13. porážka v řadě. Psychicky nalomená Shuai Zhang v Budapešti neustála křivdu a vzdala

19. 7. 2023, 01:25
Aktuality 76
Shuai Zhang sérii 12 porážek neuťala ani na antuce v Budapešti proti domácí outsiderce Amarisse Tóthové. Co hůř, její už tak nalomené psychické zdraví utrpělo další bolestivý zásah. Zkušená Číňanka neustála evidentní křivdu ze strany rozhodčích, neférové chování soupeřky, pískot diváků a pasivitu supervizorky a kvůli panické atace vzdala. Nekvalita rozhodčích, nové dno nesportovního chování, reagují fanoušci na sociálních sítích.
Profily hráčů
Shuai Zhang (© Profimedia)

Shuai Zhang se na začátku sezony dostala do osmifinále Australian Open, od 31. ledna ale marně čeká na vítězství. Během uplynulých šesti měsíců utrpěla několik debaklů včetně porážky 0:6, 0:6 a se šňůrou 12 proher dorazila s nalomeným sebevědomím na antuku do Budapešti.

Čtyřiatřicetiletá Číňanka měla v posledních týdnech obavy o své duševní zdraví a po včerejšku se jí přitížilo ještě více. V maďarské metropoli jakoby se v jednu chvíli spikli všichni proti ní.

Přitom bývalá 22. nejlepší singlistka a druhá deblistka světa nastoupila proti domácí Amarisse Tóthové s velkou nadějí na první výhru po dlouhém půl roce. Nezkušená dvacetiletá Maďarka totiž nemá dobré výsledky ani na menších turnajích ITF a v žebříčku se vyšplhala maximálně na 534. místo. V Budapešti si debut na okruhu WTA odbyla jen díky divoké kartě od pořadatelů.

Důvod sporu? Špatné vyhodnocení dopadu míčku

Shuai Zhang získala první dva gamy, ale znovu potvrzovala svou špatnou formu a po spoustě chyb byla ráda, že dohnala manko brejku a vyrovnala na 5:5.

A pak už nastalo ono zmíněné 'spiknutí'. V jedenáctém gamu za stavu 15:15 ukončila dlouhou výměnu winnerem, když její úder z forhendu dopadl na lajnu. Bylo to evidentní z televizních záběrů, z odskoku míčku a nakonec i ze stopy, kterou míček na antukovém kurtu zanechal.

Jenže lajnový rozhodčí zahlásil aut, což se Shuai Zhang pochopitelně nelíbilo. Očekávala opravu od umpireové sudí. Ovšem světě, div se, Morgane Laraová po kontrole stopy po dopadu míčku verdikt kolegy nepochopitelně potvrdila.

To byla velká rána pro psychiku čínské tenistky. Asiatka rozhodnutí nechápala, rozčilovala se a neustále ukazovala směrem ke stopě v antuce. Laraová ji ignorovala, o 14 let mladší soupeřka ji vytáčela posměšky a diváci na ni pískali a pokřikovali. Spravedlnosti se nedovolala ani u supervizorky, která jí pouze sdělila, že s rozhodnutím nic neudělá.

Aktuálně 45. hráčka světa Shuai Zhang se po dlouhých minutách bezvýsledných dohadů do hry vrátila a získala následující výměnu, než jí soupeřka 'zasadila' další ránu. Maďarka došla smazat důkaz po předchozí sporné výměně, čímž trpělivost Číňanky definitivně zlomila.

"Počkej, počkej, počkej! Nech tam tu stopu. Co to vyvádíš? Proč to děláš?" křičela Shuai Zhang, když Maďarka k místu dopadu mířila. "Protože děláš problémy," odvětila jí Tóthová.

Shuai Zhang, která v pátek hrála deblové semifinále ve Wimbledonu, o pár chvil později po celkově již 29. nevynucené chybě servis neudržela a s pláčem usedla na lavičku. Po krátkém rozhovoru s turnajovou lékařkou se zvedla, podala ruku rozhodčí i soupeřce, jež se netaktně začala radovat, a kvůli panické atace utkání skrečovala.

"Všechna práce v tréninku je marná, protože když chcete hrát blíž k čáře, tak i když se to čáry dotkne, je to pořád aut...," napsala Shuai Zhang ještě v noci na Twitter.

Tam se dočkala velké podpory, naopak dvacetileté Tóthové uživatelé kritizují. "Absolutně nechutné chování. Shuai je lepší člověk než mnozí z nás, když potřásla rukou rozhodčí a té holce," napsala australská tenistka Ajla Tomljanovicová. Její krajanka Ellen Perezová uvedla, že Tóthová přišla o respekt ze strany ostatních tenistek. "Jestli tuhle holku uvidím, řeknu jí, jak znechucená jsem," rozčilovala se.

A soupeřka? Ta si užívala vítěznou premiéru na turnaji WTA.

"Není to ideální cesta k vítězství, ale jsem šťastná, že jsem vyhrála. A myslím, že i kdyby zápas neskrečovala, dokázala bych vyhrát," usmívala se Tóthová bez špetky respektu k dvojnásobné grandslamové vítězce ve čtyřhře žen. O čtvrtfinále si zahraje s Ukrajinkou Katerinou Baindlovou.

Shuai Zhang by se měla pokusit zlomit černou sérii třinácti porážek příští týden v konkurenci světové jedničky Igy Šwiatekové ve Varšavě, případně následující týden v Praze na Livesport Prague Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

76
Přidat komentář
IngStavinoha
no jen šťárejte ještě i do Číny, eusa poskoci - jak sa nasere, tak už vám neprodá ani cihlu
Reagovat
Enterprise
Tak zrovna tahle tenistka je v Číně na černé listině, dokonce má zákaz vstupu na její území. Si představ, že nějaká naše tenistka by měla zakázán vstup na území České republiky jenom proto, že kritizovala vedení českého tenisového svazu.
Reagovat
com
pinda jedna.. doufam, e v pristim kole konecna a at tahne zas na ITF smile
Reagovat
hanz
Už vyhučela v deblu, teď ještě singl...
Reagovat
Pecminek
Jasně Maďarka je případ sám o sobě, ale Číňanka má k profesionálce hodně daleko. Řvát, brečet a utíkat z boje umí každý, ale bojovat a ukázat vůli po vítězství za každých podmínek... to hold neumí každý... V Asii se mají ještě hodně co učit, když stačí tak málo k vítězství druhé straně....
Reagovat
Mantra
byl jsem dlouho přesvědčen, že tam ti čárový a sudí obecně jsou platní nebo aspoň prostě staromilsky patří na plac. Čím dál častěji se přistihuji, že si myslím přesný opak a třeba finále Wimbledonu, tam mě ten upír vyloženě sral. Nevím jestli si hrál na Lajányho (který je fakt vtipný) nebo ho to nebavilo, ale jeho mluvený výraz byl jak když má umřít asi za dvě a půl minuty.

Dobu nezastavíme a asi by to chtělo už utnout a vyhnat je. Prachy už nejsou problém, technika je, a ušetří dost práce se školením ad sraním okolo těchhle v podstatě dneska disaurů. Halt některá řemesla zanikají.
Reagovat
Mantra
*dinosaurů
Reagovat
farr
Říkám léta úplně zbytečný tam mit neschopný panáky. Jediný kdo je na kurtu kromě hráčů užitečný jsou ball boys/girls i když takovej Nole a ta ublizenecka Asiatka by asi nesouhlasili. Já nevím proč se něco furt vymejsli jinak když je to tak jednoduchý ...HAWK EYE LIVE!!!! prosím ať už to je všude takový 250tky a výš požadovat to jako standart, GS pokud by nechtěli na to přistoupit odebrat akreditaci a může se ten Major klidne odehrat jinde dyt jde prece o houno... Úplně me to přijde absurdní proč se v 21. století musej lidi hadat o tak naprosto snadno zmeritelne věci jako kam dopadl micek, jestli nespadl podruhé nebo jestli nepřekročil čaru nohou někdo. Všude tisíce kamer a furt se tam bude ohýbat parta slepoňů a hádat něco dle pocitu. Tupý odkazování se ma údajný tradice je jen lenost a neschopnost organizátorů... Thats all. Amensmile
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile

"umělá inteligence" přitom buržoazii "nevadí" - samozřejmě, když má primárně posloužit jen k dalšímu digitálnímu zotročení "podřadných"
Reagovat
lvicek
No, ale je realny, aby to bylo v blizke dobe na vsech kurtech?
Reagovat
lvicek
Myslim v ramci jednoho turnaje na vsech kurtech, na kterych se hraje.
Reagovat
tommr
jak kde. Na GS a velkých turnajích by to mohlo být všude, na těch menších aspoň na centrkurtu ...
Reagovat
IngStavinoha
přesně tak - jiných technikálií v podstatě k ničemu je už všude dost a dost
Reagovat
lvicek
No jasne, mohlo by to byt vsude, ale otazka je, jak je to moc realne ;). Vetsi turnaje prave potrebuji hodne kurtu a u tech mensich kurtu muze byt i celkem problem to dostatecne temi kamerami pokryt. Jinak ja budu taky rada, kdyz to bude fungovat, ten pocit krivdy nemam rada, jen si nejsem jista, jak dlouho jim to jeste bude trvat.
Reagovat
IngStavinoha
zatím eusa šmejd vyrábí radši munici
Reagovat
GaelM
Nemá smysl se rozhořčovat nad chováním Maďarky, svou vizitku si udělala sama.

Každopádně se znovu ukazuje, že rozhodčí jsou často jen zbyteční darmožrouti a na antuce zoufale chybí technologie typu hawk eye. Kdyby bylo jedno nebo druhé v pořádku, tahle situace vůbec nemusela nastat smile
Reagovat
tenisfan178
Od maďarky to byl odporný čin. Nedivím se že byla soupeřka znechucená. Měla by se stydět.
Reagovat
vergus
Tak to dopadá, když hráčka JE TADY DOMA smile
Reagovat
hanz
Maďarka - vodpad... tohle bylo přes čáru...chápu, že chce vyhrát, ale tohle je trochu moc...přeju jí jen a jen samé prohry...
Reagovat
Mantra
ono to tam dál od Brna není žádná hitparáda smile
Reagovat
s7RanG
Hodně trapný smile
Reagovat
Mantra
smile
Reagovat
farr
Jo pravda boli..naopak pobavilo Maďari sou odpad to každý vi...,kupa čobolu úplně stejný... sou dost namichany holdsmile
Reagovat
s7RanG
Bože, to až bolí. Čehuni no
Reagovat
Mantra
tak teď jsi se slušně odkopal smile

na jednu stranu to nejde, na druhou je to ok smile
Reagovat
IngStavinoha
ser na ně... ;-) normální keltskej póvl ;-)))
Reagovat
Nenela
.... ze vubec sama se sebou muze vydrzet? Otresnejsi chovani ve sportu jsem snad jeste nevidela. Alespon minimalni repsekt k souperi/souperce by mel byt schopny ukazat kazdy. Absolutni odpad tohle smile
Reagovat
IngStavinoha
spíš ukázka současné mladé zmr-degenerace smile
Reagovat
Petr_Fisk
Ale no tak, pane inženýre...
Reagovat
IngStavinoha
dokonce ukázka příznačná až typická
Reagovat
A211
Nehrála Bára K. také v Budapešti prohrála v 1.kole a něco tam bylo se zberacema.
Reagovat
Krisboy
kde je Peng Šuej? smile
Reagovat
Mony
Nejsi Maďar?..Rozhodně nejlepší obranou je útok, to beru.
Reagovat
Krisboy
smilesmile
Reagovat
Mony
Když se ne podzim vrací WTA do Číny, tak asi v pohodě...Možná,že jí ale dusí a zaplatili, aby to nikomu nerikali
Reagovat
Krisboy
Já ti vůbec nerozumím, sorry...
Reagovat
Mony
Myslel jsem, že vytahujes Peng, abys obhájil to počínání proti Číňance. Jinak nevím, proč to vytahuješ.
Reagovat
Krisboy
Jsi blázen, sorry...
Reagovat
Pe3k
smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
mlíkař dopadl hůř
Reagovat
aligo
Nikomu z nich bych ruku nepodal
Reagovat
frenkie57
Moje řeč. A být Číňankou, bude li hrát ještě příští rok, Budapešti bych se obloukem vyhnul.
Reagovat
Stan_Borowitz
"Vrcholový sport" je prostě především showbusiness a tam je s podobnými věcmi potřeba počítat. Číňanku jasně poškodili, ale její chyba byla, že se nechala tak vytočit. Měla hrát dál a následně si stěžovat. Ale to se snadno radí a hůř dělá...

Vzpomínám si, že na nějakém Masters si v podobné situaci hráč dokonce šel stopu vyfotit na mobil, možná aby měl důkaz k případné stížnosti.

Obdivuhodné je, že po tom všem ještě podala rozhodčí a soupeřce ruku.smile
Reagovat
Mony
To byl Stachovskyj, který teď je na fronte..dostal za to tucnou pokutu!
A Maďarska za smaznuti stopy...tučně lehký postup do 2.kola. smile
Reagovat
Mony
Ona šla po verdiktu dal hrát, až to smaznuti stopy po další výměně už nedala
Reagovat
frenkie57
Mně baví, jak si musí, když to chce položit, pozvat na kurt ošetření a vymyslet nějaký věrohodný důvod(panická ataka). Že prostě nemůže jít za empajrovou a říci jí: nechci už dál pokračovat v zápase, protože jste tady všichni z...i.smile
Reagovat
smazaný uživatel
to nebol stachovski ale troicki na masters v ríme

https://www.youtube.com/watch?v=Jgo0OT64Aq8
Reagovat
Mony
Tohle je něco jiného, to neznam..Stachovsky to vyfotil svým mobilem o pauze.
Reagovat
PetaM
Docela pi*č*ka. No ale co se divit. Maďarsko docela verbež.
Reagovat
Mony
Takhle ukazovat nemůžeš.. ale mladá má asi kolem sebe dobrou podporu
Reagovat
Stan_Borowitz
Jakože kvůli jedné kravce, která je Maďarka nejvýš z poloviny, jsou podle tebe všichni Maďaři verbež?

Bože, bože...smile
Reagovat
milik254
Diváci byli Maďaři
Reagovat
PetaM
Určitě ne kvůli jedné. :D
Reagovat
farr
Maďaři sou odpad, čistý pooovl klasa. Patřej za Ural spolu s Russakama tím Imperialálním myšlením zastydlým někde v 17. století a úvahách o Velkém Maďarsku...smile
Reagovat
IngStavinoha
si spíš uvědom tu její mentální kombinaci s thajským naturelem, který Čínu moc nemusí...
Reagovat
Stan_Borowitz
No ty jsi slušnej případ zmanipulovaného mamlasa...smile

Mimochodem, pro tvoje info, tohle vyjádření jasně naplňuje znaky trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob podle § 355 trestního zákona, a to ve druhém odstavci, neboť je spáchán tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem. Takže je tam trestní sazba odnětí svobody až na tři léta...smilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
Potom bys za ten Ural musel hnát ale i Finy a Estonce.
Reagovat
Fandina
Maďaři jsou nám nejvíc podobní. Tedy oni mají úplně jinou řeč, ale jinak cituji z odkazu dole:

"Pokud si odmyslíme jazyk, jsou Maďaři naši příbuzní. Nevěříte? Jistí badatelé dosadili genetické profily různých zemí do složitých statistických vzorečků a vyšlo jim, že Češi mají nejblíže k Maďarům. Druzí v pořadí jsou Slovinci a až třetí Slováci, těsně následovaní Němci, Rakušany a Chorvaty. Poláky by zřejmě moc nepotěšilo, že mají po genetické stránce celkem blízko k Rusům. Naopak k Čechům mají oba zmíněné národy v tomto ohledu poměrně daleko."

https://www.euro.cz/clanky/ceska-geneticka-smeska-1392070/
Reagovat
Mony
Zažil jsem něco podobného kdysi dávno na WTA v Praze ve prospěch Andrey Hlaváčková proti tehdy ještě neznáme Viktorii Kuzmove..s tom rozdílem, že Viky pokračovala, dokonce měla za to, že to byl skutečně aut...Andrea stopu pak ve vhodný okamžik smazala..
Reagovat
Mony
Už tenkrát jsem ztratil iluze o profesionalite rozhodčích.. jak to asi musí vypadat v těch nižších patrechsmile ?
..ale nechci házet všechny do jednoho pytle..snad těch padouchů nejsou dvojciferná procenta.
Reagovat
aligo
By mě zajímalo, k čemu ti supervizoři jsou, proč tam lezou, když pak stejně jen slyšíme, že s rozhodnutím rozhodčí nic neudělají smilesmile
Reagovat
Mony
A teď si vezmi, že např.Terka kdysi v Rusku řekne něco kamarádce v hledišti na adresu rozhodci, je za to diskvalifikovana, přišla o všechny prize Mony plus pokuta 3000$....a tady ta Maďarska v klidu a úsměvem postoupí do druhého kola...a supervizorka nic neřeší, jen inkasuje tucnou vyplatu..!smile
Reagovat
frenkie57
Terka měla tenkrát tu smůlu, že jak se hrálo v tom Rusku, tak jí empajrová rozumněla, alespoň částečně. Ona řekla té kamarádce v hledišti něco ve smyslu: " Já ji snad zabiju" a bylo vymalováno.
Tereza se o tomto incidentu zmiňuje ve své zpovědi na serveru Bez frází. Články, nebo spíše takové osobní příběhy/zpovědi sportovců v tomto projektu mají velmi dobrou až skvělou úroveň. Doporučuju.
Reagovat
Mony
Znam
Reagovat
Mony
A bonzla ji čárová Ceška
Reagovat
frenkie57
Aha, tak takhle to bylo.smile
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
frenkie57
Tenkrát, když Sakkari hrála s Plíškovou a ani nehla brvou, když jasný míč IN, který prolétl kousek od ní, ohlásila čárová jako out a empajrová to následně potvrdila, tak karo si také vyžádala supervizorku utkání, která říkala úplně to samé - nebudu měnit rozhodnutí empajru. Podle mně funkce úplně na nic, možná by tenisti víc užili ombucmana. smile
Reagovat
Mony
Tam nebyl žádný důkaz a jen schválila postup empairy, protože carova nic nevedela a empire nic neviděla...nešťastná situace, kde nic jiného nešlo dělat, jen Sakkari mohla přiznat bod Káje..
Tady ale šlo u úmyslné přiznání bodů pro místní chovanku a supervizorka ten důkaz měla, na tu stopu šlo ukázat, ale hlavně měla jednat po odstoupení Číňany za smazlou stopu a diskvalifikovat i Maďarku za nesportovní chováni
Reagovat
frenkie57
No, rozhodně supra konat měla, ta drzá Fekete byla na přesdržku. Ale jestli i supra byla Maďarka, tak se zase nedivím. I když, no...to by bylo už dost přitažený za vlasy, nevím, jak hovoří pravidla.
Reagovat
frenkie57
A to je právě ono - Sakkari mohla, ale nehla brvou. Už tenkrát se projevil ten její smysl pro "fair play po řecku".smile
Reagovat
Mony
Empire to proti slunci neviděla, velký kiks hlavně čárové, kterou pak musely odnést.
Reagovat
frenkie57
A po utkání opravit empire.smile
Reagovat
Mac
z tech videi co jsem videl, se mi zda, ze ty lajny tam maji nejake komplikovane... ale ta madarka co smazne stopu a pak se jeste raduje z "vitezstvi", to nema chybu...smile
Reagovat
Mony
Smutné, že tito lidé se ve svých udrzeji
Reagovat
Mony
Funkcich
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist