13. den v Římě: Medveděv zaútočí na první antukový triumf, ve finále se utká s favorizovaným Runem

21. 5. 2023, 06:00
Previews 43
V rámci 13. hracího dne letošního ročníku Internazionali BNL d'Italia poznáme zbrusu nového šampiona římského Masters. Grandslamový šampion a bývalý lídr žebříčku Daniil Medveděv má po čtyřech letech možnost vybojovat svůj premiérový antukový triumf na nejvyšším okruhu, ve finále se utká s favorizovaným Holgerem Runem.

Holger Rune (7.) - Daniil Medveděv (3.) | PREVIEW LSCenter Court (16:00 SELČ)
Holger Rune bude v neděli usilovat o svou nejcennější antukovou trofej. Ve finále možná překvapivě změří síly s Daniilem Medveděvem, který je ve finále na nejpomalejším povrchu po dlouhých čtyřech letech a může dosáhnout na svůj první triumf na oranžové drti na nejvyšším okruhu. Jediný dosavadní souboj se uskutečnil před několika týdny na antukovém Masters v Monte Carlu a Rune měl jasně navrch.

Dvacetiletý Rune přetavil i své třetí čtvrtfinále na Masters v postup do finále, loni v Paříži zaskočil po obratu Novaka Djokoviče a letos v Monte Carlu nestačil na Andreje Rubljova, ačkoli měl v rozhodující sadě náskok brejku. V neděli ho čeká osmé kariérní finále na nejvyšší úrovni (4:3, v probíhající sezoně 1:1) a v této fázi pravidelně střídá vítězství s porážkou, to poslední skončilo úspěšnou obhajobou před měsícem v Mnichově. Rodáka z Gentofte je prvním dánským finalistou Internazionali BNL d'Italia.

Sedmadvacetiletý Medveděv je na hlavní tour teprve podruhé v kariéře v antukovém finále, v Barceloně 2019 prohrál s Dominicem Thiemem. V aktuálním roce nastoupí moskevský rodák k už šestému souboji o titul (4:1), neuspěl jen proti Carlosovi Alcarazovi v Indian Wells. Celkově má ve finále úspěšnost 19:13 a na Masters 5:3. Ve velmi dlouhé historii římského Masters najdeme jediného dalšího ruského finalistu, Andrej Česnokov nestačil ve finále ročníku 1990 na Thomase Mustera.

Bez ohledu na výsledek finále vylepší Rune své žebříčkové maximum, v pondělí bude nejhůře světovou šestkou. Medveděv v případě porážky zůstane na třetím místě, triumfem by ze druhé příčky odsunul Djokoviče.

Rune to bude mít ve Foro Italicu zřejmě těžší než před zhruba měsícem v Monte Carlu. Medveděv se totiž v následujících týdnech prezentoval lepší formou než v Monaku a v Římě se mu doteď dařilo náramně, ačkoli tu při všech třech předchozích startech ztroskotal na úvodním protivníkovi. Výborně však hraje v italské metropoli i Rune, který zvládl posledních sedm soubojů se zástupci TOP 5 žebříčku a v posledních dvou kolech vyřadil Djokoviče a Caspera Ruuda.

Rune bude mít výhodu v povrchu a je zaslouženě favoritem. Medveděv ale v žádném případě nepostrádá motivaci ani na svém nejslabším povrchu a po dlouhé době má možnost konečně zaregistrovat svůj první antukový triumf na hlavní tour. Díky precizní obraně může klidně i zvítězit, nicméně dravý dánský supertalent by mohl uspět i tentokrát.

Tip na vítěze: Holger Rune

Aktuální forma
Rune prožil fenomenální závěr loňské sezony, proto pro něj musí být průběh té dosavadní určitým zklamáním. V aktuálním roce totiž postoupil jen dvakrát do finále a titul bral pouze na ATP 250 v Mnichově, kde po odvrácených mečbolech obhájil titul. Po finále na Masters v Monte Carlu a v německé metropoli se v průběhu antukového jara představil ještě na Masters v Madridu a ve třetím kole nečekaně prohrál třísetovou bitvu s domácím Alejandrem Davidovichem.

Cesta turnajem
Svůj debut v hlavní fázi římského Masters zahájil suverénně, Arthura Filse i domácího bouřliváka Fabia Fogniniho přehrál snadno ve dvou setech. V osmifinále měl však nečekané potíže a proti kvalifikantovi Alexejovi Popyrinovi potřeboval všechny tři sety. Ve čtvrtfinále si ve třech setech vyšlápl na světovou jedničku a šestinásobného šampiona Novaka Djokoviče. V semifinále otočil manko setu a brejku a na pátý pokus porazil Caspera Ruuda.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
V hlavní soutěži debutuje, loni skončil v kvalifikaci.

Holger Rune - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Mnichov (T);  Monte Carlo (F); Acapulko,  Montpellier (SF)
Největší úspěchy na antuce: Mnichov (T); Monte Carlo (F)
Bilance: 27:9
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na antuce: 13:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 4:3 (kariérní 13:9)
Bilance ve finále Masters: 0:1 (kariérní 1:1)
Bilance ve finále: 1:1 (kariérní 4:3)
Grandslamy: Australian Open (OF)

Holger Rune - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance:
5:0
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: kvalifikace
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Monte Carlo (F), Mnichov (T), Madrid (3K)
Cesta turnajem: volný los, Fils (6:3, 6:3), Fognini (6:4, 6:2), Popyrin (6:4, 5:7, 6:4), (1) Djokovič (6:2, 4:6, 6:2), (4) Ruud (6:7, 6:4, 6:2)

Aktuální forma
Medveděv si ještě na začátku sezony procházel zhruba roční krizí, ale od půlky února začal excelovat a zvládl 26 z následujících 27 duelů. Během fenomenálního období dobyl Rotterdam, Dauhá, Dubaj a Miami a hrál finále i v Indian Wells. Solidně si vede také na antuce, ačkoli se na ní v posledních letech ohromně trápil. V Monte Carlu došel do čtvrtfinále a v Madridu do osmifinále. Do Říma přijel s parádní letošní bilancí 33:5.

Cesta turnajem
V závěrečných kolech nechybí ani v Římě. Postupně si poradil s Emilem Ruusuvuorim, po obratu s Bernabém Zapatou, v osmifinále s bývalým šampionem Alexanderem Zverevem, ve čtvrtfinále s kvalifikantem Yannickem Hanfmannem a v semifinále s loňským finalistou Stefanosem Tsitsipasem. Dohromady ztratil jen jeden set.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Při ani jednom ze tří předchozích startů nevyhrál zápas.

Daniil Medveděv - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Miami,  Dubaj,  Dauhá, Rotterdam (T);  Indian Wells (F);  Adelaide 1 (SF)
Největší úspěchy na antuce: Řím (F)
Bilance: 38:5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na antuce: 9:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 5:3 (kariérní 34:35)
Bilance ve finále Masters: 1:1 (kariérní 5:3)
Bilance ve finále: 4:1 (kariérní 19:13)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Daniil Medveděv - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance:
5:3
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: nehrál
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Monte Carlo (ČF), Madrid (OF)
Cesta turnajem: volný los, Ruusuvuori (6:4, 6:2), (31) Zapata (3:6, 6:1, 6:3), (19) Zverev (6:2, 7:6), Hanfmann (6:2, 6:2), (5) Tsitsipas (7:5, 7:5)

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2023 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
• CENTER COURT • (od 13:00 SELČ)
1. Haase/van de Zandschulp (Niz.) - Nys/Zieliňski (Monako/Pol.)
2. Rune (7-Dán.) - Medveděv (3-) / nejdříve v 16:00 SELČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
turista
Konečně se našel někdo kdo toho namachrovanyho mladíka vrátil na zem. Medvěd velká gratulace! Se svým tenisem musel na antuce někdy prorazit.
Reagovat
Nola
mne Rune nevadi, nechapem tu tvoju nenavist, hra pekny tenis.... jeho loza to je zase ina pesnicka, tam mu konkuruje iba loza Tsitsipasa a Murrayho v minulosti :D
Reagovat
Pe3k
A Fedex hrál nejpěknější tenis a ráda ho nemáš...
Reagovat
Nola
si si to spatne vylozil, nikde nepisem, ze ho mam rada, len nepocitujem k nemu nenavist, presne ako k Fedexovi, aj jeho tenis sa mi pacil....
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Blondie
Juchůůů
Reagovat
Marduch
Rafa se odhlásil z FO a Medvěd se zničehonic začal na cihle snažit:D
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak - cítí šanci urvat titul na RG
Reagovat
Nola
hral tu velmi dobre, podmienky mu sadli, skusene si finale postrazil, prehral velmi slusnych antukarov...

Rim vyhral Rus a Ruska s kazasksym obcianstvom:D
Reagovat
hanz
Nemá Runda něco hnědýho vzadu na trenclích?smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
Rune slušnej kolaps smilesmilesmile
Reagovat
hanz
Dobře mu tak, nesympatickej fracek. smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
elsky
Finále jako celý turnaj.smile
Reagovat
Pe3k
tjn to byla imploze smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Medvěd taky věnoval game, myslím na 4:4, vaházel ho s přehlademsmile Možná chtěl na Spratka zatlačit psychickou převahou, ale ruka mu nešla. Zato Dán se vyházel v posledním gemu a to nebylo z taktického hlediska nejlepší řešení.smile

Ale kyselý M-glou je k nezaplacení smile
Reagovat
Marduch
Co máš proti francouzskému mentalistovi?

https://sport.aktualne.cz/tenis/mouratoglou-mentalista-ktery-se-postavil-serene-v-detstvi-tr/r~5c042918a9a511eaaabd0cc47ab5f122/
Reagovat
annah
Taky mi není jasné, proč vzbuzuje tak negativní reakce. Co provedl?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Díky moc za fakt povedený článek!
Proč k němu mám averzi? Možná na mě ta jeho ak
ademie působí sektářsky a někteří její odchovanci zrovna nevyznávají fair play. Třeba má pro leccos pochopení, tím čím si prošel, asi je i výborný trenér, ovšem jestli mě averze k němu pustí, těžko říct. Možná osobní setkání, náhled na práci v akademii by ji změnit mohlo, ale těžko k něčemu takovému dojde.
Reagovat
elsky
Teď zase odevzdávka Medvěda smile.
Reagovat
George_Renel
Ta Runeho matka je zmalovaná jak stará štětka.
Reagovat
elsky
Ta vrstva je extrémní a nedrží to smile.
Reagovat
annah
A ta dáma s bradavicí pod nosem v ruské lóži, to je Meďourova manželka?
Reagovat
EllNino
jj, moc milá dáma z rozhovorů
Reagovat
annah
Naděje umírá poslední, ale tady žádnouu nevidím. Rusak je prostě lepší. smile
Reagovat
elsky
Bych řekl, že Rune je zatím horší
Reagovat
com
Méďa smilesmile
Reagovat
elsky
Rune set doslova odevzdal.
Reagovat
Patik
Rím klasika úplne najhorší Masters zo všetkých celé roky potykajuci sa s rovnakým problémom ktorý dosť ovplyvňuje turnaj a hráčov a niesu schopní aspoň na center dat debi1nu strechu.. Turnaj úplne na smiech..mali by ho zrušiť.
Reagovat
EllNino
Na mužském deblu se plavalo v antuce a hosteskám zmokl makeup smile
Reagovat
Blondie
Pche, současný makeup vydrží kde co :D
Reagovat
Blondie
Pojď, Meddy, pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Tenisportál exceluje, Rune je prý "favorizovaný" :-D :-D :-D (tudíž prohraje). Dánové v hledišti budou v extázi, nemůžou se nabažit svého miláčka, měli děsně dlouhý půst :-D.
Rune nebude mít šťávu, po každém uhraném fiftýnu zalamuje hnátu a vyvádí tarzanovské opičky, asi má kvalitního choreografa.
Reagovat
Pe3k
Matka Cipíska začala během zápasu radit Rusky a to Stefanose tak naštvalo, že jeho musela opustil hráčskou loži a jím sedět mezi plebs. Ovšem tyhle manévry ho rozhodily a za stavu 5:5 přišel o servis 4 vlastními chybami a celý zápas prohrál. Danil se snaží být razantnější z fh strany a nese to ovoce.
Reagovat
com
Medvedev pro trofej a pak jako nejvetsi adept na titul FO smilesmile
Reagovat
Hector17
Kurz 30 na jeho výhru na FO je pěkný přepal. Jestli dneska vyhraje tak půjde z druhého fleku a teoreticky by mohl chytnout Alcaraze, Djokoviče, Runeho či Tsisipase až ve finále. Navíc už vyhrál GS a vypadá to, že se konečně naučil hrát na antuce a na FO mu to vždy relativně šlo.
Reagovat
Pe3k
Letošní FO je otevřené jak za 20 let nebylo, ovšem nemyslím, že to je zrovna Medvěděv favorit. Hlavní favoriti Alkáč, Djokáč pak druhý sled Tsitsipas, Medvedev, Rune.
Reagovat
EllNino
Nejhorší turnaj roku, nechat hrat finále žen po dvou mužských semi s hrozbou deště může jen totální amatér, nechápu, že jim nedali den volna a obě finále nenechali na neděli ..

A tenhle turnaj na 14 dní a tisícovka, hodně špatné rozhodnutí
Reagovat
com
nefňukej veverko smilesmile
Reagovat
bardunek666
Má pravdu. Hrálo se 14 dní a pořadatelé si s programem nedali žádnou práci. Začínalo se pozdě, končilo se pozdě, nedohrávalo se. Aby ženské finále začínalo v 11 hodin večer, je fakt šílené. Navíc v takovém počasí.
Zde organizace opravdu selhala, možná ani žádná neproběhla
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
EllNino
Nejhorší turnaj roku, nechat hrat finále žen po dvou mužských semi s hrozbou deště může jen totální amatér, nechápu, že jim nedali den volna a obě finále nenechali na neděli ..

A tenhle turnaj na 14 dní a tisícovka, hodně špatné rozhodnutí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist