Menšík prohrál čtyřhodinové finále na Australian Open, Rod Laver Arenu musel kvůli křečím opustit na vozíčku

29. 1. 2022, 07:43
Aktuality 60
AUSTRALIAN OPEN - Jakub Menšík na juniorském Australian Open tři hodiny a 43 minut bojoval o svůj první grandslamový titul. Šestnáctiletý Čech ale v koncovce už nemohl ani stát na nohou, s nasazenou jedničkou Brunem Kuzuharou nakonec prohrál 6-7(4) 7-6(6) 5-7 a Rod Laver Arenu musel kvůli obrovským křečím opustit na vozíčku. O rok starší Američan na akcích velké čtyřky slaví poprvé.
Profily hráčů
Jakub Menšík (© AFP)

Jakub Menšík byl před měsícem v anketě Zlatý kanár vyhlášen Talentem roku a oprávněnost ocenění potvrdil hned při svém teprve druhém startu na grandslamovém turnaji juniorů. Při premiéře na Australian Open si poradil se soupeři z Rakouska, Spojených států amerických, Austrálie, Ruska a Švýcarska a prošel až do dnešního finále.

V něm měl velmi blízko k prvnímu grandslamovému triumfu. Šestnáctiletý Čech, který loni ovládl turnaj nejvyšší kategorie JA v Kapském Městě a slavil čtvrtý titul a letos by se chtěl začít objevovat už i na dospělých akcích, však v koncovce utkání kvůli křečím nemohl vzdorovat a s Brunem Kuzuharou nakonec prohrál 6-7(4) 7-6(6) 5-7.

Menšík v úvodním dějství neudržel náskok brejku a přišel o něj v tie-breaku. Ve druhé sadě odvrátil všech osm brejkbolů, za stavu 6-5 nevyužil tři setboly, ale tentokrát ve zkrácené hře soupeře k setbolu a zároveň mečbolu nepustil a po dvou a půl hodinách i k radosti Barbory Krejčíkové, jež se přišla na zápas podívat, srovnal.

Tie-breakem mohl skončit i rozhodující set. Menšík po nevyužitém brejkbolu za stavu 5-5 v závěrečném gamu srovnal z 0-30 na 30-30, ale poslední výměna ho dorazila. Český talent dostal takové křeče do nohou, že nemohl ani stát. Umpirová sudí mu musela udělit varování pro překročení času, čímž přišel o první servis, a přišla dvojchyba a první mečbol o rok staršího Američana.

Pak se sice umpirová rozhodčí slitovala a nedala Menšíkovi druhé varování, které by znamenalo trestný bod a konec zápasu, ale nechala ho zápas dohrát. Čtvrtý nasazený však ani tentokrát nedokázal podání umístit do kurtu a svalil se na zem. Soupeři nemohl pořádně pogratulovat, Rod Laver Arenu opustil na vozíčku a ani se nezúčastnil slavnostního ceremoniálu.

Česko na juniorský triumf mezi chlapci čeká od US Open 2019, kde kraloval Jonáš Forejtek. Na Australian Open se jako jediný radoval Jiří Veselý (2011). Na nejvyšší metu před vstupem na profesionální tour dosáhli už jen Ivan Lendl (French Open a Wimbledon 1978), David Škoch (Wimbledon 1992) a Dušan Lojda (US Open 2006).

Spojené státy mají daleko bohatší zápis. Kuzuhara, který včera ovládl čtyřhru, je už šestým americkým vítězem úvodního grandslamu roku, prvním po čtyřech letech (Sebastian Korda). Pro svou zemi vybojoval již 29. triumf v této disciplíně.

"Na první místě bych chtěl říct, že takhle vyhrát není příjemné," uvedl Kuzuhara na webu turnaje. "Hlavně doufám, že se dá Jakub brzy do pořádku. Byla to velká bitva a jestli se Jakub dívá: Díky," dodal Američan.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
sobotní výsledky (29. 1. 2022)
• Dvouhra junioři - finále •
Kuzuhara (1-USA) - Menšík (4-ČR) 7-6(4) 6-7(6) 7-5
• Čtyřhra junioři - finále •
Kuzuhara/C. Wong (2-USA/Hong.) - Michelsen/Vallejo (USA/Par.) 6-3 7-6(3)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Konečně někdo, kdo to může dotáhnout na opravdového šampióna. Bojovník a velkými ambicemi. Někde jsem četl, že jeho cílem není takové to české "dotáhnout to někam do první třicítky", ale stát se světovou jedničkou.

Trochu se musím zastat vojty níže, on má do jisté míry pravdu. Podívejte na J1rku, ten taky fyzickou přípravu moc v lásce nemá, v porovnání třeba s Thiemem. A výsledky vidíme všichni. Technicky výborný hráč, ale u míčku prostě není včas a ve správném postavení. A když se to snaží na kurtu nějak dohnat přes sílu, tak se zákonitě zraní.
Reagovat
Holahej
..stát se to může každému, smůla takhle v koncovce za vyrovnaného stavu, on chtěl hrát, podávat za každou cenu.., co ošetření?

https://twitter.com/i/status/1487325747195019264
Reagovat
Holahej
..měl náročné i semi..3sety, píše @JaroslavPlasil
Šesnáctiletý Jakub Menšík si zahraje finále juniorky #AusOpen
Dnes hodně houževnatý soupeř, který moc netvořil, spíš hlavně vracel, Jakub si musel v podstatě všechno uhrát sám.
Reagovat
brixner
Ono je veliký rozdíl běhat třeba po antuce nebo po betonu! Kluk nemá ještě tolik svalstva, aby se ta zátěž rozložila, do toho to veliké vedro, psychika...A srovnávat ho s Bejkem, kterej má stehna jako Zaremba...smile
Reagovat
RF46
Podivam se, nechal tam ale asi fakt vse. Gratuluji.smile
Reagovat
mahycek
Bravo Menšík z Ivančic !!!! Vladimír
Menšík musí být pyšný tam nahoře a
ještě bude.smilesmile
Reagovat
Esgalnor
Skoro 4 hodiny na dva vitezne sety, to zni brutalne. Zaroven taky jako jedno z nejlepsich juniorskych finale na GS vsech dob?
Reagovat
Krisboy
A v 16, resp. 17 letech!!

smilesmilesmile
Reagovat
Gulbis
Pfizer cup...
Reagovat
Krisboy
Co rameno?
Reagovat
hanz
Menšíka je mi líto, ačkoli jsem zápas neviděl. Doufám ale, že v mužích bude daleko lepší, než Forejtek, kterej sice pohár má, ale hraje už dobrý dva roky tužku. Předpoklady na dobrý tenis má!
Reagovat
Mantra
a kde skončil vůbec mladej vod Kvitový? smile
Reagovat
hanz
Tak to nevím, hlavně, aby neskončil jako Jyrka! Sice vyhrál juniorku, ale jinak je to bída a utrpení.
Reagovat
vojta91
Nojo to je výchova tenistů v Čechách. Pouze pinkat do míčku bez žádné další průpravy. Pak nemají kondici (viz. toto) nebo neumí ani běhat (viz. Kvitová) a ač se plácáme sebevíc jak jsme skvělí v tomto nám ujel vlak.
Reagovat
PetaM
Za viz se nepíše tečka, ale hlavně, že máš plno průpravy.
Reagovat
Nenela
smile
Reagovat
Grape
Pokud se nám podaří vychovat více takových Kvitových, já si určitě stěžovat nebudu... smile
Reagovat
GaelM
Tomu klukovi je teprve 16, nevidím důvod mu vyčítat, že ho fyzicky zničil jeden z nejdelších třísetových zápasů, které se na AO odehrály smile Dnešní zkušenost si s sebou určitě ponese hodně dlouho a bude ho motivovat, aby na sobě makal o to víc.
Reagovat
FandimRF
Spíš by ho to mělo motivovat,aby šel okopávat zahrádku,to by snad bylo v mezích jeho výkonnosti odpovídající.
Toto vystoupení bylo opravdu trapné a ostudné, když na to nemáš tak tam nelez!
Reagovat
Nenela
Boze ty jsi blb
Reagovat
George_Renel
A jen dodám, že v těch 16 má, jak jsem se jinde dočetl, 191cm. A v těch letech tu výšku, která určitě přibyla za krátkou dobu, ovládat - klobouk dolů.
Reagovat
Fandina
Jsi trapný, jako obvykle. Dostat křeče po čtyř hodinách hraní tenisu může každý.
Reagovat
vojta91
Ty jsi trapná.. koukni se na statistiky kolik za ten set tenisti nabehaji.. bohužel jsou představy ze stačí umět pinkat do míčku a ano, třeba u některých ženských to stačí ale u chlapů vůbec a prave takový Nadal, Djoko to pochopili.. dnes je tvrdá fyzická příprava proste nezbytná a pokud není zanedbaná nemůže po 4 hodinách skončit takovým kolapsem..
Je krasne ze ze sta kriznych backhandu dá dobre 99, ale později v dospělých mu proste toto chybět bude a na základě toho je schopen ho pak přehrát i někdo kdo je horším hráčem..
Čím drive to jeho trenér a tým pochopí ze je nezbytná fyzická atletická příprava tím lépe do budoucna a méně kolapsu
Reagovat
sojka1
proboha, co je to za nesmysly, co ty vis o priprave deti, vzdyt je mu 16 a je velmi vysoky, nevis, v jakych cyklech rostl a jak probihal jeho pohybovy rozvoj, vcetne moznych rustovych bolesti, to je velmi individualni, vcetne mozne zateze.....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
s takovýhlema detailama na Vojtu?smile Dyť je to jasný - má běhat!smile
Reagovat
sojka1
jako Djokovic a Nadal... a ten jeho vyvinuty nastupce ted, ten Baltazar.... :-))
Reagovat
vojta91
Potkal jsem několik tenisových děti kteří kvůli naprosté jednostrannosti neumely ani blby kotrmelec o jejich dalších pohybových dovednostech ani nemluvě.
Tady ale tak tenis funguje.. trener z tečka nahrává na tečko vypinka se 100 míčku a furt dokola.
Trenéři nejsou hloupí, na tomhle mají ryto a ne na tom, ze by skupinku vzali makat na schody nebo někam do parku.
Proste to všem našim chybí při přechodu mezi juniory a dospělými.
U holek to je jiné tam stačí umět pinkat a proto je schopno vyhrát Wimbledon i tlusté prasatko (myslím Bartoli pro případně haters)
Reagovat
sojka1
popisujes komercni tenisovou vyuku.... a holky radeji nepopisuj vubec... :-)
Reagovat
hanz
Má pravdu, Bartoli byla v té době pěkný sele.smile
Reagovat
sojka1
Marion byla ruzne oplacana vzdycky a mozna by bylo jeste zabavnejsi si najit, koho dokazala na trave porazit, ve Wimbledonu vytrepla i Serenku... ;-)
Reagovat
hanz
Tak vona Bartoli uměla tak akorát pinkat nazpět a čekat na chybu.
Reagovat
mamina
Zápas jsem sice neviděla, ale soudě podle skóre a délky trvání, muselo jít o úžasné finále. Vitězi patří gratulace a poraženemu Kubíkovi obdiv, že vůbec dohrál a kvůli křečem neskrečoval. Nevadí, príště se zadaří. Je mladý a ještě ho čeká hafo vítězství. Přeji mu, ať se rychle zotaví a v dalších zápasech využije tuto velkou zkušenost.
Reagovat
Ela-fon-isi
Chudák kluk, nečekala jsem, že to bude takhle dlouhé. Blahopřeju mu za bojovnost a jsem v šoku, jak to dopadlo.
Viděla jsem jen první set, který Jakub prohrál v TB. Když mu vyšlo první podání, neměl Kozuhara šanci, jinak byl o fous lepší. Na těch svých krátkých nožičkách doběhl všechno, a když poslal Jakub míč k lajně, většinou dopadl pár cm. za ní. Kozuhara mířil přesně.
smile Občas kluci předvedli neskutečně výměny, většinou z nich bodoval Američan.
Reagovat
FandimRF
Zachoval se jako zbabělec, ani nepogratuloval soupeři a ze stadionu prchl ještě před koncem jak malé děcko, které neunese porážku. Hluboce se stydím za takové reprezentování naší země. Ten člověk je naprosté nevyzrálé morální dno.
Reagovat
Krisboy
Nastěstí se Federer nikdy nedozví o tvé mrzké zbytečné existenci, takže se nebude muset hluboce stydět za tebe smile
Reagovat
hippos
Na tyhle narcistní lidi vůbec nereagovat. Jde jim jenom o ždímání emocí z druhých.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
FandimRF
A jak souvisí nějaký nick s obsahem příspěvku? Hoši vy máte teda myšlenkový pochody hodně mimo...
Reagovat
Krisboy
Sakra, tebe to nějak vzalo! Neprohrál jsi na tom Jakubovi nějaký prachy? Nebo jenom frustrace z Nadala? Nebo nic z toho a jsi opravdu jenom pitomec?
Reagovat
FandimRF
Díky za potvrzení slov, můžeš pokračovat.
Reagovat
Krisboy
smile Já už jsem skončil, ty pako zakomplexovaný smile
Reagovat
Pe3k
Že jsi fanda Federera ti věří jen jedinci co maj v hlavě nasráno, třeba Krysák smile
Reagovat
FandimRF
A proč bych nemohl? Na to jsou snad potřeba nějaká kritéria, která dle tvého názoru nesplňuji,ačkoli o mě víš úplný kulový?
No přesvědčovat tě ale opravdu nebudu.
Reagovat
baba
no ty jsi fujtajbl...
Reagovat
smazaný uživatel
no ty jsi fujtajbl...
Reagovat
smazaný uživatel
Trole.
Reagovat
ladinec
Já se stydím za tebe!
Reagovat
GaelM
K těm time a code violations, těším se na zítřejší mužské finále a doufám, že tam budou rozhodčí taky tak nekompromisně trestat porušení časového limitu smile smile
Reagovat
FandimRF
Ubrečenej spratek z východu měl bolístku a skončil na kriplkáře. Zřejmě zjistil, že na to nemá a v životě se mu jinak makat nechce. Tak abychom na chudáka založili nějakou sbírku...chudinka.
USA 4ever!
Reagovat
GaelM
Jemu se ty nohy zase spraví, ve tvé hlavě už se to ale bude jenom zhoršovat smile
Reagovat
FandimRF
Jak to víš? Třeba už si nikdy nezahraje,ale to je nemístné predikovat.Přát někomu něco zlého dovedeš zatím akorát ty,to je od tebe milé.
Reagovat
Nenela
Vypadni odtud, bez si blit svoje kecy nekam, kde o to nekdo stoji
Reagovat
Krisboy
Chudák Roger smile
Reagovat
pepin
Co jsi to za člověka, co jsi dokázal Ty? Na Tebe platí přísloví "Bav se s volem o sobotě když jej v pátek zabijí".
Reagovat
FandimRF
A co bych měl podle tebe dokázat?Někde si pinkat to je podle tebe čin hodný obdivu? A o mě tu snad nejde, jsem dobrý ve svém oboru,kde pracuji a to mi stačí. Ale nechápu, proč se hned oháníte těmi osobními útoky, když článek je o něčem jiném. Opravdu mimo...
Reagovat
Fandina
Dokázal jsi akorát to, že jsi ubožák na entou, který ani nedokáže pochopit, že hrát tenis může člověka vyčerpat. Ubožáku.
Reagovat
FandimRF
A umíte kromě urážení i nějaký věcný argument?
Reagovat
pepin
Tak zatím zde urážíš jen Ty a pokud si to neuvědomuješ tak si přečti Tvoje příspěvky. Např. Ty jej nazýváš spratkem a to Tebe zde nikdo nenazval i když si to plnohodnotně zasloužíš.
Reagovat
ladinec
Bože co to jsi za člověka? Hovado vykouklo že zadnice anglosasů!!!!!
Reagovat
Krisboy
Neuvěřitelné. A velká škoda, ale cenné zkušenosti. Velká poklona oběma. Doufám, že se Jakub dá rychle dohromady a ve Wimbledonu odveta!

Borci! smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist