17letá Fruhvirtová a Plíšková v Melbourne ztratily jen čtyři gamy, Martincová proti favoritce nepřekvapila

17. 1. 2023, 02:27
Aktuality 89
AUSTRALIAN OPEN - Linda Fruhvirtová využila příznivého losu a zahájila svůj debut na Australian Open suverénní výhrou nad domácí divokou kartou Jaimee Fourlisovou. Pouhé čtyři gamy povolila své soupeřce i Karolína Plíšková, která si poradila s Xiyu Wang z Číny. Neuspěla naopak Tereza Martincová proti favorizované Aryně Sabalenkové. Úvodní zápas Markéty Vondroušové přerušil déšť a dohrávat se bude zítra.
Linda Fruhvirtová (© AFP)

Linda Fruhvirtová figurovala loni touto dobou až na úplném konci třetí stovky pořadí, ale díky zisku svého prvního titulu z turnajů WTA, osmifinále na "tisícovce" v Miami a úspěšnému debutu na US Open, kde se z kvalifikace dostala do druhého kola, se vyšvihla do Top 100.

Po senzačním triumfu v září v Čennaí se jí však přestalo dařit. Sedmnáctiletá Češka, která je nejmladší vítězkou loňských podniků na nejvyšším okruhu, vypadla v prvním kole v Soulu, Monastiru, Guadalajaře i letos v Aucklandu.

Sérii přerušila až při své premiéře na Australian Open. Starší z talentovaných sester využila příznivého losu a poradila si 6-0 6-4 s Jaimee Fourlisovou. Zpočátku na kurtu dominovala a vyhrála úvodních osm her, pak ale začala mít problémy na servisu a naposledy si jej udržela za stavu 2-2 ve druhé sadě. Nadále však excelovala na returnu a ani Australanka už game na podání nezískala.

"Myslím, že to byl z mého pohledu dobrý zápas. Za výhru jsem ráda, protože první kolo je vždy záludné. Jsem ráda, že jsem se v tom horku moc dlouho nezdržela," řekla Fruhvirtová Radiožurnálu.

Jedna z nejtalentovanějších teenagerek současnosti má nyní velkou příležitost vylepšit své grandslamové maximum. Ve druhém kole se totiž neutká s nasazenou Kaiou Kanepiovou, ale překvapivě svede premiérový souboj s další domácí divokou kartou Kimberly Birrellovou. Aktuálně 167. hráčka světa přitom proti favorizované estonské veteránce returnovala na udržení se v zápase.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - Fourlisová

Karolína Plíšková o loňské australské léto kvůli zlomenině ruky přišla, do sezony naskočila až v březnu, střídala horší a lepší období a rok zakončila s nelichotivou bilancí 21-21 a čtyřmi porážkami v řadě.

Bývalé světové jedničce se nepovedla ani příprava na úvodní grandslam roku, v Adelaide skončila hned v prvním kole po jasných prohrách s Jelenou Ostapenkovou a Danielle Collinsovou, na druhém podniku dokonce musela poprvé od srpna 2014 do kvalifikace.

Na Australian Open se těsně vešla mezi nasazené a své působení odstartovala semifinalistka ročníku 2019 jasnou výhrou 6-1 6-3 nad Xiyu Wang z Číny. Třicetiletá Češka si držela pod zataženou střechou (kvůli horku) vyrovnaný poměr vítězných úderů a nevynucených chyb, jediný brejkbol odvrátila a za pouhých 64 minut mohla slavit své nejsuverénnější vítězství od září a teprve třetí v letošním roce.

"První kolo není nikdy snadné. Jsem spokojená s tím, jak jsem ho odehrála a mám radost i z výsledku," napsala Plíšková na twitter.

Rodačka z Loun postoupila při posledních sedmi účastech v tomto dějišti minimálně do třetího kola. O protažení této série zabojuje proti Julii Putincevové (h2h 5-1), s níž v posledních pěti zápasech na tvrdém povrchu prohrála jen dva sety. Kazaška v Melbourne odstartovala výhrou 2-6 6-4 6-3 nad Rumunkou Soranou Cirsteaovou.

Statistiky zápasu Plíšková - Wang

Tereze Martincové se loni vůbec nepodařilo navázat na životní sezonu 2021, během níž debutovala v Top 100 a která ji před necelým rokem vynesla až do Top 40. Pouze na čtyřech z 25 turnajů se podívala přes druhé kolo a nejdál byla v semifinále v Nottinghamu.

Ještě horší vstup do nového tenisového roku prožívá letos. Po Aucklandu a Hobartu ztroskotala hned v prvním kole také na Australian Open, kde v hlavní fázi debutovala loni a připsala si jednu výhru. Na rozdíl od generálek ale měla velmi těžký los, na úvod úterního programu podlehla v Rod Laver Areně 1-6 4-6 letos neporažené světové pětce Aryně Sabalenkové.

Pražská rodačka nevyužila ve třetím gamu ani jeden ze čtyř brejkbolů (tři měla v řadě), vzápětí sama ztratila servis a v úvodním dějství už nezískala jediný game. Také ve druhé sadě mohla jít jako první do vedení brejku, jenže ani pátou příležitost neproměnila, opět zaváhala na podání a manko brejku se jen marně snažila dohnat.

"Aryna hodně určuje hru. Má výborný servis, chodí do returnů a z prvních třech míčů chce mít maximální tlak. Nechce vás vůbec nechat hrát, riskuje ze všeho a celkově je to hodně o ní. V prvním setu jsem bohužel při svém brejkbolu minula return o pár centimetrů. Potřebuju se dostat do rytmu, což mi (Sabalenková) nedovolila," řekla Martincová webu Tenisový svět.

Sabalenková, která na jedné ze silně obsazených generálek v Adelaide získala svůj první titul od května 2021 a letos se v Melbourne Parku řadí mezi hlavní adeptky na titul, ve druhém kole narazí na Shelby Rogersovou. S Američankou vyhrála obě předchozí střetnutí.

Statistiky zápasu Martincová - Sabalenková

Až hodinu před půlnocí rozehrála svůj úvodní zápas Markéta Vondroušová, která čelí Američance Alison Riskeové-Amritrajové. Duel byl ale v průběhu šestého gamu kvůli dešti přerušen a dohrávat se bude ve středu. Česká finalistka French Open 2019 půjde podávat za nepříznivého stavu 1-4 a 30-15.

Pokud Vondroušová popáté v kariéře zvládne vstup do Australian Open, vyzve světovou dvojku Ons Džabúrovou. Finalistka posledních dvou grandslamů, jež loni v Melbourne kvůli zranění chyběla, odstartovala vydřenou výhrou 7-6 4-6 6-1 nad Slovinkou Tamarou Zidanšekovou.

"Byl to opravdu těžký zápas. Dlouho jsem nehrála dobře a ona mě dostávala pod tlak. Tamara je hráčka, co se ve výměně jen tak nevzdá. Dokáže vrátit každý míček a já byla v určitých chvílích dost frustrovaná," přiznala Džabúrová.

"Ale i když jsem nevyhrála druhý set, chtěla jsem dokázat, proč jsem světová dvojka. Hlavně jsem musela začít plnit pokyny trenéra, což někdy není vůbec snadné. Potřebovala jsem být trpělivější a tolik nechybovat. Myslím, že nakonec jsem hrála docela dobře," komentovala 28letá Tunisanka po náročném startu.

"Manžela večer čeká tvrdá dřina. Bude mě masírovat, čeká mě i ledová vana... Jo a kdo to neví, tak můj manžel je zároveň můj fyzioterapeut," rozesmála Džabúrová publikum.



Z 11 českých tenistek se do 2. kola dostalo zatím pět nadějí, už včera postoupily Petra Kvitová, Barbora Krejčíková a Karolína Muchová.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 76.500.000 aus. dolarů
úterní výsledky (17. 1. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (30-ČR) - Xiyu Wang (Čína) 6-1 6-3
L. Fruhvirtová (ČR) - Fourlisová (Austr.) 6-0 6-4
Sabalenková (5-) - Martincová (ČR) 6-1 6-4
Džabúrová (2-Tun.) - Zidanšeková (Slovin.) 7-6(8) 4-6 6-1
Garciaová (4-Fr.) - Sebovová (Kan.) 6-3 6-0
Kuděrmětovová (9-) - Zanevská (Belg.) 6-2 7-6(4)
Bencicová (12-Švýc.) - Tomovová (Bulh.) 6-1 6-2
Kontaveitová (16- Est.) - Grabherová (Rak.) 6-2 6-3

Samsonovová (18-) - Paoliniová (It.) 6-2 6-4

Alexandrovová (19-) - Bonaventureová (Belg.) 6-2 6-1
Schmiedlová (SR) - Trevisanová (21-It.) 6-3 6-2
Mertensová (26-Belg.) - Muguruzaová (Šp.) 3-6 7-6(3) 6-1
Birrellová (Austr.) - Kanepiová (31-Est.) 3-6 7-6(4) 6-1
Rogersová (USA) - Hartonová (Niz.) 6-4 6-3
Fernandezová (Kan.) - Cornetová (Fr.) 7-5 6-2
Townsendová (USA) - Parryová (Fr.) 6-1 6-1
Giorgiová (It.) - Pavljučenkovová (-) 6-0 6-1
Volynetsová (USA) - Rodinová (-) 6-3 6-2
Martičová (Chorv.) - Golubicová (Švýc.) 6-3 6-4
Putincevová (Kaz.) - Cirsteaová (Rum.) 2-6 6-4 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

89
Přidat komentář
com
smilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/linda-fruhvirtova-australian-open-1-kolo-vyhra-rozhovor.A230117_102723_tenis_pls
Reagovat
tommr
hezkej rozhovor ... smile
Reagovat
makro99
Jj, v rozhovorech je Linda skvela..
Reagovat
Mony
Krásná zkušenost Tomáše! Tohle by mělo nastartovat útok tak na TOP50. Jen tu větší jistotu na returnu, hlavně na BB, kterých měl dost, ale Ruud jako TOPhrac vytáhl skvělé servisy. Jinak hodně vyrovnaný zápas a úspěch nevyšel zas tak vysoko. Těšíme se dal Tome! smilesmile
Reagovat
Mony
Nevysel
Reagovat
Mony
Nevisel
Reagovat
lvicek
V souvislosti s moznymi tituly v mixu s Katkou tu probehly stesky na Tomasuv servis. Tak jak je to ted? Zda se mi, ze to neni tak hrozny, kdyz dva sety se svetovou dvojkou dovedl do TB?
Reagovat
Mony
Servis byl dobrý, spíš ten return, hlavně na BB
Reagovat
Mony
Na toho Rudu pestrá hra platí, Stepec by ho dal, Tom musí vydrzet
Reagovat
zfloyd
tak začnou pozdě kvůli horku a teď stojí pro změnu kvůli smile , to by se z toho jeden opupínkoval
Reagovat
Liverpool22
přesně. Dnes se to furt přerušuje viz. zápas Vekič - nejdřív listí na kurtu, pak déšť, pak komici 2hodiny suší kurt a nyní v TB přerušeno za stavu 5:1 pro Vekič - nejdřív vlhké čáry a pak smile
Reagovat
lars
budou dnes jeste hrat ?
Reagovat
Liverpool22
Asi už ne i když u Vekič je to už na pár minut, ale než se zase vysuší kurt....
Reagovat
lvicek
Hlavne, ze termin posunout nechteji ;).
Reagovat
Nenela
Na co je Maky tak nasrana? Pustila jsem si to ted a nelze to prehlednout
Reagovat
Mony
Chtěla si vzít náhradní raketu a zjistila, že je praskla s dírou.. Najednou ji z tašky vyběhla nějaká myš, či co.. Tak ji honili po kurte, ale ta rychle utekla ven, tam už všichni rezignovali.. Po 10 min začali hrát, ale po pár micich zase začalo pršet.. To už bylo na Maky moc
Reagovat
tommr
to je jak nějaká groteska ... smile
Reagovat
makro99
no zrovna to píšu, že jako fabulace to vůbec není špatný..:)
Reagovat
makro99
nebyla to vačice?
Reagovat
Nenela
To je fakt bizarni, ty rakety jsou prece z nejakych plastu, jak to vubec muze nejakym hlodavcum chutnat?
Reagovat
makro99
vona jako prokousala přímo ten rám?
Reagovat
Nenela
To ja nevim. Ja tak usuzuju z te zpravy od Monyho.... logicka dedukce dira v rakete --> vybehl hlodavec --> hlodavec prokousal diru. Mohlo to byt ale uplne jinak smile
Reagovat
makro99
aha, takhle. no já napřed implikoval, že jí byl prokousnut výplet.. ale mezi řádky čtu, že jí byl sežrán kus rámu..:)
Reagovat
Mony
Jenom strunu a trochu barvy na ramu.. Pro mě ještě pouzitelne
Reagovat
Nenela
A jo taakhle.... S takovou raketou bych nadelala jeste spoutu paradysmile
Reagovat
Mony
V nouzi snis všechno, navíc na AO to má zvláštní prichut
Reagovat
Mony
Navíc Maky je známá, že si potrpí na přírodní věci. Žádný silon, nylon, ale prasečí střeva, hadi kůže nebo bradavky z ropuchy..
Reagovat
tommr
od Markéty bídnej začátek ... smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak nevim jestli mam risknout tu Maky, nebo spis zustat u toho Tomase:)
Izzy zacal pekne, a asi se muzeme tesit na dalsi slagr AO23, Kokkinakis vs. Murray:)
Reagovat
zfloyd
Markétě to zatím moc nejde smile
Reagovat
Mony
Pauza, hledají hlodavce, který Maky prokousal náhradní raketu
Reagovat
tommr
jaká je šance že se Markéta ještě dneska dostane na kurt?
Reagovat
Liverpool22
moc velká asi ne smile když vidím ty komiky jak dlouho jim trvá vysušit kurt, kde hraje Vekič - nejdřív komando sběračů s ručníkama, pak holka s "hráběma", pak 10min. porada a zase ručníky. A teď snad konečně najede mašina smile
Reagovat
tommr
a jak je to se světlem?
Reagovat
Liverpool22
to nevím zda jsou světla i na všech odstrčených kutech smile
Reagovat
makro99
kvalitní čelovky možná...
Reagovat
Mony
Ty jsou i ve Stromovce, takze na AO určitě take
Reagovat
Mony
Navíc Ramos - Cressy jde do 4.setusmile.. Ledaže by se našel jiný volný kurt
Reagovat
A211
Karolína P.dnes poctivě běhala byla brzo u míčů,jen tak dál a více.
Reagovat
Liverpool22
zápas přerušen - zafoukal vítr a na kurt napadalo listí a větve ze stromů smile Teď naběhnul týpek se speciální mašinou a začne se čistit - takhle to dopadá, když holky odsunou na déčkovej kut smile
Reagovat
Liverpool22
a teď ještě smile týpek to ani nemusel uklízet smile
Reagovat
EllNino
Dneska se v Melbourne nebude hrát kvůli vedru, zítra kvůli dešti a teplotě o 15 stupňů nižší ...

Snad to všichni ve zdraví přežijí
Reagovat
EllNino
Super :)

A jestli Karolína bude takhle hrát dál, může se dostat hodně daleko ...
Reagovat
Vlk-v-trave
A sir Andy taky:)))
Reagovat
tommr
Karolína dneska hrála jako v dobách svý největší slávy a talentovanou Číňanku jasně přehrála ... smile
Reagovat
frenkie57
Je zvláštní, že i když hraje na běžných turnajích docela tužku, tak na těch majorech dokáže přepnout na vyšší výkonnostní stupeň a hrát o dost lepší tenis. Dnes to bylo dost dobré, takže jen tak dál.
Reagovat
Marie9
Karolína si viditelně oddechla a my s nísmileGratulace a hodně štěstí do dalšího kola, Kájo!smilesmile
Reagovat
tommr
Karolína dokázala ve druhým setu potvrdit první brejk. Nerozhodilo jí ani ukázkový prase od soupeřky ... smile
Reagovat
Fandina
Eurosport má tři český komentované kanály na letošním AO. Chválím, výborně. smilesmile
Reagovat
Fandina
česky
Reagovat
Fandina
hrála Kája super. Tak ještě jeden.

Kája má pěkně oblečení a moc pěkné má i Wang. Fila s Nike se asi domluvily. smile Obě mají strakatiny s fialovou na botách. Fila je víc ženštějští, jemnější a drobnější. Nike také moc pěkné. Ta má k tomu vč tmavě modrou. smile jinak pěkně od obou firem. smile
Reagovat
frenkie57
jj, souhlasím, letos jsou ty jejich hadříky dost cool.smile
Reagovat
tommr
závěr prvního setu ovšem Karolína zvládla na jedničku 6:1 ... smile
Reagovat
frenkie57
karolína hraje docela solidní tenis, stihla už předvést několik parádních winerů. Ještě ten první servis trochu poladit a bude to dobré.
Reagovat
tommr
jj dneska hrála Karolína opravdu dobře ... smile
Reagovat
tommr
karolína si dál drží náskok brejku ale teď měla namále když trestuhodně zahodila dva gameboly. Číňanka toho naštěstí nedokázala využít ...
Reagovat
Blondie
Číňanka vyhrála los a rozhodla se pro příjem?! Příjem?!
Reagovat
Mony
To je časté, v 1.gamu se nejsnadnější breakuje. Kája si to naštěstí podrzela
Reagovat
Mony
Nejsnadněji
Reagovat
Blondie
Číňanka hraje úplně šíleně :D snad se rozehraje.
Ale Plíšková teď BB dobře, hraje agresivně.
Reagovat
Blondie
Karolína má hezké šaty, Nike kolekce se taky povedla.
Reagovat
George_Renel
Plíšková na ES2.
Reagovat
tommr
Karolína na smile Eurosportu 2 ...
Reagovat
Mony
Ach těch kometů o zbytečně vyhozené WC!
Nakonec skvělá propagace českého pivasmile
Reagovat
Jon61
Až na jednu maličkost, pivo je Birell. smile
Reagovat
Mony
Australani si tam vždycky něco přidají.. To máš jako s Járovkou, skvělým vynálezem Járy Cimrmana.. A Francouzi z toho taky udělali Žárovkusmile
Reagovat
tommr
Linda to naštěstí dokázala ukončit na returnu ... smile
S tím podáním ale bude muset něco dělat jinak to moc daleko nedotáhne ... smile
V dalším kole jí čeká opět domácí WC. Mohla by pomstít tu druhou Lindu ... smile
Reagovat
vergus
Linda supr, ten servis by ještě mohl být stabilnější, ale na returnu byla dneska nemilosrdná smile
Za odměnu si může dát australského Birella, který jí spláchnul její nemesis Kanepi smile
Reagovat
makro99
Linda říkala, že ve druhým setu se podávalo proti ostrýmu sluničku, že jí ten míček při nadhozu vždycky na chvilku úplně zmizel... ale že to bylo pro obě stejný (což čtu tak, že si obě ty poslední servisgamy spolehlivě na střídačku prohrávaly:)
Reagovat
tommr
Linda měla kliku že ve druhým setu začínala na podání takže jí stačila vyhrát svůj první servis a pak už jen brejkovat soupeřku, která musela neustále dotahovat ...
Reagovat
zfloyd
smilesmilesmile
Plechovce moc nevěřím ,jdu se natáhnout
Reagovat
Blondie
Soupeřka pomohla, ale jupí, druhé kolo!
Reagovat
tommr
Lindě úplně odešlo podání. Brejk nedokázala potvrdit ani na třetí pokus ... smile
Reagovat
zfloyd
stejný jako Muguruza
Reagovat
zfloyd
kíolik tam maj stupňů , že si místní hráčkA dává ledové obklady smile
Reagovat
tommr
ukazovali 33 stupnů, ale už to od tý doby asi zase trochu povylezlo ...
Reagovat
tommr
ani na druhej pokus se Lindě nepodařilo potvrdit brejk ... smile
Reagovat
Blondie
Ani na třetí...
Reagovat
zfloyd
po malém přibrzdění jede dálsmile
Australanka málem zbořila arénu , když vyhrála svůj první gam smilesmile
Reagovat
Blondie
Linda zpátky na správné cestě.
Tak potvrdit smile
Reagovat
tommr
a bohužel přišlo první zaváhání: Linda nedokázala potvrdit brejk na 3:0 i když měla gamebol ... smile
Reagovat
Blondie
Ojojoj, Linda se potřebuje nakopnout.
Momentum!
Reagovat
Blondie
Uf!
Reagovat
A211
Sabalenka půjde daleko
Reagovat
frenkie57
Aryna je letos docela v laufu, vidím to min. na SF.Ale to její řvaní, no fuj! smile
Reagovat
Blondie
Kde jste, lidi?
Malá Linda kanár a break!
Reagovat
tommr
dobrej začátek ... smile
Reagovat
tommr
Australanka nehraje vyloženě špatně, ale Linda je nemilosrdná a v prvním setu jí nadělila kanára ... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist