Kvitová a Muchová v Melbourne začaly suverénně, Krejčíková si poradila s Bejlek. Končí Siniaková, Bouzková a Brenda Fruhvirtová

16. 1. 2023, 02:32
Aktuality 42
AUSTRALIAN OPEN - Petra Kvitová konec v prvním kole Australian Open druhým rokem po sobě nepřipustila, dvousetovou výhrou začala v Melbourne Parku také Karolína Muchová a Barbora Krejčíková si v derby poradila se 16letou Sárou Bejlek. Kateřina Siniaková naopak v tomto dějišti už popáté v řadě a celkově poosmé ztroskotala na první soupeřce, nepřekvapila ani 15letá Brenda Fruhvirtová a hned na úvod dohrála i nasazená Marie Bouzková.
Petra Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová během loňského australského léta zvládla jen jeden ze čtyř zápasů a na Australian Open vypadla hned v prvním kole, ovšem letos prožívá parádní vstup do sezony. Úřadující šampionka travnaté akce v Eastbourne si v United Cupu vyšlápla na světovou trojku Jessicu Pegulaovou a první porážku a zároveň ztracený set zaznamenala až v pátém utkání ve čtvrtfinále v Adelaide proti Darje Kasatkinové.

Solidně začala také v Melbourne Parku, ačkoli v úvodním dějství trefila dvojnásobek nevynucených chyb oproti vítězným úderům a první sadu brala až po hodině poměrem 7-3 v tie-breaku. Ve druhé sadě však seřídila mířidla, na kurtu už dominovala, ani v tomto dějství nečelila brejkbolu a Alison Van Uytvanckové po setech 7-6(3) 6-2 oplatila krutou porážku z předloňské olympiády v Tokiu.

O první účast mezi nejlepší dvaatřicítkou úvodního grandslamu roku po třech letech zabojuje finalistka ročníku 2019 v premiérovém duelu s Anhelinou Kalininovou. Ukrajinka smetla 6-3 6-1 kvalifikantku a semifinalistku z roku 2017 Coco Vandewegheovou a bude znovu usilovat o první postup do třetího kola podniků velké čtyřky.

Statistiky zápasu Kvitová - Van Uytvancková

Karolína Muchová toho kvůli neustálým zraněním v poslední době moc neodehrála. Sezonu 2021 uzavřela už po US Open, na kurty se vrátila loni v březnu a představila se jen na 12 turnajích, přičemž na třech z nich vzdala či odstoupila.

Novou sezonu zahájila v Aucklandu a nevyužila velkou příležitost dojít až do finále, když ve čtvrtfinále podlehla kvalifikantce a pozdější finalistce Rebece Masárové. Nyní po dvou letech a na chráněný žebříček startuje v Melbourne, kde předloni senzačně vyřadila Ashleigh Bartyovou a postupem do semifinále vylepšila své grandslamové maximum.

Letošní ročník úvodního grandslamu začala suverénním vítězstvím 6-2 6-1 nad svou žebříčkovou sousedkou a kvalifikantkou Lesjou Curenkovou, která se nechala v průběhu druhého setu ošetřovat. Ani to Ukrajince ale nepomohlo, Muchová sice třikrát ztratila podání, nicméně soupeřce ho nedovolila uhájit ani jednou a po hodině a čtvrt mohla slavit postup.

V dalším kole premiérově narazí na loňskou finalistku Danielle CollinsovouAmeričanka se dnes pořádně nadřela a navzdory zdravotním potížím po třech hodinách zdolala 7-5 5-7 6-4 Annu Kalinskou z Ruska.

Statistiky zápasu Muchová - Curenková

Barbora Krejčíková se po vleklých problémech s loktem znovu chytla až v závěru loňské sezony, kdy předvedla sérii 10 výher a triumfovala na halových akcích v Tallinnu a Ostravě. Letošní tenisový rok začala na druhém podniku v Adelaide a stejně jako Kvitová nestačila na Rusku Darju Kasatkinovou, jen o kolo dříve.

Na Australian Open, kde loni vypadla až ve čtvrtfinále, zvládla nástrahy úvodního kola i při čtvrté účasti v hlavní fázi. Tentokrát si poradila 6-3 6-1 s 16letou Sárou Bejlek, jež v Melbourne Parku debutovala a prošla tříkolovým kvalifikačním sítem.

Předloňská šampionka French Open měla od začátku na kurtu převahu a chybující krajanku k ničemu nepustila. Jedno zaváhání na servisu zaregistrovala, ale za stavu 4-0 ve druhé sadě, a navíc ho okamžitě napravila a utkání s přehledem dopodávala.

Ve druhém zápase čeká 27letou Češku další kvalifikantka, tentokrát Clara Burelová. S 21letou Francouzkou jediný dosavadní souboj vyhrála.

Statistiky zápasu Krejčíková - Bejlek


Siniaková ani Brenda Fruhvirtová nepřekvapily, dohrála i nasazená Bouzková
Kateřina Siniaková nadále exceluje v deblových soutěžích, ale ve dvouhře se zvedla až ve druhé půlce loňské sezony, během níž ovládla větší akci ITF v Polsku a v Portoroži získala svůj první titul z turnajů WTA po pěti letech. Šestadvacetiletá Češka měla na Australian Open solidní přípravu, na druhém podniku v Adelaide byla blízko skalpu úřadující šampionky Turnaje mistryň a světové čtyřky Caroline Garciaové.

Na cenné vítězství si dělala zálusk i v Melbourne, kde už pátým rokem po sobě a celkově poosmé i vinou těžkých losů vypadla hned v prvním kole. Zatímco v úvodním dějství byla deblová světová jednička bez šance a uhrála se sedmou tenistku pořadí Cori Gauffovou jen jeden game, ve druhé sadě se dostala do vedení 4-2. Brejk však nepotvrdila a prohrála čtyři hry v řadě. Tu poslední ale ještě pořádně zdramatizovala, měla v ní tři brejkboly a její soupeřka potřebovala celkem sedm mečbolů.

Siniaková se teď může plně soustředit na obhajobu titulu ve čtyřhře, s krajankou Barborou Krejčíkovou tvoří nejvýše nasazený pár. Letos neporažená Gauffová (6-0), která s Češkou prohrála v listopadu na finálovém turnaji BJK Cupu, bude v turnaji pokračovat premiérovým soubojem s grandslamovou šampionkou Emmou Raducanuovou.

O dva roky starší Britka se na úvodním podniku sezony v Aucklandu, kde 18letá Američanka triumfovala, zranila a musela vzdát utkání druhého kola. Vítězka US Open 2021 a bývalá světová desítka je už ale zřejmě zase fit, jelikož tady začala suverénní výhrou 6-3 6-2 nad Tamarou Korpatschovou.

Statistiky zápasu Siniaková - Gauffová

Marie Bouzková vybojovala loni na Livesport Prague Open svůj premiérový triumf na nejvyšším okruhu, dále zazářila postupem do čtvrtfinále Wimbledonu či semifinále na WTA 1000 v Guadalajaře a v žebříčku se vyšplhala až na 24. místo.

V letošní sezoně se však 24leté Češce zatím nedaří a za sebou má už dvě neúspěšné premiéry. Před týdnem v Hobartu byla poprvé nasazenou jedničkou na turnajích WTA a skončila již ve druhém kole. Na Australian Open se poprvé na grandslamech vešla mezi nasazené hráčky a ztroskotala hned na Biance Andreescuové. V úvodním kole majorů vypadla naposledy na US Open 2021.

Vítězce US Open 2019 a bývalé světové čtyřce ani jednou nesebrala servis, ačkoli k tomu měla tři příležitosti a po hodině a tři čtvrtě s Kanaďankou prohrála jasně 2-6 4-6. Andreescuová si o svou premiérovou účast ve třetím kole v Melbourne zahraje s kvalifikantkou Cristinou Bucsaovou.

Statistiky zápasu Bouzková - Andreescuová

Brenda Fruhvirtová má za sebou první kompletní sezonu na dospělých turnajích a okamžitě se stala jednou z nejsledovanějších teenagerek. Patnáctiletá Češka ovládla osm antukových podniků kategorie W25, předvedla sérii 27 vítězství a vypracovala se až na 128. místo.

Díky zájmu médií a raketovému vzestupu se letos zatím představila pouze na nejvyšším okruhu a vůbec si nevedla špatně. V Aucklandu, kde startovala díky divoké kartě, sice dostala krutou lekci od grandslamové finalistky Leylah Fernandezové, nicméně při svém debutu na dospělých grandslamech zvládla po senzačních obratech tříkolovou kvalifikaci a na úvod hlavní soutěže statečně vzdorovala o 13 let starší Aljaksandře Sasnovičové.

Dokonce mohla urvat úvodní dějství, ve kterém vedla 3-1 a následně srovnala z 3-5 na 5-5 a vypracovala si tři brejkboly v řadě. Zkušená soupeřka si však s hrozbami poradila, od té doby měla navrch, vycházející hvězdičku přehrála 7-5 6-2 a přerušila sérii pěti nezdarů. Běloruska v dalším kole vyzve světovou trojku Jessicu Pegulaovou a pokusí se jí oplatit prohru z loňského US Open.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - Sasnovičová

V rámci pondělního programu do úvodního grandslamu roku už vstoupili i Barbora Krejčíková proti Sáře BejlekJiří Lehečka a kvalifikant Dalibor Svrčina. V úterý čeká zápas prvního kola Karolínu Plíškovou, Markétu Vondroušovou, Lindu Fruhvirtovou, Terezu Martincovou a Tomáše Macháče.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 76.500.000 aus. dolarů
pondělní výsledky (16. 1. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kvitová (15-ČR) - Van Uytvancková (Belg.) 7-6(3) 6-2
Krejčíková (20-ČR) - Bejlek (ČR) 6-3 6-1
Muchová (ČR) - Curenková (Ukr.) 6-2 6-1
Gauffová (7-USA) - Siniaková (ČR) 6-1 6-4
Andreescuová (Kan.) - Bouzková (25-ČR) 6-2 6-4
Sasnovičová (-) - B. Fruhvirtová (ČR) 7-5 6-2
Šwiateková (1-Pol.) - Niemeierová (Něm.) 6-4 7-5
Pegulaová (3-USA) - Cristianová (Rum.) 6-0 6-1
Sakkariová (6-Řec.) - Yue Yuan (Čína) 6-1 6-4
Keysová (10-USA) - Blinkovová (Rus.) 6-4 3-6 6-2
Collinsová (13-USA) - Kalinská (-) 7-5 5-7 6-4
Ostapenková (17-Lot.) - Jastremská (Ukr.) 6-4 6-2
Rybakinová (22-Kaz.) - Cocciarettová (It.) 7-5 6-3
Azarenková (24-) - Keninová (USA) 6-4 7-6(3)
Kosťuková (Ukr.) - Anisimovová (28-USA) 6-3 6-4
Qinwen Zheng (29-Čína) - Gálfiová (Maď.) 6-0 6-2
Teichmannová (32-Švýc.) - Dartová (Brit.) 7-5 6-1
Bucsaová (Šp.) - Lysová (Něm.) 2-6 6-0 6-2
Šnajderová (-) - Kučová (SR) 7-6(6) 7-5
Gadecká (Austr.) - P. Kuděrmetovová (-) 7-5 6-1
Raducanuová (Brit.) - Korpatschová (Něm.) 6-3 6-2
Burelová (Fr.) - Gibsonová (Austr.) 6-3 6-4
Peraová (USA) - Učijimaová (Jap.) 2-6 6-3 6-1
Kalininová (Ukr.) - Vandewegheová (USA) 6-3 6-1
Bondárová (Maď.) - Bogdanová (Rum.) 6-2 2-6 6-3
McNallyová (USA) - Pigossiová (Braz.) 7-5 6-1
Podoroská (Arg.) - Jeanjeanová (Fr.) 6-0 6-3
Lin Zhu(Čína) - Marinová (Kan.) 6-2 6-4
Juvanová (Slovin.) - Janicijevicová (Fr.) 7-5 6-1
Baindlová (Ukr.) - Rachimovová (Rus.) 7-5 6-7(8) 6-1
Osoriová (Kol.) - Udvardyová (Maď.) 6-4 6-1
Xinyu Wang (Čína) - Sandersová (Austr.) 7-6(2) 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

42
Přidat komentář
tommr
první hrací den z pohledu našich smile hráček žádný velký překvapení nepřines. 3 Češky postoupily, 4 skončily ...
Nejvíc potěšila jasná výhra Petry Kvitový nad Van Uytvanckovou. Petra jí tak oplatila nečekanou porážku z OH ... smile
Nejvíc zklamala Marie Bouzková. Měla sice těžkou ale hratelnou soupeřku kterou by zřejmě v lonský formě porazila. Letos se Marii ale vůbec nedaří ... smile
Reagovat
EllNino
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/17392--byt-soucasti-tymu-sester-fruhvirtovych-je-pro-me-skvela-zkusenost-rika-ondrej-krstev

https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/17390--sara-je-sampionka-trenovat-ji-je-radost-rika-jakub-kahoun
Reagovat
Mony
Nádherný článek trenéra Sary. Moc díky. To je snad jste lepsi, než dávná zpověď Terky Martincové na serveru "Bez frazi".. Skoro jsem si pobrecel..
Ted jdu s vysokou látkou na Fruhvirtovicsmile
Reagovat
Mony
Tak to o sestrach Fruhv. nebylo, jen sparingu Krstevovi, ale to je chyba tazatele.
Reagovat
Roger_Federer
Jak sla do pavouku Gadecki??
Divoka karta- jako domaci hracka?
Na ukor Noskove??
Reagovat
Pavlis
Rozhodlo se o tom několik týdnů před jízdou Češky, pak už bohužel. A vždy se upřednostňují neznámé domácí hráčky. Souhlasím ale s tím, že to má být podle umístění na žebříčku, ideálně týden před grandslamem. Bohužel, pochybná zahraniční loby.
Reagovat
Vlk-v-trave
Od sameho zacatku WC jako domaci hracka... dle protokolu spravne...

Na ukor Noskove to nemohlo byt..., jednalo se pouze tesne pred turnajem v sobotu, po odstoupeni Vee, zda by ji nedat Linde, ale nakonec ji pridelili domaci hracce Birrell, vzhledem k tomu, ze USA nenarokovalo nahradu za Vee...
Reagovat
Roger_Federer
Ok, dik
Reagovat
dadaft
U Marušky jsem doufal, jinak gratulace postupujícím smile
Reagovat
dadaft
ostrý úvod zápasu, obě dbají na razanci, ale už tam bylo i několik pěkných výměn dohraných na síti ......... zkrátka Jule se zatím tváří, že chce Igu porazit...
Reagovat
frenkie57
teď Sasanku celkem suveréně opět brejkla, bylo by fajn to srovnat.
Reagovat
Mony
Zkušenost s kvalitou se ale nezapře. 5:5 a 40:0 už Brenda ztratila vícekrát i v kvaldesmile
Reagovat
frenkie57
už přišly na kurt. za chvíli to začne.
Reagovat
Mony
Zatím na mne Sára dělá z našich nejlepší dojem. Krejca si bude muset hrabnout
Reagovat
Mony
27°C a Ysasanka v leginachsmile
Reagovat
frenkie57
A triku s dlouhými rukávy.
Reagovat
Mony
Hrají sice na malém kurte, ale ten je plný. Chtějí vidět vycházející Hvězdu. Brenda se vztycenou hlavousmile.. Tak se drž!
Reagovat
Mony
Zase s otcem a zase válí!
Reagovat
Mony
Alespoň, že ty naše babky něco uhraly. Muška hrála, jako za Kotyzy, Peťa svůj standard
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
Já nevím, ale mě teda hra kanaďanky přišla hodně slušná... dneska to Marie měla brutálně těžký, druhý set z její strany byl poctivý, odmakaný, chvilkama Biancu přehrávala...
Reagovat
Mony
Jojo, krutý los
Reagovat
Drzymalski
Zase třeba Kvitová nebo Krejčíková si na los rozhodně nemohou stěžovat
Až na to že tuším ve 3. mohou hrát proti sobě. Vyhraje Ječidlo z Fulneku smile
Reagovat
Mony
Tak nasazené si málokdy mohou stěžovat, možná tak na Vondrousovou,, Cociaretto, Andrescu nebo Musku
Reagovat
lvicek
Maruska byla nasazena nebo ne?
Reagovat
Mony
Byla nadazena
Reagovat
Mony
Nasazena
Reagovat
tommr
a jako první nasazená skončila ...
Reagovat
misa
Letos hraje špatně, není v pohodě - minulý týden v Hobartu hrála hrozně, dnes dokonce diskutovala s rozhodčí, což není její styl.

Hraje opět krátké míče, podání nefunguje tak, jako loni (hrála dobře umístěné servisy na téčko, to úplně vymizelo; druhý servis je už zase hlavně o tom dostat míček do vymezeného pole).

Pokud se rychle nezvedne, obávám se, že Marušku letos čeká velký sešup žebříčkem. Otázkou je, jestli je to v jejích silách, protože i fyzicky se mi zdá slabší než loni.
Reagovat
misa
Úspěšnost 1. podání měla Marie skvělých 83 % a stejně z toho nic nevytěžila, hrálo se hlavně o její servis. To jen dokládá její současnou bídu.
Reagovat
Holahej
V zápase navíc cítila křivdu, když se soupeřka dopustila podle ní nesportovního chování.

Ke spornému momentu došlo ve druhé sadě za stavu 4:3 pro Kanaďanku a 30:30 při servisu Bouzkové. Češka si naběhla k síti, kde měla šanci výměnu ukončit. Andreescuová se ze šlamastyky dostala křížným bekhendem. Následně ale těsně před tím, než Bouzková zahrála volej, Kanaďanka pronikavě zaječela. Češku zvuk evidentně rozhodil a volej zkazila.Ona ječí během výměny, stěžovala si Bouzková u umpirové sudí. Ta však její protest neuznala s tím, že na výsledek výměny neměl výkřik Andreescuové vliv.Omlouvám se, reagovala na situaci Kanaďanka, která tak s požehnáním sudí získala brejkbol.
Reagovat
Mony
Viděl jsem, ale nevěděl o co šlo.. Dik
Reagovat
lvicek
Takze dalsi podvodnice? A proc umpirova rikala, ze vykrik vymenu neovlivnil? Kdyz nekde na okraj kurtu prileti papirovy ubrousek, tak se hned prerusuje...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bianca celkem vypadá na to, že je za úspěchem schopná jít za každou cenu...
Reagovat
lvicek
Teď jsem si přečetla i ten dovětek v článku: " Marie je skvělá bojovnice, musela jsem ze sebe vydat všechno a jsem ráda, že jsem to dokázala. Vím, že ona umí převzít kontrolu nad zápasem, pokud si ji vy nezískáte hned na začátku. Jsem ráda, že se mi to povedlo a se svojí taktikou jsem zápas zvládla," uvedla v rozhovoru pro TSN 22letá Kanaďanka.". No v tomto kontextu to zní opravdu bizarně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to tedasmile
Reagovat
Mony
To byl krásný prohoz za důležitého stavu, který Marie nezvládla. I případný výkřik nesnižuje jeho kvalitu a řešit to jako podvod je absurdní stejně jako řešit jestli kdysi lizl míček Hradě vlasy. Bianca vyhrála zcela zaslouženě.
Reagovat
A211
Marie neměla čím vyhrát,byla nějaká ustaraná a odevzdaná.
Reagovat
tommr
Katka nehrála špatně a ve druhém setu se dokonce dostala do nadějnýho vedení 4:2. Aby ale porazila ve formě hrající Gauffovou tak by musela podat mimořádnej výkon a to se bohužel nestalo ...

Ted Katku čeká debl kterej je pro ní mnohem důležitější. Bude bojovat nejen o titul ale i o post světový jedničky a to právě s Gauffovou. V deblu by ale snad měla mít navrch Katka ...
Reagovat
Alien
Myslíte, že je debl pro Kačku důležitější? To nevím!
Reagovat
Mony
To si určitě neříkala a takhle asi neuvazuje
Reagovat
Dobry-den
Katka uhrála pouhých 5 gamů, Marie 6. To se holky moc nepředvedly.
Zvlášť od Marie to je na začátek roku dost slabé. Tak snad se chytne aspoň na tom pouťáku, kde má hrát po AO...
Reagovat
misa
V Thajsku bude vedro a vlhko poblíž rovníku, pochybuju...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist