5. června 2016: Den, kdy Djokovič zkompletoval sbírku grandslamových titulů

5. 6. 2020, 12:17
Stalo se... 45
Přesně před čtyřmi roky se Novak Djokovič stal teprve osmým mužem tenisové historie, který dokázal zkompletovat sbírku grandslamových titulů. Aktuálně první hráč světa 5. června 2016 premiérově vyhrál French Open a po dlouhých 47 letech se stal prvním úřadujícím vítězem všech čtyř podniků velké čtyřky.
Profily hráčů

Djokovič ve finále ročníku 2016 porazil 3-6 6-1 6-2 6-4 Andyho Murrayho a stal se prvním úřadujícím vítězem všech čtyř grandslamů od roku 1969 (Rod Laver). "Tohle je Novakův den. Je neuvěřitelné, co všechno za poslední rok dokázal, vyhrát všechny čtyři grandslamy během jednoho roku je úžasné a v tenise velmi vzácné," pochválil Djokoviče jeho finálový soupeř.

Nyní 33letý rodák z Bělehradu hrál finále French Open čtyřikrát a uspěl až naposledy právě v roce 2016. V letech 2012 ani 2014 nenašel recept na antukového krále Rafaela Nadala a ve finále ročníku 2015 podlehl Stanovi Wawrinkovi.

Djokovič triumfem v roce 2016 potvrdil roli největšího favorita, Nadal totiž kvůli zranění nenastoupil k utkání třetího kola a Roger Federer se antukového grandslamu vůbec neúčastnil. Po cestě do finále (Yen-Hsun Lu, Steve Darcis, Aljaž Bedene, Roberto Bautista, Tomáš Berdych, Dominic Thiem) ztratil jediný set.

Djokovič s Murraym tehdy během antukového jara dominovali a oba na nejpomalejším tenisovém povrchu dokázali skolit Nadala. O titul si to rozdali také ve finále Masters v Madridu a Římě. Ve španělském hlavním městě uspěl Djokovič, na poslední generálce v Itálii zase Murray. Djokovič tak Murraymu porážku oplatil a své vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 24-10.

Pro Djokoviče to byl sice první triumf na pařížské antuce, nicméně na grandslamech celkově už dvanáctý. Navíc se stal teprve osmým hráčem historie bílého sportu, který zkompletoval sbírku grandslamových trofejí. "Je to pro mě velmi výjimečný okamžik, možná vůbec ten největší v mé kariéře," radoval se Djokovič, který je momentálně světovou jedničkou a má grandslamových vavřínů už 17, při zatím jediném držení Poháru mušketýrů.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Fotka vpravo dole je screen zo začiatku 10min videa s názvom. Man gangbanged by bunch of young girls.
Reagovat
Marduch
https://www.essentiallysports.com/novak-djokovic-is-one-of-the-best-athletes-on-the-planet-ever-dominic-thiem-atp-tennis-news/
Reagovat
woody
Víra ve vlastní síly.

Obrovská komplexnost pohybu.

Jsou podle mě dva atributy, které dělají Djokovice jednoho z nejlepších sportovců světa.
Reagovat
Patik
Páči sa mi ako s neuveritelnou lahkosťou všade píšu že Nole zlomí všetky Rogerove rekordy..jednoducho.. akoby to bolo len jedno mávnutie raketou..s pribúdajúcimi rokmi bude potiť na turnajoch stále viac krvi..ale pohoda on prekoná všetko..
Reagovat
JCFerrero
?Každý hovorí, že Federer je najväčší hráč všetkých dôb, ale nie je to ani druhý najväčší hráč všetkých dôb. Je tomu ťažké uveriť, ale ak ste najlepší, mali by ste mať pozitívnu vzájomnú bilanciu s niektorým z dvoch najväčších súperov. Určite by to bol prvý faktor,? uviedol rázne Cash pre UBI Tennis.
Reagovat
Pe3k
Nadal má zápornou vzájemnou bilanci s největším rivel, takže nikdy nemůže být goat.
Reagovat
Pe3k
rivalem
Reagovat
smazaný uživatel
Fajn, ze si sa opravil. Polienka nedokazu na prvykrat napisat text bez chyby.

Ale obsahovo si stále mimoň :)
Reagovat
Pe3k
Zelená antuka... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Čierna ovca Pe3k.
Reagovat
Pe3k
"zelenej antuke, ktora nikdy nebola legitimny povrch o ktorom by sa čo i len uvažovalo, ako o povrchu grandslamovom"

:D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslené v súčasnosti.

Problém s chápaním písaného textu. Možno aj preto si ovca a nie vlk :)
Reagovat
Pe3k
ktora nikdy nebola legitimny povrch... :D
Reagovat
smazaný uživatel
No ano, vytrhneš slovíčko, ale nechápeš kontext.

Klasická ovca :)
Reagovat
Pe3k
Ty vždy najdeš cestu jak se sám zesměšnit...
Reagovat
smazaný uživatel
No, keby to vidis vo svojich ociach inak, niečo by tu nehralo :)
Reagovat
Pe3k
Just trollhand, kašpar tenisportalu ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Good english :)

Mudra ovečka.
Reagovat
Pe3k
"zelenej antuke, ktora nikdy nebola legitimny povrch o ktorom by sa čo i len uvažovalo, ako o povrchu grandslamovom"

Dobré znalosti tenisu ;D
Reagovat
smazaný uživatel
V poriadku. To si uz hovoril. Ukazalo sa, ze si neporozumel kontextu..

Co tam mas dalej?...

Aha nic. Aj preto si ovečka
Reagovat
Pe3k
Ty odborník :D
Reagovat
dappe
Samozřejmě, že je z nich Federer ten největší. Nejlepší a nejúspěšnější možná na závěr nebude, ale zůstane po něm taková stopa, že s tím nenadělá nic ani 30 GS jednoho z těch dvou atletů.

To je totiž ten absolutní omyl těch jakýchsi "haterů" fanoušků Federera a jeho samotného. Federerovi se fandí daleko více kvůli jeho způsobu hry než výsledkům. Překonání rekordů pouze umocnilo jeho postavení mezi ostatními. Federer je hráč, který by byl s vysokou pravděpodobností extratřídou v jakékoli generaci hráčů napříč vývojem tenisu, a o to tu jde.
Reagovat
paddy
to je těžký, kdyby skončil třeba ve 33 letech, tak s Djokovičem by měl aktivní bilanci, ale na druhou stranu s Nadalem by přišel o krásných 7-1 v dědkovském věku
Nadal by měl pomalu skončit, aby si aktivní bilanci udržel, protože fackovací panák začíná dotahovat :)
Reagovat
dappe
Mně hlavně přijde častá argumentace bilancí Fed - Djo dost mimo, když se vlastně na svých potenciálních vrcholech výkonnosti spolu neutkávali. Jejich bilance je o tom, jestli se více zápasů odehraje v době, kdy byl Djokovič příliš mladý, nebo v době, kdy byl Federer příliš starý :)
Reagovat
Marduch
Určitě, ale zároveň si myslím, že to jde ruku v ruce.. Když začneš válcovat všechny ostatní, znamená to takový boost sebeduvery a vnitřní pohody, ktery si přeneses i do tréninku, projevu na kurtu i celkového vyzařování na kurtů i mimo něj. Fakt by mě zajímalo, jak by na Federera pusobilo, kdyby big 3/4 byli vekove stejne a čelili by si navzájem od cca stejneho momentu..
Reagovat
dappe
Pravda, je možné, že by bylo všechno jinak.
Reagovat
sojka1
jsem presvedcena, ze jeho hra by byla stejna, ten skvostny styl je opravdu jeho a ten by neovlivnili, pojeti mozna..... a zbytek uz si nechci predstavovat! :-))
Reagovat
dappe
Já bych nebezpečí viděl v tom, že v souvislosti s méně úspěchy a více porážkami, by se mohlo stát, že by se na něm mohly více projevovat negativní emoce z mládí a nevytvořil by si tak rychle tu pozici, kterou měl. Co si pamatuji, tak o něm mluvili jako o nejlepším hráči už někdy po šestém GS titulu. Fanoušků by měl určitě nejvíce, protože je svým stylem pro lidi mimořádně atraktivní, ale s méně výhrami by to nemuselo být až tak výrazné.

Ona kombinace jeho způsobu hry s tím, že se stal hegemonem, byla pro lidi neuvěřitelně zajímavá. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal a Djokovic by bol rovnako extratriedou v akejkolvek generácií. Keď ide o to, tak tu je rovno odpoveď.:.

To po kom zostane aká stopa je už čisto o fanusikovstve.
Reagovat
sojka1
vubec se nechci handrkovat, ale nemas pravdu, kdykoliv jsem mluvila s nekym, kdo se o tenis vubec nezajima, tedy s nefanousky a pokud znali v souvislosti s tenisem nejake jmeno, treba jen jedno jedine, byl to vzdycky Federer! Protoze jsem cestna sojka, pripoustim, ze kdyz byl ten zajem o chlup vetsi nebo slo o mladsiho cloveka, dalsi jmeno bylo Nadal. Zbytku se uz usmivam, ty uz se toho tiku nezbavis.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Federer prisiel prvy, tak ma najviac fanusikov a tym pádom aj medialnu pozornost.

Neznamená to však, ze musel zákonite zanechat vacsiu stopu, ako Nadal s Djokovicom..To uz je len s prepacenim tak trochu fanatická glorifikácia...

Ja v tom teda stále vidim prevazne to "sportové" a ked niekto vyhra 25GS, stopa bude jednoducho vyraznejsia. A za 10-20 sa to verte mi potvrdí, lebo holt, historia si pamata vitazov.. Ked budu deti detí našich detí pozerat finále USO 2072 tak sa bude hovorit najviac o tom, kto je prvy a nie druhy. To je istá vec.

Celkovo sa utesovat mediálnou pozornostou, supportom, tradiciou...To mi pride ako slapanie vody..

Akoby sa kanadske timy v NHL, ktore 30r nevedia vyhrat SC smiali americkým, ze oni sice nemaju pohare, ale maju najlepsich fans..To je v poriadku, ale to je slaba utecha.
Reagovat
sojka1
mas sportovni a krutou pravdu, Forehande, ale jsi pekny had, ukrocils!!! A vyuzil jsi toho, ze spim.... :-))) Vsak k veci, tedy typicky ukrok zn. FH: "To po kom zostane aká stopa je už čisto o fanusikovstve."
A na to jsem reagovala, sportovce FH.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zlo nikdy nespí, drahá soječko. Pamataj..
Reagovat
sojka1
a ke vsemu ses zadychal pri hledani te stopy, vid? Ono od cisteho fanusikovstva dojit k zapisu vitezu do historie je kus cesty... no nic, ja radeji ten klidny spanek spravedlivych. :-))
A pripominam, ze mam pro tebe stale pripravenou cenu Zlaty pomeranc, az taky nekdy priznas chybu. Napr. pri predstave Djokovice dominujiciho dobe S-V... a smec..... ;-)
Reagovat
dappe
Není moc důvodů si to myslet. Podle mě většina rozumných fanoušků ani nemá problém to přiznat. Fanoušci Djokoviče určitě připustí, že jejich favorit těží z toho, jakým směrem se tenis posunul a on v podstatě představuje dokonalý prototyp hráče, který za takových podmínek bude vítězit. Jak by se prosadil v dobách, kde byly důležité jiné vlastnosti a schopnosti hráčů, je přinejmenším sporné. Na tom ale není vůbec nic špatného, to jen ty se snažíš všechno vést tím směrem, že co má Federer, mají i oni dva :) Což je hloupost.
Reagovat
smazaný uživatel
Pat sa s tým nepáral, diplomaciu nechal bokom..:)

Samozrejme ma pravdu, pre Federera je cenné, ze ho s Nadalom a Djokovicom vlastne porovnávajú..Jednooký král slepych.
Reagovat
Mayo
Roger ponížený.
Reagovat
Kozoroh
https://mobile.abc.net.au/cm/lb/7482880/data/novak-djokovic-trophies-data.jpg

Novakovi a celému jeho fanklubu spadl před 4 lety velký kámen ze srdce. Ke kariérnímu GS navíc zkompletoval nekalendářní GS, Djoker Slam.
Reagovat
Marduch
Pánové, kdo z vás to má? A ještě na třech různých površích :p
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhrat 4 GS v rade je štýlové, bezpochyby.

Je však kuriózne, ze zároveň platí absencia RG+W v jednom roku.
Reagovat
turista
Chtělo by to ještě jeden Pohár mušketýrů pro Novaka.
Reagovat
paddy
Jestli se letos bude hrát, tak se brzy dočkáš :)
Reagovat
Mayo
Veď ich má už dosť turisto.
Reagovat
Pe3k
Jeden je dost? Že ty jsi fanda Nadala?
Reagovat
paddy
https://www.essentiallysports.com/ana-ivanovic-feels-novak-djokovic-will-break-roger-federer-record-atp-wta-tennis-news/amp/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist