17letý Menšík na antuce ve Stromovce slaví první triumf na challengeru!

14. 5. 2023, 13:39
Aktuality 9
CHALLENGER PRAHA - Jakub Menšík na domácí antuce v pražské Stromovce proměnil hned své první finále v premiérový titul z challengeru. V boji o něj 17letý Čech, který ve čtvrtfinále přežil dva mečboly, porazil 6-4 6-3 šestého nasazeného Němce Dominika Köpfera.
Profily hráčů
Jakub Menšík (© Profimedia)

Jakub Menšík v pondělí na úvod turnaje vyřadil nejvýše nasazeného Moldavana Radu Albota a jako jediný z Čechů se prodral přes první kolo. Ve čtvrtfinále pak přežil dva mečboly Australana Akiry Santillana a nakonec dokráčel až ke svému dosud největšímu úspěchu.

Na antuce pražské Sparty ve Stromovce si dnes zahrál poprvé ve finále challengeru a hned ho proměnil v titul. O dvanáct let staršího Němce Dominika Köpfera, bývalého 50. hráče světa aktuálně figurujícího na 149. místě rankingu, porazil 6-4 6-3.

17letý Čech sice po úvodní ztrátě servisu prohrával 2-4, ale druhý brejkbol už soupeři, jenž hrál finále potřetí během necelých dvou měsíců, nenabídl. První set vyhrál ziskem čtyř gamů v řadě, ve druhé sadě po servisu ztratil jen 4 z 20 fiftýnů a dvěma brejky finálový duel rozhodl.

"Dominik doběhne skoro všechno, většinou nedělá moc chyb, ale dneska to nebyl jeho den. Od poloviny prvního setu se mi povedlo dominovat, být aktivnějším hráčem a nutit ho k chybám. Ve druhém setu už bylo vidět, že je soupeř trochu zlomený," citoval Menšíka web turnaje.

Finalista loňského Australian Open juniorů Menšík tak k pěti trofejím z turnajů ITF přidal první titul z challengeru a může se těšit na premiérový posun do Top 300 světového žebříčku. Nově by mu mělo patřit 248. místo a má tak blízko účasti v kvalifikaci grandslamů.

"Pár challengerů jsem už hrál, takže vím, jak těžké je na nich postupovat. Dojít do finále a ještě ho vyhrát je moc krásné a jsem za to velmi rád. Už od prvního kola jsem věděl, že tady mám na to porazit kohokoliv. Jsem moc rád, že se mi to povedlo a budu makat dál," dodal český talent.

Za posledních pět let dokázali vyhrát challenger ve věku 17 let jen tři další tenisté: Jannik Sinner (2019), Carlos Alcaraz (2020) a Juncheng Shang (2022).

Příští týden bude Menšík startovat na dalším antukovém challengeru v Tunisu, kde ho v prvním kole čeká Francouz Laurent Lokoli.

• CHALLENGER PRAHA / STROMOVKA •
Česko, antuka, 73.000 eur
nedělní výsledky (14. 05. 2023)
• Dvouhra - finále •
Menšík (ČR) - Koepfer (6-Něm.) 6-4 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Fandina
a super úspěch. V 17 letech, to mám radost. A koukám na ten přehled posledních vítězů: Siner, Alcaraz, Shang. To je velmi dobrá společnost a chtělo by to, aby je Jakub následoval. Zatím to vypadá, že na to má. Držím palce. Pojď!!! smilesmilesmile
Reagovat
Kanar
To je pohár!!! Skoro to vypadá, že si Kuba dal za odměnu navzdory věku jedno chlazený!!smilesmile
Reagovat
lvicek
Mne to prave nepripada moc jako pivni pullitr, spis na tu kofolu :D.
Reagovat
lvicek
Gratuluji k super úspěchu! Ale co to je ta trofej? To vypadá, jak kdyby z místního bufáče čajzli půlitr na malinovku ;).
Reagovat
tommr
malej turnaj = malá trofej ... smile
Reagovat
lvicek
Tak jako jasne, nejde jen o velikost ;).
Reagovat
Haitik
Supeer, mám fákt radost! V 17 první vyhraný challenger, fakt super! :-)

Dneska jsem koukal na finále tak střídavě, ale co jsem viděl, tak hrál fakt dobře, líbí se mi, že silná stránka je FH, ale velmi dobře zahraje i z BH.

Opět musím opět ocenit, že i když opět prohrával, nevzdal to a bojoval, což je super, že nevypadá, že by zbytek setu odchodil nebo tak.. Jako jsem třeba občas viděl u Jonáše, respektive mi to tak přišlo.

Tak super, určitě na jeho věk nějaký herní výpadek přijde, ale tak hlavně to vše ustát v hlavě a bude to cajk! :-)

Ještě jednou gratulacee
Reagovat
jurasekh
Narozdíl od starších kluků (Kopřiva, Kolář, Pavlásek...) ho neznám osobně, viděl jsem jej pouze v televizi, ale už svým výkonem a obětavostí v loňském finále juniorky AO mě velmi zaujal! Žeby on a ne Lehečka byl novým Berdychem? Držme mu (i Jirkovi) palce. Už dlouho žádný český tenista v 17 letech nebyl takto úspěšný!!!????????????
Reagovat
Dobry-den
Uvidíme, co hlava. Ale horší než u Lehečky už to naštěstí být nemůže. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist