkých zápasech, kdežto Emmě to Rogers nebo Sakkari prostě darovaly ............ no, uvidíme.
Hlavně ať to obě ustojí v hlavě.
(nejen samotné finále, ale i to potom)
Reagovat
smazaný uživatel
mě taky, za mě je favoritka Leylah
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
com
tak v planu bylo fandit Karoline, ale kdyz uz je ve finale jine obsazeni, tak budu fandit Raducanu smile Sice neporazila takovy hracky jako Fernandez, ale zas musela zvladnout i kvaldu a je mi teda o mnoho vic sympatictejsi, ne ta druha smilesmile
Reagovat
tommr
mě jsou sympatický obě, ale taky to asi budu přát o chloupek víc Raducanu, aby vytvořila novej rekord GS s 10 vyhranými zápasy ...
Reagovat
lars
serii 10 vyher v singlu na 1 urcitym GS nema ani Serena W. :)
Reagovat
FerrariF50
Tak logicky, když už ani semi z kvaldy se nikomu doposud nepodařilo :)
Reagovat
FerrariF50
Ten tenisportál mi poslední dobou fakt hodně blbne. Víc než obvykle.
Reagovat
FerrariF50
Tak logicky, když už ani semi z kvaldy se doposud nikomu nepodařilo :) Každopádně hodně se na zápas těšim a Emmě přeju o chloupek víc :)
Reagovat
paddy
Q by se nemělo počítat do oficiálních stats (?)

Andreescu myslím označili za vítězku USO při premiéře a přitom už za sebou měla neúspěšnou Q
Reagovat
FerrariF50
Jo a jakou neúspěšnou Q za sebou měla ?
Reagovat
paddy
2 předchozí
Reagovat
lars
asi pri premiere v MD USO
Reagovat
paddy
Q by se nemělo počítat do oficiálních stats (?)

Andreescu myslím označili za vítězku USO při premiéře a přitom už za sebou měla neúspěšnou Q
Reagovat
tommr
to je sice pravda, ale tady nejde o nějakou sledovanou statistiku nýbrž o kuriozitu a rekord ...
Reagovat
smazaný uživatel
Na zápas se hodně těším.
Vítězky letošního AO a Wimbledonu patřily do nejužšího okruhu favoritek.
Na FO šokovala Bára.
US ale na sebe strhává pozornost díky dvěma náctiletým hráčkám.
U Leylah jsem čekal, že na vítězství nad Naomi nenaváže. Ale její pohyb, přehled, lehká ruka válcují soupeřky dál.
Zápas s Elinou považuji za jeden z nejlepších za rok 2021.
Leylah sleduji od FC 2019.
Emma mě okouzlila až letos ve Wimbledonu. Na jaře ještě vysedávala ve škole a teď školí hráčky z top 20 ;-)

Doufám, že si holky zápas užijí.
Podobně jako před 4 roky při finále Sloane a Mad jsou mi obě stejně sympatické, obě píší zajímavý příběh. Vítězství přeju oběma a hlavně jim přeju ať ustojí tlak podobně jako letos Iga. Loni na přelomu září a října předvedla úžasnou jízdu; letos vyrovnanými výsledky potvrzuje, že patří mezi top 10.
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist