6. května 2003. Den, kdy Ferrer šokoval výhrou nad Agassim (+VIDEO)

2. 4. 2020, 23:44
Stalo se... 1
Španěl David Ferrer, který loni ukončil kariéru, dnes oslavil 38. narozeniny. Pojďme si nyní připomenout jeho premiérový skalp hráče Top 10, který zaznamenal v roce 2003 ve svých 21 letech na antuce v Římě, kde se oklepal z kanára proti tehdejší světové jedničce a obhájci titulu Andrému Agassimu. Do italské metropole přitom dorazil s mizernou formou.
Profily hráčů

David Ferrer to během kariéry dotáhl v éře Federera, Nadala či Djokoviče na post světové trojky a dlouhé roky by stabilním členem Top 10. Zahrál si celkem 47 finále, to největší na Roland Garros 2013. Získal 27 titulů, ten nejcennější slavil na Masters 1000 v Paříži 2012. 

Přitom nikdy nepatřil mezi mladé talenty, do Top 30 pronikl poprvé až ve 23 letech. V sezoně 2002, kdy mu bylo 21 let, vyhrál čtyři antukové challengery a jeden menší turnaj ATP v Bukurešti, ale výrazněji na sebe neupozornil.

I tak mu to stačilo k tomu, že mohl v sezoně 2003 pravidelně startovat na akcích ATP. Jenže se mu nedařilo.

Když Ferrer na začátku května dorazil poprvé na antukový turnaj do Říma, měl mizernou zápasovou bilanci 5-12 a v zádech sérii sedmi porážek. Do té doby jen dvakrát porazil hráče Top 50, nikdy neporazil člena Top 10 a nikdy nevyhrál zápas na turnaji Masters. 

A navíc hned v prvním kole prestižní akce v italské metropoli musel čelit tehdejší světové jedničce a obhájci titulu Andrému Agassimu. O dvanáct let starší Američan v předchozím průběhu sezony vyhrál 23 ze 24 zápasů, ovládl 4 z 5 turnajů včetně Australian Open a tudíž byl velkým favoritem.

"Vždy je šance, že se může něco stát. Prostě nevíte..." řekl tehdy komentátor pár minut před utkáním s ohledem na šance španělského outsidera.

V samotném zápase to však dlouho vypadalo, že se žádné překvapení nestane, neboť v prvním setu Ferrer dostal kanára. Pak však dokázal držet s osminásobným grandslamovým šampionem krok a společně s Agassim, který má ve sbírce i trofej pro vítěze French Open (1998), předváděli skvělý tenis.

Ferrer ve druhé sadě za stavu 5-5 přežil brejkbol, když Agassi napálil return do pásky a Španěl si v tie-breaku nečekaně vynutil třetí set. V něm dokázal dokonat obrat a připsat si svůj první velký skalp.

Na další výhru nad světovou jedničkou pak rodák z Alicante čekal přes osm let. Porazit aktuálního nejlepšího tenistu světa dokázal nakonec celkem pětkrát. Povedlo se mu to ještě proti Srbu Novaku Djokovičovi (Turnaj mistrů 2011) a dokonce třikrát proti krajanu Rafaelu Nadalovi (Australian Open 2011, Paříž 2013, Monte Carlo 2014).

Luboš Zabloudil, YouTube

Komentáře

1
Přidat komentář
turista
Řím 2003 - Ferrer odklidil Agassiho, Federer ve finále - nic, Monte Carlo 2014 - Ferrer odklidil Nadala, Federer ve finále - nic. Takhle RF promarnil možnosti zkompletovat velké antukové tisícovky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist